Skip to main content

mobile cafe

waktu sedang melayari internet, sy terjumpa cafe ini, sy terlupa siapa perekanya..
illy cafe. sebab bahasanya pun sy tak faham, mungkin argentina, mexico, latin ke apa tak sure...
tp try la kengkawan search kt google illy cafe container, sure dpt pic nih...

sy mmg teruja dgn benda2 fleksible nih, dan mungkin ia akan jadi satu penyelesaian terhadap ruang, dengan bahan binaan yg semakin mahal dipengaruhi oleh kenaikan minyak global, semua org terpaksa hadapinya dgn terbuka, walaupun dlm hati mmberontak sedikit.

mungkin satu hari nnti rumah kita bole dibawa pergi kemana sahaja, siapa tahu kan...
mungkin ia akan jadi sebesar trolli di pasaraya, dan bole dibuka menjadi sebuah bilik yg lengkap... ermm siapa tahu kan...
keadaan memaksa pereka2 ini mencari jalan penyelesaian terhadap ruang dan memudahkan penyelenggaraan.






let's the picture speaks itself...























any comment from u guys, about this cafe, suittable or not, implement in our country?

Comments

butaseni said…
macam dalam crita kartun MASK dulu,ingat tak bro?hahaha
butaseni..
yerla...br ku perasan heheheheh...
ingat lagi hang nooo..
Satu perkataan. Wow!
Mak Su said…
cantik (tp ada ker org yg rajin?)
semut said…
sure closing time leceh.hehe.pasai semua puteh
bunga rampai said…
Wah, idea dan konsep yang menarik!

Cafe bergerak - saya bayangkan cafe ini di 'tow' untuk membawanya dari satu tempat ke satu tempat.

Sesuai atau tak kat Malaysia - well, kena cubalah!

Berminat ke nak buka satu?
lom impelemen lom tau lagikk..

try bukak 1 cafe cmni...might be ramai yg minat nak lepakking smbil minum2...

:D
blackpurple..
WOWWWwwwwW

maksu..
err sy kurang psti.

semut..
hehehe anda tentu ade pengalaman kan :)

bunga rampai.
err bab tow tu cam ade masalah... nk letak parking lot mana erkk.. ade space cadangan?
minat juga :)

fealize..
yeahh blum cuba lom tau...
Pegawai Khalwat said…
Ya, sesuai bro.
Kalau majlis perbandaran nak angkat pun tak susah. Tak payah lagi bawah jentolak.
Bawak je kren dgn lori trailer.
axim said…
kalau ada org nak invent kat malaysia ni apa salahnya kan..
PK...
heheheh snng nk nyamar dgn penguatkuasa kan... depa mai jer.. lipat jadi kontena kekekek

axim...
ermm mungkin juga kan :)
PK...
heheheh snng nk nyamar dgn penguatkuasa kan... depa mai jer.. lipat jadi kontena kekekek

axim...
ermm mungkin juga kan :)
seswai untuk mereka yang tidak berlesen, senang nak kemas, tapau sekali dengan orang2nya he he

eh...sesuai buat set bergerak untuk teater nih
Dea said…
wow! canggih ni...aku rasa lepas ni bleh laa ko designkan kontena sbg tempat tinggal utk pekerja asing tun...tak de seperti skung ni nampak cam umah setinggan..sakit mata memandang!

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…