Friday, April 18, 2008

layaran....


title : layaran
medium : cat minyak
size : tak ingat jejejej
kelmarin seorg kawan dr penang send gambar painting nih...
buat nostalgia waktu study dulu terimbau semula :)
nie antara painting yg aku jual utk tampung hidup waktu belajar dulu,
tapi antara beberapa painting, yang nie menjadi rebutan... err bukan nk bangga diri..tapi ntahh
waktu tu ade minggu senibina... so aku as organiser bz la atur macam2 aktiviti,
salah satunyer melukis dan lelongan lukisan utk kebajikan pelajar dan kelab senibina...
dalam waktu sibuk itu, budak2 junior asyik paksa aku ambik berus...
dengan alasan aku sibuk, sukar skit nk curi masa waktu exhibition tu...
lepas upacara perasmian, melayan pengarah dan ketua unit senibina dengan pelbagai penerangan dan gurauan, aku pun pi lepak tgk budak2 melukis utk upacara lelongan diakhir pameran.
tak tahan tgk budak2 tu melukis aku pun rembat beberapa berus dan sekeping kad board yg disediakan... sambil berdiri, aku asyikkk disitu tak tahu berapa lama, mcm aku dlm dunia aku sedri, mkn pun tak sedar....tiba-tiba lecturer panggil...en.presiden, lukisan nie sy booking dulu okeh? errr terkejut dgn teguran itu dan ditambah pulak lecturer cun yg tegur jejejeje disertai 4-5 org student dok kat belakang... alamak aku tetiba malu...trus berhenti, senyum kat lecturer, ambik beg... chow gi cafe.....
aku pun tak tau jadi apa kat painting tu... ptg tu aku dtg utk lihat upacara lelong....
masih aku igt bagaimana junior aku tarmizi budak penang tu melelong lukisan, sampaii penuh dewan, tertarik dengan keletah dia melelong, lucu pun ade....
aku tertinjau2 lukisan aku... isk mana dia, diorg dh buang kot... rupa-rupanyer awal-awal lagi itulah lukisan pertama yg pembida minta utk dilelong....aiyakkk siapa owner pun aku tak tau, bila dirisik perhhh dpt kat kawan satu kelas, sanggup dia berbelanja besar... lps tu aku nmpk lecturer tadi, muka masam sambil tegur, "napa tak simpan"...errr maaf sy pun tak tahu, seyum jerla apa boleh buat.
(dlm hati, isk buka lawa pun painting tu)
berjaya jugalah kumpul beberapa ratus.... plg murah seingat aku rm10 hingga rm 150....ok la kan student dan lecturer yg membeli, kalau korporat best gak hehehe.
aku minta nk tgk lukisa yg mmber aku dh beli... sampai grad dia tak kasi, dengan alasan takut aku rembat blk dr dia, cehhhh... aku offer nk beli blk pun dia takmo... aiyakkkK.
akhirnya dh hmpir 5 thn br aku dpt lihat semula tu pun dia ambik gambar dan send kat YM... cehhh kelekut tul kan....takpe la aku post sini sebagai kenang-kenangan zaman study. :)
cerita 'layaran'...
layaran nie aku dedikasikan kepada diri aku sendiri dan sahabat-sahabat yang sama-sama mengharungi pelbagai dugaan dari segi mental fizikal dan kewangan, faham2 sajalah, beli sehelai kertas pun boleh miss lunch ooOOoo...
belajar dari satu destinasi ke destinasi lain, berhenti perbaiki dan terus berjuang dalam pelayaran yang kita sendiri tidak pasti bagaimana badainya...

15 comments:

SI KIDAL said...

Kreatif n Abstrak....

layaran nie aku dedikasikan kepada diri aku sendiri dan sahabat-sahabat yang sama-sama mengharungi pelbagai dugaan dari segi mental fizikal dan kewangan, faham2 sajalah, beli sehelai kertas pun boleh miss lunch (tapi sekarang dh boleh blanje kwn2 lunch nasi briani, x pun mcD..lalallaalala)

arZOoo said...

ermmmm...kalo offer kat mmber price tinggi rasa dia bg tak..terminat lah plak, jejjejejejeeje....selagi hidup selagi tuh kite akan terus berlayar dari satu destinasi ke satu destinasi mencari sesuatu yg hakiki disebalik pengalaman yg menjerih dan memenatkan menghasilkan satu kenangan yg ckup indah utk dikenang satu masa nnti....wahhhh panjang tuh....once upon a time, wakaakkakakakaka

- G O R O - said...

Salam bro..

SUPERB.
LEk dlu sap kok dlu.

iman_qaisara said...

uishkkkk lawa la...kagummm~

artisticklytouch said...

pergh...dan yang paling aku kagum adalah beli paper sehelai, miss lunch sekali ha ha zaman student bro...memang aku juga teringat2 itu tapi ntah la, sekarang ini aku rasa, aku lebih berkemampuan semasa student berbanding sekarang..

m i n e r a l . . . said...

si kidal..
hehehe jom jom briyani, ko banjer plak kekekek

arzoo...
yeah kehidupan...
hehehe brapa mau offer, wa leh tlg tanyakan, jjejeje

goro..
kalau marlboro light, mai sbtg, jejejej

iman...
picisan jer

artisticklytouch...
hehehe mgkin waktu tu disupport, beza dgn semuanya sndri :) . . .
wa student semikin jejejej

Mak Su said...

canggih.....

m i n e r a l . . . said...

maksu...
errr . .r.rrr.

CAHAYA MATA said...

wow...!! dedikasinya kamu pada minat dan keinginan... sanggup mist lunch utk sehelai kertas.. SAYA juga faham situasi itu... :-)

well...chaiyokk..!! chaiyok..!!

jaketbiru said...

tempah satu free.. utk dapur baru.. nak yang abstrak..

m i n e r a l . . . said...

cahaya mata...
errr tak siap assigment, alamat kantoi kan... tiada alasan utk tak siap :)

jaketbiru...
errrr free tarakk... brapa mau bayar kekeeke

fealize_eleanoer said...

owhh..

ada talent melukis yekk...

lukis kan gmbr safiya saye,bule?

:)

tp nak F.O.C la ...

heheheheh!

bunga rampai said...

Salam,

Sayu pulak membaca entri ini, terkesan jua.

Saya suka lukisan itu, ada sesuatu yang lahir darinya yang menyentuh hati saya.

nanies said...

salam..walaupun lambat..tapi lukisan nie pun mmg cantik..anyway..mekasih bagi aku lukisan yg dulu tu...hehehehhe

m i n e r a l . . . said...

fealize eleanor..
errr sy tak mahir potret n figura...tp tgk figura mahir jejejejej

bunga rampai..
ermm mmg dbuat dgn sepenuh hati...

nanies...
cantik itu subjektif...tp terima kasih ya :)