Skip to main content

Posts

Showing posts from 2008

salam maal hijrah

dear bloggers...

salam maal hijrah... moga tahun ini lbh baik dari tahun sebelummnya...
tgh usha camera baru nih... ade sesapa nk jual camera dslr... sila kasitau erk, mana tau wa ade terbajet lebih jejejeje...

apa aku nk tulis sebenarnya pon tak tau... blurrrr today...
errr oklah... sblm ku tulis yg merapu... yihaaaaaaaaaaaaa
zassssssssssssss

rindu blog

dear bloggers frens.... (dh mcm tulis surat lak jejejej)

bersawang dah rupanyer blog aku nih... bizi tahap cipan maklumla wa dh tak kerja dgn org lagi... now kerja sendri... di samping bisnes yg berkaitan dgn minat sndri.... dsign n others... wa bizi ambik financial planning exam... now attach with CIMB Wealth Advisors.

banyak planning job tgh buat sekarang nie.. sesambil merangkak, maklum la dh tak terikat dgn org lagi.. sndri bos sndri kuli, kena fokus la skit....
last week ade job ambik gmbr org kawin.. Alhamdulillah pelan2 develop apa2 yg patut...
rindu aku kat blog nih....

memacam nk buat, tp kena fokus satu2 kan, jgn yg dikejar tak dpt, yg di kendung keciciran...so far segalanyer berjalan lancar, cuma aku jer yg tak berapa lancar jejejeje...
pasal financial planning... new things aku belajar...perhhhh seronok beb, apply kat diri sndri dan tau macam mana aku nk handle risiko investment... err nk nasihat kena face to face jejeje buat mereka yg takut risiko... nk berak pon ade risiko ta…

ruang kanak-kanak

minggu ade ade terbaca satu ruangan pasal ruang kanak-kanak ditulis oleh dean...dlm impiana kalau tak silap... dean menceritakan perihal ruang kanak2 dlm rumah, mengadakan satu bilik utk kanak2 bermain utk mengelakkan kejadian seperti kanak2 hilang dan lebih terkawal.... ada benarnya kata2 dean tu... tp bg sesetengah org mgkin tidak mampu atau ruang dlm rumah yg terhad jika dijadikan sesuatu ruang itu khas utk kanak2.... sy rs...penggunan perabut yg lebih fleksibel beserta jenis permainan yg tidak memudaratkan kanak-kanak juga perlu... akan tetapi jika kita hanya ade seorg atau dua anak... sy yakin kanak2 akan rs bosan setiap hari bermain dgn org yg sama dan permainan yg sama, jika dijemput kawan2 lepak sma, lama2 rumah pun jd cam tadika.... peranan ibu-bapa setempat dan semangat kejiranan yg lebih penting dlm mengatasi dan mengelakkan kanak2 hilang. jika sesuatu komuniti mewujudkan ruang beserta penjagaan utk kanak2 bermain dan belajar pasti dpt menjimatkan belanja menghantar ke taska da…

sistem pendidikan ?

ilustrasi by sapot poleng.... friends from pnng. [computer generated] last week dtg budak UPM mintak kerjacourse industrial design... bersungguh2 dia ckp dia pandai guna software 3d dan pandai sketch...bila tgk hasil kerja ok... walaupun dia dtg dgn berselipar, t-shirt dan cap... aku masih tak kisah...sbb office nie fleksible...
tp bila aku suruh dia dtg kali kedua, dia masih seperti itu... trus aku ingatkan dia yg dia jumpa aku ok la, [sbb 1st time tak formal] nnti jumpa big bos jgn mcm nie, nnti nk mintak kerja kt tempat lain, proper la skt kan... be prepared, ko tu student U, bukan bdk diploma biasa.... kali ke 3 dia dtg smart.. bgs aku puas hati, bos pon ok...
dan diterima kerja.... tup tup... lepas sehari kerja dia ckp dpt jadi 'RA' research assistance dan november dpt sambung master... maybe ade discussion dgn lecturer bila dipanggil...
aku masih tak kisah... aku ckp office nie fleksible, tp kasi la time table ko discussion supaya takde la duedate kerja tertangguh....biasa la k…

1st time ke Danga Bay...

ahad lepas gi JB, jmpa some client... doing presantation beserta dgn meng adjust segala jenis design... puas ati aku, buat depan mamat tu... kasi dia puas ati, kalau tak 10x aku email semua tak kena. hauhauuahua

disebabkan kali pertama gi danga bay... jadi cam rusa masuk kg ler aku, jejeje
so enjoy the picture yeahhhh....


lets the picture speaks itself.... :)


























































cantik tak... syahdu jerkkk









































pucuk rebung... tak faham tak tau la.


























nice strcute... time study dlu byk bt benda camni, tp nk implement kt mesia... dh berpuluh thn br ade.













tutttt trutttttttt







































thanks to arzoo entertain, bawak jenjalan
hehehehe..



















mobile cafe

waktu sedang melayari internet, sy terjumpa cafe ini, sy terlupa siapa perekanya..
illy cafe. sebab bahasanya pun sy tak faham, mungkin argentina, mexico, latin ke apa tak sure...
tp try la kengkawan search kt google illy cafe container, sure dpt pic nih...

sy mmg teruja dgn benda2 fleksible nih, dan mungkin ia akan jadi satu penyelesaian terhadap ruang, dengan bahan binaan yg semakin mahal dipengaruhi oleh kenaikan minyak global, semua org terpaksa hadapinya dgn terbuka, walaupun dlm hati mmberontak sedikit.

mungkin satu hari nnti rumah kita bole dibawa pergi kemana sahaja, siapa tahu kan...
mungkin ia akan jadi sebesar trolli di pasaraya, dan bole dibuka menjadi sebuah bilik yg lengkap... ermm siapa tahu kan...
keadaan memaksa pereka2 ini mencari jalan penyelesaian terhadap ruang dan memudahkan penyelenggaraan.






let's the picture speaks itself...























any comment from u guys, about this cafe, suittable or not, implement in our country?

rehat blogging sementara...

otak sy letih skit....

errr jom reramai gi interior exhibition...
pls refer http://www.expomal.com/interiors/

p/s: sy tetap mmbaca blog anda :)

selamat hari bapa...

bt diriku sndri dan bapa-bapa diseluruh dunia.....moga diberi kekuatan menjadi bapa yg terbaik....p/s: tenang sedikit sejak dua menjak nie, kurang rasa bersalah, jejejeej'air boleh mengapungkan kapal, air juga bole menenggelamkannya'

SELAMAT HARI GURU . . .

[UCAPAN SELAMAT HARI GURU SAMA SEPERTI TAHUN LEPAS] ... :)

selamat hari guru...terlalu byk kenangan bersama guru yg hendak ditulis... tak tertulis rasanyer, terima kasih cikgu kerana sabar dengan karenah anak-anak murid yg sentiasa mencabar kewibawaan cikgu...tak lupa ucapan selamat hari guru kepada . . .1. cikgu mahani (kakak sy) bakal seorg pengetua hjg tahun ini, moga segala jerit perih mendidik anak-anak istimewa memberi kekuatan utk mengharungi dunia yg makin mencabar ini.

2. cikgu-cikgu di sekorah rendah jalan 10 PJ, waktu aku masih disekolah ini tiada pelajar perempuan, kami semua lelaki gagah2 heheheh, lepas aku tinggalkan sekolah nie br dibenarkan pelajar perempuan belajar sama disini, ermm bekas kengkawan aku sure suka punya.

3. abuyamin di Sek. Ren Agama Rakyat An-nur, Kg Melayu Sri Kundang. waktu disini akulah ketua kelas plg garang hehehe.

4. cikgu-cikgu di Sek. Ren. Keb. Kuang, Selangor, sekolah yg agak lama zaman jepun kate cikgu, tp siokkk walaupun aku tak pandai tp dok dl…

Selamat hari IBU . . .

lagu sempurna nyanyian andre and backbone ini aku tujukan buat isteriku yg telah bergelar umie, dan buat semua ibu-ibu diseluruh blogsphere....
'sesungguhnya menjadi ibu adalah satu nikmat yg sukar diucapkan dengan kata-kata'

Kau begitu sempurna
Di mataku kau begitu indah
Kau membuat diriku akan selalu memujamu

Di setiap langkahku ku kan
selalu memikirkan dirimuTak bisa ku bayangkan
Hidupku tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku
tak kan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna .. sempurna

Kau genggam tanganku saat diriku lemah dan terjatuhk kau bisikkan dan hapus semua sesalku

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna .. sempurna
Sayangku engkau begitu sempurna.. sempurna.. sempurna..

kenyir - part 4 (final)

lets the picture speaks itself...





detik kekalahan ceng....


penarik beca disekitar pasar payang, kuala terengganu. pasar payang yg baru.

sekor jer ikan kelah yg kami dapat, congrat jeff... sedap rasanyer.




hasil tangkapan... lampam...goreng pon sodappp.





area pancing lubuk kelah dan ikan sungai.





kalau takde yoga tahap ke-3 jgn mimpi dirikan batu camnie... riak tak aku, jejejejeje





santai di deck boat waktu ke sungai terenggan.







nie boat la..takkan kereta kan jejejeje







flora.....










flora.... [lom nmpk fauna lagik]











errr komen skit pic nih... penat wa setting oOOoo.










pic nie pon tau jejejeje.












err.r.r.r inilah budin heheheh the boatman...very sporting walaupun sleng ganu dia aku kekadang ternganga jer sambil angguk2 pala jejejeeje.





kenyir - part 2

kenderaan diatas darat....












antara mereka yg pergi... aku rasa sandal aku plg unik kekekeke....





dari pengkalan gawi ke sungai terenggan. yg line merah putus-putus tu laluannya... 4 jam beb br sampai.





errr pls do enjoy the 2nd video yer :) .... 3rd video coming sooon....





kenderaan kami diatas air...jejejeje









antara signboard dari kuala berang ke tasik kenyir :)

kenyir - part 1

25 - 27 april kami telah pergi ke Tasik kenyir... syukur alhamdulillah perjalanan lancar dan selamat tanpa ada sebarang perkara yang tidak diingini... cuma kaki nanies tercedera waktu mandi sungai...semoga nanies cepat sembuh.... maaf sibuk sedikit nnti selepas saya edit gambar, akan saya post disini lagi.... errr harap enjoy video clip di kenyir ini yer jejejejeeeje..... (imagine la konon-konon ade background muzik, lagu man bai, 'kau ilhamku')


layaran....

title : layaran medium : cat minyak size : tak ingat jejejej kelmarin seorg kawan dr penang send gambar painting nih... buat nostalgia waktu study dulu terimbau semula :) nie antara painting yg aku jual utk tampung hidup waktu belajar dulu, tapi antara beberapa painting, yang nie menjadi rebutan... err bukan nk bangga diri..tapi ntahh waktu tu ade minggu senibina... so aku as organiser bz la atur macam2 aktiviti, salah satunyer melukis dan lelongan lukisan utk kebajikan pelajar dan kelab senibina... dalam waktu sibuk itu, budak2 junior asyik paksa aku ambik berus... dengan alasan aku sibuk, sukar skit nk curi masa waktu exhibition tu... lepas upacara perasmian, melayan pengarah dan ketua unit senibina dengan pelbagai penerangan dan gurauan, aku pun pi lepak tgk budak2 melukis utk upacara lelongan diakhir pameran. tak tahan tgk budak2 tu melukis aku pun rembat beberapa berus dan sekeping kad board yg disediakan... sambil berdiri, aku asyikkk disitu tak tahu berapa lama, mcm aku dlm dunia aku sedr…

transform....

minggu lepas pergi kenyir... gi usha boat utk trip hujung bulan april nie.. puas hati semua keadaan... moga-moga trip hujung bulan nie berjalan lancar... errr ade sesapa nk ikut, hehehe sementara seat masih ada.

beberapa minggu ini dan bulan-bulan akan datang sy sedang transform sesuatu, harap ia berjaya... doakan kejayaan saya yer...
ade show kat istana budaya... sapa nama pemain biola tu, lupa plakkk aiyakk susah betul skrg ni ingat...kena mkn kismis byk kot..jejejej tp rasanyer tak pergi... sibuk uruskan sesuatu...ermmm

"Ya Allah ya tuhanku, ampunilah dosa hambamu ini, berilah kekuatan dalam mengharungi pancaroba dunia ini, berilah aku petunjuk-MU"

p/s : lama betul airmata tak keluar......

TANGGUNGJAWAB UMAT ISLAM

INI BUKAN LAGI DIKIRA TANGGUNGJAWAB SOSIAL, TP TANGGUNGJAWAB SEBAGAI SEORANG YG BERAGAMA, JANGAN NANTI DISATU MASA KITA DITANYA, APA YG KAMU LAKUKAN BILA AGAMA DAN MARUAH KAMU DI PERKOTAK KATIKKAN... INILAH MASANYA....MENUNJUKKAN KUASA SEBENAR.

BAGAIMANA MEREKA YG TIDAK BEROTAK CUBA MENGGUNAKAN OTAK UNTUK MENGHINA BUKAN SAHAJA MARUAH DIRI TAPI AGAMA ORG LAIN, TIADA RASA TANGGUNGJAWAB DAN HORMAT MENGHORMATI.

BOIKOT- SENARAI PRODUK DARI BELANDA/DUTCH

1. Dutch Lady - Susu [susu lain melambak dlm pasaran]
2. Ferrero Roche - Coklat [jgn beli buat gemok jerk, mesia koko byk lg]
3. Wall’s - Ais Krim [bukan sihat pon]
4. Ing -Insurans [takaful ada]
5. Planta -Magerin
6. Lady’s Choice -Magerin
7. Lipton -Teh [teh boh ade]
8. Shell -Minyak [petronas lg bags]
9. Knorr -Perisa Makanan [tak baik pon]
10. Dove -Mandian [local product ada]
11. Sunlight -Magerin/Pencuci Pinggan
12. Radiant -Deodoran
13. Rexona -Deodoran
14. Ponds -Produk Kecantikan [melambak option lain]
15. Kieldsens -Coklat
16. Slimfast -Pro…

low cost house . . .

color option 1















color option 2













color option 3













color option 4

dear bloggers... ilustrasi diatas menunjukkan warna-warna yg dipilih oleh adik angkt sy, ilustrasi itu juga dibuat oleh dia sndri... cantikkan.. hehhe mmg cantik, syukur muda2 lg dh beli rumah walaupun rumah kos rendah, ermm tujuan sy ciplak gmbar ni buh kat blog sbb nk tunjuk perbezaan warna dlm ruang yg terhad. bagaimana sesuatu warna itu bole mempengaruhi ruang, dan effect yg terhasil apabila bertembung dgn cahaya semula jadi, walaubagaimana pun, ini hanya ilustrasi, pelaksanaan lebih penting, jadi gambaran awal membantu kita memilih warna yg sesuai kan? walaupun tak byk yg bole dilakukan dlm ruang terhad ini, ilusi akan menjadikan ruang ini nampak besar, segar dan melegakan hati penghuninya, ianyer terpulang pada jenis warna, bahan kemasan dan bahan ilusi, contoh : penggunaan cermin disudut yg sesuai mampu menyerlahkan ruang tersebut, aksesori yg tidak berlebihan juga membantu menjadikan ruang itu lebih praktikal. jika diperhatik…