Skip to main content

Denda !

Pagi nie keadaan disekitar putrajaya agak berkabus, pukul 7.45 masih tebal kabusnya, jarak penglihatan sekitar 1-2 kilometer, aku ingatkan jerebu rupanya betul kabus, patut la sejuk jer hari nie, mungkin disebabkan hujan beberapa hari ni.

Dalam perjalanan ke pejabat aku dengar radio cerita pasal denda yg dasyat, ramai pendengar radio hot fm menelefon, dan sms menceritakan pelbagai kisah denda yg mencuit hati dan tak kurang yg agak keterlaluan, so aku pun teringatla kisah kena denda waktu kat asrama dulu, ermmm sesapa batch 94/95 vokay/teknik klang pasti tahu hal nie hehehe.
kami di asputra (asrama putra) didenda kerna tidur waktu riadah dan bising pada malam sebelumnya, kami didenda buka baju dan beratur sepanjang jalan didepan padang, dan yg paling memalukan apabila asputri (asrama putri) balik dari prap (kelas tambahan / group study) di sekolah, pelajar perempuan nie perlu lalu didepan padang asputra baru bole sampai ke asputri, ermmm bayangkanlah dengan badan yg sekeping (waktu tu) pakai suar pendek, ada yg berkain pelikat, seluar sekolah dan track suit tanpa baju beratur panjang menunjukkan badan masing-masing yg berketul2, mengelebeh, sekeping, tak kurang yg ade peta australia, amerika latin dan kepulauan fiji, menayangkan badan masing2.... perhhhh malunyerrrrrr.
tp budak2 asputri yg lalu tak berani pandang, yg jeling ada la ahahahahah cuma kami perasan bebudak asputri intai dari asrama diorang cehhhh gatai jugak depa nie hauhauhauhauh.
lepas dari kejadian tu kami semua jadi amat rajin..... rajin beriadah, rajin study, rajin kaco awek yg intai2 kami, huahuauaha.
tapi bila dah jadi senior seronok gak, denda budak form 4 yg bising jadi itik jadian ditengah2 malam, keliling court badminton.... jejejjeje



p/s: tersenyum jer ingat kenangan lama.

Comments

~ GAB ~ said…
Reminds me of life in hostel long time ago. If I want to write here all the experiences, funny, happy, sad and emotional incidences, it might be longer than your enrty TUN. Suffice to say, you made me smile digressing over my own memories with your entry.

Erkk.. bab ngendap tu...ishh... best lah...bukan nampak sangat pun, imaginasi yg lebih...wakakakakaka
amirahsyuhada said…
zaman dok hostel..mmg kami budak pompuan nyampah betul ngn budak lelaki. Mengganggu hak kebebasan kami je.haha

denda...sy budak baik tak pernah kena denda..hahahah bestnya tipu
nanies said…
hehhe..aku pun ader gaks memori ni...senyum sokmo...
gab..
takpe gab i like ur story,
nk tulis panjang2 nnti bosan lak baca, sy bukan pengarang yg baik heheh.

amirahsyuhada..
nice to c u here friend,
heehheh tipu yerk, lelaki tgk jer dah rasa terkongkong, kan kann kann tul tak?

nanies..
share something bebeh :)

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…