Skip to main content

layaran....


title : layaran
medium : cat minyak
size : tak ingat jejejej
kelmarin seorg kawan dr penang send gambar painting nih...
buat nostalgia waktu study dulu terimbau semula :)
nie antara painting yg aku jual utk tampung hidup waktu belajar dulu,
tapi antara beberapa painting, yang nie menjadi rebutan... err bukan nk bangga diri..tapi ntahh
waktu tu ade minggu senibina... so aku as organiser bz la atur macam2 aktiviti,
salah satunyer melukis dan lelongan lukisan utk kebajikan pelajar dan kelab senibina...
dalam waktu sibuk itu, budak2 junior asyik paksa aku ambik berus...
dengan alasan aku sibuk, sukar skit nk curi masa waktu exhibition tu...
lepas upacara perasmian, melayan pengarah dan ketua unit senibina dengan pelbagai penerangan dan gurauan, aku pun pi lepak tgk budak2 melukis utk upacara lelongan diakhir pameran.
tak tahan tgk budak2 tu melukis aku pun rembat beberapa berus dan sekeping kad board yg disediakan... sambil berdiri, aku asyikkk disitu tak tahu berapa lama, mcm aku dlm dunia aku sedri, mkn pun tak sedar....tiba-tiba lecturer panggil...en.presiden, lukisan nie sy booking dulu okeh? errr terkejut dgn teguran itu dan ditambah pulak lecturer cun yg tegur jejejeje disertai 4-5 org student dok kat belakang... alamak aku tetiba malu...trus berhenti, senyum kat lecturer, ambik beg... chow gi cafe.....
aku pun tak tau jadi apa kat painting tu... ptg tu aku dtg utk lihat upacara lelong....
masih aku igt bagaimana junior aku tarmizi budak penang tu melelong lukisan, sampaii penuh dewan, tertarik dengan keletah dia melelong, lucu pun ade....
aku tertinjau2 lukisan aku... isk mana dia, diorg dh buang kot... rupa-rupanyer awal-awal lagi itulah lukisan pertama yg pembida minta utk dilelong....aiyakkk siapa owner pun aku tak tau, bila dirisik perhhh dpt kat kawan satu kelas, sanggup dia berbelanja besar... lps tu aku nmpk lecturer tadi, muka masam sambil tegur, "napa tak simpan"...errr maaf sy pun tak tahu, seyum jerla apa boleh buat.
(dlm hati, isk buka lawa pun painting tu)
berjaya jugalah kumpul beberapa ratus.... plg murah seingat aku rm10 hingga rm 150....ok la kan student dan lecturer yg membeli, kalau korporat best gak hehehe.
aku minta nk tgk lukisa yg mmber aku dh beli... sampai grad dia tak kasi, dengan alasan takut aku rembat blk dr dia, cehhhh... aku offer nk beli blk pun dia takmo... aiyakkkK.
akhirnya dh hmpir 5 thn br aku dpt lihat semula tu pun dia ambik gambar dan send kat YM... cehhh kelekut tul kan....takpe la aku post sini sebagai kenang-kenangan zaman study. :)
cerita 'layaran'...
layaran nie aku dedikasikan kepada diri aku sendiri dan sahabat-sahabat yang sama-sama mengharungi pelbagai dugaan dari segi mental fizikal dan kewangan, faham2 sajalah, beli sehelai kertas pun boleh miss lunch ooOOoo...
belajar dari satu destinasi ke destinasi lain, berhenti perbaiki dan terus berjuang dalam pelayaran yang kita sendiri tidak pasti bagaimana badainya...

Comments

SI KIDAL said…
Kreatif n Abstrak....

layaran nie aku dedikasikan kepada diri aku sendiri dan sahabat-sahabat yang sama-sama mengharungi pelbagai dugaan dari segi mental fizikal dan kewangan, faham2 sajalah, beli sehelai kertas pun boleh miss lunch (tapi sekarang dh boleh blanje kwn2 lunch nasi briani, x pun mcD..lalallaalala)
arZOoo said…
ermmmm...kalo offer kat mmber price tinggi rasa dia bg tak..terminat lah plak, jejjejejejeeje....selagi hidup selagi tuh kite akan terus berlayar dari satu destinasi ke satu destinasi mencari sesuatu yg hakiki disebalik pengalaman yg menjerih dan memenatkan menghasilkan satu kenangan yg ckup indah utk dikenang satu masa nnti....wahhhh panjang tuh....once upon a time, wakaakkakakakaka
- G O R O - said…
Salam bro..

SUPERB.
LEk dlu sap kok dlu.
iman_qaisara said…
uishkkkk lawa la...kagummm~
pergh...dan yang paling aku kagum adalah beli paper sehelai, miss lunch sekali ha ha zaman student bro...memang aku juga teringat2 itu tapi ntah la, sekarang ini aku rasa, aku lebih berkemampuan semasa student berbanding sekarang..
si kidal..
hehehe jom jom briyani, ko banjer plak kekekek

arzoo...
yeah kehidupan...
hehehe brapa mau offer, wa leh tlg tanyakan, jjejeje

goro..
kalau marlboro light, mai sbtg, jejejej

iman...
picisan jer

artisticklytouch...
hehehe mgkin waktu tu disupport, beza dgn semuanya sndri :) . . .
wa student semikin jejejej
Mak Su said…
canggih.....
maksu...
errr . .r.rrr.
CAHAYA MATA said…
wow...!! dedikasinya kamu pada minat dan keinginan... sanggup mist lunch utk sehelai kertas.. SAYA juga faham situasi itu... :-)

well...chaiyokk..!! chaiyok..!!
jaketbiru said…
tempah satu free.. utk dapur baru.. nak yang abstrak..
cahaya mata...
errr tak siap assigment, alamat kantoi kan... tiada alasan utk tak siap :)

jaketbiru...
errrr free tarakk... brapa mau bayar kekeeke
owhh..

ada talent melukis yekk...

lukis kan gmbr safiya saye,bule?

:)

tp nak F.O.C la ...

heheheheh!
bunga rampai said…
Salam,

Sayu pulak membaca entri ini, terkesan jua.

Saya suka lukisan itu, ada sesuatu yang lahir darinya yang menyentuh hati saya.
nanies said…
salam..walaupun lambat..tapi lukisan nie pun mmg cantik..anyway..mekasih bagi aku lukisan yg dulu tu...hehehehhe
fealize eleanor..
errr sy tak mahir potret n figura...tp tgk figura mahir jejejejej

bunga rampai..
ermm mmg dbuat dgn sepenuh hati...

nanies...
cantik itu subjektif...tp terima kasih ya :)

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…