Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

UMP astaka

ilustrasi bahagian luaran astaka yang telah di naik taraf, dari macam gudang ke sebuah astaka atau akan dinamakan sebagai arena budaya, UMP.










ruang lobi, main entrance
konsep : modern contemporary.










stage area....











facing stage area.








dengan kerenah kontraktor utama yg baru belajar... kerja ini menuntut kesabaran yg amat tinggi...
insyAllah...penghujung februari 2010 projek nie selesai......

*moga-moga dapatlah pula projek baru... aminnnn....

kak rock interior renovation

dining area
sebelum...













kitchen area
sebelum...








|after|
living area,
job scope: curtain, sheer, feature wall, floor
not include sofa....














|after|
dining area,
job scope: wall paint, lighting, timber floor












compliments from qhalby design...




















dry kitchen area













kitchen cabinet...












living area













custom sofa fabric....







house type : apartment about 800sqf
concept : modern classical
budget : guess???

walaupun ade cermin yg belum aku pasang... tapi hasilnya betul-betul berlainan dari yg sebelumnya, wajah tuan rumah menggambarkan kegembiraan mengikut bajet yg ada....
errr agak-agak anda berapah kos keseluruhan rumah ini....
klunya : pecah dinding dapur, mengecat, pebble stone, mineral stone, laminated timber flooring, remote ceiling fan, 2 ceiling chandelier (small type), wet kitchen cabinet, dry kitchen cabinet, 2 nos stool seating with table, glass sink, wiring, plumbing, change louvers window to sliding windows...... teka beb jgn tak teka.....

corat coret 1

banyak benda nk tulis, cam buat luahan hati, wa tulis jerla ringkas2 kekeekekke




1. semakin dimamah usia....jejee
smlm birthday saya yg ke 31, telah melangkau angka 3.... dan akan terus meniti sedikit demi sedikit, terima kasih yg tak terhingga utk kengkawan yg wish birthday dan mengingatkan sy kerdilnya sy dibumi ini, terima kasih juga utk kasih syg tak terhingga dari isteri tercinta yg sudi menghadiahkn seutas jam tangan, serta kad birthday yg sgt cantik. siap ade tulis sesuatu yg menyentuh perasaan aku tu.... hehehe bijak bijak :)

2. berniaga, sunnah rasullullah...
benar... 1/10 pendapatan berpunca dari perniagaan, tp bukan semua boleh berniaga, silap haribulan bungkus, tp jgn putus asa, wlaupun hadapi karenah bermacam2 org, hanya yg boleh survive sahaja akan terus kekal.... utk aku yg pelan2 sdg merangkak, kadang2 rasa cam kena tendang kat telur, senaknya perhhhhhhhhhh tuhan jerk yg tahu... tp kita lakukan yg terbaik.
kadang kala apa yg direbentuk tidak seperti hasil yg diingini.... ki…

top 10 lies told to naive artists & designers

Top 10 Lies told to Naive Artists and Designers - by Mark W. Lewis

1. "Do this one cheap (or free) and we'll make it up on the next one."
No reputable business person would first give away their work and time or merchandise on the hope of making it up later. Can you imagine what a plumber would say if you said "come in, provide and install the sink for free and next time we'll make it up when we need a sink." You would be laughed at! Also the likelyhood is that if something important came along, they wouldn't use you.

2. "We never pay a cent until we see the final product."
This is a croc, unless the person is leaving the door open to cheat you out of your pay. Virtually every profession requres a deposit or incremental payment during anything but the smallest project. Once you have a working relationship, you may work out another arrangement with a client. But a new client should not ask you to go beyond an initial meeting and, perhaps some prel…

baju kurung kanak-kanak cotton

LIMITED EDITION

please click here for more information about 'baju kurung cotton kanak-kanak'

or go to http://qaisarabutik.blogspot.com for further info.

sesuai sebagai hadiah, majlis keraian atau menyambut hari raya.


p/s: banyak dah sold out....siapa cepat dia dapat....cheapest price in the market.





new face

yeahhhhhhhh dari gelap ke terang...
this blog still under upgrading....
enjoy new facelift.... :)

kawan lama...

hari ini sy pergi wangsa maju seksyen 5, untuk melihat barangan interior design untuk client,
selepas selesai segala urusan tidak sedar masa berlalu sungguh pantas... baru terasa lapar.. so ingat nk pergi la makan di studiocafe yg dibuka oleh zahid AF... dlm pukul 4.30 kedai baru nak buka... so lupakan hajat... jenjalan gi ke dblanga cafe... tengok kat depan ade plat JALAN-JALAN CARI MAKAN rancangan makan popular yang di hos kan oleh Marlia tunku sabri di TV3....

bila masuk seorg pelayan yg mcm aku pernah lihat tegur dan beri menu.... lama jugak aku lepak sorang2 kat situ sambil tgk amazing race asia... bila nk balik... aku bayar harga makanan...ermm bole tahan juga makanan disitu.... pelayan tadi tegur...
"kau dlu sekolah tittottittttttt"
aku pon jwab, betul... rupa-rupanya senior aku daaaaaa isk camner diorg bole ingat kat aku...aku lak yg tak ingat hauhauauah....
tak jadi balaik... sambung pulak borak-borak....
tak sangka ko dah jadi tokey sekarang nie erk...glamer plak kedai t…

mines shopping mall

last sunday.. gi habiskan masa kat mines...
errrr utk mereka yg tak tahu dimana mines...
pls klik here mines
lepas naik boat yg kujanjikan kpd qaisara sebulan lalu...pusing2 tgk ikan...
seronok qaisara.. qhalby pulak cam takut2 :)
lps tu gi sappedek kt kenny rogers.....
lps tu gi tgk show air pancut berirama... cantikkk sampai menari2 qaisara.. keseronokan...
lepas tu gi tgk binatang2... ade ular sawa... berok yg comel... burung kakak tua dan lelain...
walaupun byk section dh closed buat masa skrg... tp seronok bawak budak jenjalan.
walaupun duit habis, tp apa nk kisah dgn masa yg berkualiti aku dpt....asalkan mereka bahagia aku pasti tersenyum jua :) yihaaaaaaaaaaaaaaaa

bagus sejak capital retail ambil alih.... tandas pon makin cantik... makin bersih.. sistem parking yg byk berbeza.... dan dan dan lain-lain heheeh

orang !!

ada org suka bergurau...
ade org suka bersendirian...
ada macam-macam habit org...

ada org suka mengusik...
ada yg mengusik terlebih-lebih...
ade org yg sedar, ada juga yg tidak
mungkin dibawh pengaruh minda separa sedar... :)

ade org sanggup hadapi risiko..
ada org tahu pentingkan diri sahaja...
terpulang kepada jenis org..

ade org berani mengata org lain...
tp tak bole ditegur sikit...
ade org berani bergurau laser...
tp bila kena btg hidung sendri melenting,...

aiyakkk... tiada yg sempurna
harap tak sesakkan minda

adek tunang

majlis pertunangan adik with my friend arzoo
7 june 2009 di johor bahru.


hadiah dr kedua belah pihak...











sebahagian dr tradisi kami... suap gula atau manisan kepada bakal mempelai...
(terkejut ke arzoo?)










sebahagian dr ahli keluarga yg bertandang...
makcik, kakak2, anak buah...semua seronok.











nie dia bakal mempelai...
selamat bertunang yer, sila jaga diri bebaik...









macam tak caya lagi nih... camner kwn aku leh jadi bakal adik ipar aku nih...
cantik gak baju belang2 ko dik... mana beli? hauhauhauhaua... dh nak kawin dh adik aku... isk isk iskkk :) rasa cam sama2 masih bermain bolasepak disekolah dulu, tak lama lagi jadi laki org, big responsibility jg anak org tau :)

basic workshop 3D sketchUp

nie worshop yg telah dijalankan di kolej komuniti teluk intan, saje post lg kt sini for more info bole check at http://gengcoonteng.blogspot.com

untuk mereka yang memerlukan ilustrasi 3D interior atau exterior architecture or ind. design, boleh lah hubungi kami melalui blog http://mineral78.blogspot.com atau http://gengcoonteng.blogspot.com dengan cara post comment atau email terus ke gengcoonteng@yahoo.com

errr mahukan kami melakukan workshop pon bole :).



tekun dan teruja lecturer dan student ini.

























sebahagian hasil kerja ilustrasi 3D interior yg kami hasilkan.

corat coret

syukur Alhamdulillah sabtu lepas 23 mei 2009, telah selesai satu workshop
3D sketchUp di kolej komuniti teluk intan, insyAllah akan menyusul di johor dan selangor.
mula2 tgk student dan lecturer mcmt blurr... tp bila masuk bab latihan, mereka jadi xcited dan suka, sampai macam tak kasi kami balik hehehe. InsyAllah jika ade jemputan lagi utk workshop tu, akan kami lakukan lagi... utk permulaan kami telah create satu blog khas utk komuniti sketchUp.. http://gengcoonteng.blogspot.com supaya dapat mereka bertukar2 pandangan, blog nie masih baru dan akan dipertingkatkan dari masa ke semasa.


semalam aku gi jusco ioi mall... tiba2 terpandang poster, banner, ceiling cut yg aku dah design, walaupun hasil printing oleh org lain, aku masih tak puas, sbb mutu printing agak tak berapa memuaskan... dan material yg digunakan tak seperti sebut harga yg kami beri, ermm biasalah depa nk cut cost la tu...takpe asalkan design fee aku depa bayar hehehehe... errr sesapa nk tgk silalah ke jaya jusco seluruh ma…

awning design

salah satu design tambahan bumbung utk uitm shah alam... harap dpt la tender ni kan :)
aminnnnn.

what's your dream house?

dream house.... what's yours?












aCeR. . .

tarikh : beberapa hari lepas
tempat : didalam sebuah bilik pejabat bewarna biru
masa : petang yg hujan
senario : 3 org jejaka sedang berborak :), oops dua jer real jejaka sorg lagi half jejejeje

bro K : sekali 3 org open laptop kalau link bole main game nih.
mineral : cantik gak tu leh layan counter strike
half jejaka : laptop i slow la, jom mineral teman aku gi low yat upgrade.
mineral : kan laptop baru tu?
half jejaka : memang la, aku beli dah macam2 ada.
mineral : ic... ko guna processor apa, intel ke amd ?
half jejaka : ACER (dgn nada bangga)

mineral dan bro K... saling berpandangan... (ptt la ajak wa beria-ia tadi) jejejejeje

lion king

dah seminggu aku beli buku tu, eh silap tarikh beli 19 february, baru hari nie dpt baca dgn tenang di tmn metropolitan, sambil menunggu shooting time.....
buku karangan muhammad zakaria, bertajuk 'keluarkan singa daripada diri anda'....
menyentak-nyentak jiwa aku sekejap....
terasa meluap2 dgn tiba2 jika dihayati dgn betul....
arghhhh terasa kerdilnya aku didunia ini....
terasa byknya masa aku sia-siakan....
insyAllah segalanya blum terlambat....
setiap kejadian ade hikmahnya...

bangunlah wahai singa yg terpendam... bangunlah dgn ngauman yg menggegarkan... keluar dr gua yg kegelapan... JIHAD diri.....


p/s: membaca itu bagus

gema dan rasa

last week gi dewan philharmonic... tonton gema dan rasa...
gabungan tarian dan lagu traditional dari pelbagai kaum, dicampur aduk, di beri nafas baru dgn koreografi baru, menarik dan adakalanya agak membosankan....

yg buat mata aku lagi terbeliak bila lihat video klip pasal gaza, byk gambar2 yg tak pernah aku lihat dipaparkan... manala depa dpt gamba camtu.. terkedu tgk... terkesima dan macam2 perasaan ade.... lahanat punya manusia. moga Allah beri petunjuk kepada yg zalim.... amin.
terima kasih kak nazura n abg kamal couple yg bersama2 joint tgk show gema dan rasa tu.... nk curi2 ambil gmbar, awek yg jaga tu perasan plak kalau tak sure ade pic wa live dlm philharmonic KLCC.

p/s: seni utk semua beb . . .

slumdog....

cerita yg lain dari kebiasaan ....
takde tukar2 baju, lari2 anak...
takde cerita org kaya jerkkkk....
takde menari2 sana sini.....
errr ade skit last scene hehehe.... [trademark filem hindi]
takde watak hero macho.....
tapi aku suka tgk heroin...natural beb....
tp yg aku plg suka dan skit terkejut... bagaimana keadaan disana... mentallity....dan sebagainya...aiyarkkkkkkkkkk ptt la kebanyakkan kengkawan yg pernah berziarah ke tempat org...akan cakap.... "syukur tinggal di Malaysia"....
insaf jap aku...syukurrrrrrrrr

p/s: gi la tgk beb baru faham apa wa tulis heehheheh

sekali sekala

projek rekabentuk grafik nie masih dlm cadangan, jika tiada aral melintang nnt korang tgk la kat seluruh jaya jusco mesia...utk fathers day june nnt....
model anak dan ayah tu nnti tukar guna muka malaysian... hehehe jgn terkejut jika muka itu anda kenal :) . . .

wa keletihan nie sebenarnya.... otak rasa cam ringan jerk.... rasa cam diawang-awangan heheheh....
oOOoops sebelum wa lupa... kalaulah ada antara kengkawan pakar bahasa... tolong lah betulkan hamba ini, hamba ade kemuskilan....
sejak dua menjak nie ade ejaan 'baharu' sama ada diiklan cetak atau iklan TV... errrr betul ke tak ejaan tu....sebab dari zaman aku sekolah (lepas merdeka) tak pernah aku guna ejaan 'baharu' melainkan 'memperbaharui' ada la kot....
BAHASA JIWA BANGSA :)

kalau korang perasan iklan KFC, DIGI pon ade tulis.... errrr wa konpius jap...