Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2007

" strong at the broken places "

saya terbaca satu petikan nie, dan ingin saya kongsi bersama...
mari kita renungkan...

"STONG AT THE BROKEN PLACES "

near the end of a farewell to arms, ernest hemingway's famous novel about world war 1, he wrote, " the world breaks everyone and afterward many are strong at the broken places."

the world does, indeed, breaks everyone, and usually not just once. but as broken bone become even stronger when it heals, so do we. it all depends on our attitude and our choices. we can become stronger at our broken places if we choose to learn from our mistakes, correct our course, and try again.
our failure in life, as painful as they are, can be our most valuable learning experiences and our greatest source of renewed strength. as general george s patton said, "success is how high you bounce after you hit bottom".
dont be afraid to fail. dont waste energy trying to cover up failure. learn from your failures and go on to the next challenge. ots ok to fail. if you…

it's all my fault . . .

Gilbert Arland said, "when an archer misses the mark he turns and look for the fault within himself".

if you are involved in something that goes wrong, never blame others. blame no one but yourself.
if you have touched something, accept total responsibility for that piece of work.
if you accept responsibility, you are in a position to do something about it,

1. it was a terrible brief.
2. i need a better partner.
3. there wasn't enough money to do it properly.
4. the director didn't listen to me.
5. i was too busy on other projects.
6. i wasn't given enough time.
7. the client took out the best ideas.


[ common excuses for failure . . . ]

anonymous : "when i took this job i didn't realize i had to actually work!... hehehehhehe"

p/s: what do you think?

selamat hari guru...

terlalu byk kenangan bersama guru yg hendak ditulis... tak tertulis rasanyer, terima kasih cikgu kerana sabar dengan karenah anak-anak murid yg sentiasa mencabar kewibawaan cikgu...

tak lupa ucapan selamat hari guru kepada . . .
1. cikgu mahani (kakak sy) bakal seorg pengetua hjg tahun ini, moga segala jerit perih mendidik anak-anak istimewa memberi kekuatan utk mengharungi dunia yg makin mencabar ini.

2. cikgu-cikgu di sekorah rendah jalan 10 PJ, waktu aku masih disekolah ini tiada pelajar perempuan, kami semua lelaki gagah2 heheheh, lepas aku tinggalkan sekolah nie br dibenarkan pelajar perempuan belajar sama disini, ermm bekas kengkawan aku sure suka punya.

3. abuyamin di Sek. Ren Agama Rakyat An-nur, Kg Melayu Sri Kundang. waktu disini akulah ketua kelas plg garang hehehe.

4. cikgu-cikgu di Sek. Ren. Keb. Kuang, Selangor, sekolah yg agak lama zaman jepun kate cikgu, tp siokkk walaupun aku tak pandai tp dok dlm kelas plg pandai, dan pepandai gak buat-buat pandai, wakil sekolah badminton…

mutiara damansara . . .

tajuk gambar : interior space dining hall & family area 1. project : semi-D mutiara damansara. submission : today render image by : typhoon_vigour design by : me sila beri pendapat anda mengenai gambar 3D diatas, moga dgn pendapat kengkawan sekalian bolehla sy improve skit skill rekabentuk.... kerja nie la yg menyebabkan ku tido di opis beberapa kali... hehehe lega skit segala dh selesai.. p/s : ur opinion amat-amat di hargai...plsss

Selamat Hari Ibu...

10 tip menyambut hari ibu.

1. sedekah Al-fatihah sebyk mungkin.
2. beri ibu rehat dan lakukan segalanya utk ibu, kalau mampu belikan tiket gi umrah beserta belanjanya sekali.
3. ucapkan hari ibu pada ibu, dgn menyatakan betapa bertuahnya kita ada ibu sepertinya, walau dimana pun ibu kita berada, sampaikanlah mesej tersebut wlupun melalui org tgh.
4. bersedekahlah pada org-org tua
5. hormatilah mereka yg lebih tua
6. ucapkanlah kata-kata yg manis dan sedap di dengar, kadang kala ibu tak mngharapkan wang ringgit dari anak utk membahagiakan mereka, cukup sekadar menghormati dan menyayangi mereka seadanya.
7. mintalah ampun [bukan tunggu hari raya jer tau] kalau boleh buatlah setiap hari sebelum tido atau sewaktu bgn pagi, moga hidup lebih ceria dan rasa lapang dihati.
8. adakanlah kenduri kesyukuran, tahlil, dan seumpamanyer
9. cium ibu anda, bukan tgn jer, sila peluk sekali dengan penuh manja.
10. sentiasa bermanis muka bila berhadapan dgn ibu-bapa dan merendahkan suara.

walaupun sy tak berpeluang…

cara tidur di ofis dengan berkesan ?

dear my blog . . .

dah 3-4 hari tidur kat opis siapkan presentation yg mencabar sedikit minda aku sbb terpaksa sambung kerja mamat designer mana ntah yg ntah apa2 dia punya file autocad, fenin aku kena setting balik, jejejej... oops tajuk diatas...hehehe akan ku beri tips sebentar lagi.

hari nie curi masa skit menjengah sawang2 di blog ini, :) . . .
mungkin hari ini akan aku bertapa lagi di opis sempena selepas cuti hari pekerja dan cuti hari wesak serta meraikan pesta kaamatan jejejeje... release skit balik kg setelah berhempas pulas siapkan sesuatu, tapi ade sedikit lagi yg perlu dibereskan sebelum bole bekerja seperti biasa pada minggu depan.
semalam siap satu peresantation dan sample board... tgk muka bos berseri jer selepas dia pun sama2 tak tido malam hehehe dan menceriakan hati ku ini dimana bos suka dgn cara presantation board tu diolah...ehem ..ehem... [ sambil betulkan zip seluar ]

sedikit petua bagi mereka yg biasa atau ingin tidur diopis..
antaranya : -

1. sila tido dimana bos an…