Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2007

ruang terhad...

lama tak menulis, salam aidilfitri buat semua sahabat...
ermm sy teringat beberapa minggu yg lalu ade kawan bertanya bagaimana hendak menghias ruang yg kecil atau terhad...apa yg bole sy katakan ia bergantung pada pemilik ruang tersebut, bagaimana ia mahu ruang itu kelihatan, bergantung pada citarasa masing-masing.
ruang terbahagi pada beberapa bahagian, ade ruang tertutup [privasi] ruang terbuka, ruang separa trbuka... jika kita mahu ruang kecil kelihatan besar penggunaan bahan kemasan, warna dan perabut hendaklah mengikut ukuran standard jika bole di custom made lebih baik tapi masih mengikut antropometrik manusia okehhh. sebagai contoh mungkin ruang tamu yg kecil bole d letakkan dgn cermin yg besar utk menampakkan ilusi ruang itu besar, atau menggunakan warna yg terang, atau penggunaan perabut yg fleksibel mengikut keperluan seperti set sofa yg bole d lipat2 atau meja mkn yg bole d besarkan dr 4 org ke 6 org, dan pelbagai cara lagi yg creative.
semuanya bergantung kepada pemilik ruan…

salam aidilfitri

[ ilustrasi interior vietnam kitchen ] smlm sekali lagi revise dsign utk vietnam kitchen.... dan sekali lagi jua aku dan amoi sorang lagi bertikam lidah dgn bos yg skit degil...ceh igt bos always right ker...tp sbb bulan puasa nie, aku lebih byk mendengar saje... tp bila masa utk fax dwg kpd client... aku fax sekali dwg bos dgn option yg aku dan amoi tu buat... lps pkl 3 ptg, kami terima fax...hehehe client mahukan yg option kami buat... bos ambik fax sambil sengih2...

dan aku teringat kate2 bos... kita kena bt ikut konsep..[yerla kami dh set konsep yg kami mahu]
dan mesti ikut "form follow function" [nie kate2 n konsep frank lloyd wright-akitek terkemuka zaman dulu] bila dia kete form follow function trus kena tembak dgn kami, yerla dr layout dia mmg cantik... tp dr segi function hancussss....
kekadang seronok gak tembak bos, bukan selalu kan ehehehe... but my bos very understanding :)

Opps sebelum lupa.. sy akan bercuti lama... so...
dengan rendah hati sy ucapkan....
selamat hari…

vietnam kitchen + lantai

hari ini baru ade kesempatan meredakan sengal badan dan otak di opis... dah 3 kali presantation vietnam kitchen d buat... harap ade keserasian dan kata sepakat, kerana due date makin hampir, kerja2 pembinaan ptt d mulakan skrg... kerja2 kena berhenti pada 15 nov, jusco bukit tinggi akan buka pada 29 nov... sgt besar jusco bukit tinggi klang ini, lebih besar dr midvalley rasanyer... dengan jepun nie kena on time kang susah den kena hentak kontraktor lak jejeje...
director vietnam kitchen nie sgt baik hati n sopan orgnya, tp bab-bab seni nie dia cerewet sungguh, segala detailing d fikirkan sebaik mungkin, takpa semoga hasilnya memuaskan hatinya.



ermm terlanjur menulis sy ingin berkongsi sesuatu mengenai kemasan lantai...mungkin bagi sesiapa yg hendak menghias rumah d hari raya ini masih ade 2 minggu utk berbuat demikian, jgn buat last minit yer... ada berbagai jenis kemasan lantai antaranya.. 1. kemasan dr simen sahaja.. macam kat kaki lima tu...
2. PVC tile or sheet.. errr kita biasa panggi…