Skip to main content

perniagaan dari rumah !

sebelum era internet menular diMalaysia, saya percaya ramai yg telah melakukan perniagaan dari rumah, saya sendiri telah terlibat dengan pelbagai perniagaan dari rumah, kebanyakkannya dilakukan secara 'freelance', 'part time', 'investment', bermusim atau suka-suka.
antara beberapa perniagaan yg sy lakukan dari rumah adalah seperti, MLM (semua org pun tahu) , interior design, illustration 3D, abstract painting, barangan cenderamata seperti mug, jubin seramik, kueh raya, kerepek, t-shirt printing and design.

bermula dari sekolah menengah aku dh mula berniaga dari rumah, buat nasi lemak, jual kueh raya, jual pemadam , jual bisnes kad, dan ntah apa-apa lagi, biasa la cari duit lebih. kebanyakkan bisnes nie aku buat semasa belajar dulu, biasa la market student nie walaupun nampak kecil, tp bila explore, perhhhh kira boleh la cover sewa rumah 3 bulan sekali dengan makan minum, tgk wayang n belanja aweks hahahah.
tapi paling aku suka bila buat t-shirt design n printing...ermmm bisnes nie tak kuar modal RM satu sen pun, jejejejje camner? nanti aku posting lain kali yerk, (pls remind me)

sebenarnya ada la beberapa bisnes eksperimen aku buat, bila lihat iklan kat surat khabar especially tabloid newspaper, pernah satu ketika kengkawan iklankan cara-cara ajar buat magic cam david blaine, ermm sambutan memberangsangkan, tp teknik sistem gaya pos tu diorg tak mau kasitau aku, cehhh kelekut tul, mujur hari isnin lepas aku jumpa satu e-book ajar cara bisnes gaya pos dan internet marketing, aku laburkan skit duit dan masa utk buat website dan 'flyers', website pun baru launch semalam, so free kanlah diri anda melawat http://www.freewebs.com/ssyukriee/ untuk lihat bagaimana mereka menghasilkan wang, sama ada menggunakan produk sedia ada, atau aplikasikannya pada produk anda sendiri, dengan newsletter yg berkesan disusuli dengan sedikit usaha insyAllah pasti ada hasilnya.
tapi perlu diingatkan tanpa usaha, jangan harap duit bergolek-golek, menari-nari, masuk kedalam kocek anda, hahahaha.

sekarang dah ada internet, kena xplore lebih luas, lebih mudah, lebih automation, cuma kena tahu tekniknya sahaja, tdak jauh beza dari sistem gaya pos, kerana jualan melibatkan manusia, bila melibatkan manusia ia melibatkan 'relationship', emosi, quality, dan pelbagai lagi.
sama seperti konvensional bisnes, cuma modalnya sedikit untungnya ehem-ehem....(siapa pernah cuba pasti tahu).
saya juga pernah berjual beli didalam e-bay, market yang sangat luas... cuma kena tahu caranya jangan sampai terpedaya.
oklah bagi mereka yg sukakan wang (bukan cintakan wang) mungkin ini dapat menbantu anda serba sedikit http://www.freewebs.com/ssyukriee/ (kawan saya yg jual teknik david blaine dh mula jelous). jika orang lain boleh, mengapa tidak anda?


p/s: bak kate arwah bonda "usaha tangga kejayaan" . . . jika malas booo layannn.

Comments

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…