Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2006

bersyukur diatas nikmatNya .

saya br dpt email nie pagi nie dari seorg teman, walaupun byk kisah kebuluran yg saya baca, dengar dan lihat diberita, tp gambar ini yg tersurat dan tersirat 1001 makna benar-benar menyentuh perasaan saya,
tidak hairan la jurugambar ini membunuh dirinyer selepas 3 hari ambil gambar ini kerana 'depression', secara jujurnya saya sendiri tidak mampu menatap gambar ini lama-lama, kepala saya akan mula terasa pening.

Ya Allah ya tuhanku, aku tidak pernah mengembara jauh ke duniamu ini, aku tidak pernah merasai kerumitan yang maha dasyat, akan tetapi aku juga tidak mampu memikul dugaan-dugaanmu, ya Allah ya tuhanku bukakanlah pintu hidayah mu, moga ia memberi sedikit sinar pada hatiku, wahai yang maha pengasih lagi maha penyayang, aku bersyukur diatas segala nikmat yang kau berikan, dan benarlah kata-kata sahabat-sahabatku yang pernah menjelajah sebahagian kecil dunia ciptaanmu ini ya Allah, bahawa tanah tempat tumpah darahku ini begitu makmur dan aku bersyukur dengan nikmat yang kau …

kuman seberang laut nampak . . .!

Please stop publishing issues pertaining to MM Lee's comments about Malaysiaan Chinese

Dear Prime Minister.

May you and family be in the best of health and blessings.

If there is a way, can you ask local papers or media channels to stop from reporting or discussing the remarks made by MM Lee about Malaysian Chinese?

I say this coz comments published in Singapore (supporting MM's comments) are made from a skewed angle and do not take into account the historical reasons.
The comments so far are made by Chinese Singaporeans who do not really understand the issues. They also seem to suggest that similar problems do not exist in Singapore when, in fact, Singapore Malays in their own motherland, Singapore, are treated more dismally that Malaysian Chinese in the land of Malay Bumis.

Indeed, if this issue is to continue, then it is only fair to show that Chinese leaders in Singapore are doing greater injustice to Singapore Malays than Malay Malaysian leaders to Malaysian Chinese.

The Malaysi…

Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA)

syukur kerja-kerja rekabentuk telah selesai dan kerja-kerja pengubahsuaian sedang dijalankan, insyAllah sebelum raya dewan ini boleh digunakan. Terima kasih pada pembinaan tripadu kerana memberi peluang dan kepercayaan untuk merekabentuk semula dewan yg telah usang ini.

p/s: kerja luar nie . . .

Cerita Donut & Mufin

mufin cip coklat
(kejap ade, kejap takde)












donut gebu setaman














kegebuan donut terserlah
(mmg sengaja ambik gambar donut dibelah
hehhehe)










Pada suatu pagi yg indah seorang jejaka (yg agak hensem juga) bangun seawal pagi dikejutkan dengan suara anak kesayangannya bergelak tawa disebelah jejaka tersebut, dan tanpa semena-mena timbullah idea untuk memasak donut dan mufin yang tidak pernah dicubanyer selama ini melainkan kuih-kuih tradisional sahaja.
tanpa melengahkan masa pada 17 september si jejaka tersebut membersihkan diri dan pergi membeli belah selepas puas bermain dengan anaknya, dengan mood yang baik, bahan-bahan yg telah dibeli dibawa pulang dan di adun mengikut sukatan dimana resepi didapati dari sumber internet.
sambil dilihat oleh siisteri dan dibantu oleh sianak yg memberi sokongan moral dan sorakan dari bahasa perancis yg sibapa langsung tak faham.
Arakian si ayah berhempas pulas menyediakan donut disebelah pagi dan mufin disebelah petang sebagai juadah santapan sarapan dan minum petang.

A R T ! ! !

ermm saya tak pasti tulisan apakah yg ditulis di tapak kaki itu, tp secara kasarnya saya rasa itu tulisan arab, jawi atau ayat al-quran, dan jika sesapa pandai baca tulisan tu beritahulah saya supaya sy tidak berada didalam kekaburan. gambar ini dihasilkan oleh seorg rakyat iran bernama shirin neshat (tak pasti sama ada dia islam atau tidak)dan tidak hairan la byk award dia menang dinegara2 eropah, saya pastekan antara data dan award yg pernah minah nie menang disini :[[ the iranian-born female artist has been awarded the 30,000 dorothy and lillian gish prize, one of the largest arts prizes. the award ceremony takes place in new york city on oct 12, 2006. image: guardians of revolution, 1994the prize is now in its 13th year; previous winners have included theater director peter sellars (2005), jazz saxophonist ornette coleman (2004),choreographer merce cunningham (2000), singer bob dylan (1997) and director robert wilson (1996). ]]secara simboliknya tulisan arab ditapak kaki dan ade m…

teka gambar . . .

maaf gambar diatas tidak jelas, diambil menggunakan kamera phone sambil berjalan, ade skit gegaran.
peraduan cubalah teka siapakah mereka didalam gambar ini, biarlah sy bagi klu skit, mereka nie dgn yakinnya bukan rakyat malaysia, berambut panjang, mempunyai postur badan yg cantik, kedua-duanyer memakai jeans dan t-shirt berwarna hitam yg mempunyai gambar sepasang culprit lelaki saling memanah, mereka kelihatan mesra dan berpegangan tangan dari awal saya jumpa hinggalah mereka hilang dari pandangan mata, lokasi disebuah shopping kompleks di lembah klang. ok stop... cuba teka siapakah mereka ini...

pilih satu jawapan sahaja, pada satu masa.
a) dua org gadis yg kelihatan manja dan mungkin bersahabat baik.
b) sepasang kekasih lelaki dan perempuan yg sedang berjalan-jalan
c) dua org lesbian yang saje nk tunjukkan kemesraan mereka di public
d) sepasang mamat gay
e) dua org sahabat lelaki yg berkawan baik
f) mak nyah
g) tiada satu pun diatas ( jika anda pilih 'g' sila berikan sebab)

syarat pe…

11 sept 2006

yihaaa. . . yesterday my great day :)going 30s...buatkan sy terasa byk perkara sy belum buat, byk rancangan dan impian belum terlaksana... dan tujuan ke arah matlamat harus dipercepatkan dengan pantas....dan syukur yg teramat sangat kerana masih mampu bernafas, dan menikmati nikmat yg tuhan beri...thanks 'yobo' for lovely card, book and carrot rice hehhehe nyum nyum nyummmm :)

ghotic !

sebenarnya malas nk taip..so aku salin jerlah dr nota2 lama waktu study dedulu jejejejeje...so nie cuma rumusan korang baca dan fahami betul2 apa yg dimaksudkan ghotic, kalau aku nk cerita pasal zaman ghotic dan senibinanyer mau sampai esok tak habis.

Zaman Pertengahan: “Middle Age”, Medieval Europe, Dark Ages (476 – 1350 A.D)
Geografi : Meliputi Eropah barat (dari Italy, Spain, Britain, France, Germany hingga ke Holand).
Sejarah : Zaman ini bermula selepas kejatuhan empayar Rome (476) dan tamat sebelum kelahiran Eropah Moden (sekitar kurun ke 15).
Kebudayaan :
Ia merupakan satu zaman di mana ugama kristian, kepercayaan kepada adat dan mistik menjadi kepercayaan masyarakat (dan bukannya sains). Zaman yang bergelar “zaman kegelapan” disebabkan hilangnya sumber buku & ilmuan akibat peperangan. Gereja merupakan tempat di mana ilmu klasik disimpan.
Zaman ini wujud seni pertukangan yang maju di mana ia memberi kepada hasil-hasil seperti pengiraan dimensi, pembahagian plot tanah dan p…