Skip to main content

kuman seberang laut nampak . . .!

Please stop publishing issues pertaining to MM Lee's comments about Malaysiaan Chinese

Dear Prime Minister.

May you and family be in the best of health and blessings.

If there is a way, can you ask local papers or media channels to stop from reporting or discussing the remarks made by MM Lee about Malaysian Chinese?

I say this coz comments published in Singapore (supporting MM's comments) are made from a skewed angle and do not take into account the historical reasons.
The comments so far are made by Chinese Singaporeans who do not really understand the issues. They also seem to suggest that similar problems do not exist in Singapore when, in fact, Singapore Malays in their own motherland, Singapore, are treated more dismally that Malaysian Chinese in the land of Malay Bumis.

Indeed, if this issue is to continue, then it is only fair to show that Chinese leaders in Singapore are doing greater injustice to Singapore Malays than Malay Malaysian leaders to Malaysian Chinese.

The Malaysian Chinese are not bumis in Malaysia yet they get nearly every thing:
a) Right to have Chinese vernacular education from preschool to university.
b) Right to retain their Chinese names [The Chinese in Indonesia and Thailand get nothing of that sort. Worse, they have to have Thai or Indonesian names]
c) Right to display Chinese names in Chinese characters in huge public adverts in buildings and public places
d) In development projects, they reap early profits as all projects require infrastructures and these materials are controlled by Malaysian Chinese
e) Voting strength by constituencies also show so many Chinese advantage.

It is good for us not to say that Malaysian Chinese are "marginalized".

If they want to talk about marginalization or injustices, it is better that they talk about Singapore Malays who, in their own motherland, are marginalized and subject to so many injustices:
1. Malay language has lost its stature in the State and industry
2. Chinese language has now become a universal precondition in employment
2. Malays are "cordoned off" in National Service. Many key security sites are out-of-bounds to Malays [Even Malay Ministers and MP's are not allowed to enter such areas]
3. The Civil Defence takes in high proportion of Malays considering the lower stature of CD and the higher death and injury risk in CD services
4. No Malays are holding key positions in government and statutory boards.
5. Malay MP's are given sinecures. In fact Malays are deemd fit only to be Ministers in Sewerage, Drainage, Refuse, Welfare and Drugs matters
6. Promotions and postings in government and statutory boards also show the Singapore Chinese' disdain towards Singapore Malays
7. Recent retrenchments also reflected that Singapore Malays "should go first"
8. Proportion of Singapore Malays who remained unemployed is high, notwithstanding good educational and vocational qualifications
9. Vast in-take of Chinese from China, Hong Kong and Taiwan into Singapore but strict control of Malays from Malaysia and Indonesia.

I hope your office would do something to stop thsi, or rectifiy the matter by giving the issue its proper balance.

I cc this note to BH Singapore and Malaysia.
I do not cc to Straits Times as they do not publish letters of this kind.
I cc to TODAY coz two strong letters were piblished in todays TODAY edition.

Regards

Mansor Haji Sukaimi
Former Member of Parliament (1976-1984)

p/s : i copy this letter from my email that i receive from my 'adik' in singapore.

Comments

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…