Thursday, June 30, 2011

hari ini hari rabu . . .


dear bloggers...

yeah hari ini hari rabu....esok khamis... eh silap... dah pukul 2.16am... dah hari khamis... :)
selasai menonton perlawanan bolasepak malaysia vs taiwan...1st round, alhamdulillah menang 2-1... ermm dalam hati tadi... kalaulah malaysia layak ke piala dunia 2014 (brazil)... sure aku gi brazil biarkan ia akan menjadi pasukan belasahan... layak ke world cup sangat besar ertinya dalam sejarah bolasepak negara...

dan hari ini juga my client akan balik dari UK... sangat berharap dapat good news dlm beberapa hari lagi... dan beberapa hari ini juga dah cam psikik...asyik guna pendekatan "Law of Attraction" hahahaha rasa lucu utk diri sendri pon ada...
new setting up business kat Ipoh pon sedang berlaku... harap segalanyer berjalan lancar...beberapa jenis plotter telah disenarai pendek...

adakah aku busy lately nie... rasanyer tak... tp ikut schedule cam padat... bak kate arwah bonda "kita buat dia, bukan dia buat kita" yess yesss... follow my time pulak lahhhh hehehehhe.

Wednesday, June 29, 2011

Kuala Lumpur Skyline Slideshow

Kuala Lumpur Skyline Slideshow: "TripAdvisor™ TripWow ★ Kuala Lumpur Skyline Slideshow ★ to Kuala Lumpur. Stunning free travel slideshows on TripAdvisor"

Monday, June 27, 2011

Air Terjun sg. Chiling Slideshow

Air Terjun sg. Chiling Slideshow: "TripAdvisor™ TripWow ★ Air Terjun sg. Chiling Slideshow ★ to Kuala Kubu Baharu (near Bukit Fraser). Stunning free travel slideshows on TripAdvisor"

Monday, June 13, 2011

ADUAN RAKYAT WA AMBIL BERAT :)

dear bloggers...

hari nie wa jatuh...camno jatuh jgn tanya...sakit jugak la, now rasa cam nk demam plaakkkkk...

eh bukan nk citer pasal tu, nk citer pasal berita kat tv3 hari nie, slot Aduan Rakyat, rasa terkesima dan sungguh hampas bila aku dgr statement dari wartawan tu pasal kejadian tanah runtuh di satu kawasan perumahn di lembah klang...
katanya, "bila dirujuk kepada (dgn gaya seorg wartawan) jabatan pengairan dan saliran (JPS), mereka mengatakan bahawa mereka tiada sebarang kepakaran dalam memantau dan menyelenggara cerun bukit".... waktu nie aku rasa cam nk lempang JPS... lps tu... wartawan tu sambung, bila dirujuk kpd majlis tempatan jawapn yg diterima ialah "sepatutnya pemaju membaiki cerun kerana property milik mereka, nanti jangan disalahkan majlis pula" waktu ini aku rasa org yg bercakap tu rupa dia ada ala-ala cam babi berjanggut siap berkopiah...isk tinggi tul imaginasi org demam nie.......

betul ke JPS takde kepakaran memantau cerun? nampaknya kerja depa memantau sistem saliran bendang jer kot... air bukit tu semua turun melalui perpaipan semulajadi kot, takyah pantau erk... atau org JPS nie takde engineer or diorg hanya ade tukang karut jerk..adoiii apa nk jadi nie, nnt sure hangpa libatkan JKR pulak lepas nie... dah mcm BANGAU OH BANGAU...

yang org majlis tu pulak... dah berpuluh tahun negara merdeka... nk menuju negara maju dah tp kerja cam lembu apa bikin??? sapa yg kasi lulus itu projek? dah banyak nyawa melayang, dah byk kejadian tanah runtuh berlaku, masih takde 'GUIDELINE' lagi ke?... setahu beta... dari zaman tok kadok dah ada guideline kawasan cerun nie...perancang apa bikin? dok rancang keluarga ka? takkan majlis reti kutip CUKAI jer... mangkok hayun tul...

nie bikin wa emosi lebih nie... karang rumah sapa plak nk kena timbus lepas nie??? pastu muka-muka JPS, PBT,JKR dan YB buat muka sedihhhhhh, patut kena tumbuk dulu muka hangpa nie...pastu kecoh cam dolo2.. buat siasatan la, tubuhkan organisasi memantau cerun la, libatkan Jabatan alam sekitar la... pigidahhhhhhhhhhhhhhhh WAYANG lebih, pastu plg mudah salahkan consultant swasta yang membuat kerja.... dey tambi.... yg kasi kelulusan tu sapa? consultant ka? kalau consultant terjun lombong hangpa pon ikut ka...dey dey tambi...
lu kat majlis ade skit punya ramai engineer,akitek, siap ade staff berbelas org dlm satu unit, apa bikin...???? deyyyy porahhhhhhhhhhhhh.

ok wa kena coollll sbb wa demam....huahauhauahu

p/s: kpd kengkawan akitek, enginerr, pemaju, dan sesiapa jua...ingatlah dunia ni dah makin kurang kasih sayang.... marilah kita sayangkan dunia kita :)

Tuesday, May 10, 2011

water elephant

today...macam2 bermain dalam benak fikiran ku...
selepas selesai menonton 'water elephant' macam2 menerjah..satu persatu....
makin berat rasanyer jiwa nk menanggung...
makin subjektif perasaan itu datang...makin rapat makin takut jadinya....yer aku semakin takut
sekarang ini...takut apa? takut jatuh aiyakkkkKKK
kena perlahan-lahan 'pull off'...biarkan ia bole berdikari seperti biasa, biarkan ia sembuh seperti sedia kala... dan aku bisa perlahan-lahan menjadi halimunan....

tip mengubah ruang...

jika anda ingin mengubah sesuatu ruang silalah ikuti beberapa tips yg terlintas di fikiran sy ini hehehehe...

1. bajet.
pastikan anda mempunyai wang yg cukup, jika tidak ikutlah berapa yg ada dan fikirkanlah sesuatu yg bersifat 'recyle' atau 'flexible', contoh seperti menggunakan TV zaman dato kita sebagai rak kasut, atau meja kopi, atau menjadikan sesuatu perkakas sebagai dwi fungsi contoh seperti menjadikan meja snooker sebagai meja makan 'two in one' orang perok kate jejejej, biasanya bila bajet kurang maka minda anda hendaklah bergerak pantas sekreatif mungkin. jika ada bajet terhad maka belilah barangan sedia ada dipasaran, atau dptkan dr mana2 kedai yg menjual barangan terpakai [byk la nie kedai camnie], jgn pi tempah 'custom made' melainkan anda ada bajet yg cukup utk mengubah ruang yg anda mahu.

2. konsep & fungsi ruang.
sila definisikan ruang anda beserta konsep yg anda ingin kan, plsss make sure konsep nie ada bajet yer.
antara konsep yg familiar diwaktu ini ialah,
a. minimalis (meminimakan peralatan utk fungsi ruang yg lebih..er.r.r.r. korang cari la dlm buku makna dia terperinci yer)
b. zen (bunyi cam jepun skit, lebih pada keharmonian dan keseimbangan dlm ruang tuh)
c. nusantara (tak tau .. aku pun tak reti nk xplain jejeje pikir sendiri la, kalau anda bukan melayu pls comment nnti aku xplain jejejej)
d. english style (putih cream, berbunga-bunga, wallpaper, lantai, lampu, perabot..err.r.r. konsep nie bukan menapati jiwa aku, tp korang leh refer majalah byk heheh)
e. konsep terbuka (buka la bykkan bukaan kasi org tgk jejejejej, juz joke, sila berhati2 dlm konsep ini, pastikan anda betul2 fahami dan pastikan ia betul2 praktikal utk anda :) )
f,g,h sila refer buku la... byk sgt nk cerita, tp anda boleh create konsep sendiri seperti... 'ini ruang ana yg punya' hehehehehe sure takde sapa nk komen ahaks.

3. warna.
pastikan warna mengikut citarasa anda, walaupun ia akan membuatkan org lain rasa nk muntah tgk pilihan anda, err.r.r.r.r ini utk ruang privasi jika ruang umum silalah pilih warna yg lebih harmoni, jadikan salah satu dinding sebagai 'feature wall' bukan apa utk menarik perhatian manusia dlm ruang tersebut dr menjadi boring. isk panjang sebenarnya nk cerita pasal warna nie, warna lantai, siling, dinding, perabot, hinggalag warna gincu, mestilah diselaraskan hehehe, jika hendak selamat silalah ke kedai cat, dptkan katalog pilih warna dan belilah tin kecil (1 liter) cat pada kadboard or papan contoh, dan acukan pada dinding rumah anda beberapa warna.... pls make sure papan tu besar skit jgn buat size 1"x1" yerk.... buatlah lebih dr 1'x1' lagi baik, anad boleh berimaginasi sehari suntuk :)

4. perabot.
bab nie termasuk la dlm bajet dan warna tadi. tp jika ruang kecil pastikanlah anda tak melebih2kan perabot, cukup la sekadar yg betul2 berfungsi utk famili anda sahaja.
lebih baik anda mempunyai konsep utk ruang tersebut, sesuaikan okeh.... ermm bab perabot nie subjektif, laki bini leh gado pasal perabot saje hehehehe

5. lantai.
sila pastikan ia boleh bertahan lebih dr 10 tahun, kebiasaan rumah melayu leh tahan beratus2 tahun sbb tak pakai kasut dlm rumah heheheh. kemasan lantai ada bermacam antaranyer :
a. solid wood : cantik, kena beli yg betul2 original, mahal giler, kena tahu cara maintain, menaikkan nilai rumah anda heheheh.
b. ceramic : ada bermacam warna dan patern, sila beli buatan malaysia heheheh yg lain kawe tak recognise la, ikut la citarasa dan bajet anda. yg tak best tak nmpk natural, setiap petak berulang2 patern macam batik cop jerk heheheheh.
c.porcelain : adik beradik ceramic, size besar, tebal, tahan lasak.
d.laminated flooring : utk ruang yg bukan heavy duty, pepandai la fikir logik jer nie :)
e,f,g dan lelain.. bermacam di pasaran nk guna tiakr mengkuang pun bole tak salah, ikut la ruang anda tuh heheheh.

6.dinding.
ada macam2 finishing, ko tak finishkan pun takpe, ikut suka la, janji hati anda senang heheheheh.
rumah ahadiat akashah (penulis novel) tu pun unik.. dinding tak lepa :),
anda gi la kedai tgk wallpaper, cat, atau apa2 yg anda rasa sesuai utk kemasan dinding, nk guna kain batik pun bole asalkan ia menepati konsep ruang anda :)

7.siling.
sama seperti lantai [mula malas menulia la ni hehehe]
tp kan dulu waktu aku nk cat siling studio, ramai kawan kate aku akan rosakkan studio melukis diorg yg cantik tu... hehehe tp hasilnyer dgn roller yg dicelup cat oren yg mengeffectkan ala-ala batik... aku lukis kt siling tuh bentuk ala-ala mcm mataharijadi, bulat mcm spiral pastu ade kat tepi2 bulatan tu zig-zag cam matahari yg menyinar.... hasilnyer kami menng studio plg cun :) tahniah utk aku ahaks.

8. attitude.
silalah rajinkan diri anda membuat kajian2 dr majalah, kedai2 perabot, kedai langsir, kedai cat, kedai kemasan lantai dan dinding, atau dh byk duit tuh cari jer aku, aku tlg design, anda bayar jelahhhhh hahahahahahah, pandai tak otak aku nie [masuk basket, tekan punat lift]
err.r.r.r. apa kena mengena attitude dgn ruang, ermmm silalah hayati ruang anda, jgn berkasar dengannya, cehhh mcm layan awek lak. jadikan ruang anda lebih berwatak dan disenangi okehhh.....
selamat beramalllllll.... dr professor easy [bukan izzi yerk heheheh]

bila cigarette + coklat

bila cigarette dan coklat dimakan bersama...
rasa manis dan [rasa rokok takleh nk describe la plakkkk]

mkn coklat lebih...boleh sakit... hisap rokok juga boleh sakit....
kurang mkn coklat bole turun skit berat badan... kurang merokok dpt sakit sama jer :)

cam cakap dgn cermin aku nie :)
......................................................................................................................................................

Thursday, April 28, 2011

budak baik ! ! !

kekekek tajuk diatas sebenarnya agak lucu bagi aku...
sebenarnya tak lah ambik port sgt...selalunya aku biarkan saje apa org nk kate keatas aku asalkan ia tak menyentuk adik beradik aku...

tp bila ade 'mangkok' cakap aku jahat... agak kelakar jugak... sbb aku mmg JAHAT okehhh
sangat jahat, so takyah la ko menghasut org lain supaya jgn kawan dgn aku YG JAHAT sbb aku rasa mereka pon tahu aku JAHAT...cuma bab menghasut itu (bukan menasihat) agak keterlaluan, sbb 'mangkok' hayun yg menhasut itu RAHSIA dia pon dalam poket seluar aku jerkkk dan siap 'mangkok' itu boleh declare dia BAIK....

wakakkaka itu yg aku rasa sangat lucu....sbb 'mangkok' itu kate dia BAIK.... wakkakakakka guling2 aku dengar cerita . . .
err.r..rr. utk pengetahuan simangkok...aku mmg tak nafikan bahaya aku mmg JAHATTT okehhh sangat JAHAT.... tp ko kate ko baikkk...kekekeke itu lucu mangkok...sangat lucu...

buat pengetahuan 'mangkok' aku tak pernah memburukkan ko, sbb aku sgt percaya 'Law of Attraction' errr sila pi cari buku tersebut dan baca...ditulis oleh penulis barat ade dua versi, tp elok la baca dari versi penulis indonesia nama penulis kalau tak silap raul... title "Quranic Law Of Attraction"...
jadi statement 'mangkok' agak lucu cuma tak baik tau menghasut orang lain... siapakah kita untuk mengadili seseorg yg kita tak berapa kenal, hanya jumpa 2 kali...tak pernah pon kita bekerjasama atau berfoya-foya bersama2 dan saya diadili sedemikian rupa...adakah sbb saya terlebih 'gentleman' wakkakakaka....
ada jugak terfikir nak tanya terus kepada simangkok kenapa keluarkan hasutan sedemikian...tapi nanti jadi panjang pulak ceritanya....

bak kate Tok Wan aku "biarkan...biarkan si Luncai terjun bersama labu-labunya" . . . :)

p/s: aku semakin tak faham..apakah salah aku??? adakah sbb aku telah reveal 'mental' girl yg menjadi sahabat karibnya...???? kalau ade kemuskilan tanya la kat wa beb....wa boleh explain...bak kate sesetengah kawan, tak rugi kalau takde kawan camtu pon... tp wa rasa rugi sbb wa sgt menghargai persahabatn...tp kalau takmo kawan... wa apa ade hal MUAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHA.

-mode kerja... adusssss busy lately nie, byk design nk kena settle...yihaaaaaaaaaaaa-

Tuesday, April 19, 2011

modern primitive



contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)






































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .

seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.

beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, tetulang besi dan pekerja. namun kekurangannya strukturnya tidak boleh dibina lebih dari 2 atau 2.5 tingkat (mengikut ketinggian rumah kediaman)

mungkin pada masa akan datang penggunaan dan rekabentuk bahan binaan alternative yg lebih mesra alam dan menjimatkan dapat direka, dengan kadar pertumbuhan hartanah yg sangat tinggi buat masa ini, mungkin ia dpt membantu dari segi kos.

p/s: saya masih minat dan kagum dgn kreativiti rumah 'jaket biru' dimana dinding rumahnya dari bata biasa disyelek hingga ia menjadi sgt 'tropika' dekorasi langsir yg hanya menggunakan buluh sebagai railing, langsirnya dari batik lepas, beserta hiasan lain yg sungguh mempersonakan.. kos rendah tapi gaya hebat...syabas :)


Thursday, April 07, 2011

corat coret . . .

dear bloggers...

semalam pelbagai perasaan dan gambarn mula menerjah kedalam benak fikiranku, mungkin aku pendengar yg baik, namun kadang2 terasa berat bila mendengar masalah kawan-kawan yg macam hilang arah tuju, bila emosi mereka mengatasi akal fikiran pelbagai andaian mudah dibuat, lebih mudah salahkan orang lain dari diri sendiri, mungkin itu lumrah.

bak seperti dialog dalam filem ...dalam botol "jangan tuhan kau salahkan"

terasa seperti petang ini hendak mendaki bukit broga...(sebenarnya training utk ke korbu setelah gagal bulan lepas) gagal sekali tak bererti gagal untuk selamanya kan... yesss kuatkan semangat yihaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Tuesday, April 05, 2011

selamat kembali

dear bloggers....

yeahhhhhhhhhhh akhirnya ade sedikit waktu untuk mengupdate blog...
walaupun telah bersepah disana sini....
kini tiba masa utk mengemas kini hehehehe

ooops nnt kita update ler apa yg patut k, yihaaaaaaaaaaaaaaa zassssssssssssssssssssss.