Thursday, December 27, 2007

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap. Ha! Kena. “Hang ingat hang kahaq. Budak kanyaq melahaq, aku takek mampoih” Pak mat gheyiau.

Pak mat ligan kawaq sampai kat bataih ban. Kawaq tu celapak pi kat geghek dia, tengok-tengok prewel hoih pulak, teghuih dia teghejun bendang, abih lokoih.

Sambey dok hambat pak mat punggai toslet, apa yang ada semua dia hawin. Sampai kat gon pak mat pulak tetomoih masuk keleboq, abih bedeghemen.

err translation dibawah ade yg aku sdnri pon tak faham hehehe...

1 qhe-ngau..................cakar
2 se-qheyat.................reda/surut
3 hambat.................kejar
4 pe-qhembang..................bidik (aim)
5 contiang.................lukis
6 ligan.................kejar
7 cemuih.................bosan/jemu
8 tokak.................gigit
9 gey-qhek..................basikal
10 gon.................cerun (bukit kecil)
11 belemoih.................comot/kotor
12 tetomoih.................tersungkor
13 ku-tey..................cubit
14 tak dan.................tak sempat
15 hebiaq.................celupar
16 maneh melecaih..................tersangat manis
17 Lincun/lencun.................basah
18 lokoih.................kuyup
19 kawaq..................pencuri
20 kanyaq.................mentah (berhingus)
21 ketegaq.................degil
22 he-qhot petot..................senget benget
23 me-qhela.................gatal
24 log laq.................cemekap/cuai
25 hawing.................pusing
26 punggai.................baling/lempar
27 tengalong.................tuju/baling
28 me-qhe-kah.................Kupas/koyak
29 ayaq achaq..................air longkang
30 ha-qhin.................hancing
31 kelepiaq.................melibas
32 kelolo.................."tak berapa betoi"
33 hemoi................."muka tak malu"
34 me-qhe-nyeh.................menggatal
35 da-oh.................tak "matching"
36 hapak pera'e..................bau hapak
37 hijau me-qhe-ngak.................telalu "hijau"
38 celuih.................muat
39 me-qhelit me-qhelap.................berkilau-kilau
40 me-qhe-yup.................jauh/sayup
41 qhem-pang................."tergedik-gedik"
42 kampoi.................kumpul/kaut
43 je-qhang.................rebus
44 capoi..................celupar
45 te-qhe-bey.................lastik
46 melo-qhoih.................lucut/gelongsor
47 me-qho-not..................membongkok
48 sene-qheh.................selisih
49 be-qha-chaq.................comot/kotor
50 kahaq.................nakal
51 pedo.................hati-hati
52 peysos.................urus
53 hapuih..................tenggelam (lemas)
54 qhan-dok.................redah
55 se-ghoh.................kebah/kurus
56 qhen-jong.................tinggi lampai
57 pe-qho-ngoih..................panas baran
58 takek.................ketuk/potong
59 be-qhemba.................bersaing/lumba
60 qhe-tiaq..................ikhtiar/fikir
61 ge-qhet.................gigit
62 tahaq.................tahan
63 qha-gaih..................panjat
64 melewaq.................merayau
65 melahaq.................kebulur
66 qha-bat..................naik/panjat
67 qhim-bok.................belasah
68 melilau.................jalan-jalan
69 cuak..................seram
70 juih.................mulut muncung
71 luku.................ketuk kepala
72 qhodong..................melulu
73 qhedah.................redah
74 ayaq seqhebat.................air sirap
75 peqhasat..................sangat dengki
76 mandom.................lembap
77 ceqhoi.................sangat cair
78 tepok..................lumpuh
79 qha-bit.................terkoyak
80 kok-ko.................dukung
81 mai.................mari
82 terple'ot.................terseliuh
83 gomoi.................bergaduh/bergusti
84 ketit.................cubit
85 ga-qhet.................gatal/mengada-ada
86 nala.................tersangat
7 mang-kark..................buah tak masak
88 bergenuak.................berduyun-duyun
89 pediah.................makan
90 polok..................makan penuh-penuh
91 tey-liang.................senget
92 qhe-ling.................jeling
93 peng-kaq.................kaki tempang
94 me-qhe-nyut.................serabut
95 kesot.................alih
96 lanyau..................bersihkan
97 cempong.................angkat/dukung
98 cepung.................kepung
99 conek..................ekor
100 depa.................mereka
101 qha-let.................leka/cuai
102 cey-mey..................mata bengkak
103 bakup.................mata layu
104 katok.................ketuk/pukul
105 buah ce-qhe-mai.................buah kat kedah!
106 buah qhe-yang-dot..................buah kat kampung2 kedah!
107 ikan ka-qhen..................ikan laga
108 bijik qhe-mia.................warna keunguan
109 ikan temenung.................ikan kembong
110 sendai.................ketatkan/kemaskan
111 ketuat..................kutil
112 mengacom.................mengadu
113 mengkelan.................tersangkut makanan
114 kueh dangai.................kueh dari kelapa parut
115 kueh ka-qhas.................kueh macam "bihun"
116 mot..................bawak/muat
117 en-jos.................exzos
118 pedai ayam.................kunci mangga/padlock
119 pre-wel.................sprocket/freewheel
120 pe-daq..................rasa macam "colgate"
121 to-qheh.................turis/calar
122 tungging buyung................."somersault"
123 ponen.................pondan/lembut
124 Kesot..................Injak
125 Qhamaih.................Ramas
126 Pulun.................Bersungguh-sunguh
127 Kedeqhat..................Kudrat
128 Biaq.................Biar
129 Rabat.................Panjat
130 Ragaih..................Panjat
131 Ghamei.................Suka/gembira
132 Terebey.................Lastik
133 Cewi..................Belagak dgn barang baru beli
134 Belengaih.................Kotor
135 Contiang.................Lukis
136 Mengkala.................Kalau
137 Katik.................Kecik
138 Celapak.................Datang
139 Se-gheyau.................Takut-takut
140 Mengketedarah.................Makan
141 Melahaq..................Makan
142 Hampa.................Mereka
143 Depa.................Mereka
144 Merenyam..................Gatal (playgirl)
145 Tak dan.................Tak sempat
146 Nyeh.................Buang hingus
147 Ghe-nyeh.................Senyum nampak gigi
148 Singkiaq..................Singkir
149 Keleboq.................Paya
150 Pulun.................Sungguh-sungguh
151 Lagu mana..................Macam mana
152 Pok kai.................Duit dah abis
153 Terejai.................Cakap secara kasar
154 Hawaq.................Penyamun
155 Ghe-nyeh..................Senyum terlebih
156 Kuih.................Buang
157 Kelepiaq.................Tangan bergerak ke sana sini
158 Lau.................Reban ayam
159 Toslet..................Lampu suluh
160 Pelekoh.................Pukul
161 Luku.................Pukul dengan guna tangan (kat kepala)
162 Ber-ghetoh.................Berlaga
163 Merengit..................Hitam
164 Kahaq.................Kasar
165 Cekeding.................Kurus
166 Lit-lit..................Panas
167 Tere.................Pandai
168 Hampa.................Mereka
169 Ligan.................Kejar
170 Gelema.................Kahak
171 Herot petot.................Bengkang bengkok
172 Je gheluih..................Timbus
173 Melahaq.................Makan
174 Pengkaq.................Jalan tak betul
175 Aiyo..................Sambil tepuk dahi
176 Puruih.................Lidi
177 Tembun.................Gemuk
178 Cemuih..................Bosan
179 Cenge.................Garang
180 Perenguih.................Ganas
181 Juruih..................Sirim air
182 Pelaq.................Kurang ajaq
183 Kurang ajaq.................Pelaq
184 Hemoi..................Tak kisah
185 Lokoih.................Basah
186 koi-koi.................Pelan-pelan
187 Baloq liat..................Malas
188 Terpe gheluih.................Jatuh
189 Terpelohong.................Terbukak
190 Tak kelapaq.................Tak ingin
191 Tergelinciaq..................Tergelincir
192 Koroi.................Kuruih
193 Koro.................Sorang-sorang
194 Kelepiaq..................Tangan bergerak kesana sini
195 Gabuih..................Cuci
196 Gabuih.................Gabus
197 Hinggut.................Goyang
198 Terpeleot..................Tergeliat
199 Ghenjong.................Panjang
200 Ghalit.................Lalai
201 Pelat..................Loghat
202 Hang.................Kau
203 Tawaq hebiaq.................Tawar
204 Maneh melecaih..................Manis
205 Ro choh.................Tikam
206 Piau.................Original
207 Chayaq.................Cair
208 Orait.................All right
209 Gostan..................Undur
210 Go head.................Ke hadapan
211 Gohead gostan.................Kehadapan-undur

Wednesday, December 26, 2007

tagged...

aaerhhh ermm mengeliat lak masuk opis pg nih... lps cuti yg agak lama dan berita yg tidak disangka2, makcik ku meninggal dunia (al-fatihah), semoga allahyarhamah ditempatkan bersama para syuhada dan anbia...
dan tak sangka wa yg malas nie kena tangged dgn butaseni, aiyakk panjang lak tu soalan.. takpe pelan2 ku try habiskan sebelum sessi perah otak kat opis nih heheheh...

1) Name of a person who made you laugh last night?
qaisara qistina :)

2) What were you doing at 0800?
br lps mandi hehehe

3) What were you doing 30 minutes ago?
breakfast :)

4) What happened to you in 2006?
still takde kereta :)

5) What was the last thing you said out loud?
GOOOOLLLLLLLL!!!!!!!!! bila ronaldo (MU) score jejejejje

6) How many beverages did you have today?
br minum teh o limau suam -breakfast, yg lelain lom tau lagi :)

7) What colour is your hairbrush?
errr takde :P

8) What was the last thing you paid for?
teh o limau suam...

9) Where were you last night?
shopping kt jaya jusco equine park anda alamanda putrajaya.

10) What color is your front door?
house - light brown...office - transparent (glass daa)

11) Where do you keep your change?
In the arm rest in the car.

12) What's the weather like today?
mendung

13) What's the best ice-cream flavour?
Vanilla...

14) What excites you?
money jejejejjeje

15) Do you want to cut your hair?
yesssss...

16) Are you over the age of 25?
errr malu nk tulis auwwww... noo (sambil angguk2 kepala)

17) Do you talk a lot?
Yes,if I know that person.

18) Do you watch the O.C?
OC... errr i suka lg tgk the appreantive n martha steward jejejejeje

19) Do you know anyone named Steven?
Steven tak kenal... stephan chow tau heheheheh

20) Do you make up your own words?
not sure

21) Are you a jealous person?
yesss , depend :)

22) Name a friend whose name starts with the letter 'A'
'abgbest' hehehehhe walaupun dia tak best jejeje

23) Name a friend whose name starts with the letter 'K'.
karen (amoi plg manja dgn aku dulu) huahuahuahua

24) Who's the first person on your received call list?
'Aaa019' :)

25) What does the last text message you received say?
please call me back - amin [buat habis kredit aku jerk]

26) Do you chew on your straw?
No!.. i combine it, make scupture hehehhe

27) Do you have curly hair?
yesss....:)

28) Where's the next place you're going to?
maybe johor bahru or kuantan

29) Who's the rudest person in your life?
errrr tak igt...

30) What was the last thing you ate?
kue tiaw goreng

31) Will you get married in the future?
no...i think so jejejej

32) What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
anak halal...[citer melayu yg lain skit walaupun ade scene2 cam ntah pahape]
warlords dan im legend soonn...

33) Is there anyone you like right now?
no, i love myself [dah 2 minggu tak hisap rokok beb jejejej]

34) When was the last time you did the dishes?
errrrr lama rasanyer errrr 1 tahun 2 tahun errrrr tk igt :)

35) Are you currently depressed?
nope, im cool beb...masaalah bertimbun... but still cool huahauhau, eh iyer ke? :)

36) Did you cry today?
nope

37) Why did you answer and post this?
because i have a great friend :)

38) Tag 5 people who would do this survey.
1) Agbest
2) jaketbiru
3) rena
4) arzoo
5) maksu

Tuesday, December 18, 2007

majlis kahwin blackwira & niny








meriah paluan kompang . . .




















moga kasih kekal selamanya...































geng laman . . .













































moga dpt anak cute cam balqis [ank sedara jet nih]













antara geng laman yg ada... yg lmbat hadir pon ade.


















romantikkk ooo this couple....











errr abebeh baca doa mkn utk kali ke-3












yihaaaaa . . ..
maaf ade masalah teknikal waktu load pic dr kamera ke pc, ntah mana silapnya pic mama dan pic high heel awek2 laman tk dpt disiarkan jjjejejejej....[ampun]
meriah majlis nih, semoga blackwira n niny yg dipertemukan dr laman chat kekal bahagia ke akhir hayat..... zasssssssssss....

Monday, December 17, 2007

jubin...

salam blogger's...
[sambil lap hingus]
beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya...
bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak?
kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak?
member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis?
aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh....
jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh]
jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk...
ade segiempat sama, segiempat tepat, bulat, hexagon, dan pelbagai lagi ikut rekaan.
ermm jubin ade beberapa jenis...

antaranya :-











1. seramik... macam mana nk kenal? ermm biasanya base body berwarna putih atau coklat, kalau seramik dr indon lebih pekat warna coklatnya, bergantung dr mana asal tanah liat utk dijadikan seramik itu d perolehi, jubin seramik dibakar dlm relau mengikut suhu tertentu utk membentuk seramik dan dikemaskan dengan corak2 menggunakan beberapa kaedah antara yg popular ialah 'silk screen' dan jika digunakan didinding seramik akan lebih berkilat dan licin [utk mudah di bersihkan] jika di lantai ianya dipanggit permukaan 'matt' errr dlm bahasa melayu tak pasti....biasa digunakan didapur dan tandas kebanyakkan rumah dimalaysia.












2. homogeneous... masih menggunakan base yg sama cuma warnanya berbeza mengikut rekabentuk, dan pembakarannya lebih tinggi dan lama, kalau ketuk kepala guna seramik bole senyum lagi, tp kalau guna homogeneous bole benjol dan sedikit mungkin bole pengsan kalau kena cara ketuk hehehehehe....ade permukaan yg licin dan kasar, yg bagusnya jika homogeneous terpecah ia masih terdapat warna yg sama, kerana keseluruhan tiles homogeneous ini [dari atas hingga bawah] dari bahan dan kemasan yg sama, nk mudah kenal kebiasaanyer ia berbintik dipermukaan hingga kebawah, ade juga yg tak berbintik okeh, errr ade pelbagao homogeneous kalau nk xplain sampai esok tak habis so citer basic jer yerk...jejejej jgn mare.










3. porcelain.... kalau ketuk kepala guna homogeneous bole benjol, pocelain pasti pengsan atau berlaku gegaran otak, atau kemungkinan bole koma, ia melalui proses pembakaran lebih lama dr seramik dan homogeneous, kebiasaannya terdapat dlm size lebih besar seperti 2'x2' , 800mmx800mm, 1'x2' dan ikut suka. ade yg licin dan 'matt' bole dgunakan dipelbagai tempat, kalau kat rumah tu dari luar sampai dalam, bergantung pada jenis kemasan.






4. jubin marmar... atau org biasa ckp marble... marble ade memacam lagik... ade broken marble, terazo yg asalnya dr marble, dan lelain... marble or marmar ni dr sumber semulajadi...warna dan corak ikut pada keadaan geografi setempat, kalau kat malaysia marble kita berwarna putih [langkawi[ dan kelabu2 skit [kat ipoh]... kalau dr italy [mahal gila], oman, china, indonesia, ade marble warna coklat, merah, kebiruan dan lelain... errr marble nie pon byk kalau nk citer ade traverntine dan memacam lagik... errr cukup la basic yerk jejejeje... yg pasti kalau beli marble suruh la org kat gudang tu select yg terbaik utk anda, jgn terima jer nnti corak cam 'hamjadah' nnti jejejejjeje, sbb corak marble tak tetap, faham2 la yerk potong kat bukit, natural mana nk dpt corak sama.







5. mosaic... biasanyer dibuat dr kaca dan seramik...size dlm 20mmx20mm ade juga yg besar skit, biasa diguna didinding dlm bilik air or dapur....ade pelbagai corak dan size...ade juga yg buat potret guna mosaic nie dgn beratus kaler skim [sanggup bayar takpe]....
ada memacam lagi jenis tiles nih.. nei basic jer... errr kenal-kenalkanlah dulu yer...
nnti ade masa wa upload gambar2 kemasan yg pelik2 skit jejejejej.

note : moga anda juga dh kenal apa itu jubin....
dh 8 hari tak merokok yihaaaaaaaaaaa....

Wednesday, December 12, 2007

sesuatu...



sesuatu dh berlaku...
apa yg dah berlaku?
3 hari tak hisap rokok!
3 hari demam dan selsema...
2 hari badan sakit-sakit...
1 hari urat saraf otak rasa macam nk meletup...
0.5 hari jer kerja...
0 minda ku ini...

sesuatu dh berlaku...
apa yg berlaku?
bodohnya aku bt kerja gila...
kenapa jadi macam tu?
mungkin kerana ikut nafsu...
kedai buku jadi mangsa
poket aku kosong tak terkata...

sesuatu dah berlaku...
apa yg berlaku?
aku nk buat keputusan drastik...
biar sampai aku kena lastik...
sebelum aku kena gastrik...
moga takde benda yg pelik...
transformasi yg selalu terdetik
kena buat sesuatu disetiap detik
sebelum aku yg kena pekik...
p/s: oops logo@banner diatas tiada kena mengena dgn sajak diatas, err itu adalah logo utk minggu alam bina di USM penang, dikirim oleh seorg teman di sana, tema transit....

Friday, November 30, 2007

perangkap tikus




Sepasang suami dan isteri petani pulang kerumah setelah berbelanja. Ketika mereka membuka barang belanjaan, seekor tikus memperhatikan gelagat sambil menggumam "hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar??" Ternyata yang dibeli oleh petani hari itu adalah perangkap tikus. Sang tikus naik panik bukan kepalang. Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik, " Ada perangkap tikus di rumah....di rumah sekarang ada perangkap tikus...." Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, " Ada perangkat tikus !" Sang Ayam berkata, " Tuan Tikus ! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku." Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi. Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati.. .tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku. " Tikus lalu menemui Sapi. Ia mendapat jawaban sama. " Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali.
Tak kanlah sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus. " Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui Ular. Sang ular berkata " Eleh engkau ni...Perangkap Tikus yang sekecil tak kan la nak membahayakan aku."
Akhirnya Sang Tikus kembali kerumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri. Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan dah mengena. Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa. Ekor ular yang terperangkap membuat ular semakin ganas dan menyerang isteri pemilik rumah. Walaupun si Suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya tidak sempat diselamatkan. Si suami pun membawa isterinya kerumah sakit. Beberapa hari kemudian isterinya sudah boleh pulang namun tetap sahaja demam. Isterinya lalu minta dibuatkan sup cakar ayam oleh suaminya kerana percaya sup cakar ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk dapat cakar buat sup.
Beberapa hari kemudian sakitnya tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya.Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya. Kerana rasa sayang suami pada isterinya, tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak dijamu apa-apa. Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih sapinya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah. Dari kejauhan...Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan. Beberapa hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.

SUATU HARI....KETIKA ANDA MENDENGAR SESEORANG DALAM KESUSAHAN DAN MENGIRA ITU BUKAN URUSAN ANDA...PIKIRKANLAH SEKALI LAGI.

errr copy dr blog org jejejeje... sbb cerita nih penuh dgn mesej tersendiri...

Monday, November 26, 2007

devian dogma - org minyak mengganas



[curik pic dr butaseni jejejej]
jgn mare!
24 nov 2007 yg lalu me n my 'yobo' mengharungi jammed [gara-gara hindraf] d federal higway menuju ke tmn budaya kl,
[itu pun setelah aku buat-buat tak nampak project kena handover pada 26nov, kalau tak sure kepala yg jammed]
alhamdulillah sampai tepat pada masanyer, ambil pamplet kat reception, baca dan tunggu sampai pintu dibuka....
bila dpt masuk.. trus duduk baris ketiga dari depan di tengah2 auditorium... tgk set pentas, my yobo bila tgk set pentas dia trus ckap "sure cerita nih menarik" dan mmg tidak menghampakan.. ia sesuatu yg menarik, penuh dgn mesej2 secara langsung dan tidak, sinis dan lucu... ada sesekali agak mendebarkan, dan yg paling penting, sy tidak puas dgn cerita ini...bila tidak puas maknanyer cerita ini tidak membosankan jika boleh sy mahu lihat lagi kesudahannya heheheh... sy rasa lg best sy lihat devian dogma dr movie org minyak kat wayang aritu...serius beb...
jika kump bakawale ade sponsor dan bajet yg cukup mungkin di masa akan datang devian dogma boleh diupgrade dan ditambah beberapa watak dgn skrip yg padat...set pentas yg lebih baik, mungkin ! . . .
bagaimana pun tahniah kepada kump bakawale atas usaha gigih mereka datang ke KL walaupun dgn bajet yg terhad mereka telah membuktikan sesuatu.
utk maklumat lanjut kengkawan silalah ke http://butaseni.blogspot.com/ dan kengkawan mereka yg lain ... hehehe wa promote nih... lenkali mai KL kasi la info wa bole tlg promote, dan lelain lagi yg termampu.... :)
tak sia-sia wa tinggalkan kerja wa heheheh.
p/s: sy nk keychain.. tp soalan yg sy nk tanya bro pakai cap tu dah tanya heheheheh...
maaf terpksa pulang cepat...yobo tak sihat.
oops sblm lupa 28 dec ade teater serammm . ..

Wednesday, November 21, 2007

merdeka printing . . .

















1st design...
















2nd design...



















3rd design...



















4th design . . .


printing design utk hari merdeka....errr walaupun dh lepas, saje nk kasitau [bunyi cam berlagak kan] if jumpa design ni on market
errr beli la yerk support my client busines hehehe...
market target utk tourist...
errr comment pls guys...

y i h a a a a

kesibukkan melanda...
bagai singa liar yg hendak dijinakkan...
bagai menempuh gelombang tsunami...hampir lemas tp masih mmpu bertahan...
doakanlah moga ku berjaya menempuh dgn hati yg tenang...

p/s : yihaaaaaaaaaaaaa [sambil naik kuda]

Monday, October 29, 2007

ruang terhad...

lama tak menulis, salam aidilfitri buat semua sahabat...

ermm sy teringat beberapa minggu yg lalu ade kawan bertanya bagaimana hendak menghias ruang yg kecil atau terhad...apa yg bole sy katakan ia bergantung pada pemilik ruang tersebut, bagaimana ia mahu ruang itu kelihatan, bergantung pada citarasa masing-masing.

ruang terbahagi pada beberapa bahagian, ade ruang tertutup [privasi] ruang terbuka, ruang separa trbuka... jika kita mahu ruang kecil kelihatan besar penggunaan bahan kemasan, warna dan perabut hendaklah mengikut ukuran standard jika bole di custom made lebih baik tapi masih mengikut antropometrik manusia okehhh. sebagai contoh mungkin ruang tamu yg kecil bole d letakkan dgn cermin yg besar utk menampakkan ilusi ruang itu besar, atau menggunakan warna yg terang, atau penggunaan perabut yg fleksibel mengikut keperluan seperti set sofa yg bole d lipat2 atau meja mkn yg bole d besarkan dr 4 org ke 6 org, dan pelbagai cara lagi yg creative.

semuanya bergantung kepada pemilik ruang bagaimanakah mereka mahu sesuatu ruang itu kelihatan dan fungsi yg mereka mahukan, mungkin ade pemilik ruang yg suka menyendiri dan tak suka akan kehadiran tetamu, maka pemilihan perabot nmpknyer tidak menjadi masalah, ade juga pemilik ruang yg suka mengadakan parti, maka dgn ruang yg terhad mungkin dia memerlukan perabut yg mudah alih dan kemasan lantai dan dinding yg mudah d bersihkan dan nampak luas, atau ade pemilik ruang mempunyai anak yg lasak, mungkin penggunaan perabut dan kurangnya hiasan d dalam ruang d perlukan, namun dgn sedikit sentuhan kreatif ruang tersebut tetap nampak hidup dan menarik.

segalanyer bergantung kpada pemilik ruang...

mengenai konsep rekabentuk, bole refer atau search kat internet ade pelbagai jenis konsep yg bole d guna terutamanyer minimalist, dimana sesuatu ruang itu hanya mempunyai atau tiada langsung perabut mengikut keperluan fungsinya [less is more].
sebenarnya sosio ekonomi dan geografi juga mempengaruhi ruang manusia, ia juga memainkan peranan dr segi psikologi dan mental manusia yg berada dlm sesuatu ruang, sebagai contoh jika seorg manusia sudah biasa tinggal ddalam ruang yg sempit dan tiba2 d berikan ruang yg besar ia akan merasakan kebebasan yg amat sgt... jika sebaliknyer manusia akan rasa tertekan, jadi ruang juga secara tidak langsung membentuk minda anak-anak kita :).

ubahlah kedudukan perabut atau warna d satu dinding ruang anda utk menampakkan kelainan dan keadaan segar [fresh] setiap 4 atau 6 bulan sekali... ianyer murah dan menjimatkan namun impaknyer sgt besar. tak perlulah sampai berbelanja beribu ringgit menukar perabut dan lain2. :).


[ letih travel ke perlis tak habis lagik, semoga keadaan berjalan lancar.... amin ]

Tuesday, October 09, 2007

salam aidilfitri


[ ilustrasi interior vietnam kitchen ]
smlm sekali lagi revise dsign utk vietnam kitchen.... dan sekali lagi jua aku dan amoi sorang lagi bertikam lidah dgn bos yg skit degil...ceh igt bos always right ker...tp sbb bulan puasa nie, aku lebih byk mendengar saje... tp bila masa utk fax dwg kpd client... aku fax sekali dwg bos dgn option yg aku dan amoi tu buat... lps pkl 3 ptg, kami terima fax...hehehe client mahukan yg option kami buat... bos ambik fax sambil sengih2...


dan aku teringat kate2 bos... kita kena bt ikut konsep..[yerla kami dh set konsep yg kami mahu]

dan mesti ikut "form follow function" [nie kate2 n konsep frank lloyd wright-akitek terkemuka zaman dulu] bila dia kete form follow function trus kena tembak dgn kami, yerla dr layout dia mmg cantik... tp dr segi function hancussss....

kekadang seronok gak tembak bos, bukan selalu kan ehehehe... but my bos very understanding :)


Opps sebelum lupa.. sy akan bercuti lama... so...

dengan rendah hati sy ucapkan....

selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin....

diatas segala kesilapan yg pernah sy lakukan sama ada dlm sedar atau tidak, sama ade ade segi pertuturan, penulisan dan tingkah laku...halalkan jika ade termakan dan terminum heheheh...

semoga perjalanan anda selamat ke destinasi masing-masing [berhati2 d jln raya okehh]...


Tuesday, October 02, 2007

vietnam kitchen + lantai



hari ini baru ade kesempatan meredakan sengal badan dan otak di opis... dah 3 kali presantation vietnam kitchen d buat... harap ade keserasian dan kata sepakat, kerana due date makin hampir, kerja2 pembinaan ptt d mulakan skrg... kerja2 kena berhenti pada 15 nov, jusco bukit tinggi akan buka pada 29 nov... sgt besar jusco bukit tinggi klang ini, lebih besar dr midvalley rasanyer... dengan jepun nie kena on time kang susah den kena hentak kontraktor lak jejeje...

director vietnam kitchen nie sgt baik hati n sopan orgnya, tp bab-bab seni nie dia cerewet sungguh, segala detailing d fikirkan sebaik mungkin, takpa semoga hasilnya memuaskan hatinya.




ermm terlanjur menulis sy ingin berkongsi sesuatu mengenai kemasan lantai...mungkin bagi sesiapa yg hendak menghias rumah d hari raya ini masih ade 2 minggu utk berbuat demikian, jgn buat last minit yer...
ada berbagai jenis kemasan lantai antaranya..
1. kemasan dr simen sahaja.. macam kat kaki lima tu...
2. PVC tile or sheet.. errr kita biasa panggil tikar getah.
3. lantai kayu.
4. lantai lamina, biasanya corak dr kayu dan terdapat pelbagai pilihan warna dan corak.
5. carpet, ade pelbagai jenis dan corak, mempunyai kesan akustik.
6. jubin, ade pelbagai jenis dari seramik, homogeneous, porcelain, marble dan granit.
7. cat, biasa di guna dlm industri, seperti warna hijau atau kuning, bukan cam cat rumah tu tau.
8. dan lain-lain hehehe.
setiap kemasan lantai ade baik dan buruknya, bergantung pada kegunaan ruang dan kesesuaian bajet poket anda, yang pasati ia mestikal praktikal, selamat, mudah d selenggara dan sesuai dengan ruang dan keadaan perabut rumah.
jika rumah sudah sedia ade kemasan, mungkin boleh mix dgn beberapa jenis kemasan lain seperti capet atau tikar di sebahagian ruang utk mewujudkan kontra atau menerangkan peranan fungsi ruang.
lebih lembut kemasan lantai lebih kurang bunyi d hasilkan.
sy sarankan anda memilih kemasan yg berkualiti dan tahan lama... bukan seminggu guna dh berlubang2, dan pastikan kontraktor yg pasang kemasan lantai betul2 mahir, daptkan nasihat dan tanya lah apa saje soalan bodo pada kontraktor anda hingga dia tahu bahawa anda sgt prihatin dan cerewet dgn lantai anda, hehehe. kalau bole lihat proses pemasangan...

semoga anda ceria d pagi raya... slamat berpuasa, dan jgn lupa - " BERHATI-HATI DI JALAN RAYA " . . . zassss maaf zahir batin.

Thursday, September 20, 2007

aiyakkKKK

sibuk....
blurr......
makan kuat....... [bila berbuka sahaja]
peluh kuar dengan banyak....
jus otak dh keluar bertan-tan meter padu....
semakin slow merokok ....
.....
....
...
..
.

Thursday, September 13, 2007

- t r a g e d y f r u i t p l u s -

hari ini hari pertama puasa... ehehhe
masuk office dgn penuh semangat, bersahur mcm biasa...
bila sampai di office seperti biasa aku akan nmpk gula-gula diatas meja tamu, dan kebiasaannya aku akan belasah sebijik setiap kali aku lalu situ....
tapi hari nie, aku igtkan diri aku puasa...
sampailah freelance project manager datang nk jumpa utk sesuatu urusan...

dipendekkan cerita... lps discussion... mamat tu pon gi belakang hisap rokok (cina mamat nie)... aku pon gi teman dia, sambil lalu depan guest area tu... tgn aku pun trus sambar satu gula-gula fruit plus perisa grapes... ermm sedapnyerr... dh 3/4 habis aku mkn.. aku gi belakang teman mamat tu sambil borak2... dia offer rokok... dgn jujurnya aku pon cakap... "sori i puasa" heheh pastu tiba2 cam kena kejutan eletrik... aku blah gi cari tong sampah... buang baki lg suku gula2 dlm mulut aku.... wakakakak, lps tu aku senyum sorang2 cam kerang busuk.... isk sib baik aku lupa... kira tak batal la pose aku kannn jejejeje.

-moral of story... sila jgn buat2 lupa... skrg bulan puasa tauuuu.

Wednesday, September 12, 2007

perjalanan . . .

sebulan yg lalu aku travel dr KL - kuantan - k.berang - p. redang - p.perhentian - kuala terengganu -kuantan dan balik KL semula, pack masa 6 hari aku bercuti hehehe...terima kasih kepada bro zzz and family yg sudi menumpangkan aku diteratak mereka yg cantik dan mendamaikan itu... oops tak lupa... terima kaasih kerana perkenalkan aku kari hijau udang yg sunggh sedap, pertama kali makan kari hijau... rasa cam nk gi lagi heheheh...
layanan dan kesudian zzz ajak bercuti amatlah dihargai, moga jasamu diberkati olehNya...

thanks to bro cynide yg bersama2 menempuh perjalanan ini... heheeh enjoy the journey . . .
sebernaynya ini kali pertama aku bercuti d pulau yg cantik d pantai timur... dan pertama kali jejakkan kaki d kuala terengganu... mmg mendamaikan.
tapi beberapa hari lepas ade kes rusuhan d k.ganu dan insiden membakar bendera malaysia buat sedikit tertanya... apa erti merdeka bt mereka?






kubah masjid terapung . . .
kedai pasar payang yg baru ... indah betul senibinanya...byk bangunan d tganu yg mengekalkan ciri2 tradisional dlm rekabentuk, ia membentuk imej negeri ini.



indah bukan hasil karya raja bahrin nie... antara akitek yg aku kagumi dan pelopor dlm mengekalkan tradisi tempatan.





sori susunan gambar berterabur... kes malas susun nie heheheh..
ini pic d anjung kapal...






jelas nmpk ikan... dan 2 kali juga aku nmpk penyu berenang... 1st waktu ke laguna redang penyu lalu bawh bot... 2nd waktu snorkling kt perhentian... siap nmpk shaark lagi... hehehe seriuss beb...





errr aku panggil nie ekzos kapal.... heheheh






view dr dlm tempat 'driver' boat cargo

'driver' bot pakai kain pelikat jerkkk eheheh yg bulat tu dia punya stereng antik kann.. pakcik nie cakp dh 40 tahun dia bawa bot... ermm patt arrr otaiiii.








jenuh lentik badan nk ambik gambar nie.....










ermmm cantik tak pic nie? hehehe
errrr bro zzz bila nk g tioman nie kekekeek....
Ooops bt izariza... kejelesan ku dahulu telah diubati dgn sy sdnri telah merasa macam2 makanan d tganu... errr siap sempat kaco awek2 k.tganu lagik kekekekek. zasssssss

Monday, August 20, 2007

warna mempengaruhi ruang 2

ok kengkawan as per promise.... sy post lg ttg warna disini...
terasa letih gak br balik dr pantai timurrrr...heheh nnti dpt picture dr bro nide, akan sy postkan beberapa pic best kat sini yerk.... almaklumla xcited pertama kali ke pulau2 best d pantai timur :).









untuk menampakkan sesuatu lorong atau koridor nampak lebih dekat atau tak terlalu panjang, warnakan pada penghujungnya dgn warna yg gelap, kesannya akan nmpk seperti diatas.









utk menampakkan ruang lebih besar, gunakan warna yg terang pada keseluruhan ruang, terpulang pada individu nk guna warna apa...asalakan sejuk mata memandang ok la kan :)










jika satu dinding diberi warna yg lebih lembut, ia akan menampakkan ruang lebih besar ke belakang atau lebih panjang.



















utk menampakkan siling kelihatan lebih tinggi, warnakan siling dgn warna yg lebih cerah dr warna dinding, pasti effect akan nmpk lebih tinggi.

jika siling rumah terlalu tinggi, dan anda mahu merendahkan ia tanpa memecahhkan siling yg cantik itu, silalah warnakan dgn warna yg lebih gelap dr dinding, dan bole warnakan sekeliling dinding [seperti skirting lantai] yg dekat dgn siling dlm 100mm size ikut suka hehehe, pasti akan menampakkan siling lebih rendah.... atau ada duit lebih ko buat jer mural cantik2 :)

p/s: kerja dh melambak tungguuuu..

Monday, August 13, 2007

pengaruh warna terhadap ruang...

satu masa dahulu kawanku 'shaark +bukat' pernah bertanya mengenai warna sesuai utk kediaman baru mereka... selain dari penggunaan cermin utk menampakkan effect lebih luas, cermin juga ada baik dan buruknya... cermin bole menjadikan ruang nampak besar (ilusi) dan cermin juga bole bertindak ala-ala cctv utk melihat ruang lain... jika tak kena gayanya ruang privasi anda bole d lihat oleh para tetamu... hati-hati yer... utk yg pakai skirt jgn lah duduk di depan cermin..hehehe sendri faham2 la... kalau cermin tu full heigt dr lantai hinnga ke siling :)

di sini sy sertakan skit tips bagaimana sesuatu tone warna boleh mempengaruhi ruang... (tak lengkap nie.. nnti sy post lagi yer)










1. penggunaan warna gelap atau striking pada dinding utama memberi kesan yg tegas dan focal point pada pandangan mata ke sesuatu ruang. [cth seperti diatas]










2. warna pada lantai jika gelap atau lebih gelap dr dinding akan mmbuatkan ruang kelihatan kecil, dan mata akan tertumpu pada bhgn bawah.









3. jika mahukan ruang seimbang dan ideal, boleh gunakan warna yg agak hangat disetiap ruang.









4. utk menampakkan siling kelihatan rendah, kalerkan aje dgn warna gelap disiling... utk mereka yg berani main warna bole buat yerk.... lain la kalau siling tu dah sampai 20' tinggi, bole la buat mural kat siling, hehee.











5. utk menampakkan sesuatu ruang sempit seperti laluan kelihatan luas, combine warna lembut pada siling, lantai dan dinding okehh.


6. jika ingin menegaskan ruang itu ialah ruang laluan n nampak ideal, gunakan warna ygagak gelap pada siling dan lantai.
ada lg beberapa tips... nnti sy posting lagi yerrr.... beberapa minggu nie agak busy... hope project vietnam kitchen kami dpt....dan doakan sy selamat sampai di redanggg yihaaaaaaaaaaaaaaaa.
p/s: hope tips nie dpt membantu kengkawan visualize ttg warna. :)