Skip to main content

Posts

Showing posts from 2007

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…

tagged...

aaerhhh ermm mengeliat lak masuk opis pg nih... lps cuti yg agak lama dan berita yg tidak disangka2, makcik ku meninggal dunia (al-fatihah), semoga allahyarhamah ditempatkan bersama para syuhada dan anbia...
dan tak sangka wa yg malas nie kena tangged dgn butaseni, aiyakk panjang lak tu soalan.. takpe pelan2 ku try habiskan sebelum sessi perah otak kat opis nih heheheh...

1) Name of a person who made you laugh last night?
qaisara qistina :)

2) What were you doing at 0800?
br lps mandi hehehe

3) What were you doing 30 minutes ago?
breakfast :)

4) What happened to you in 2006?
still takde kereta :)

5) What was the last thing you said out loud?
GOOOOLLLLLLLL!!!!!!!!! bila ronaldo (MU) score jejejejje

6) How many beverages did you have today?
br minum teh o limau suam -breakfast, yg lelain lom tau lagi :)

7) What colour is your hairbrush?
errr takde :P

8) What was the last thing you paid for?
teh o limau suam...

9) Where were you last night?
shopping kt jaya jusco equine park anda alamanda putrajaya.

10) Wha…

majlis kahwin blackwira & niny

meriah paluan kompang . . .



















moga kasih kekal selamanya...































geng laman . . .













































moga dpt anak cute cam balqis [ank sedara jet nih]













antara geng laman yg ada... yg lmbat hadir pon ade.


















romantikkk ooo this couple....











errr abebeh baca doa mkn utk kali ke-3











yihaaaaa . . .. maaf ade masalah teknikal waktu load pic dr kamera ke pc, ntah mana silapnya pic mama dan pic high heel awek2 laman tk dpt disiarkan jjjejejejej....[ampun] meriah majlis nih, semoga blackwira n niny yg dipertemukan dr laman chat kekal bahagia ke akhir hayat..... zasssssssssss....

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

sesuatu...

sesuatu dh berlaku...
apa yg dah berlaku?
3 hari tak hisap rokok!
3 hari demam dan selsema...
2 hari badan sakit-sakit...
1 hari urat saraf otak rasa macam nk meletup...
0.5 hari jer kerja...
0 minda ku ini...

sesuatu dh berlaku...
apa yg berlaku?
bodohnya aku bt kerja gila...
kenapa jadi macam tu?
mungkin kerana ikut nafsu...
kedai buku jadi mangsa
poket aku kosong tak terkata...

sesuatu dah berlaku...
apa yg berlaku?
aku nk buat keputusan drastik...
biar sampai aku kena lastik...
sebelum aku kena gastrik...
moga takde benda yg pelik...
transformasi yg selalu terdetik
kena buat sesuatu disetiap detik
sebelum aku yg kena pekik... p/s: oops logo@banner diatas tiada kena mengena dgn sajak diatas, err itu adalah logo utk minggu alam bina di USM penang, dikirim oleh seorg teman di sana, tema transit....

perangkap tikus

Sepasang suami dan isteri petani pulang kerumah setelah berbelanja. Ketika mereka membuka barang belanjaan, seekor tikus memperhatikan gelagat sambil menggumam "hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar??" Ternyata yang dibeli oleh petani hari itu adalah perangkap tikus. Sang tikus naik panik bukan kepalang. Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik, " Ada perangkap tikus di rumah....di rumah sekarang ada perangkap tikus...." Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, " Ada perangkat tikus !" Sang Ayam berkata, " Tuan Tikus ! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku." Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi. Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati.. .tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku. " Tikus lalu menemui Sapi. Ia mendapat jawaban sama. " Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sek…

devian dogma - org minyak mengganas

[curik pic dr butaseni jejejej] jgn mare! 24 nov 2007 yg lalu me n my 'yobo' mengharungi jammed [gara-gara hindraf] d federal higway menuju ke tmn budaya kl, [itu pun setelah aku buat-buat tak nampak project kena handover pada 26nov, kalau tak sure kepala yg jammed] alhamdulillah sampai tepat pada masanyer, ambil pamplet kat reception, baca dan tunggu sampai pintu dibuka.... bila dpt masuk.. trus duduk baris ketiga dari depan di tengah2 auditorium... tgk set pentas, my yobo bila tgk set pentas dia trus ckap "sure cerita nih menarik" dan mmg tidak menghampakan.. ia sesuatu yg menarik, penuh dgn mesej2 secara langsung dan tidak, sinis dan lucu... ada sesekali agak mendebarkan, dan yg paling penting, sy tidak puas dgn cerita ini...bila tidak puas maknanyer cerita ini tidak membosankan jika boleh sy mahu lihat lagi kesudahannya heheheh... sy rasa lg best sy lihat devian dogma dr movie org minyak kat wayang aritu...serius beb... jika kump bakawale ade sponsor dan bajet yg cuk…

merdeka printing . . .

1st design...
















2nd design...



















3rd design...



















4th design . . .


printing design utk hari merdeka....errr walaupun dh lepas, saje nk kasitau [bunyi cam berlagak kan] if jumpa design ni on market
errr beli la yerk support my client busines hehehe...
market target utk tourist...
errr comment pls guys...

y i h a a a a

kesibukkan melanda...
bagai singa liar yg hendak dijinakkan...
bagai menempuh gelombang tsunami...hampir lemas tp masih mmpu bertahan...
doakanlah moga ku berjaya menempuh dgn hati yg tenang...

p/s : yihaaaaaaaaaaaaa [sambil naik kuda]

ruang terhad...

lama tak menulis, salam aidilfitri buat semua sahabat...
ermm sy teringat beberapa minggu yg lalu ade kawan bertanya bagaimana hendak menghias ruang yg kecil atau terhad...apa yg bole sy katakan ia bergantung pada pemilik ruang tersebut, bagaimana ia mahu ruang itu kelihatan, bergantung pada citarasa masing-masing.
ruang terbahagi pada beberapa bahagian, ade ruang tertutup [privasi] ruang terbuka, ruang separa trbuka... jika kita mahu ruang kecil kelihatan besar penggunaan bahan kemasan, warna dan perabut hendaklah mengikut ukuran standard jika bole di custom made lebih baik tapi masih mengikut antropometrik manusia okehhh. sebagai contoh mungkin ruang tamu yg kecil bole d letakkan dgn cermin yg besar utk menampakkan ilusi ruang itu besar, atau menggunakan warna yg terang, atau penggunaan perabut yg fleksibel mengikut keperluan seperti set sofa yg bole d lipat2 atau meja mkn yg bole d besarkan dr 4 org ke 6 org, dan pelbagai cara lagi yg creative.
semuanya bergantung kepada pemilik ruan…

salam aidilfitri

[ ilustrasi interior vietnam kitchen ] smlm sekali lagi revise dsign utk vietnam kitchen.... dan sekali lagi jua aku dan amoi sorang lagi bertikam lidah dgn bos yg skit degil...ceh igt bos always right ker...tp sbb bulan puasa nie, aku lebih byk mendengar saje... tp bila masa utk fax dwg kpd client... aku fax sekali dwg bos dgn option yg aku dan amoi tu buat... lps pkl 3 ptg, kami terima fax...hehehe client mahukan yg option kami buat... bos ambik fax sambil sengih2...

dan aku teringat kate2 bos... kita kena bt ikut konsep..[yerla kami dh set konsep yg kami mahu]
dan mesti ikut "form follow function" [nie kate2 n konsep frank lloyd wright-akitek terkemuka zaman dulu] bila dia kete form follow function trus kena tembak dgn kami, yerla dr layout dia mmg cantik... tp dr segi function hancussss....
kekadang seronok gak tembak bos, bukan selalu kan ehehehe... but my bos very understanding :)

Opps sebelum lupa.. sy akan bercuti lama... so...
dengan rendah hati sy ucapkan....
selamat hari…

vietnam kitchen + lantai

hari ini baru ade kesempatan meredakan sengal badan dan otak di opis... dah 3 kali presantation vietnam kitchen d buat... harap ade keserasian dan kata sepakat, kerana due date makin hampir, kerja2 pembinaan ptt d mulakan skrg... kerja2 kena berhenti pada 15 nov, jusco bukit tinggi akan buka pada 29 nov... sgt besar jusco bukit tinggi klang ini, lebih besar dr midvalley rasanyer... dengan jepun nie kena on time kang susah den kena hentak kontraktor lak jejeje...
director vietnam kitchen nie sgt baik hati n sopan orgnya, tp bab-bab seni nie dia cerewet sungguh, segala detailing d fikirkan sebaik mungkin, takpa semoga hasilnya memuaskan hatinya.



ermm terlanjur menulis sy ingin berkongsi sesuatu mengenai kemasan lantai...mungkin bagi sesiapa yg hendak menghias rumah d hari raya ini masih ade 2 minggu utk berbuat demikian, jgn buat last minit yer... ada berbagai jenis kemasan lantai antaranya.. 1. kemasan dr simen sahaja.. macam kat kaki lima tu...
2. PVC tile or sheet.. errr kita biasa panggi…

aiyakkKKK

sibuk....
blurr......
makan kuat....... [bila berbuka sahaja]
peluh kuar dengan banyak....
jus otak dh keluar bertan-tan meter padu....
semakin slow merokok ....
.....
....
...
..
.

- t r a g e d y f r u i t p l u s -

hari ini hari pertama puasa... ehehhe
masuk office dgn penuh semangat, bersahur mcm biasa...
bila sampai di office seperti biasa aku akan nmpk gula-gula diatas meja tamu, dan kebiasaannya aku akan belasah sebijik setiap kali aku lalu situ....
tapi hari nie, aku igtkan diri aku puasa...
sampailah freelance project manager datang nk jumpa utk sesuatu urusan...

dipendekkan cerita... lps discussion... mamat tu pon gi belakang hisap rokok (cina mamat nie)... aku pon gi teman dia, sambil lalu depan guest area tu... tgn aku pun trus sambar satu gula-gula fruit plus perisa grapes... ermm sedapnyerr... dh 3/4 habis aku mkn.. aku gi belakang teman mamat tu sambil borak2... dia offer rokok... dgn jujurnya aku pon cakap... "sori i puasa" heheh pastu tiba2 cam kena kejutan eletrik... aku blah gi cari tong sampah... buang baki lg suku gula2 dlm mulut aku.... wakakakak, lps tu aku senyum sorang2 cam kerang busuk.... isk sib baik aku lupa... kira tak batal la pose aku kannn jejejeje.

-moral of s…

perjalanan . . .

sebulan yg lalu aku travel dr KL - kuantan - k.berang - p. redang - p.perhentian - kuala terengganu -kuantan dan balik KL semula, pack masa 6 hari aku bercuti hehehe...terima kasih kepada bro zzz and family yg sudi menumpangkan aku diteratak mereka yg cantik dan mendamaikan itu... oops tak lupa... terima kaasih kerana perkenalkan aku kari hijau udang yg sunggh sedap, pertama kali makan kari hijau... rasa cam nk gi lagi heheheh...
layanan dan kesudian zzz ajak bercuti amatlah dihargai, moga jasamu diberkati olehNya...

thanks to bro cynide yg bersama2 menempuh perjalanan ini... heheeh enjoy the journey . . .
sebernaynya ini kali pertama aku bercuti d pulau yg cantik d pantai timur... dan pertama kali jejakkan kaki d kuala terengganu... mmg mendamaikan.
tapi beberapa hari lepas ade kes rusuhan d k.ganu dan insiden membakar bendera malaysia buat sedikit tertanya... apa erti merdeka bt mereka?






kubah masjid terapung . . . kedai pasar payang yg baru ... indah betul senibinanya...byk bangunan d tga…

Berita panassss

warna mempengaruhi ruang 2

ok kengkawan as per promise.... sy post lg ttg warna disini...
terasa letih gak br balik dr pantai timurrrr...heheh nnti dpt picture dr bro nide, akan sy postkan beberapa pic best kat sini yerk.... almaklumla xcited pertama kali ke pulau2 best d pantai timur :).









untuk menampakkan sesuatu lorong atau koridor nampak lebih dekat atau tak terlalu panjang, warnakan pada penghujungnya dgn warna yg gelap, kesannya akan nmpk seperti diatas.








utk menampakkan ruang lebih besar, gunakan warna yg terang pada keseluruhan ruang, terpulang pada individu nk guna warna apa...asalakan sejuk mata memandang ok la kan :)










jika satu dinding diberi warna yg lebih lembut, ia akan menampakkan ruang lebih besar ke belakang atau lebih panjang.



















utk menampakkan siling kelihatan lebih tinggi, warnakan siling dgn warna yg lebih cerah dr warna dinding, pasti effect akan nmpk lebih tinggi.

jika siling rumah terlalu tinggi, dan anda mahu merendahkan ia tanpa memecahhkan siling yg cantik itu, silalah warnakan dgn warna yg lebi…

pengaruh warna terhadap ruang...

satu masa dahulu kawanku 'shaark +bukat' pernah bertanya mengenai warna sesuai utk kediaman baru mereka... selain dari penggunaan cermin utk menampakkan effect lebih luas, cermin juga ada baik dan buruknya... cermin bole menjadikan ruang nampak besar (ilusi) dan cermin juga bole bertindak ala-ala cctv utk melihat ruang lain... jika tak kena gayanya ruang privasi anda bole d lihat oleh para tetamu... hati-hati yer... utk yg pakai skirt jgn lah duduk di depan cermin..hehehe sendri faham2 la... kalau cermin tu full heigt dr lantai hinnga ke siling :)

di sini sy sertakan skit tips bagaimana sesuatu tone warna boleh mempengaruhi ruang... (tak lengkap nie.. nnti sy post lagi yer)










1. penggunaan warna gelap atau striking pada dinding utama memberi kesan yg tegas dan focal point pada pandangan mata ke sesuatu ruang. [cth seperti diatas]









2. warna pada lantai jika gelap atau lebih gelap dr dinding akan mmbuatkan ruang kelihatan kecil, dan mata akan tertumpu pada bhgn bawah.









3. jika mahukan r…