Friday, November 17, 2006

perniagaan dari rumah !

sebelum era internet menular diMalaysia, saya percaya ramai yg telah melakukan perniagaan dari rumah, saya sendiri telah terlibat dengan pelbagai perniagaan dari rumah, kebanyakkannya dilakukan secara 'freelance', 'part time', 'investment', bermusim atau suka-suka.
antara beberapa perniagaan yg sy lakukan dari rumah adalah seperti, MLM (semua org pun tahu) , interior design, illustration 3D, abstract painting, barangan cenderamata seperti mug, jubin seramik, kueh raya, kerepek, t-shirt printing and design.

bermula dari sekolah menengah aku dh mula berniaga dari rumah, buat nasi lemak, jual kueh raya, jual pemadam , jual bisnes kad, dan ntah apa-apa lagi, biasa la cari duit lebih. kebanyakkan bisnes nie aku buat semasa belajar dulu, biasa la market student nie walaupun nampak kecil, tp bila explore, perhhhh kira boleh la cover sewa rumah 3 bulan sekali dengan makan minum, tgk wayang n belanja aweks hahahah.
tapi paling aku suka bila buat t-shirt design n printing...ermmm bisnes nie tak kuar modal RM satu sen pun, jejejejje camner? nanti aku posting lain kali yerk, (pls remind me)

sebenarnya ada la beberapa bisnes eksperimen aku buat, bila lihat iklan kat surat khabar especially tabloid newspaper, pernah satu ketika kengkawan iklankan cara-cara ajar buat magic cam david blaine, ermm sambutan memberangsangkan, tp teknik sistem gaya pos tu diorg tak mau kasitau aku, cehhh kelekut tul, mujur hari isnin lepas aku jumpa satu e-book ajar cara bisnes gaya pos dan internet marketing, aku laburkan skit duit dan masa utk buat website dan 'flyers', website pun baru launch semalam, so free kanlah diri anda melawat http://www.freewebs.com/ssyukriee/ untuk lihat bagaimana mereka menghasilkan wang, sama ada menggunakan produk sedia ada, atau aplikasikannya pada produk anda sendiri, dengan newsletter yg berkesan disusuli dengan sedikit usaha insyAllah pasti ada hasilnya.
tapi perlu diingatkan tanpa usaha, jangan harap duit bergolek-golek, menari-nari, masuk kedalam kocek anda, hahahaha.

sekarang dah ada internet, kena xplore lebih luas, lebih mudah, lebih automation, cuma kena tahu tekniknya sahaja, tdak jauh beza dari sistem gaya pos, kerana jualan melibatkan manusia, bila melibatkan manusia ia melibatkan 'relationship', emosi, quality, dan pelbagai lagi.
sama seperti konvensional bisnes, cuma modalnya sedikit untungnya ehem-ehem....(siapa pernah cuba pasti tahu).
saya juga pernah berjual beli didalam e-bay, market yang sangat luas... cuma kena tahu caranya jangan sampai terpedaya.
oklah bagi mereka yg sukakan wang (bukan cintakan wang) mungkin ini dapat menbantu anda serba sedikit http://www.freewebs.com/ssyukriee/ (kawan saya yg jual teknik david blaine dh mula jelous). jika orang lain boleh, mengapa tidak anda?


p/s: bak kate arwah bonda "usaha tangga kejayaan" . . . jika malas booo layannn.

No comments: