Skip to main content

cara tidur di ofis dengan berkesan ?

dear my blog . . .

dah 3-4 hari tidur kat opis siapkan presentation yg mencabar sedikit minda aku sbb terpaksa sambung kerja mamat designer mana ntah yg ntah apa2 dia punya file autocad, fenin aku kena setting balik, jejejej... oops tajuk diatas...hehehe akan ku beri tips sebentar lagi.

hari nie curi masa skit menjengah sawang2 di blog ini, :) . . .
mungkin hari ini akan aku bertapa lagi di opis sempena selepas cuti hari pekerja dan cuti hari wesak serta meraikan pesta kaamatan jejejeje... release skit balik kg setelah berhempas pulas siapkan sesuatu, tapi ade sedikit lagi yg perlu dibereskan sebelum bole bekerja seperti biasa pada minggu depan.
semalam siap satu peresantation dan sample board... tgk muka bos berseri jer selepas dia pun sama2 tak tido malam hehehe dan menceriakan hati ku ini dimana bos suka dgn cara presantation board tu diolah...ehem ..ehem... [ sambil betulkan zip seluar ]

sedikit petua bagi mereka yg biasa atau ingin tidur diopis..
antaranya : -

1. sila tido dimana bos anda pun dah mula lalok, asalkan di opis anda ada sofa yg lebih empuk dari katil anda sendiri.
2. pastikan air-cond di pasang... dan buat-buat la seperti anda menginap di hotel 5 bintang.
3. jika opis anda ada big screen utk menonton cd or tv plasma 34 inci, jgn memalu pasang utk releasekan skit tekanan sambil menonton cerita lawak atau cerita kegemaran anda.
4. makan dan minum jer kalau bos ajak, tp sila ingatkan bos anda bahawa anda akan tido jika terlalu kenyang, jika bos tak kisah, ehem makan jerla, sure bos belanja tu.
5. jgn tido bawah meja tempat anda buat kerja, kemungkinan besar anda akan bangun awal atau berlaku kejadian tidak diduga, seperti laptop or pc anda jatuh menghimpap anda atau berlaku litar pintas disebbkan anda mengigau diwaktu tido...
6.silalah tido di tempat luas dan mudah bos nk cari, seperti bilik meeting, or guest room hehehehe, jika ada gangguan makhluk tak nmpak, silalah buat announcement dlm opis bahawa anda takde masa nk layan mereka, sbb kerja byk.
7.selepas bangun tido jgn lupa gosok gigi, ia akan buat anda segar dan bersemangat utk bekerja kembali dan ia memudahkan anda pergi supper di tgh pagi buta jika bos ajak mkn sama ehehehe.
8. jgn kejutkan bos anda walaupun dia berdengkur sampai satu opis bergegar kerana dengkuran bos akan menjadikan anda lebih tahan daya dari tido dan anggaplah itu sebagai satu alunan muzik latar.
9. balik jika semua staff lain dh datang opis dan dtg semula dengan senyuman.. [[ hehehe buat mcm opis bapak sendiri ]
10. err.r.r.r.r make sure bos layan anda dgn baik, kalau tak, suh bos jer tido di opis... kat umah lagi best ooooOOoo.

sekian dahulu tip-tip hari ini... semoga berjumpa lagi...
s e l a m a t b e r a d u u u u u . . .

zasssssssssssss

Comments

Anonymous said…
Salam Tun,

Tip tambahan:

1. sms member kul 1pg ajak supper smntara tunggu bos ajak mkn pri
2. borak ngan member smpai abis kredit smntara tunggu ujan benti nk blik umah....siannnnnnnnn

p/s jgn lupe kim salam kt bos yg ensem n still available..jgn lupe wat2 ttinggal no fon atas meja dia..heehehehehe

aruZi
kacc said…
salamm tun..
huh!cerahh skit blog ko(walaupun colour gelap hehe)..takla bersawang sgt..
aku dah lama tak tido kat opis ni..tapi seingat aku la..dulu2 masa kene tido opis..aku pastikan..

1-aku bawak sleeping bag.bleh la mengular dgn selesa
2-pastikan tandas special aku di kunci sbb semua ada dlm tu(syampu,sabun,scrub etc)..kalah tandas kat umah..
3-ada baju xtra sbb kekadang 2-3 ari xjumpa jln pulang(dekat separuh almari kat opis)
4-paling best boss aku sponser makan selagi keje tak siap..hehehe
aruzi...
ermm sedap nama aruzi tu cam nama presiden perancis yg baru tu skorzy ke apa hehehehe...

kacc...
agak2 ko rindu tak tido dgn sleeping bag...ada tak lepas gian guna sleeping bag kat umah ehheheheh....
ReDbLoOdSnOw said…
adehh!!! if opis berhantu...x kose z nk titon kat opis time mlm. but if nak ngular time opis hours..wat ssenyap jek arr..ade kang kene ceramah free ngan boss x pun manager..adehh!!
kacc said…
winduu ooo...selalu gak guna sleeping bag kat umah..hehhe..tapi kalau tak jalan gak..mmg kene pegi la mana2..nk bau tanah,bau daun,bau rumput,mandi sungai..heheh...best2...
ayang_mas said…
bagus tul tips2 tu...leh wat panduan tu....ayg ni kalo dah ngatuk sgt...letak kepala terus lelap..tp make sure tmpat tido jgn ada semut...aku fire sekor2..ahaakss....
Izariza said…
tun,
cara hidup berubah seiring keperluan semasa.setakat ni saya belum pernah tidur kat ofis waktu malam, waktu siang tu ada gak eheh..
redbloodsnow..
ceramah bos kekadang seronok gak dgr, senyum jerkkkk.

kacc...
nie buat aku nk bercuti nie, nk bau aroma tanah, daun hijau, udara segar di puncak gunung.

aygmas..
apa kate ayg sembor dgn racun serangga dulu baru tido... tak pun beli siap2 mosquito repeller hehhehe.

izariza...
enaknyer tido dirumahhh walaupun beralaskan tikar sahaja, lebih selesa dari sofa empuk di opis kan :)

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…