Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2006

Menara Taming Sari.

Menara taming sari yg bakal dibina di banda hilir melaka ditangguhkan disebabkan penemuan tembok lama yg dipercayai peninggalan sejarah oleh orang portugis, ermmm nampaknya projek dimana syarikat aku bekerja adalah salah satu kontraktor utama terpaksa ditangguhkan sehingga perkara tersebut disahkan, atau mungkin dibatalkan....
jika dibatalkan moga ia dibina dikawasan lain, atau dikawasan sekitarnya dengan menjadikan penemuan tersebut sebagai salah satu tarikan pelancong dan secara tidak langsung ia menjadi tarikan terbaru di melaka selain menara peninjau tersebut.

p/s: harap tak tangguh lama...nnti bonus pun tangguh gak hehhehhe

VCD mega ghatering LA

thank you very much... to all chatters... kepada semua yang telah terima harap enjoy cd berkenaan, jika ade sebarang kesilapan harap dimaafkan, moga ia jadi kenangan berpanjangan. next year ghat. jemput la i lagi jadi 'cameraman' jejejejej.

p/s: ALhamdulillah balik modal dah hehehe.

M.A.H.A

hari nie gi JPA putrajaya, ambil tender document yg perlu dihantar semula, alasan teknikal problem (dr pihak JPA) adoi... camner lah bole jadi camtu, document hilang ker? expired ker? berapa kali mau submit daaaa, buat benda yang sama berulang kali isk isk iskkk. hari nie juga qaisara dpt injection heheheh.
ermm nk cerita pasal MAHA (Malaysia Agriculture, horticulture and Agrotourism) sebenarnya, aku pergi ke pameran MAHA pada 25 nov dan 26 nov selepas tidak berjaya menghabiskan lawatan dlm satu hari aku terpaksa sambung hingga hari kedua untuk dapatkan info berkaitan dengan penuh, syukur Alhamdulillah pameran setempat ini banyak membantu aku untuk mendapatkan info sepatutnya, jutaaan penghargaan pada pihak penganjur yang telah menganjur dengan baik, cuma diharap pada masa akan datang sediakan 'corridor' laluan pejalan kaki berbumbung dari tempat letak kereta ke tapak pameran, walaupun kenderaan disediakan ia lebih sesuai utk mereka yg berusia, kurang upaya, atau bersama anak-a…

internet marketers

Hi friends,

I just came across an email from Gobala Krishnan, and it looks like he's gone crazy.
In case you didn't know, Gobala is the guy who shocked Malaysia a few months back when his secret ebook about Paypal and Clickbank
For no real reason, he's offering to teach you exactly how he created and marketed a product that made over RM28,000 in less than 120 days, for free.
Yes, while other people are charging RM3,000 or more for the same information, he's giving it away for free.
Then, he's also giving away a new Astro Max (record your favourite Astro shows) and cash prizes to new members!
I told you, he's gone crazy.
After receiving so much pressure from other Internet marketers, he finally agreed to limit this offer to the first 500 people only.
So no matter what you're doing right now, drop it and get your own membership at his new site, and you could walk away with a new Astro Max...
Get your account here:
http://www.100PercentMalaysian.com/x.php?3310
I hope you…

Eating by your blood type.

Introduced by Peter D'Adamo, the Blood Type Diet is based on the assumption that everyone is an individual. And who are we to argue? Logically, just because we share the same row and column in the BMI chart, it shouldn't define the way our dietary habits are. The Blood Type Diet makes interesting claims that people fare better (which includes weight management) when their diet is tailored to their specific blood type.


TYPE A
Individuals who fall under the Type A blood group should basically stick to fruits and vegetable. Their blood types is generally thicker than other blood types, and possess a sensitive immune system. These individuals should not consume (or should reduce intake) dairy products, animal fats and meats. They are also at a heightened risk for cardiovascular disease, diabetes and cancer

TYPE B

Type B blood groupers should consumer a balanced diet of fruits and vegetables, grains, dairy and meat. However, they should try to refrain from chicken, and increase intake …

Denda !

Pagi nie keadaan disekitar putrajaya agak berkabus, pukul 7.45 masih tebal kabusnya, jarak penglihatan sekitar 1-2 kilometer, aku ingatkan jerebu rupanya betul kabus, patut la sejuk jer hari nie, mungkin disebabkan hujan beberapa hari ni.

Dalam perjalanan ke pejabat aku dengar radio cerita pasal denda yg dasyat, ramai pendengar radio hot fm menelefon, dan sms menceritakan pelbagai kisah denda yg mencuit hati dan tak kurang yg agak keterlaluan, so aku pun teringatla kisah kena denda waktu kat asrama dulu, ermmm sesapa batch 94/95 vokay/teknik klang pasti tahu hal nie hehehe.
kami di asputra (asrama putra) didenda kerna tidur waktu riadah dan bising pada malam sebelumnya, kami didenda buka baju dan beratur sepanjang jalan didepan padang, dan yg paling memalukan apabila asputri (asrama putri) balik dari prap (kelas tambahan / group study) di sekolah, pelajar perempuan nie perlu lalu didepan padang asputra baru bole sampai ke asputri, ermmm bayangkanlah dengan badan yg sekeping (waktu tu) p…

Happy Feet Movie

semalam pergi 'open house' hari raya, adun di kawasan puchong, lepas makan-makan, kami pun balik, on the way rasa macam nk gi tgk movie la plak... lama sungguh tak tgk movie, singgah di ioi mall trus gi tgk citer katun 'happy feet', ermm kelakar sungguh, tengok penquin-penquin yg cute tu rasa terhibur dengan gelagat dan jalan cerita katun tu, walaupun katun tp mempunyai makna yg sungguh mendalam.
mumble seekor anak penguin yg dilahirkan ganjil, lain dari yg lain, hidup dlm sebuah masyarat penquin yg agak kolot dan tidak terbuka mindanya kerana hanya berada dlm lingkungan masyarakat mereka sahaja, adat masyarakat mereka pengquin mesti tahu menyanyi untuk mendapatkan pasangan sejatinya, tp mumble hanya tahu menari. hendak dijadikan cerita makanan (ikan) penquin2 nie hampir kehabisan, jadi mereka menyalahkan mumble membawa sial kerana dia ganjil dan tidak pandai menyanyi hanya tahu menari tarian tap sahaja, mumble seekor pengquin yg berani tanpa disengajakan telah pergi ke…

perniagaan dari rumah !

sebelum era internet menular diMalaysia, saya percaya ramai yg telah melakukan perniagaan dari rumah, saya sendiri telah terlibat dengan pelbagai perniagaan dari rumah, kebanyakkannya dilakukan secara 'freelance', 'part time', 'investment', bermusim atau suka-suka.
antara beberapa perniagaan yg sy lakukan dari rumah adalah seperti, MLM (semua org pun tahu) , interior design, illustration 3D, abstract painting, barangan cenderamata seperti mug, jubin seramik, kueh raya, kerepek, t-shirt printing and design.

bermula dari sekolah menengah aku dh mula berniaga dari rumah, buat nasi lemak, jual kueh raya, jual pemadam , jual bisnes kad, dan ntah apa-apa lagi, biasa la cari duit lebih. kebanyakkan bisnes nie aku buat semasa belajar dulu, biasa la market student nie walaupun nampak kecil, tp bila explore, perhhhh kira boleh la cover sewa rumah 3 bulan sekali dengan makan minum, tgk wayang n belanja aweks hahahah.
tapi paling aku suka bila buat t-shirt design n printing..…

Perhimpunan Agung UMNO 2006

Perhimpunan agung umno telah bermula, berbagai hujah, perbahasan, pameran, jaringan silaturrahim, dan perniagaan dijalankan. Pelbagai buah fikiran terbang melayang-layang mencari sasaran untuk diketengahkan, tidak kurang pula yang mencari kesempatan, walaupun pakaian sangat sopan, merah putih warna kebanggaan, sebenarnya warna-warni tiada yang mengerti, namun hala tuju tetap satu, memakmurkan negara berdaulat itu, menjadi resam 3 patah perkataan, "demi agama, bangsa, dan negara", moga ada keikhlasan, lebih efisien, produktif dan bukan hanya berangan. sajak "damai abadi" telah diungkap jangan lupa hendak terap, moga langkah berderap-derap menuju ke satu matlamat.

Melayu

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu, bijak beralas tangan

Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak

Melayu

C.I.N.T.A

Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung...
Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga...
Kenapa??
Kerana CINTA itu buta..
Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga...
Kenapa??
Kerana...KAWAN akan buat apa sahaja demi CINTA!!
Di dalam telaga CINTA hilang...
Kenapa??
Kerana...CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga,
sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap...
Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu..
Kenapa??
Kerana...KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang
setia...kan??
Hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia bererti...

Cherating 3-5 nov 2006

seperti yg saya janjikan, saya letak gambar-gambar di cherating, utk tatapan rakan2,
err...errr byk yg tak letak, maaf yerk, nk beli VCD Gathering arrr hehehe.



chatters with family.












qaisara
1st time
tgk penyu











sebelum pulang
ke KL.












err..errr
nie kolam
depan chalet kami.










nie pun sama :)












minggu terakhir syawal

pelita depan rumah abah.


















iklan : my young bro, still available, muka jer ganas, tp malu dengan pompaun hehehhe. p/s:borang kena email i hahaha qaisara in action...


uhhh nie yg selalu buat aku cair...








ermm bulan syawal dah hampir habis, tp aku masih tak berjaya puasa 6, apalah susah sangat nk buat nie, isk isk iskkk, rumah sedara mara pun tak habis ziarah lagi, yg dekat sebelah bandar pun tak dapat arrange, macam2 halangan, tp ziarah tak semestinya waktu raya sahajakan? (nk sedapkan hati sendiri).





sugary drinks could risk cancer risk

Sugary Drinks Could Raise Cancer Risk

A new study suggests that drinking two sugary drinks a day almost doubles the risk of pancreatic cancer. Researchers from the Karolinska Institute in Sweden also found that the risk of developing pancreatic cancer was 70% higher for those who added sugar to their drinks at least 5 times a day. Pancreatic cancer is most common in people aged over 60. It is difficult to treat because it is often not diagnosed until it has spread beyond the pancreas.
More on the subject...

56% not malaysian??

Congratulations mineral, you are 56% not Malaysian. That means you're as Malaysian as...


Guy Sebastian !
How Un-Malaysian Are You? to all readers please clik above link and see how malaysian are you, and please let me know yeahhh heheheheh.

- horse riding -

beberapa hari yang lepas, aku pergi ke pusat equestrian putrajaya, menjemput wife aku yg mendengar taklimat kursus menunggang kuda, inilah pertama kali aku masuk ke pusat equestrian dan melihat kuda-kuda secara dekat, perhhh besar sungguh kuda-kuda kat sini.

menurut kata-kata penjaga kuda kat sini, kebanyakkan kuda yg digunakan untuk lompat (acara equestrian) ialah kuda-kuda dari negara barat seperti german dan sebagainya. aku bertanyakan tentang kuda parsi atau kuda dari negara arab yg biasa aku lihat dalam filem dipadang pasir dimana kuda arab terkenal dengan kepantasannya, penjaga kuda tu cakap, kuda arab biasa digunakan untuk endurance iaitu pertandingan yg mempunyai jarah yang jauh, seperti 150km atau lebih dimana mereka akan mulakan awal pagi dan tamat diwaktu tengahari.
aku tanya lagi, kenapa kuda arab? apa, kuda dr negara lain tak bagus ker? penjaga kuda tu cakap, kuda arab nie stamina kuat, dan tahan lasak....ermmmm (macam-macam aku fikir time nie, hehehheh). patut arr kat kand…

VCD L.A Ghatering

Assalammualaikum,

kepada warga L.A yg joint ghatering dan berminat utk dptkan vcd aktiviti ghatering
di cherating, pahang, sila bank in rm10 ke 162517022053 (maybank)
atas nama dato' ahmad sukeri (heheheh), setelah bank in,
sila emailkan butiran pembayaran seperti masa dan tarikh
yang terdapat pada slip bank berkenaan, ke ssyukriee@yahoo.com

kepada mereka yang tidak hadir, tetapi mahu memiliki vcd tersebut, sila bank in kan
rm25.
sekian terima kasih.

p/s: maaf maybe ade skit kekurangan mutu pada vcd tersebut, biasala amatur :)
jika ade sesiapa yg hendak memberi post mortem aktiviti ghatering silalah ke blog jet.
tq.

tojo n toji

Pada zaman dulu ada dua orang budak kecil namanya tojo dan toji, mereka ni kembar.
umur baru 3 tahun. Masih jalan terkedek-kedek lagi. Walaupun kembar tapi mereka ni selalu bergaduh. Masih kecik lagi dah tahu nak gaduh. Berebut mainan lah, berebut tempat tido lah, berebut nak menyusu badan lah. Nak nak si Tojo ni, jahat bukan main,
mentang2 dia abang, alah tua pun dua tiga minit je dari adik dia, selalu debik adik dia, kalau mak dia tak nampak, ditonjonya adik dia sampai tonggang langgang kawan tu.
kadang-kadang dia ambik jarum dicucuk adik, memang jahat giler tahap jin.

Tapi rasanya si Tojo ni dengki pasal adik dia selalu dapat dulu daripada dia.
Apa saja mak dia akan dulukan si Toji ni, kalau makan Toji dapat dulu, kalau mandi Toji mandi dulu. Itu gaknya tojo bengang gile.
Kalau malam nak tido, mesti emak dia menyusukan toji dulu, dah kenyang baru si tojo ni pulak. Pada suatu malam tojo dah sampai tahap bengang, kerana malam tu dia lapar sangat, kalau boleh dia nak nenen (menyusu) dulu, t…

Mega Ghatering LA

pada 3 hingga 5 nov, satu ghatering telah dianjurkan di cherating,
dihadiri kira-kira 30 org chatters dari pahang,johor, n. sembilan, selangor, KL, putrajaya, dan melaka.
apa yg boleh digambarkan disini ia merupakan ghatering yg sungguh seronok, berbaloi dengan pelbagai sponsor dan cenderamata, sporting, sukar dilupakan, dan harap penganjur boleh buat lagi tahun depan heheheh.

so sorry busy dgn projek yg dh mula byk, so nnti jika ade kebenaran akan sy publish gambar ghatering kat sini, dan kepada members yg joint ghatering beri saya sedikit masa untuk convert dan edit video ghatering...sabar yer heheheh.

p/s: me n my wife gelak sampai pagi bila tgk video tu kat rumah, walaupun ade skit kualiti gambar yg tak elok :) ... tungguuuuuuuu hehehe

bulu kaki...adusss

semalam agak penat setelah seharian mencari rumah sewa baru, dah letih dengan keadaan rumah yg selalu berhabuk sebab lokasi ditepi highway yang semakin sibuk, jika dibandingkan dengan 4 tahun dulu bole kira dengan jari kereta yang lalu dihighway menuju ke putrajaya nie, ditambah pula dengan keadaan air yang tak pernah hendak bersih, macam mana lah tarif air boleh naik sedangkan mutu kualiti air masih macam teh tarik huh. dan rasanya sudah tiba untuk aku berpindah mencari rumah yang lebih sesuai dan lokasi yang lebih baik.

pagi ini dalam keadaan mengantuk, mamai dan seumpamanya, aku rasa seperti ade sesuatu menjalar dikaki kanan ku... kekadang terasa pedih, kekadang terasa lembutnya jalaran itu, hinggalah aku tersentap dari lamunan apabila terasa seperti satu kejutan elektrik menular di kaki kanan aku, terkejut bingkas bangun dan melihat kesan pedih dikaki aku, rupa-rupanya qaisara sedang bermain dihujung kaki sambil mencabut bulu kaki aku... adusss pedihnya, tapi bila lihatkan senyuman…