Friday, December 30, 2005

11 sept.

saya comel (betul la tu kot). . .sebab saya kencing kuat (err..errr...sbb sy byk minum air)

wakakakakka cilakak tul..manalah kawan ko dpt idea cam tu pinat...hauhauahuah mmg lawak...
sila buat ayat ikut bulan n tarikh anda lahir...hauhaua...gurauan semata-mata ku tak kisahhhh jejejej.... 11 sept. WTC kena bom tu. :)

BulanJan - SAYE NERD
Feb - SAYE KACHAK
Mar - SAYE BUSUK
Apr - SAYE SENGAL
May -SAYE KEPENG
Jun - SAYE CANTEK
Jul - SAYE LOSER
Aug - SAYE PENYAYANG
Sep - SAYE COMEL
Oct - SAYE KUNO
Nov -SAYE BAIK
Dec - SAYE POYO

Hari1 - KERANA PAPA MARAH SAYA
2 - KERANA ORANG KATE SAYE BEGITU
3 - DENGAN BAJU RABAK
4 - DENGAN KAKI YANG BENGKOK
5 - KERANA BALAK SAYE GAY
6 - KERANA SAYE TAK DE DARA
7 - DENGAN KETEMBAMAN YANG MELAMPAU
8 - KERANA SAYA PERFECT
9 - KERANA SAYA BODOH
10 - DAN SAYE SUKE KENTOT
11 - SEBAB SAYE KENCING KUAT
12 - KERANA SAYE SUKE LOMPAT2
13 - DENGAN TANGAN YANG PENDEK
14 - KERANA ABANG GIGIT SAYE
15 - KERANA SAYA BEDAH OTAK SAYE
16 - DAN SAYE X SUKE KAWAN2 SAYE
17 - DENGAN TAKDE OTAK
18 - KERANA SAYA SUKE MAKAN MEGI
19 - KERANA SAYA LESBIAN MALAYA
20 - KERANA AWEK SAYA TIPU SAYA
21 - DENGAN GIGI YG HODOH
22 - DENGAN STOKIN YANG BUSUK
23 - KERANA SAYA SUKE SEX
24 - DENGAN MATA YANG CANTEK
25 - KERANA RAMBUT SAYA PELIK
26 - DENGAN KERETAPI YANG PANJANG
27 - KERANA SAYA SAYANG SEMUA ORANG
28 - KERANA SAYA PEMBUNUH
29 - KERANA SAYA SUCK
30 - DENGAN JARI YANG PANJANG
31 - KERANA SAYA SUKA TIDUR DENGAN MEMELUK KIPAS

* jangan tipu haaaaa......

Thursday, December 29, 2005

Semangat Rerumput

dibumi yang terhampar luas, aku kelihatan begitu kerdil...

tubuhku tak setegap pohon jati yang berakar tunjang
tak sekukuh dan semegah gunung nan tinggi
tak seperti mekar melati yang harum mewangi

rejaman angin ribut tak mampu ku tepis
terjahan hujan taufan yang mencurah tak dapat ku tangkis
cengkam terik mentari terus saja membengis

namun
perjuangan hidupku tak pernah goyah

aku percaya, sesungguhnya
angin ribut yang membuas
hujan taufan yang mengganas
terikan mentari yang mencengkam
tak betah merobek semangatku
tak terdaya menghambat pertumbuhanku
tak bisa menghalangku membiak melata ke serata penjuru

aku yakin, sebenarnya
buas angin taufan sekadar menyapu debuan dibahuku
ganas hujan ribut umpama menabur baja khasiat kepadaku
terik cengkam mentari hanyalah bagaikan sajian hidangan kehidupanku

aku sedar, bahawasanya
ribut taufan sebenarnya menambah tumbuh kental jiwaku
terikan mentari bagaikan memberi nafas baru
dan kini semangat rerumput menjadi pegangan hidupku.

Tuesday, December 27, 2005

akhirnya contractor aku berjaya jugak siapkan rumah tu...isk biasa la claim project lambat...contractor pun lembab la...hahaha...seronok gak lukis2 nie pinat walaupun nampak cam budak darjah satu... :P



Based on your drawing and the 10 answers you gave this is a summary of your personality:

you are sensitive and indecisive at times. You are a freedom lover and a strong person. You love your house and family. You are a gifted artist as well. Once you have a problem, you need a friend with you. Your life is always full of changes. You are very tidy person. There's nothing wrong with that because you're pretty popular among friends. Your life is always full of changes. When it comes to love, you shut yourself off. It's difficult to win your heart because you have decided to keep your feelings deep inside. You see the world as it is, not as you believe it should be. You added a flower into your drawing (sebenarnya pokok bunga jejejjeejej). The flower signifies that you long for love. We also see that you are sensuous, sexual, and privately passionate. You don't think much about yourself.

Friday, December 23, 2005

new experience

lama tak menulis dlm nie . . .

semalam merupakan hari pertama aku melihat baby dlm perut umienyer...ermmm masyAllah..ajaib sungguh.....mungkin waktu aku dlm perut mak aku pun begitulah keadaannya...nampak tali pusat, uri....cuma jantina jer tak nampak (mungkin perempuan)... berdebar-debar campur gembira....syukur baby sihat...lagi 3 minngu akan scan lagi....

hari nie rileks skit proposal utk tan sri semalam dah siap tinggal touch up skit-skit jer hari nie...lega hati ku ini.
semalam juga isbro development call suh pi interview 27 dec (mana diorg dpt no phone aku nie?)....aiseyman nk pi cheras....dalam hati aku kalau dpt kerja tu mmg best....tapi nk menempuh jammed setiap hari dari puchong ke cheras tu yg tak tahan tu...mau kerja cam dulu nie...pergi tak nampak matahari balik pun tak jumpa matahari, ...lagi pun perancangan lain baru jer nk bermula...isk tgh syok dgn perancangan baru tetiba muncul pulak offer baikkkk punya....isk kena istikaroh cam nie...

Wednesday, December 14, 2005

Your Personality Is

Guardian (SJ)


You are sensible, down to earth, and goal oriented.
Bottom line, you are good at playing by the rules.

You tend to be dominant - and you are a natural leader.
You are interested in rules and order. Morals are important to you.

A hard worker, you give your all at whatever you do.
You're very serious, and people often tell you to lighten up.

In love, you tend to take things carefully and slowly.

At work, you are suited to almost any career - but you excel in leadership positions.

With others, you tend to be polite and formal.

As far as looks go, you are traditionally attractive. You take good care of yourself.

On weekends, you tend to like to do organized activities. In fact, you often organize them!

Tuesday, December 13, 2005

Balang, Mayonis dan 2 Cawan Kopi.

BALANG, MAYONIS DAN 2 CAWAN KOPI.

Di dalam sebuah kelas falsafah, seorang profesor berdiri di hadapan dewan kuliah, meja di hadapannya terdapat beberapa barangan. Tanpa sepatah perkataan, kelas bermula dengan beliau mengambil sebuah balang mayonis yang besar dan mengisinya dengan bola golf.

Dia kemudian bertanya kepada para pelajarnya, adakah balang tersebut penuh,dan pelajarnya menjawab "ya!". Profesor kemudian mengambil sekotak batu kerikil halus dan menuangkannya ke dalam balang yang telah dipenuhi bola golf tadi, lantas menggoncang balang tersebut dengan lembut. Bebatu kerikil mengisi ruangan kosong di antara bola-bola golf.

Sekali lagi dia bertanya akan pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh, pelajarnya lantas menjawab "ya..."Tanpa menjelaskan apa-apa kepada pelajarnya, profesor tersebut lantas mengambil pula sebuah kotak yang berisi pasir dan menuangkannya ke dalam balang tersebut. Pasir yang dituang mengisi ruangan di antara batu kelikirdan bola golf. Seperti tadi dia bertanya lagi kepada para pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh.

Dalam keadaan yang penuh persoalan,rata-rata pelajarnya menjawab "Ya.."Sejurus selepas itu, profesor itu kemudiannya mengeluarkan dua cawan kopi dari bawah mejanya dan menuangkan kedua-duanya ke dalam balang yang telah sedia ada diisi batu golf, batu kerikil dan pasir tersebut. Air kopi mengisi ruangan yang terdapat di antara pasir. Para pelajar mula ketawa dan tersenyum meihat tindakan profesor tersebut."Sekarang..." profesor mula bersuara apabila riuh rendah dan gelak ketawa pelajarnya berkurangan.

"Saya mahu anda semua menganggap balang ini sebagai kehidupan anda...Bola-bola golf mewakili perkara penting - Tuhan, keluarga anda, anak-anak,kesihatan anda, kawan-kawan dan semangat anda - Jika anda kehilangan segalanya dan hanya perkara penting ini yang masih anda ada, hidup anda masih penuh. Batu kerikil halus ini pula mewakili perkara-perkara lainseperti kerja anda, rumah atau kereta anda, manakala pasir pula mewakili perkara-perkara lain, yakni perkara-perkara kecil.""Jika anda memasukkan pasir ke dalam balang dahulu..." "... anda tidak akanmempunya ruang untuk batu kerikil dan bola golf. Ini sama juga sepertikehidupan anda. Jika anda menghabiskan masa dan tenaga untukperkara-perkara kecil, anda tidak akan mempunyai ruang untuk perkara yang sebenarnya lebih penting untuk diri anda." "Ambil perhatian untuk perkara yang kritikal untuk kebahagiaan anda.Luangkan masa gembira untuk anak-anak.Sentiasa melakukan pemeriksaan kesihatan, bawa pasangan anda untuk makan malam, yang pasti, anda akan masih ada masa untuk membersihkan rumah atau urusan lain.

Sila ambil berat akan bola golf dahulu - iaitu perkara yang benar-benar penting.Tetapkan keutamaan. Perkara lain cumalah pasir..."Salah seorang pelajarnya mengangkat tangan dan bertanya apakah pula yang diwakili oleh air kopi. Profesor tersebut tersenyum. "Saya gembira ada yang bertanya. Ianya menunjukkan bahawa tidak kira bagaimana penuh pun kehidupan anda, akan sentiasa ada ruang untuk secawan dua kopi bersama rakan-rakan...

"Renungan untuk semua. Apabila kehidupan anda seakan terlalu penuh dan tampak sukar untuk diuruskan, apabila 24 jam sehari seperti tidakmencukupi, ingatlah kisah "Balang Mayonis dan 2 cawan kopi ini... " :)

Monday, December 05, 2005

Tuesday, November 29, 2005

ermmmMMmm






















































bertuahnya kita dengan nikmat tuhan . . . syukur.

Friday, November 25, 2005

HANTU ????


email dari seorg kawan,
ermm hantu pun nk ambil gambar???
ermm nie nampak real skit..tp kebenarannya tak tahu la.

Thursday, November 24, 2005

' inside my head "

semalam jumpa ijam kat keramat, kami pergi minum-minum kat ampang sebelah restoran ayam bakar wang solo...ermm macam-macam kami bualkan....rasa nk pecah kepala aku bila fikir-fikir balik apa yang dibualkan yang lebih kepada 'brainstorming'...arghhhhhh ade sesuatu dalam kepala aku yg rasa nk pecah tp tak pecah-pecah....rasa nk hntak dgn keyboard nie jer...[[ sian keyboard gak jadi mangsa ]].
on the way balik rumah terfikir lak pasal nama baby....ermmm macam-macam nama...dari nama cyber friends sampai la ke nama-nama yg berbunyi kemelayuan asli zaman 20-an hehehehehe....mula la otak aku tak berapa nk berfungsi dengan betul....baby pun tak tahu lagi lelaki ke perempuan...ermmm tak kisah asalkan baby sihat dan comel like me [perasan]...jejejejejejej.
ermm nanti bila aku shortlistkan nama untuk baby, buat masa nie banyak sgt dalm benak kepala aku....
paperworks on progress...ermm mula la aku rasa nk berenti kerja...survive balik dgn bisnes...apa-apa pun tunggu paperworks complete...kena sabar skit...arghhHHh.
adik angkat aku waktu sekolah dulu dah dpt baby dah...ermm...yg kat ipoh bulan depan tunang...yg kat penang tunggu masa jer....yg kat KL...ntah tak tahu apa citer... nie special kes kot, sbb dgr dah tunang..tp masa kasitau aku mcm main-main..isk tak tau nk caya ker tak? tp if serius tunang pun elok la, cuma tak kasitau aku betul-betul jer...its ok, asalkan dia bahagia sudah, takmo kasitau pun takpe...telinga aku asyik dengar dari kengkawan dia jer...ermm kawan aku gak tu...benda yang aku tak nak dgr pun aku dah dgr..... so rasanyer elokla aku lepak jer...takyah masuk campur...buat tak tahu.....tak perlu explain...
yihaaaa ade benda lebih penting aku kena ambik tahu buat masa sekarang nie. rasanyer elok aku bawak baby n mak baby pi bercuti bulan depan...ermm tenangkan jiwa umie baby tu sbb nnti nk wat perhitungan nk keluarkan baby, biar dia gembira dan positif sentiasa, emosi umie baby lebih penting buat masa nie.

Monday, November 21, 2005

5 hari yang menjemukan.

14 - 18 november . . .
Arghhhh sakit mata...merah menyala mata kanan aku, urat saraf membengkak dugaan dari tuhan, dpt mc 2 hari...lepas 2 hari mata kiri pulak kena...adoi berair lagi mata aku... dpt lagi mc 2 hari hehehhehe bole gak aku wat skit-skit paperwork yg dh lama tertangguh kat rumah....ermmm syok gak lepak rumah sambil buat kerja nie :) ....

masuk hari ke-4 aku dh bosan gila.... sambil baca surat khabar ternampak cerita harry potter baru keluar...ermmm peluang baik sebab sure tak ramai orang tgk waktu kerja...so aku pun pergi tgk wayang dengan selambanyerrrrr [ sambil sebarkan virus kat dlm panggung hehehe ].....enjoy sekali sekala...

akhirnya mata ku dah ok...Alhamdulillahhhh hari nie baru mula kerja seperti biasa...leganyerrrrrrr.
ermmm macam rushing jer aku taip kan...apa-apa pun sempat gak dlm cuti tu habiskan beberapa buku yang tak sempat baca.
ermm cuma bila aku pergi kedai buku MPH Alamanda kat Putrajaya tu aku tgk barisan novel tajuknyer lebih kurang sama jer...sure ade perkataan 'kasih', 'cinta', 'rindu'....adoi lemah jiwa aku tgk tajuk camtu nk pegang belek pun terus hilang denyut. harap ada la penulis novel kat malaysia nie cari konsep lain sikit, macam cerita thriller awang mursyid tulis tu...or cerita cam faisal tehrani tulis ker...takde la asyik tema yang sama jerkan.

Monday, October 31, 2005

kawan - (e-mail dr seorg teman)

KAWAN...
kata emak.. kawan itu umpama api,
mula-mula bila kelihatan kecil ia nampak indah belaka,
tapi jika api itu mula membesar dan merebak
ia boleh membuat hidup jadi musnah,
tapi kata abah pula, kawan itu umpama
mendirikan sebuah rumah di tebing arus...
kalau berani dan gagah menghadapi segala onak-duri yang berlaku,
maka berkekalan kehidupan dan persahabatan...
tapi lain pula kata abang... baginya kawan itu umpama layang-layang,
jika ikatan yang dibina di pegang dengan sama erat maka ikatan persahabatan itu akan menjadi kukuh...
tapi kata kakak, kawan itu umpama sekuntum bunga tahi ayam...
makin dekat makin berbau... Tapi makcik pula selalu berkata,
kawan itu seperti racun, ada pahit dan gentir,
kalau tidak pandai memilih dan merasa maka ia pasti mengundang bahaya...
Tapi bagi aku... kawan itu semuanya indah belaka...
walaupun ia dikatakan umpama api, ibarat berumah di tebing arus, ibarat layang-layang, bau umpama sekuntum bunga tahi ayam, racun....
tapi bagi aku kawan itu ibarat pelita....
ia sentiasa menerangi di kala kegelapan dan menjadi teman.....
apa-apa sajalah...
kawan tetap kawan....
p/s : bagi aku pula...kawan sejenis makhluk yg tak perlu dipertikai jenisnya, asalkan tahu dimana kita berpijak.

Friday, October 28, 2005

- setahun usia

sedar tak sedar blog nie dah setahun...skit pembaharuan dilakukan, ermmm i luv blue kaler, thanks kepada kengkawan yg sudi jenguk-jenguk kat sini...komen u all sgt dihargai,

ermm aku dh malas skit nk berchatting dlm ruang yg terbuka, rasa lebih selesa dlm lingkungan yang terhad, mungkin tunggu masa yang sesuai come back with something, sekarang nie asyik fikir nk cari duit jer....nk beli rumah wachaaaa target tu.

byk idea yg bagus kawan-kawan brainstorming, cuma tunggu masa dan paperwork settle, kena buat research jugakkan, tak mo jadi cam dulu-dulu. learn from mistake...yeahhh syuk u can do it...
syuk boleh...yihaaaaaaa

Monday, October 24, 2005

HARI YANG MENDUNG..[[[ AL-FATIHAH ]]]

18 oct . . .
selepas berbuka kami dikejutkan dgn beberapa panggilan dan sms dari saudara mara sebelah isteriku yg memberitahu caca zainal (pensyarah UPM) meninggal dunia...innalillahwainnailaihirojiunn...kami tak dpt ziarah pada malam tu kerana istri tak berapa sihat, kami ambil keputusan melawat selepas sahur nanti . . .

19 oct . . .
pukul 4:30 pagi aku bangun utk bersahur di kejutkan sekali lagi dgn sms dari kakak ku yg tak sempat aku baca...sms pertama pukul 3:30 pagi sms "abg masuk wad icu"... sms kedua pukul 4:30 pagi "abg dah tiada"... terkejut kerana aku baru sahaja berjumpa abg ipar ku Mansur b. Husin (Pesara Guru) itu dirumahnya pada minggu lepas...keadaannya sihat walupun baru lepas keluar wad kerana sakit jantung. Innalillahwainnailaihirojiunnn...

selepas menziarahi arwah caca zainal di kelana jaya...kami terus ke HUKM menziarahi abg iparku itu, dari sana kami terus ke segamat utk kebumikan arwah, hiba melihat keadaan sufian (10 thn) dan nurul hidayah (7 thn) melihat ayahandanya yg tercinta didalam liang lahad...walaupun masih kecil namum mereka sgt tabah...masih bole menyeka air mata dari bercucuran, moga mereka jadi insan yg mulia, aminn ... selepas berbuka kami pulang ke KL...
[[ terlalu byk perkara sedih nk diceritakan, biarlah ia diringkaskan ]]

20 oct . . .
waktu mula hendak memandu hantar istri kepejabat dalam pukul 8:00 pagi, radio pula mengumumkan ketiadaan arwah isteri perdana menteri yg telah meninggal dunia pada pagi itu....innalillahwainnailaihirojiunnn...

mendung sungguh minggu itu....walau apa-apa pun dugaan itu harus ditanggani dgn hati yg tabah...utk kakakku yg tercinta moga dpt harungi hari lebaran ini dgn hati yg tabah, byk perkara harus dilakukan...kita pernah hadapinya sekali..pasti kita bole hadapinya lagi...
untuk keluarga caca zainal dan keluarga perdana menteri moga hadapi ketentuanNya dgn redha... Al-Fatihah utk semua muslimin dan muslimat . . .

"Moga ada lagi ramadhan utk kita di tahun hadapan".

Tuesday, October 18, 2005

ghatering di kelab sultan sulaiman

pada 15 oct satu perjumpaan sambil berbuka puasa di kelab sultan sulaiman diadakan, walaupun ade beberapa org yg tak dpt hadir disaat-saat akhir namun majlis tetap berjalan dgn meriah..., terima kasih kepada Dr.Khalid, Orkid dan anak-anaknya.. Biskut kering, hubby dan anak..rush, Dr.Cruzz, Ell, Jet,Markerpen, Adott.com, Apple Tree, gotee, dan kepada diriku sendiri serta istri tersayang....cewahh.

catatan aku :
6:40 - aku,wife,gotee,jet,rush dan apple sampai...terus cari meja reserved atas nama dr.khalid :)...lepak sambil tunggu yg lain sampai.

6:50 - biskut kering dan hubby tiba....rush pergi jemput markerpen yg tiba dari ipoh (jauh tuu)

7:00 - dr.cruzz tiba... lepas tu apa lagi sessi ambil makanan dan berbuka... lepas solat maghrib...rancak berborak..biasala sessi kutuk mengutuk (tunggu maya tak kunjung tiba) kekekek ampun la pada mereka yg tersedak waktu berbuka hari berkenaan :)

9:00 - baru pulang...selepas jumpa pemilik cafe dato mokhtar...hehehe mana tahu ade peluang2 baru ker :)

tabik hormat kepada : apple tree [[dari seremban]] dan markerpen [[ dari ipoh ]]...kerana bersusah payah menghadirkan diri utk beramas mesra....thank you very muchhhhh beb.... dan tak ketinggalan pada rush pencetus idea dan pada dr.khalid yg byk membantu merealisasikan perjumpaan ini...Oops thanks to Ell juga sebab jadi bendahari..hehehe dibawah ade beberapa gambar sebagai kenangan.... :)

wei wei..makan la... tu apsal cekak pinggang tu?
sopannyer abg tu makan...jejejeje
beloved couple of the night...
sporting couple of the night . . .
mulut semua tgh penuh dgn makanannn hehehe...yg baju hijau tu sakit pinggang yerk? ahaks

p/s : ucapan terima kasih tak terhingga kerana anda semua mahu berpijak diBUmi yg nyata...tak duduk diAlamm cyber yg kekadang cam alam ghaib...jejejejejej. . . adiosssss

Thursday, October 13, 2005

SELEMBAR BULU MATA

Diceritakan di Hari Pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili.Ia dituduh bersalah, menyia-nyiakan umurnya didunia untuk berbuat maksiat. Tetapi ia berkeras membantah."Tidak. Demi langit dan bumi sungguh tidak benar. Saya tidak melakukan semua itu."

"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa," jawab malaikat. Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu ke segenap penjuru.Tetapi anehnya, ia tidak menjumpai seorang saksi pun yg sedang berdiri.Di situ hanya ada dia sendirian. Makanya ia pun menyanggah, "Manakah saksi-saksi yg kau maksudkan? Di sini tdk ada siapa kecuali aku dan suaramu."

"Inilah saksi-saksi itu," ujar malaikat. Tiba-tiba mata angkat bicara, "Saya yg memandangi." Disusul oleh telinga, "Saya yg mendengarkan." Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yang mencium dan menghidu" Bibir mengaku, "Saya yang merayu." Lidah menambah, "Saya yang berkata-kata"Tangan meneruskan, "Saya yang memegang dan menggenggam." Kaki menyusul, "Saya yang berjalan dan berlari."

"Nah kalau kubiarkan, seluruh anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu itu", ucap malaikat. Orang tersebut tidak dapat membuka sanggahannya lagi.Ia putus asa dan amat berduka,sebab sebentar lagi bakal dihumbankan ke dalam jahanam. Padahal, rasa-rasanya ia telah terbebas dari tuduhan dosa itu.

Tatkala ia sedang dilanda kesedihan itu,sekonyong-konyong terdengarsuara yg amat lembut dari selembar bulu matanya: "Saya pun ingin jugamengangkat sumpah sebagai saksi." "Silakan", kata malaikat. "Terus terang saja, menjelang ajalnya, pada suatu tengah malam yg lengang,aku pernah dibasahinya dengan air mata ketika ia sedang menangis menyesali perbuatan buruknya.

Bukankah nabinya pernah berjanji, bahwa apabila ada seorang hamba kemudian bertaubat,walaupun selembar bulu matanya saja yg terbasahi air matanya, namun sudah diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka saya, selembar bulu matanya, berani tampil sebagai saksi bahwa ia telah melakukan tobat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan." Dengan kesaksian selembar bulu mata itu, orang tersebut di bebaskan dari neraka dan diantarkan ke surga. Sampai terdengar suara bergaung kepada para penghuni syurga: "Lihatlah,Hamba Tuhan ini masuk syurga karena pertolongan selembar bulu mata.

"Firman Allah swt, "Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran."Surah Al-Ashr

ORANG MELAYU ???

APA YANG MENGHALANG KEJAYAAN ORANG MELAYU?

MEMANDANG RENDAH DAN TAK YAKIN PADA BANGSA SENDIRI -Tanpa kita sedari kita sering kali memandang rendah akan keupayaan bangsa sendiri.bilamana seorang melayu menjalankan perniagaan atau membuat sesuatu selalunya kita tak ambil pusing dan sering kali berkata ..’ ALAH TAK KEMANA PUN TU ‘. Jika sikap inilah yang kita terusa amalkan memang tak kemana pun kita. Sepatutnya lah kita membantu dan memberi sokongan kepada bangsa sendiri . Cuba kita bandingkan bangsa lain..cina umpamanya yang memang berjaya mendominsi ekonomi negara kita , pernah kita lihat orang cina memperlekehkan kaumnya…adakah sering kita lihat perniagaan kaum cina gagal..sudah tentu tidak..kerana mereka bersikap membantu sesama mereka..lihat sajalah kaum cina dengan pendidikan rendah pun pun mereka boleh menjadi tauke..kenapa tidak kita…Kekadang kita lihat kaum cina menjalankan perniagaan yang kita sendiri merasa pelik dan tak yakin akan berjaya ..tapi tengok akhirnya mereka berjaya..sebagai contoh perniagaan pakaian anak patung..perniagaan sewaan kostum kanak-kanak.

LEBIH PERCAYA PADA BANGSA LAIN
–Orang melayu kebanyakan lebih suka berurusan dengan bangsa lain dari bangsa sendiri . Yang palingmenyedihkan walau sebaik mana pun projek atau perniagaan yang orang melayu lakukan , memang sukar mendapat sambutan bangsa sendiri ..alasannya melayu ni memang susah nak berjaya. Kalau begini sikap kita terhadap bangsa sendiri sampai bila pun kita tak akan mampu menguasai ekonomi negara kita .Sekarang ini orang melayu hanya menjana kurang dari 15% dalam ekonomi negara. Sedihkan memang menyedihkan. Tapi itulah satu hakikat pahit yang terpaksa kita akui.yang peliknya orang melayu mudah mempercayai sesuatu perkara atau perniagaan dari bangsa lain tanpa menyelidiki dan mempersoalkan kesahihan serta keuntungan yang akan kita perolehi itu benar atau tidak, tetapi cubalah kalau produk atau perniagaan dari orang melayu..sehari semalam tak akan cukup diperlukan untuk orang melayu mempertikaikan dan memperlekehkan kaumnya itu sendiri . Kadangkala idea yang diperkenalkan oleh bangsa asing itu sama dengan idea si polan berbangsa melayu ni tapi malangnya dia tak dapat sambutan bangsa sendiri.

SIKAP BERTANGGUH – Orang kita ni sejak berzaman memang suka bertangguh..sikap takpe lah..biarlah..pergi dulu lah ..akhirnya bila keadaan dah betul-betul terdesak barulah tergesa-gesa nak bermula . contohnya perniagaan yang berasakan MLM . Kajian mendapati 20 tahun dari sekarang 70 peratus perniagaan nanti akan berteraskan danberdasarkan MLM. . Ada beberapa syarikat MLM melayu ditubuhkan tapi akhirnya tersungkur kerana tiada sokongan dari bangsa sendiri.mereka lebih suka menyertai dan mengkayakan bangsa lain …betapa kita telah dibutakan dengan kesenangan yang tak seberapa oleh bangsa asing ..sedangkan mereka memperolehi keuntungan berlipat kali ganda. Sedih..dan pilu bangsa melayu membunuh ekonomi bangsa sendiri.

DENGKI – Orang melayu sering tak lari dari sifat dengki dan irihati. Bila kawanya berniaga dia berniaga..kawan jual tom yam dia jual tom yam akhirnya keduanya berkubur.kenapakah kita tak cuba mencari kelainan dalam bidang perniagaan..lebih bersifat nak menjatuhkan kawan dari sama-sama berjaya. .Saya merayu dan menyeru lenyapkanlah sifat2 ini demi kejayan bangsa kita orang melayu.

HANYA PANDAI MENGKRITIK TANPA MELAKUKAN SESUATU YANG MEMBANTU- Kalau bab mengkritik memanglah orang kita juara ada saja yang tak kena dimata nya. Contoh..kereta nasional masa menggunakan kereta proton tak pernah pun kutuk ..tapi bila dah kaya sikit pakai kereta import , berguni dia kutuk kereta sendiri..beginikah bangsa melayu yang kononya patriotic dan cintakan nusa bangsa.. macamana kereta nasional nak bertambah maju dari segi kualiti dan pembangunanya kalau tiada sokongan bangsa sendiri..cuba kita tengok orang jepun dan korea ada mereka pernah mengkritik kereta , barangan buatan negara mereka. Memanglah dari segi dasar kita masih muda banyak perlu di perbaiki. Begitu juga dalam segi ekonomi dan perniagaan ..asal perniagaan tu milik orang melayu pasti teruk dikritik..tapi bila dah betul-betul berjaya dipuji pula..pelik tapi benar tu lah bangsa kita. Kenapa tidak kita mengambil iktibar dari dasar pandang ketimur yang telah lama diamalkan..contohi masyarakat jepun dan korea..banggakan dan menyokong penuh perniagaan dan produk sendiri.

TIADA SOKONGAN BANGSA SENDIRI. – Orang kita memang hebat..tahukah kita kita mampu menaikkan dan menjatuhakan sesuatu perniagaan. Bila sebut sebab cintakan NUSA BANGSA..PATRIOTIK ..waaaah dengan gahnya melayu berkata akulah penegak kedaulatan bangsa dan negara. Tapi cuba kita fikirkan balik untuk apa..kita pertahankan negara demi kemakmuran bangsa cina..dari segi ekonomi ..kenapa tidak jua kita bangkitkan kesedaran PATRIOTIK ekonomi sama sebagaimana kita perjuangkan kedaulatan tanah air.. Jadi kenapa kita masih teragak-agak membantu anak bangsa sendiri dalam perniagaan atau apa jua bentuk program pembangunan yang mana akan sama kita kecapi kemakmurannya ..

Dewasa ini kita banyak disogokkan dengan budaya barat yang memperjuangkan ekonomi kapatalis yang mementingkan keuntungan semata-mata.. Kita layu di buai angan kekayaan yang bakal dikecapai dari kemenangan MAGNUM 3D dan 4D. lottery skim cepat kaya..cabuatan bertuah, SMS peraduan dan sebagainya..pelik tapi tulah hakikat orang kita masih lagi khayal..hanyut dalam angan dan buaian kesenangan yang belum pasti milik kita.

Tujuan saya menulis ni sekadar menggambarkan secara ringkas kelemahan kita sendiri dalam ekonomi di negara kita yang makmur. Saya merasa terpanggil untuk menerangkan hal ini memandangkan banyak orang kita membazirkan wang kepada benda-benda yang tak berfaedah dan belum tentu ada hasilnya.Kenapa tidak kita membantu saudara kita yang lain yang mungkin memerlukan sumber kewangan untuk menjalankan perniagaan dan sebagainya. Cuba bayangkan berapa banyak yang kita bakar wang untuk rokok sebulan..berapa banyak yang kita pertaruhkan untuk nombor ekor , berapa banyak jumlah wang digunakan untuk SMS sebulan…berapa harga minyak yang terpaksa anda keluarkan untuk mendapatkan semua tu..semuanya perkara yang sia-sia.. Akhir kata cuba renungkan dan fikir-fikirkan seketika dimana kita .Kawan ketawa ramai ..kawan menangis memang susah nak cari. Bila susah sendiri tanggung. Bank tetap kejar penghutang. Kereta tak bayar sure kena tarik.
Satu lagi nasihat saya janganlah bergantung pada hanya satu sumber pendapatan. Jikalau anda berkerja kerajaan cuba-cubalah cari sumber pendapatn lain. Sebagai galang ganti sekiranya perkerjaan anda yang asal menghadapi masaalah. Lihat kaum cina berapa kerja dia buat dalam satu masa..tak hairanlah mereka ejen insurans disamping kerja hakiki .join MLM dan sebagainya. Dan hasilnya mereka hidup mewah. Negara kita kaya dan makmur kenapa kita biarkan hanya bangsa lain saja yang nikmatinya.MELAYU BOLEH MALAYSIA BOLEH. Kita ada semua kebolehan gunakan.Pelajar terbaik adalah melayu.. Pencetus pengunaan teknologi Nano dalam perindustrian ..pelajar melayu. Gabenor bank terbaik dunia,orang melayu..tiada sebab orang melayu tak boleh maju..kaji diri dan baiki kelemahan ambil segala peluang yang ada serta bersatu pasti kita MAJU.Pastikan orang melayu kembali menerajui negara dalam apa segi sekalipun ekonomi politik dan social.

[[[ petikan email dari seorg teman, ermm :-) ]]]

Saturday, October 08, 2005


GHATERING BERBUKA PUASA UNTUK WARGA LAMAN ASMARA, TEMPAT : AL'AMO CAFE DI KELAB SULTAN SULAIMAN, WAKTU BERKUMPUL : 6.15 PTG, BAYARAN : RM25 (DEWASA) RM15 (KANAK-KANAK), TARIKH : 15 OKTOBER 2006, CARA MENYERTAI : JOIN LAMAN ASMARA CHAT ROOM, CARI NICK .dr.eViL DAN BERIKAN NO PHONE ANDA (NO ANDA SELAMAT). PERTANYAAN : SILA TULIS DLM GUEST BOOK BAWAH WEBSITE INI, KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI. TARIKG TUTUP : 13 OKTOBER 2006.
mineral

Wednesday, October 05, 2005

a`kum kawan-kawan, ermmm lama juga aku tak menulis dlm blog nie... apa-apa pun saya ucapkan selamat menjalani ibadah berpuasa, moga tahun ini lebih baik dari tahun lepas.
mineral

Friday, September 23, 2005


ermmm do something....must do...juz do it [[[motivasi diri sendiri]]]
mineral

Friday, September 09, 2005


....hargai pejuang-pejuang kemerdekaan ..... apa yg kita lakukan????
mineral

Wednesday, September 07, 2005

AKU, KAU BERBEZA...AKU, KAU ISTIMEWA

seorang teman e-mail padaku....[[[ mari kita renungkan ]]]

LELAKI
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa
gadis bujang ditanggung oleh bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak
perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?
Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan
sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya
terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya
perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau
buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya.

BERATKAN??
Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun
begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri
lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.
Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung.
Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung
dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih
panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa..)
Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT.
Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah
kira-kiranya.


WANITA :
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari
suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.
Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.
Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada
pada lelaki.


Pernahkah kita lihat sebaliknya??
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat
yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar
bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.
Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali
lebih utama dari bapanya.Bukankah ibu adalah seorang wanita?
Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik
peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki
menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan
anak-anak.


Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap
saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di
mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).


Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4
wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.
Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4
org lelaki ini: suaminya,ayahnya, anak lelakinya dan saudara
lelakinya.
Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga
yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa
di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.
Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat
akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut
menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa
perlu mengangkat senjata.


MasyaALLAH...sayangnya ALLAH pada wanita ....
Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang
lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa
disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi
pemimpin...maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita
sebaik-baiknya...supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang
mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..
"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu
berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu
bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan
segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali-Imran:103)
Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "

mineral

Friday, September 02, 2005

memasak ??

Subject: Kenapa memprtikaikan perempuan tak reti masak?

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar.
Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati. "Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!"
Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami.
Makajawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.
"Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat. "Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng- geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami.

Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga. Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga. Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam? Dengus teman wanita yang lain. Betul juga.

Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal.

Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam. ape ke hal ?? Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!

[[ petikan email dari seorg teman, mari kita renungkan ]]

mineral

Friday, August 26, 2005


akukah didalam kereta itu? ahaks.... [ renault concept car ] .................................................................... semalam 1st time aku pergi ke menara CP sebelah estin hotel....sambil bawa presentation board [ 12 kpg ] dengan HOD aku jumpa GM cp kat penthouse...ermmm cantik juga bangunan nie...selesai presentation kami pi makan kuew tiaw goreng kat ss3 PJ, sambil HOD aku kata thanks, u byk tolong i...heheheh hilang kejap penat aku, walaupun aku bengang kat dia sebab kasi kerja last minit heheheh...dlm perjalan aku beritahu HOD yg aku perlukan asst, giler semua subsidiari company punya kerja design aku kena buat.....kalau semua kasi last minit mau aku hentak keyboard nie kat pala diorang nnti, nk harapkan amoi belakang aku nie...jgn harap la...nk suh scan gambar pun muka cam ba alif ba ya tgh berak....kekekekek camner tgh berak...sori ler tak pernah tgk....[lepas geram kejap].....apa-apa pun lantak la....janji kerja aku depa tak kacau.... kat area rumah aku meriah dgn helikopter kapal terbang sedang buat raptai untuk kemerdekaan....MERDEKA...MERDEKAAA....MERDEKAAAAAAA...agak-agaknya la...sama tak semangat laungan perkataan keramat tu macam laungan di stadium merdeka pada 31 0gos 1957..???? ermmm moga semangat itu masih ada...yeahhhhh i luv malaysia.
mineral

Tuesday, August 23, 2005


"jauh berjalan, luas pemandangan" ... teringat sewaktu aku mula-mula hendak melangkah ke Alam asrama dgn gembiranya hendak pergi jauh dari rumah, hendak melihat dunia baru, mungkin waktu itu jiwa memberontak memberitahu pada diriku, "pergi..pergi sejauh mungkin yang kau terdaya, tiada siapa dapat menghalangnya" ermmm kehendak hendak pergi jauh tetap dlm diriku, bila ku ajukan persoalan untuk sambung belajar kepada isteriku, dia juga mempunyai keinginan yang sama, syukur Alhamdulillah, walaupun belum tiba masa yang sesuai tapi cita-cita itu tetap ada, menjadi survivor menjadikan aku lebih menghargai apa yang ada, masih teringat sewaktu aku menerima sijil pertama ku dalam bidang senibina, arwah ibu pula masuk ke hospital kerana strok, sesiapa pun tak beritahu dihari konvokesyenku sehinggalah aku pulangh tiba dirumah untuk beritahu khabar gembira, terpaku aku depan pintu bila diberitahu bonda berada dihospital, malam itu juga ditemani anak saudara perempuan aku pergi menerobos pintu hospital tanpa pedulikan pak guard yang kecoh, mana taknya matlamat ku hanya satu diwaktu itu, hendak cium tangan ibuku, bila berjaya masuk ke dalam wad kulihat ibu tersenyum memandang aku, serta merta aku cair dengan senyumannya, memang senyumannya sahaja banyak mengajar aku erti bersabar, antara kata-kata arwah bonda diwaktu aku melawatnya, "sebelum tutup mata mak hanya nak jumpa rie jer" . . . "mana sijil mak nak tengok" runtuh jiwa aku dgr kata-kata arwah bonda, slip jer yang aku bole tunjuk, sebab sijil akan dihantar ke rumah, namun kuasa tuhan atasi segalanya....arwah ibu pergi sebelum dapat ku tunjukkan sijil yang asal, arwah ibu pergi sebelum dapat melihat kejayaan demi kejayaan anak-anaknya, arwah ibu pergi sebelum dapat melihat anak-anak lelakinya kahwin satu demi satu, arwah ibu pergi sebelum dapat lihat cucu-cucu dari anak-anak lelakinya, arwah ibu pergi sebelum dapat melihat menantu-menantu perempuannya, aku redha . . Al-fatihah moga arwah ibu dicucuri rahmat . . . [[[ pasti ada sesuatu disebalik sesuatu yang terjadi....]]]
mineral

Friday, August 19, 2005


geram aku tgk sinki nie....gambar ni diambil waktu aku buat survey nk letak accessories kat showroom....huh nasib baik takde rumah sendiri lagi, kalau aku beli sinki nie....sabarjelah.
mineral

salah satu sudut interior opis aku....sebelah kiri meja aku lepak hhehehe.
mineral

Thursday, August 18, 2005


yess.....90% dah siap. [kerja-kerja showroom] Posted by Picasa

Wednesday, August 17, 2005


bookmark 2nd page, dlm kenangan.  Posted by Picasa

bookmark utk kengkawan waktu ghatering kat jaya jusco dahulu....1st page. Posted by Picasa

bosan nie ler kerja aku....'visual art', title : serabut. Posted by Picasa

Monday, August 15, 2005

ermm segar je badan, jerebu pun dah kurang, semalam pergi ambil buluh kat kg ina dirembau sampai tengahari datuk ina takde jadi kami berempat pun pergi ka tanjung bidara hanya untuk makan tengahari ehehe ronda-ronda cari makan, lepas makan balik ke rembau mujur atok ade kat umah terus pergi kebun ambik buluh seberapa banyak yang boleh, lepas ambik buluh kami kerjakan buah rambutan penuh satu van dengan buluh dan rambutan, puas makan. sampai mantin dah maghrib tertidur aku keletihan, blaik rumah dengan yobo dah dekat pukul 9 ermmmm, lepas tu adshar datang dengan ina ambik kereta sempat tolong tukar fuel filter kotor teruk, hantar buluh ke shah alam dan sampai rumah tepat kul 12 malam isk melepas rancangan the appreantice aku, letih terus tidooo zzzzzzz sampai hari nie, tapi apa yang best sebenarnya lepak kat kampung ini hehehehe makannnnn jer penuh buah dan ermmm tgk atok ina dok umah kg sorang2 macam mana la bila aku dah tua nantikan ade ker anak2 disekeliling????? .... Posted by Picasa

Wednesday, August 10, 2005

sesuatu pasti akan berubah, cepat atau lambat, kita tentukan, keadaan tentukan, takdir tentukan, pilih sahaja yang mana jadi keinginan, bak kata arwah bonda ku, "kita buat dia, bukan dia buat kita" (merujuk pada sesuatu perkara yg kita mampu buat)..... terlalu banyak sesuatu disekeliling kita yang belum diterokai.....pasti ada sesuatu. Posted by Picasa

Tuesday, August 09, 2005

setiap kata membakwa makna, setiap laku tunjuk perkiraan, pasti berlayar setiap persinggahan, moga ada sesuatu jadi pengajaran. . . . . . . ermmmm Posted by Picasa

Monday, August 08, 2005

sibuknya sampai banyak benda yg aku nak tulis terlupa, mujur pagi nie nampak sekeping kertas yg aku salin beberapa kata-kata dari dalam LRT Star sewaktu dalam perjalanan pulang minggu lalu........ :- 'ikhtiar tak datang bergolek, akal tak datang melayang'.... 'keris pedanag tiada tajam, tajam lagi mulut manusia'..... 'angin ribut dapat ditangkal, hati kasih apa ubatnya?' ...... 'hati berkehendak begitu sahaja, menanggung ghairat cinta merana'.......ermmmm ada beberapa bahagian yg aku sikit kabur....tapi pasti ade sesuatu didalamnya. Posted by Picasa

Saturday, July 23, 2005

kerja...kerja...kerja.....byknya kerja termasuk sedikit kerja-kerja luar.....mungkin rezeki baby kot heheheh....ermmm citer pasai baby nie 1st experience nie mmg kekadang mencabar minda kena byk baca bab-bab ibu mengandung nie kena belajar sesuatu. :), apa-apa pun syukur Alhamdulillah. Posted by Picasa

Friday, July 15, 2005

smlm baru habis baca buku 'cara memulakan bisnes' penulis ainon mohd, ermm baru sedar beberapa kesilapan yang aku pernah buat, patutlah tak berapa menjadi, insyAllah akan diperbaharui, mmm betul juga kata sesetengah orang, "bukan senang nak senang" dan "bukan susah nak susah", tapi tu hakikatnya kejayaan takkan dtg bergolek kan.....org melayu nie ramai yg nk cepat senang dan tak sanggup susah, bukan macam org cina sanggup hadapi risiko, tapi hasil kerja sebenarnya sama sahaja cuma caranya yg berbeza, ermmmm kena lakukan sesuatu, cari bahan tambah ilmu. (aku masih tunggu janji ijam nak hantar printer dan habiskan cv comp yg separuh lagi, ermmm seminggu dah, nie buat aku rasa nak pressure org nie hehehhe). Posted by Picasa

Thursday, July 14, 2005


ribut pasir di Iraq..... ermmm dasyat. Posted by Picasa

niagara fall......( ermmm bila nak pergi yerk? ) Posted by Picasa

Monday, July 11, 2005

hari nie aku masuk kerja lewat...ermm hantar 'yobo' ke klinik kerajaan....buat appointment...lepas tu terus ke KPMC lebih senang pi hospital swasta nie, mahal skit takpe janji selesa service ok.....syukur alhamdulillah doktor kata 'yobo' pregnant....yihaaaaaaaaaaaaaaaa aku akan jadi abah....jeng jeng jenggggggggg.....maybe 3 weeks pregnant, doktor kate 3 bulan nanti baru pi buat scanning dan lain-lain...hehehehe lepas nie aku kena wat research paasal future dad n mum pulak la...seronoknya tak terkata....hehehehh moga semuanya berjalan dgn baik...amin. [syukur alhamdulillah]. Posted by Picasa

Saturday, July 09, 2005


nie kerja-kerja yg buat aku sgt sibuk beberapa minggu nie [ int. showroom]....tinggal lagi 40% baru leh complete....huh macam-macam karenah, takpe biasa la kerja.  Posted by Picasa

Friday, July 08, 2005

Thursday, July 07, 2005

"war of the world" perhhhh effect yg best....imaginasi yg melampau..tapi ade rasa macam nak kiamat lak..tersirat sungguh bila macam mana makhluk asing tu bole mati kat bumi nie hanya kerana bakteria-bakteria yang ade dan hidup kat bumi nie....ermmm mungkin maksudnya hanya manusia shj yg sesuai tinggal ka tbumi yg penuh dgn bakteria nie or alien tu kena selesema? mesin alien tu pon guna darah manusia untuk bergerak kot, bila brad pit kena masuk dalam sangkar tu aku tgk cam tong minyak utk kapal alien tu jer, tapi imaginasi mat salleh nie mmg diluar dugaan. Posted by Picasa

Wednesday, July 06, 2005

hari nie teringat cerita pasal palestine...tetiba teringat sesuatu, mungkin sebab minggu lepas aku tgk majalah 3 (sejak dari sekolah menengah aku suka tgk rancangan ni).....syahdu bila baca translater bila warga pelarian palestine tu bacakan bait-bait sajaknya...rasa beratnya penderitaan yg mereka alami sejak berkurun-kurun ditambah pula apabila ditunjukkan kekuasaan kerajaan utmahniah yg telah runtuh dan dijajah sedikit demi sedikit oleh rejim israel, pagi nie pula tgk Malaysia hari ini cerita pasal rancangan bersamamu perhhhh meruntum jiwa kejap....banyaknya cerita sedih kat dunia nie....tapi lagi sedih apabila derma-derma yg dikutip disalahgunakan seperti yg aku pernah baca pasal derma utk mangsa tsunami dan mungkin juga ade derma-derma untuk benda-benda lain....pastu baru aku tahu rakyat malaysia nie pemurah gila menderma ikut suka tanpa kira betul atau tak...asalkan ade sentimen simpati terus derma, tidak seperti org di barat yg menderma melalui ganjaran tertentu seperti berhibur sambil menderma atau seumpamanya, macam-macam org kan biasa la....tapi minda melayu tu aku rasa memang macam tu cepat kesian [agaknya la] kalau baca kat surat khabarpun aku rasa lebih 50% cerita benda negatif, hanya untuk pengajaran dan secara tak langsung menakutkan org yg lemah semangat, jiwa longlai jadinya, phobia tak tentu pasal jer nanti, walaupun org surat khabar bole kata terpulang pada pandangan org ramai, tapi aku rasa patut diambil kira juga psikologi manusia nie, kalau dah hari-hari baca benda negatif....sure otak pun macam tu jugak, ade org kata apa yg dibaca akan membentuk diri kita, sama macam iklan kempen membaca kat radio tu, membaca seperti mengembara....ermmm.....harap surat khabar bole tukar skit format mereka tu untuk tarik minat pembaca dari sudut lain pula, jgn la letak berita utama cerita negatif sahaja dgn gambar besar-besar tapi berita sikit jer, bukanla takde cerita positif tapi hanya disatu sudut yg hanya keluar seminggu sekali atau dua....akhbar tabloid nie pun kekadang merapu...tapi tak salah jugak, kekadang pembaca yang nk cerita macam tu....isk isk iskkkk bila nak ade surat khabar yang lebih berpengetahuan positif.....(p/s: ade ke org nak beli?) ????? Posted by Picasa

Saturday, July 02, 2005

alhamdulillah semuanya dah selesai....syukur...lama tak update blog....thanks kepada kawan-kawan yg sudi menjenguk blog ku ini...insyAllah next week ku uploadkan gamba perkahwinan....ribuan terima kasih pada ayahanda, kawan-kawan, adik-adik angkat, saudara mara, sahabat handai, yg sudi hadir dimajlis yg penuh bermakna in, jasa kalian tetap di ingatan dan moga tuhan merahmati kalian, amin.......p/s : bizi giler la nie..kat opis bizi kat umah pon bizi [ahaks] ..macam-macam sdg setting...for penabiru napa aku tak dpt bukak site ko tuh....uwarghhhhhh...nnti ku cuba lagi. :) Posted by Picasa

Tuesday, May 31, 2005

hari nie hari terakhir aku di office lama nie dan juga hari terakhir aku kerja sebagai org bujang hehehehe....esok cuti sampai aku kawin ahaks....lepas jer cuti kawin terus masuk office baru...ermmm hari nie juga hari sibuk sikit sebab nak packing barang2 office aku nak pindah dan juga nak packing brg2 untuk aku bawa ke rumah kakak di penang....bizinyer...hari nie gak aku dipaksa dan memaksa diri aku pergi facial wakakakak apalah rasanyer...ermmm satu jer yang aku harap ada bila aku masuk office baru...iaitu internet access.....hope ade...kalau tak payah la nak update blog...nak jumpa kawan2 dialam maya lagi....dan mungkin...di ulang taip 'mungkin' hari nie hari terakhir aku nampak internet kat office aku nie sebelum aku buat tindakan susulan seperti melanggan streamyx kat rumah hehehehehe, jika benar ini hari terakhir berinternet...maka ampunkanlah dosa2 aku wahai sahabat-sahabat sekalian, almaklumlah aku hanya insan biasa. ....tapi aku rasa walaupun takde access internet kat ofis baru nanti sure aku update blog nie jer...chatting ermmm maybe tunggu aku kaya sikit ahaks....tgh buat paperwork macam mana aku bole bekerja [architectural and design work]dirumah ....kalau semuanya menjadi....ermmm rumah ku syurga ku... hehehehe 4 hari lagi....hope everything ok..."Ya Allah, ya tuhan ku berikanlah aku kekuatan untuk menempuh alam perkahwinan ini dan meredhai majlis yg tak seberapa ini dengan limpah kurnianya segala perjalanan akan bergerak lancar dan dilapangkan fikiran, dimurahkan rezeki, diberikan petunjuk dan hidayahmu pada hamba mu yg hina ini......amin". Posted by Hello

Wednesday, May 25, 2005


my 'teddy bear' hehehe adik manjaku, mana dia pergi sure jadi perhatian, ermmm jgn buat tak senonoh dah la aku pangg nnti heheheh, [ pic: jaya jusco orientation, tinggal kenangan ] Posted by Hello
ermm macam mana aku nk mula menulis nie, rasa macam malas pula, semalam aku pergi rumah kakak aku ermmm anak buah aku pun nk kawin dah lagi mengejutkan anak buah aku yg baru darjah satu dah pandai makan tempoyak heheehe aku sendiri pun tak makan, terkejut tgk anak-anak buah aku tu makan dengan berseleranya, takpe janji tekak korang bole masuk, aku? jgn harap la, bau pun bole pengsan. pi ziarah ayahanda, alhamdulillah masih ceria cuma ada la beberapa perkara merunsingkan dia, aku sedikit terkilan dgn adik-adik aku nie....harap rumah jer besar, nak jaga tak reti, isk tau la yang dok semuanya bujang tapi kemas-kemas la sikit macam tak biasa mengemas, tu yg setiap kali aku balik mula rasa rimas, hehehehe bilik aku sendiri pun tak terkemas [aku bukan begitu] kalau tak sia-sia belajar senibina ahaks. semua arrangement dah diaturkan sebaik mungkin, harap berjalan lancar [aku jugakkk kena arrange, aku jugak pengantin, aku jugak kena keluar duit semuanya, wakakakak hampasnyerrr aku] hope at the end ada la orang nak sponsor aku pi honeymoon, tapi lebih baik aku fikir camner nak bayar ptptn kasi habis cepat2, beli rumah kasi famili aku ade tempat tinggal selesa, dari nak menggembirakan org lain sedangkan aku sendiri tak gembira tul tak? Posted by Hello