Tuesday, December 29, 2009

UMP astaka


ilustrasi bahagian luaran astaka yang telah di naik taraf, dari macam gudang ke sebuah astaka atau akan dinamakan sebagai arena budaya, UMP.










ruang lobi, main entrance
konsep : modern contemporary.










stage area....











facing stage area.








dengan kerenah kontraktor utama yg baru belajar... kerja ini menuntut kesabaran yg amat tinggi...
insyAllah...penghujung februari 2010 projek nie selesai......

*moga-moga dapatlah pula projek baru... aminnnn....

Wednesday, October 21, 2009

kak rock interior renovation










dining area
sebelum...













kitchen area
sebelum...








|after|
living area,
job scope: curtain, sheer, feature wall, floor
not include sofa....














|after|
dining area,
job scope: wall paint, lighting, timber floor












compliments from qhalby design...




















dry kitchen area













kitchen cabinet...












living area













custom sofa fabric....







house type : apartment about 800sqf
concept : modern classical
budget : guess???

walaupun ade cermin yg belum aku pasang... tapi hasilnya betul-betul berlainan dari yg sebelumnya, wajah tuan rumah menggambarkan kegembiraan mengikut bajet yg ada....
errr agak-agak anda berapah kos keseluruhan rumah ini....
klunya : pecah dinding dapur, mengecat, pebble stone, mineral stone, laminated timber flooring, remote ceiling fan, 2 ceiling chandelier (small type), wet kitchen cabinet, dry kitchen cabinet, 2 nos stool seating with table, glass sink, wiring, plumbing, change louvers window to sliding windows...... teka beb jgn tak teka.....

Saturday, September 12, 2009

corat coret 1










banyak benda nk tulis, cam buat luahan hati, wa tulis jerla ringkas2 kekeekekke




1. semakin dimamah usia....jejee

smlm birthday saya yg ke 31, telah melangkau angka 3.... dan akan terus meniti sedikit demi sedikit, terima kasih yg tak terhingga utk kengkawan yg wish birthday dan mengingatkan sy kerdilnya sy dibumi ini, terima kasih juga utk kasih syg tak terhingga dari isteri tercinta yg sudi menghadiahkn seutas jam tangan, serta kad birthday yg sgt cantik. siap ade tulis sesuatu yg menyentuh perasaan aku tu.... hehehe bijak bijak :)

2. berniaga, sunnah rasullullah...
benar... 1/10 pendapatan berpunca dari perniagaan, tp bukan semua boleh berniaga, silap haribulan bungkus, tp jgn putus asa, wlaupun hadapi karenah bermacam2 org, hanya yg boleh survive sahaja akan terus kekal.... utk aku yg pelan2 sdg merangkak, kadang2 rasa cam kena tendang kat telur, senaknya perhhhhhhhhhh tuhan jerk yg tahu... tp kita lakukan yg terbaik.
kadang kala apa yg direbentuk tidak seperti hasil yg diingini.... kita mahu yg terbaik, tp yg membuatnya lom tentu fikir begitu....

3. penipu...
rm100 wa dah kena kebas, takpe la.. sekali lu tipu wa, sampai bila2 wa tak caya lu lagi, kawan bole, percaya jgn harappppp......tu belum yg mmg jenis kaki kencing siang malam.... hahahah lu pikirlah sndri kalau wa malas layan lu.
4. reunion ex-smvKlang - berbuka puasa di charlton shah alam.
seronok giler aku dpt jumpa kengkawan sekolah lepas 14 tahun... ramai yg dah beranak pinak, ade juga yg masih solo, dan ade juga yg kembali solo.... harap organiser buat lagi... kasi lagi meriah....

5. tawaran....
satu handle project yg lobi sndri di kuantan, satu lagi abu dhabi, satu lagi tgh kontrak dgn mmber di wangsa maju.... aiyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...........tatau mana satu.

6. selamat hari raya maaf zahir dan batin....
tahun nie raya diKG wife... persiapan anak2 semua dah settle... tinggal bapaknyer jer yg malas nk bersiap....kekekekek....sure kena paksa dgn wife baru buat... [mmg tunggu kena paksa] nk manja2 skit hauhauhuaua. utk kengkawan yg sdg membaca coretan ini... wa mintak ampun dan maaf jika tersalah laku dan bicara, halalkn la apa2 yg patut...ampunilah aku yg serba kekurangan ini.... sekian.... nk duit raya sila dtg rumah lepas 25 september hehehe.

p/s: gambar hanya hiasan semata-mata & video dibawah khas utk my 'yobo'
utk mereka yg tak nmpk sila ke http://mineral78.blogspot.com tq :)

Tuesday, August 04, 2009

top 10 lies told to naive artists & designers














Top 10 Lies told to Naive Artists and Designers
- by Mark W. Lewis

1. "Do this one cheap (or free) and we'll make it up on the next one."
No reputable business person would first give away their work and time or merchandise on the hope of making it up later. Can you imagine what a plumber would say if you said "come in, provide and install the sink for free and next time we'll make it up when we need a sink." You would be laughed at! Also the likelyhood is that if something important came along, they wouldn't use you.

2. "We never pay a cent until we see the final product."
This is a croc, unless the person is leaving the door open to cheat you out of your pay. Virtually every profession requres a deposit or incremental payment during anything but the smallest project. Once you have a working relationship, you may work out another arrangement with a client. But a new client should not ask you to go beyond an initial meeting and, perhaps some preliminary sketches without pay on the job!

3. "Do this for us and you'll get great exposure! The jobs will just pour in!"
Baloney. Tell a plumber "Install this sink and my friend will see and you'll get lots of business!" Our plumber friend would say "You mean even if I do a good job I have to give my work away to get noticed? Then it isn't worth the notice." Also the guy would likely brag to everyone he knows about how this would normally cost (X) dollars, but brilliant businessman that he is he got if for free! If anyone calls, they'll expect the same or better deal.

4. On looking at sketches or concepts: "Well, we aren't sure if we want to use you yet, but leave your material here so I can talk to my partner/investor/wife/clergy."You can be sure that 15 minutes after you leave he will be on the phone to other designers, now with concepts in hand, asking for price quotes. When you call back you will be informed that your prices were too high and Joe Blow Design/Illustration will be doing the job. Why shouldn't they be cheaper? You just gave them hours of free consulting work! Until you have a deal, LEAVE NOTHING CREATIVE at the clients office.

5. "Well, the job isn't CANCELLED, just delayed. Keep the account open and we'll continue in a month or two."
Ummm, probably not. If something is hot, then not, it could be dead. It would be a mistake to *not* bill for work performed at this point and then let the chips fall where they may! Call in two months and someone else may be in that job. And guess what? They don't know you at all.....

6. "Contract? We don't need no stinking contact! Aren't we friends?" Yes, we are, until something goes wrong or is misunderstood, then you are the jerk in the suit and I am that idiot designer, then the contract is essential. That is, unless one doesn't care about being paid. Any reputable business uses paperwork to define relationships and you should too.

7. "Send me a bill after the work goes to press."
Why wait for an irrelevant deadline to send an invoice? You stand behind your work, right? You are honest, right? Why would you feel bound to this deadline? Once you deliver the work and it is accepted, BILL IT. This point may just be a delaying tactic so the job goes through the printer prior to any question of your being paid. If the guy waits for the job to be printed, and you do changes as necessary, then he can stiff you and not take a chance that he'll have to pay someone else for changes.

8. "The last guy did it for XXX dollars."
That is irrelevant. If the last guy was so good they wouldn't be talking to you, now would they? And what that guy charged means nothing to you, really. People who charge too little for their time go out of business (or self-destruct financially, or change occupations) and then someone else has to step in. Set a fair price and stick to it.

9. "Our budget is XXX dollars, firm."
Amazing, isn't it? This guy goes out to buy a car, and what, knows exactly what he is going to spend before even looking or researching? Not likely. A certain amount of work costs a certain amount of money. If they have less money (and you *can*) do less work and still take the job. But make sure they understand that you are doing less work if you take less money that you originally estimated. Give fewer comps, simplify, let them go elsewhere for services (like films) etc.

10. "We are having financial problems. Give us the work, we'll make some money and we'll pay you. Simple."
Yeah, except when the money comes, you can expect that you will be pretty low on the list to be paid. If someone reaches the point where they admit that the company is in trouble, then they are probably much worse off than they are admitting to. Even then, are you a bank? Are you qualified to check out their financials? If the company is strapped to the point where credit is a problem through credit agencies, banks etc. what business would you have extending credit to them. You have exactly ZERO pull once they have the work. Noble intentions or not, this is probably a losing bet. But if you are going to roll the dice, AT LEAST you should be getting additional money for waiting. The bank gets interest and so should you. That is probably why the person is approaching you; to get six months worth of free interest instead of paying bank rates for credit and then paying you with that money. Don't give away money.


i think i have faced it thousand of times.... what can i do, use my small brain with big heart and my six senses. :)

In the end, working commercially, being a terrific artist is about 25% of the task. If that is the only part of the task that you are interested in, do yourself a favor. Don't turn "pro."

Thursday, July 30, 2009

baju kurung kanak-kanak cotton

LIMITED EDITION

please click here for more information about 'baju kurung cotton kanak-kanak'

or go to http://qaisarabutik.blogspot.com for further info.

sesuai sebagai hadiah, majlis keraian atau menyambut hari raya.


p/s: banyak dah sold out....siapa cepat dia dapat....cheapest price in the market.





Friday, July 24, 2009

new face


yeahhhhhhhh dari gelap ke terang...
this blog still under upgrading....
enjoy new facelift.... :)

kawan lama...

hari ini sy pergi wangsa maju seksyen 5, untuk melihat barangan interior design untuk client,
selepas selesai segala urusan tidak sedar masa berlalu sungguh pantas... baru terasa lapar.. so ingat nk pergi la makan di studiocafe yg dibuka oleh zahid AF... dlm pukul 4.30 kedai baru nak buka... so lupakan hajat... jenjalan gi ke dblanga cafe... tengok kat depan ade plat JALAN-JALAN CARI MAKAN rancangan makan popular yang di hos kan oleh Marlia tunku sabri di TV3....

bila masuk seorg pelayan yg mcm aku pernah lihat tegur dan beri menu.... lama jugak aku lepak sorang2 kat situ sambil tgk amazing race asia... bila nk balik... aku bayar harga makanan...ermm bole tahan juga makanan disitu.... pelayan tadi tegur...
"kau dlu sekolah tittottittttttt"
aku pon jwab, betul... rupa-rupanya senior aku daaaaaa isk camner diorg bole ingat kat aku...aku lak yg tak ingat hauhauauah....
tak jadi balaik... sambung pulak borak-borak....
tak sangka ko dah jadi tokey sekarang nie erk...glamer plak kedai tu...
dia senyum jerk..sambil cerita masalah kedai plak... kesian pon ade... biasalah rintangan meniaga nie macam-macam... kena bertahan jer...
nak dipendekkan cerita kami bertukar no phone... dan wa kena balikkkkk...
dalam perjalanan balik.... aku pon muhasabah diri... syukur sebenarnya aku ade ramai kawan...dan semestinya aku suka berkawan.... bukan kawan yg jenis PENIPU... lepas tu tiba2 aku muhasabah diri....ermmm...kenapa RAM aku makin lemah nie...
adakah penyakit tutttt makin teruk aiyakkkkkkkkkkk....


p/s: berdoa semoga segalanyer berjalan lancar.....aminnn

Tuesday, July 14, 2009

mines shopping mall

last sunday.. gi habiskan masa kat mines...
errrr utk mereka yg tak tahu dimana mines...
pls klik here mines
lepas naik boat yg kujanjikan kpd qaisara sebulan lalu...pusing2 tgk ikan...
seronok qaisara.. qhalby pulak cam takut2 :)
lps tu gi sappedek kt kenny rogers.....
lps tu gi tgk show air pancut berirama... cantikkk sampai menari2 qaisara.. keseronokan...
lepas tu gi tgk binatang2... ade ular sawa... berok yg comel... burung kakak tua dan lelain...
walaupun byk section dh closed buat masa skrg... tp seronok bawak budak jenjalan.
walaupun duit habis, tp apa nk kisah dgn masa yg berkualiti aku dpt....asalkan mereka bahagia aku pasti tersenyum jua :) yihaaaaaaaaaaaaaaaa

bagus sejak capital retail ambil alih.... tandas pon makin cantik... makin bersih.. sistem parking yg byk berbeza.... dan dan dan lain-lain heheeh

Thursday, July 09, 2009

orang !!















ada org suka bergurau...
ade org suka bersendirian...
ada macam-macam habit org...

ada org suka mengusik...
ada yg mengusik terlebih-lebih...
ade org yg sedar, ada juga yg tidak
mungkin dibawh pengaruh minda separa sedar... :)

ade org sanggup hadapi risiko..
ada org tahu pentingkan diri sahaja...
terpulang kepada jenis org..

ade org berani mengata org lain...
tp tak bole ditegur sikit...
ade org berani bergurau laser...
tp bila kena btg hidung sendri melenting,...

aiyakkk... tiada yg sempurna
harap tak sesakkan minda

Thursday, June 25, 2009

adek tunang

majlis pertunangan adik with my friend arzoo
7 june 2009 di johor bahru.


hadiah dr kedua belah pihak...











sebahagian dr tradisi kami... suap gula atau manisan kepada bakal mempelai...
(terkejut ke arzoo?)










sebahagian dr ahli keluarga yg bertandang...
makcik, kakak2, anak buah...semua seronok.











nie dia bakal mempelai...
selamat bertunang yer, sila jaga diri bebaik...









macam tak caya lagi nih... camner kwn aku leh jadi bakal adik ipar aku nih...
cantik gak baju belang2 ko dik... mana beli? hauhauhauhaua... dh nak kawin dh adik aku... isk isk iskkk :) rasa cam sama2 masih bermain bolasepak disekolah dulu, tak lama lagi jadi laki org, big responsibility jg anak org tau :)

Thursday, June 18, 2009

basic workshop 3D sketchUp

nie worshop yg telah dijalankan di kolej komuniti teluk intan, saje post lg kt sini for more info bole check at http://gengcoonteng.blogspot.com

untuk mereka yang memerlukan ilustrasi 3D interior atau exterior architecture or ind. design, boleh lah hubungi kami melalui blog http://mineral78.blogspot.com atau http://gengcoonteng.blogspot.com dengan cara post comment atau email terus ke gengcoonteng@yahoo.com

errr mahukan kami melakukan workshop pon bole :).



tekun dan teruja lecturer dan student ini.

























sebahagian hasil kerja ilustrasi 3D interior yg kami hasilkan.

Thursday, June 11, 2009

yuna-sebenarnya cinta

i luv this song...

Yuna - Dan Sebenarnya

oh bulan
jangan layan diriku lagi
pabila,
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila,
kau bersama yg lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

ku enggan
berpura pura ku bahagia
ku enggan
melihat kau bersama si dia
oh ku akui cemburu
telah menular dalam diri
pabila
kau bersama yang lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

pabila kau merenung matanya
ku rebah,
jatuh ke bumi
di saat kau benar-benar mahu pergi
seperti ku bernafas dalam air
adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu kau juga merindui aku
oh



Tuesday, May 26, 2009

corat coret















syukur Alhamdulillah sabtu lepas 23 mei 2009, telah selesai satu workshop
3D sketchUp di kolej komuniti teluk intan, insyAllah akan menyusul di johor dan selangor.
mula2 tgk student dan lecturer mcmt blurr... tp bila masuk bab latihan, mereka jadi xcited dan suka, sampai macam tak kasi kami balik hehehe. InsyAllah jika ade jemputan lagi utk workshop tu, akan kami lakukan lagi... utk permulaan kami telah create satu blog khas utk komuniti sketchUp.. http://gengcoonteng.blogspot.com supaya dapat mereka bertukar2 pandangan, blog nie masih baru dan akan dipertingkatkan dari masa ke semasa.


semalam aku gi jusco ioi mall... tiba2 terpandang poster, banner, ceiling cut yg aku dah design, walaupun hasil printing oleh org lain, aku masih tak puas, sbb mutu printing agak tak berapa memuaskan... dan material yg digunakan tak seperti sebut harga yg kami beri, ermm biasalah depa nk cut cost la tu...takpe asalkan design fee aku depa bayar hehehehe... errr sesapa nk tgk silalah ke jaya jusco seluruh malaysia, tgk ceiling cut poster 'happy father's day'...

p/s: selamat hari bapa utk semua bapa didunia ini..

Monday, April 27, 2009

awning design





























salah satu design tambahan bumbung utk uitm shah alam... harap dpt la tender ni kan :)
aminnnnn.

video

Monday, April 20, 2009

Wednesday, March 18, 2009

aCeR. . .

tarikh : beberapa hari lepas
tempat : didalam sebuah bilik pejabat bewarna biru
masa : petang yg hujan
senario : 3 org jejaka sedang berborak :), oops dua jer real jejaka sorg lagi half jejejeje

bro K : sekali 3 org open laptop kalau link bole main game nih.
mineral : cantik gak tu leh layan counter strike
half jejaka : laptop i slow la, jom mineral teman aku gi low yat upgrade.
mineral : kan laptop baru tu?
half jejaka : memang la, aku beli dah macam2 ada.
mineral : ic... ko guna processor apa, intel ke amd ?
half jejaka : ACER (dgn nada bangga)

mineral dan bro K... saling berpandangan... (ptt la ajak wa beria-ia tadi) jejejejeje

Thursday, March 12, 2009

lion king


dah seminggu aku beli buku tu, eh silap tarikh beli 19 february, baru hari nie dpt baca dgn tenang di tmn metropolitan, sambil menunggu shooting time.....
buku karangan muhammad zakaria, bertajuk 'keluarkan singa daripada diri anda'....
menyentak-nyentak jiwa aku sekejap....
terasa meluap2 dgn tiba2 jika dihayati dgn betul....
arghhhh terasa kerdilnya aku didunia ini....
terasa byknya masa aku sia-siakan....
insyAllah segalanya blum terlambat....
setiap kejadian ade hikmahnya...

bangunlah wahai singa yg terpendam... bangunlah dgn ngauman yg menggegarkan... keluar dr gua yg kegelapan... JIHAD diri.....


p/s: membaca itu bagus

Tuesday, March 10, 2009

gema dan rasa


last week gi dewan philharmonic... tonton gema dan rasa...
gabungan tarian dan lagu traditional dari pelbagai kaum, dicampur aduk, di beri nafas baru dgn koreografi baru, menarik dan adakalanya agak membosankan....

yg buat mata aku lagi terbeliak bila lihat video klip pasal gaza, byk gambar2 yg tak pernah aku lihat dipaparkan... manala depa dpt gamba camtu.. terkedu tgk... terkesima dan macam2 perasaan ade.... lahanat punya manusia. moga Allah beri petunjuk kepada yg zalim.... amin.
terima kasih kak nazura n abg kamal couple yg bersama2 joint tgk show gema dan rasa tu.... nk curi2 ambil gmbar, awek yg jaga tu perasan plak kalau tak sure ade pic wa live dlm philharmonic KLCC.

p/s: seni utk semua beb . . .

Monday, March 02, 2009

slumdog....


cerita yg lain dari kebiasaan ....
takde tukar2 baju, lari2 anak...
takde cerita org kaya jerkkkk....
takde menari2 sana sini.....
errr ade skit last scene hehehe.... [trademark filem hindi]
takde watak hero macho.....
tapi aku suka tgk heroin...natural beb....
tp yg aku plg suka dan skit terkejut... bagaimana keadaan disana... mentallity....dan sebagainya...aiyarkkkkkkkkkk ptt la kebanyakkan kengkawan yg pernah berziarah ke tempat org...akan cakap.... "syukur tinggal di Malaysia"....
insaf jap aku...syukurrrrrrrrr

p/s: gi la tgk beb baru faham apa wa tulis heehheheh

Monday, February 23, 2009

sekali sekala

projek rekabentuk grafik nie masih dlm cadangan, jika tiada aral melintang nnt korang tgk la kat seluruh jaya jusco mesia...utk fathers day june nnt....
model anak dan ayah tu nnti tukar guna muka malaysian... hehehe jgn terkejut jika muka itu anda kenal :) . . .

wa keletihan nie sebenarnya.... otak rasa cam ringan jerk.... rasa cam diawang-awangan heheheh....
oOOoops sebelum wa lupa... kalaulah ada antara kengkawan pakar bahasa... tolong lah betulkan hamba ini, hamba ade kemuskilan....
sejak dua menjak nie ade ejaan 'baharu' sama ada diiklan cetak atau iklan TV... errrr betul ke tak ejaan tu....sebab dari zaman aku sekolah (lepas merdeka) tak pernah aku guna ejaan 'baharu' melainkan 'memperbaharui' ada la kot....
BAHASA JIWA BANGSA :)

kalau korang perasan iklan KFC, DIGI pon ade tulis.... errrr wa konpius jap...