Skip to main content

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap. Ha! Kena. “Hang ingat hang kahaq. Budak kanyaq melahaq, aku takek mampoih” Pak mat gheyiau.

Pak mat ligan kawaq sampai kat bataih ban. Kawaq tu celapak pi kat geghek dia, tengok-tengok prewel hoih pulak, teghuih dia teghejun bendang, abih lokoih.

Sambey dok hambat pak mat punggai toslet, apa yang ada semua dia hawin. Sampai kat gon pak mat pulak tetomoih masuk keleboq, abih bedeghemen.

err translation dibawah ade yg aku sdnri pon tak faham hehehe...

1 qhe-ngau..................cakar
2 se-qheyat.................reda/surut
3 hambat.................kejar
4 pe-qhembang..................bidik (aim)
5 contiang.................lukis
6 ligan.................kejar
7 cemuih.................bosan/jemu
8 tokak.................gigit
9 gey-qhek..................basikal
10 gon.................cerun (bukit kecil)
11 belemoih.................comot/kotor
12 tetomoih.................tersungkor
13 ku-tey..................cubit
14 tak dan.................tak sempat
15 hebiaq.................celupar
16 maneh melecaih..................tersangat manis
17 Lincun/lencun.................basah
18 lokoih.................kuyup
19 kawaq..................pencuri
20 kanyaq.................mentah (berhingus)
21 ketegaq.................degil
22 he-qhot petot..................senget benget
23 me-qhela.................gatal
24 log laq.................cemekap/cuai
25 hawing.................pusing
26 punggai.................baling/lempar
27 tengalong.................tuju/baling
28 me-qhe-kah.................Kupas/koyak
29 ayaq achaq..................air longkang
30 ha-qhin.................hancing
31 kelepiaq.................melibas
32 kelolo.................."tak berapa betoi"
33 hemoi................."muka tak malu"
34 me-qhe-nyeh.................menggatal
35 da-oh.................tak "matching"
36 hapak pera'e..................bau hapak
37 hijau me-qhe-ngak.................telalu "hijau"
38 celuih.................muat
39 me-qhelit me-qhelap.................berkilau-kilau
40 me-qhe-yup.................jauh/sayup
41 qhem-pang................."tergedik-gedik"
42 kampoi.................kumpul/kaut
43 je-qhang.................rebus
44 capoi..................celupar
45 te-qhe-bey.................lastik
46 melo-qhoih.................lucut/gelongsor
47 me-qho-not..................membongkok
48 sene-qheh.................selisih
49 be-qha-chaq.................comot/kotor
50 kahaq.................nakal
51 pedo.................hati-hati
52 peysos.................urus
53 hapuih..................tenggelam (lemas)
54 qhan-dok.................redah
55 se-ghoh.................kebah/kurus
56 qhen-jong.................tinggi lampai
57 pe-qho-ngoih..................panas baran
58 takek.................ketuk/potong
59 be-qhemba.................bersaing/lumba
60 qhe-tiaq..................ikhtiar/fikir
61 ge-qhet.................gigit
62 tahaq.................tahan
63 qha-gaih..................panjat
64 melewaq.................merayau
65 melahaq.................kebulur
66 qha-bat..................naik/panjat
67 qhim-bok.................belasah
68 melilau.................jalan-jalan
69 cuak..................seram
70 juih.................mulut muncung
71 luku.................ketuk kepala
72 qhodong..................melulu
73 qhedah.................redah
74 ayaq seqhebat.................air sirap
75 peqhasat..................sangat dengki
76 mandom.................lembap
77 ceqhoi.................sangat cair
78 tepok..................lumpuh
79 qha-bit.................terkoyak
80 kok-ko.................dukung
81 mai.................mari
82 terple'ot.................terseliuh
83 gomoi.................bergaduh/bergusti
84 ketit.................cubit
85 ga-qhet.................gatal/mengada-ada
86 nala.................tersangat
7 mang-kark..................buah tak masak
88 bergenuak.................berduyun-duyun
89 pediah.................makan
90 polok..................makan penuh-penuh
91 tey-liang.................senget
92 qhe-ling.................jeling
93 peng-kaq.................kaki tempang
94 me-qhe-nyut.................serabut
95 kesot.................alih
96 lanyau..................bersihkan
97 cempong.................angkat/dukung
98 cepung.................kepung
99 conek..................ekor
100 depa.................mereka
101 qha-let.................leka/cuai
102 cey-mey..................mata bengkak
103 bakup.................mata layu
104 katok.................ketuk/pukul
105 buah ce-qhe-mai.................buah kat kedah!
106 buah qhe-yang-dot..................buah kat kampung2 kedah!
107 ikan ka-qhen..................ikan laga
108 bijik qhe-mia.................warna keunguan
109 ikan temenung.................ikan kembong
110 sendai.................ketatkan/kemaskan
111 ketuat..................kutil
112 mengacom.................mengadu
113 mengkelan.................tersangkut makanan
114 kueh dangai.................kueh dari kelapa parut
115 kueh ka-qhas.................kueh macam "bihun"
116 mot..................bawak/muat
117 en-jos.................exzos
118 pedai ayam.................kunci mangga/padlock
119 pre-wel.................sprocket/freewheel
120 pe-daq..................rasa macam "colgate"
121 to-qheh.................turis/calar
122 tungging buyung................."somersault"
123 ponen.................pondan/lembut
124 Kesot..................Injak
125 Qhamaih.................Ramas
126 Pulun.................Bersungguh-sunguh
127 Kedeqhat..................Kudrat
128 Biaq.................Biar
129 Rabat.................Panjat
130 Ragaih..................Panjat
131 Ghamei.................Suka/gembira
132 Terebey.................Lastik
133 Cewi..................Belagak dgn barang baru beli
134 Belengaih.................Kotor
135 Contiang.................Lukis
136 Mengkala.................Kalau
137 Katik.................Kecik
138 Celapak.................Datang
139 Se-gheyau.................Takut-takut
140 Mengketedarah.................Makan
141 Melahaq..................Makan
142 Hampa.................Mereka
143 Depa.................Mereka
144 Merenyam..................Gatal (playgirl)
145 Tak dan.................Tak sempat
146 Nyeh.................Buang hingus
147 Ghe-nyeh.................Senyum nampak gigi
148 Singkiaq..................Singkir
149 Keleboq.................Paya
150 Pulun.................Sungguh-sungguh
151 Lagu mana..................Macam mana
152 Pok kai.................Duit dah abis
153 Terejai.................Cakap secara kasar
154 Hawaq.................Penyamun
155 Ghe-nyeh..................Senyum terlebih
156 Kuih.................Buang
157 Kelepiaq.................Tangan bergerak ke sana sini
158 Lau.................Reban ayam
159 Toslet..................Lampu suluh
160 Pelekoh.................Pukul
161 Luku.................Pukul dengan guna tangan (kat kepala)
162 Ber-ghetoh.................Berlaga
163 Merengit..................Hitam
164 Kahaq.................Kasar
165 Cekeding.................Kurus
166 Lit-lit..................Panas
167 Tere.................Pandai
168 Hampa.................Mereka
169 Ligan.................Kejar
170 Gelema.................Kahak
171 Herot petot.................Bengkang bengkok
172 Je gheluih..................Timbus
173 Melahaq.................Makan
174 Pengkaq.................Jalan tak betul
175 Aiyo..................Sambil tepuk dahi
176 Puruih.................Lidi
177 Tembun.................Gemuk
178 Cemuih..................Bosan
179 Cenge.................Garang
180 Perenguih.................Ganas
181 Juruih..................Sirim air
182 Pelaq.................Kurang ajaq
183 Kurang ajaq.................Pelaq
184 Hemoi..................Tak kisah
185 Lokoih.................Basah
186 koi-koi.................Pelan-pelan
187 Baloq liat..................Malas
188 Terpe gheluih.................Jatuh
189 Terpelohong.................Terbukak
190 Tak kelapaq.................Tak ingin
191 Tergelinciaq..................Tergelincir
192 Koroi.................Kuruih
193 Koro.................Sorang-sorang
194 Kelepiaq..................Tangan bergerak kesana sini
195 Gabuih..................Cuci
196 Gabuih.................Gabus
197 Hinggut.................Goyang
198 Terpeleot..................Tergeliat
199 Ghenjong.................Panjang
200 Ghalit.................Lalai
201 Pelat..................Loghat
202 Hang.................Kau
203 Tawaq hebiaq.................Tawar
204 Maneh melecaih..................Manis
205 Ro choh.................Tikam
206 Piau.................Original
207 Chayaq.................Cair
208 Orait.................All right
209 Gostan..................Undur
210 Go head.................Ke hadapan
211 Gohead gostan.................Kehadapan-undur

Comments

Anonymous said…
huh, tegeliat lidahh cheqqq bacaaaa....

blajaq2 jd org utara, nnti senang kalu tsesat kt aloq staq ke padang besaqqqq ke....

aruZi
Mak Su said…
fuiyooo, susahhhnyer nak paham
shasha said…
ohhh...saya yg dah 4 thn dok kat utara ni tak penah pun belajar cakap2 ni..hik hik hik..slang masih slang kl laa..
mamaranggie said…
bahasa baru bg mama nih...

dok faham tp x gak faham nih...
bunga rampai said…
:-D tegeliat lidah ...

Cantik, memang cantik! Ada keindahan dalam setiap loghat.

Kalau berhadapan dengan orang yang bercakap loghat ni, hehehe... boleh terlopong!
Rush Murad said…
minggu depan aku pi Penang, aku nak try cakap loghat Utara nih.... mau depa semua terbahak2 dengaq aku sembang Utara tapi bunyi macam Siam or Indon ka.... haruuuu...
aruzi...
errr nk sy betulkan ker? jejejej

maksu..
sy pon tak brapa faham sgt sebenarnya hhehe

shasa..
hehehe bonda sy org utara pon sy tak brapa faham gak :)

mamaranggie..
jom kita belajaq :)

bungarampai...
terlopong ! yg teropong di jln yg lohong dan terowong jejejej

rushmurad...
penang lak ko jalan yerk, kasi habis cuti tahun ye :)
butaseni said…
hampa - korang
depa - diorang :)

jangan dok buat mangkaq
menyangkak jugak blog ni.
sghonok jugak layan.
Mak Su said…
mineral, saya dah jawab tag. kebetulan lapang sesangat skrg
buta seni....
errr mangkaq? menyangkak?
per tu.. jejeje
jgn mare arrr

maksu...
oraitttttt yihaaaa
green apple said…
terbangang bangang kejap aku baca.
aku ingatkan bahasa pantai timur je yang payah nak paham.

nasib baik aku orang british.

wakakakakka.
jaketbiru said…
... tak faham ler apa u bisik... hmmm cakap english boleh tak??... hehehehehehe... slurrrrpppp ooooo
Anonymous said…
Errr nk tlg pbetui??? Kang nnti dpt sms lakkk, muahahaahahaha (lariiii sambung keje)

aruZi
greenapple..
huahuahau hait arigato..

jaketbiru...
cakap tamil pon bole heheh

aruzi..
wakakakkakakakaka
rena said…
ish..
panjang btul kelas bahasa ari ni

cikgu!!!!
saya nak rehat awal boleh???
rena said…
This comment has been removed by the author.
rena...
baru masuk kelas dah nak rehat yer... :P
bintang hati said…
hehehe..
betul la cikgu..panjang sngt kelas bahasa ni..

nak gi kantin jap..nk beli air sirap..haus la belajaq bahasa utagha cikgu ni...huuhuhu...

..SAYA rasa bahasa pantai timur lebih mudah faham..emm...
Pegawai Khalwat said…
Ha ha ha...

Ini bahasa utara belah Kedah.

kalau tanjung dia mai slang lain skit, tu pun bila mau area counter hall lain bunyi, kg makam lain bunyi, balik pulau lain bunyi.

Expert je tau. Ha ha...
bintang hati...
errr kirim coca cola skali yerk
jejejej

pegawai khalwat...
ooo belah kedah kaaa...hehehhe
mak aii byknyer sleng..
anaiz said…
tak tergeliat lidah aihh kami baca.
mau tau la..
kalau hampa dengaq org kedah hat mai kot belah2 kampung cakap, lagi penin.
hehe..

mineral, paham ke saya cakap ni? saya cakap kl, kedah, perak, n9 pun boleh. tolak cakap kelantan & tganu jer. nanti jd siam. hehe..

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…