Saturday, May 26, 2007

" strong at the broken places "

saya terbaca satu petikan nie, dan ingin saya kongsi bersama...
mari kita renungkan...

"STONG AT THE BROKEN PLACES "

near the end of a farewell to arms, ernest hemingway's famous novel about world war 1, he wrote, " the world breaks everyone and afterward many are strong at the broken places."

the world does, indeed, breaks everyone, and usually not just once. but as broken bone become even stronger when it heals, so do we. it all depends on our attitude and our choices. we can become stronger at our broken places if we choose to learn from our mistakes, correct our course, and try again.
our failure in life, as painful as they are, can be our most valuable learning experiences and our greatest source of renewed strength. as general george s patton said, "success is how high you bounce after you hit bottom".
dont be afraid to fail. dont waste energy trying to cover up failure. learn from your failures and go on to the next challenge. ots ok to fail. if you're not failing you're not growing.
- H.Stanley.Judd.
............................................................................................................
hari nie gi gunting rambut, setelah terasa amat rimas, bila gi kedai tu igt nk 'skinhead' bila tiba giliran sy, baru perasan ade poster zidane kat tepi pintu, tgk zidane botak teringat zaman study, ade 6budak botak dlm kelas termasuk saya.... budak-budak junior panggil abg 6 jahanam... hehehe skrg x jahanam... beberapa org dr kami dh pi further universiti luar negara, yg selebihnya kat IPTA dan aku yg plg x bagus dok kt sini jgaakkk heheeh....
oops citer pasal gunting rambut, brader tu tanya nk gunting camner... tetiba aku leh jawab... becham style bole bro.... sambil tgk rambut aku yg kerinting nie, dia cakap susah skit...sbb bahagian atas masih pendek...tp bole cuba, kate bro tu... aku pun okla cuba jerla, dlm hati " kalau tak jadi pun takpe, masik ade plan asal....."skinhead" heheh...

lepas siap gnting... balik rumah tgk rambut rasa lawak pun ade, 1st time gunting camnie.
wife ku lom tgk lagi nie... dh 2 hari bertapa kt opis, dia gi kerja, aku balik kerja, dia balik kerja aku gi kerja.... hehehe apalah reaksi dia nnti...
tp rasanyer mmg tak sesuai aku mem'mohawk'kan rambt nie, bukan naik tegak pun... last curly...takpe still leh modified...

beberapa hari lepas sy minum ptg dgn bos, muda lagi bos nie br 27, lulusan uni d australia,
dia tanya saya, "u tak tak, apa beza org terpelajar dan org yg tak belajar"... jawapan aku memacam la...ade pro n contra, dan memacm la kami bincang... at last sy tanya, apa pendapt dia psal soalan tadi... dia jawab...jawpn lebih kurang camnie...
"orang tak belajar, tiada pilihan, dia perlu teruskan hidup dengan apa saje peluang yg dia ada, biasanya mereka ikut slogan nike "just do it" so apa saje yg boleh buat mereka survive akan diorg buat, terpulang sama ada betul atau tidak, sbb tu ramai yg berjaya [jutawan] mereka yg kurang terpelajar, org yg terpelajar, byk pilihan, setiap apa yg mereka buat, mereka akan hitung baik buruknya, melihat segala risiko yg ade, pandai la katakan...dari mereka merancng hendak berjaya akhirnya tinggal rancngan saje dan bekerja utk mereka yg berjaya seperti mereka yg tak belajar tadi...."

adalah juga logiknya apa yg bos sy ckp tu, tapi apa pun pasti ade pro n contra, bergantung pada individu masing2 utk mencorak masa depan, tak kira pandai atau sebaliknya.
...........................................................................................................................................................
iklan jap :
interior designer diperlukan segera...sila hubungi saya jika ade sesapa yg berminat,
junior n fresh gradute amat digalakkan.
ciri-ciri : tahan kena kutuk dgn saya, rela tido opis jika buat kerja lembab, jika bole guna perisian 3D adalah satu kelebihan, seorg yg tidak berpura2, daya imaginasi+fantasi tinggi,
bukan seorg yg mengamalkan sikap perkauman, aparteid dan menutup minda, dlm erti kate lain semua nk ikut kepala dia jerrrr... jika anda mmpunyai ciri2 berikut sila hubungi sy, sekian terima kasih.
..........................................................................................................................................

p/s : rasa cam byk lak tulis... :)

15 comments:

kacc said...

ermmmmm....(sambil berpk)

jaketbiru said...

"our failure in life, as painful as they are, can be our most valuable learning experiences and our greatest source of renewed strength"

"success is how high you bounce after you hit bottom. dont be afraid to fail. dont waste energy trying to cover up failure"

hmmmm... tengok kacc pk

(the problem is.. its not bouncing at all......... alahaiii)

tegezoot said...

ko tak cuba buat rambut ala2 bozo?

m i n e r a l . . . said...

kacc...
jgn pk lelama...juz do it beb :)...
selagi ia baik untuk anda.

jaket biru..
kacc sure ade bounce...jaket bole bounce ker? huahauhauahua

tegezoot..
thanks bro coming here...
bozo? heheheh lama x tgk citer badut tuh...hehehe

butaseni said...

salam bro,
1st aku nak tiru rambut lu..
2nd aku suka dgn statement boss lu,
ramai member aku yg kerja lepas spm gajinya lebih tinggi bari aku..hidup dah complete.
3rd company lu nak pakai freehand artis tak?hehe
aku ni butacyber..hehe
salam

m i n e r a l . . . said...

butaseni
salam bro...
1st..marilah kita mentrojan kan rambut kita hehehe walaupun tak brapa n kjadi nie hehehe.

2nd..aku pun suka, depend pada individu kan.

3rd..freehand artis ermm sure stroke sketching lu power bro... kasi la wa tgk skit lu punya profile :).

butaseni said...

stoke wa mcm disney hahahaha
dalam blog gua ada gamba lukisan gua..
lawatlah
salam

arzooo said...

ermmmm..jap nak byang rambut baru tun.....
ermmmm.. bayang gak kalo skinheadd.
wahahahahahahahha...
ur boss nyer statement-not bad n ader btulnyer gak...yg pasti ble aku nak jadikk kayoooo nihhh...kayap jek ader..wakakakakakaka

m i n e r a l . . . said...

butaseni...
disney lasyattt oOoo...
yess i do sir...

arzoo...
ermmm bayang apa tu? hehehe
kita kaya diri arzoo, jgn risau miskin duit, biar kaya jiwa :)

Izariza said...

Salam,
Rambut itu sudah diubahsuaikah? :)

nanies said...

weii masa kita g makan2 reramai tu..tu rambut baru ko ek..ek..ek..heheh...

bunga rampai said...

Salam,

Petikan itu memang menarik.

Rambut - kenapa potong? Simpanlah panjang, boleh buat macam-macam gaya ... macam Reshmonu tu :)

m i n e r a l . . . said...

izariza...
sudah walaupn tidak menjadi sgt...akhirnya ku sikat seperti biasa...ehehhehe

nanies... yess dear...tp time tu kan ku pakai snowcap, so ko sure tak pasan effect yg terjadi heheh

bunga rampai...
ermm pernah cuba simpan rambut panjang....tp rasa rimas mencenngkam jiwa...mungkin satu ari nnti :)... good idea :)

butaseni said...

salam bro..
kenapa sepi tanpa berita?

m i n e r a l . . . said...

butaseni..
salam bro...maaf terabai kejap blog ini :)