Tuesday, July 08, 2008

sistem pendidikan ?


ilustrasi by sapot poleng....
friends from pnng.
[computer generated]
last week dtg budak UPM mintak kerjacourse industrial design... bersungguh2 dia ckp dia pandai guna software 3d dan pandai sketch...bila tgk hasil kerja ok... walaupun dia dtg dgn berselipar, t-shirt dan cap... aku masih tak kisah...sbb office nie fleksible...

tp bila aku suruh dia dtg kali kedua, dia masih seperti itu... trus aku ingatkan dia yg dia jumpa aku ok la, [sbb 1st time tak formal] nnti jumpa big bos jgn mcm nie, nnti nk mintak kerja kt tempat lain, proper la skt kan... be prepared, ko tu student U, bukan bdk diploma biasa....
kali ke 3 dia dtg smart.. bgs aku puas hati, bos pon ok...

dan diterima kerja.... tup tup... lepas sehari kerja dia ckp dpt jadi 'RA' research assistance dan november dpt sambung master... maybe ade discussion dgn lecturer bila dipanggil...

aku masih tak kisah... aku ckp office nie fleksible, tp kasi la time table ko discussion supaya takde la duedate kerja tertangguh....biasa la kami kerja dlm lingkungan due date....

dia kate ok... aku masih tak kisah, walaupun aku tak dpt schedule dia tu, walaupun ade proof dia mmg jadi RA dan sambung master.
dalam seminggu dia kerja... bole chat plak...aiyakkk aku masih tak kisah, aku ckp nk chat tgk la due date ko, kalau urgent bt la kerja dlu, nk main2 lepas siap kerja ok... dia masih begitu...aku uninstall YM dia sbb kronik dh budak nie... kekekeke dengki tak aku. huahauua
aku chat gak YM, blog dan lelain, tp kerja beresss beb. bos pon tak marah. malangnya indah kabar dari rupa, kerja tak sehebat mana, bila aku tegur masam mencuka, byk benda comman sense je tp masih tak pandai fikir....aku cuba nk bantu sedaya mgkin utk siapa? utk aku atau dia?... mgkin dia berpelajaran tinggi dr aku yg sekolah pondok je nie....tp tak kisah la...
tup tup smlm dia tak dtg... lewat ptg aku dpt sms "en.mineral, sy mintak maaf sangat2 sbb tak mampu nak wat kerja2 abg dgn sempurna" aku bls sms tu.... " n than"... sampai hari nie dia tak balas....aku rs dia nk berhenti cara terhormat, tp sku rasa cam tak hormat jejejejeje.
ini bukan kes pertama aku jumpa perangai budak U camnie... [harap jgn ade yg terasa]aku tak faham...kenapa mereka mcm nie... tp aku rs aku faham kenapa kes menganggur dikalangan budak U meningkat...kepada mereka yg masih belajar dan mengajar... silalah mmberi informasi ttg alam pekerjaan,

aku tahu ade sesetengah institusi ade mengajar cara2 menulis resume, cara2 pergi interview... bagus... tp mgkin ade juga yg tiada... 1st impression majikan penting kan....
kenapa yer?

23 comments:

blackpurple @ jowopinter said...

Itulah perangai budak U sekarang. Bukan semuanyalah macam itu. Tapi yang 1-2 orang itulah yang buat masalah besar selalunya.

Pegawai Khalwat said...

Aku setuju bro. Sebab sekor dua kerbau yang bawa lumpur ni, habis nama budak U terpalit.

Budak-budak ni memang main banyak, tapi aku setuju bak kata hang, main banyak, biaqla keja dah setel.

Dia ni, biaq lepas dapat master, dan mungkin lepas tu dapat offer jadi lecturer, tengoklah nasib dia dapat dekan yg macam mana.

Aku ada jugak kenai pensyarah seni yang memang tak nampak mcm pensyarah. Tapi keja tiptop.

Sudahnya, orang mcm ni p keja kat jabatan kerajaan (mgkin pakai kabel). Dan yg jadi buruk kakitangan kerajaan jugak.

Soft skilll depa ni memang kureng.

m i n e r a l . . . said...

jowopinter...
benarrrr bkn semua gitu, nmpknya mereka belajar bukan utk belajar, mereka belajar utk lulus exam...

PK...
aku risau dimasa akan dtg...apalah nasib dan pandangan org lain, bos aku nie cina, apalah pulak pandangan dia keatas org mcm nie.

Mak Su said...

dorang ni target kertas tu, sijil tu, tapi kemanusiaan ada kerh dalam subjek dorang, EQ, SQ, tu sebab suka hentam keromo jer... oops! (ter-mengata plaks)

jaketbiru said...

nide selalu sediakan bidang tugas pekerja baru..
tapi dalam bidang kreativiti ni susah sikit .. terlalu luas skopnya..
nide tak menilai pekerja baru setaraf dengan pekerja lama..
... kena nasihatkan 'your best is not good enough'...
its a real world u are in..

shasha said...

hmm...dah perangai camni..pastu merungut takde keje utk dorang...diskriminasi dengan cina la apa laa...tapi perangai sendiri tak cermin dulu...nak salahkan org lain...haihh~~..camna nak maju?

fealize_eleanoer said...

sy staf upm.. :)

arZOoo said...

budak u, kolej or sekolah pondok sama jek..yg membezakan dorng nih, pembawaan diri in a real world....

rena said...

hmm.. nk kutuk lebih2 pun saya pun bekas budak u jugak.. bila dah start keje, it is more to think, plan n work smart rather than study hard. sorry to u dpt bdak u mcm tu..

m i n e r a l . . . said...

maksu...
EQ, SQ, IQ er.r.rr. apa lagi Q erk jejeejej

jaketbiru..
yeah benarr...

shasa..
be cool bebeh...hope tak semua ank melayu camtu.

fealize...
staff erkk... maaf bkn maksud sy nk downgrade UPM...

arzoo...
mentang2 la aku sek. pondok...
nk bawak perut pon tak larat dh nie jjejejej

rena...
its not 1st time... tp sy masih belajar dr pengalamn... no problemo. errr rena nk joint dgn 'U' bole? jejejeejje

Anonymous said...

tak semuanya camtuh perangai depa...cam kat opis aku nih ada gak lulusan U ternama, kalo bercakap mengalahkan senior2 yg bukan lulusan U..tapi bila diberi kerja..buat2 pandai (bodoh sombong), error bnyk, tak nak bertanya bila tak paham (solve sendirik jer)...last2 masalah berganda..aku tak tau lah...patutlah bos aku bagi depa jadik team lead antaranya...pandai bercakap pandai berteori..tapi tak praktikal...( aku tak rasa aku bagus sangat pun)....SUBOH..

green apple said...

tak semua kot yg macam tu, selalunya yg buat perangai ni yg rasa diri macam bagus.

bernard n. shull said...

hi mate, this is the canadin pharmacy you asked me about: the link

nanies said...

hahaah..leh ke nak mkomen pasal bdk u nie..belajar sekolah pondok je nie..di manjakan sangat kot derang nie..tak reti nak survive..susah skett..malas..kasi pangg aje..

artsoul said...

tak semua camtu,ade sorang kt tmpt keja sy,budak U gak..dak kena hamput skrg dah ok...hehehe

salam kenal...

butaseni said...

uih,tak semua mcm tu.apa pun kim salam sepot poleng ni,aku suka work dia.

m i n e r a l . . . said...

suboh..
be cool bebeh...btl bukan semua gitu...

green epel...
yeahhh... mgkn ade yg rs sgt bgs...

nanies...
sabor bebeh

artsoul...
tahan kena hamput... lelama ok la... g tak tahan yg jd lembik semacam ja tu.

butaseni...
mamat sapot poleng tu ade bakat...tp biasa la xde duit.. tak pi U jejejejej...

Anonymous said...

hehhe..aku keje ok jek tun..coz aku jns yg xmileh keje...ape yg aku dpt skrg keen la keje btol2..aku pon chat gak..hahaha..tu pon time bosan sgt..tp mmg..dorg pk ngn qualification dorg tu dorg nk demand lebih2 la..tp bile wat keje xleh arap..kbyakkan cmtu la..


~cekelat~

bunga rampai said...

Sistem pendidikan kita lebih berorientasikan peperiksaan, sebab itu yang keluar U banyak yang jadi mesin!

Salam :)

AdorablePrincess<3 said...

bb SETUJU!!

kat kolej bb pun samer kes jer. among students. those ppl do no do any work at all, n den tym nk present, 5 minits b4 baru nk glaba tanyer and all. den tym present. dorunk laks yg lebeyh2. in the end, lecterur bajet dorunk buat BYK kerja..

idiots..

artisticklytouch said...

baru ni sorang budak praktikal balik sebab tak tahan...entah apa yang dia expect kat sini aku pun tak paham...balik terhormat takpe gak ini blah macam tu je...dah lepas seminggu baru nak minta maaf

roomate dia pulak lagilah sengal..yang ini tak ada common sense langsung, clerk aku yang sekolah kampung pun lagi bagus common sense dari dia

m i n e r a l . . . said...

cekelat..
hehehe miss u arr
attitude kan... ermmm

bunga rampai.. yeah mesinn

bb... tu br waktu study kan... harap cepat la sedar

artisticklytouch..
ermm tu br praktikal... kalau kerja camner la agaknyer...

Dea said...

betul tuh tun..walaupun tak semua tapi ada gakss yg mmg tak serius bila bekerja...tak tahan sket berhenti. Mungkin jugaks kat malaysia ni berlambak kerja so, sesuka hati depa laa kan nak pilih ikut selera masing-masing. Mana ada kerja yg senang beb..!

Derang ni bukan tak bagus tapi more to attitude problem. Kalo nak maju...ubahlah. Tak dapek orang lain nak ubah an do...

p/s heheeh tun maaf! emosi lakk tetiba..dlm dept aku pun ada..2 yg geram sgt tuh..haha