Skip to main content

TANGGUNGJAWAB UMAT ISLAM

INI BUKAN LAGI DIKIRA TANGGUNGJAWAB SOSIAL, TP TANGGUNGJAWAB SEBAGAI SEORANG YG BERAGAMA, JANGAN NANTI DISATU MASA KITA DITANYA, APA YG KAMU LAKUKAN BILA AGAMA DAN MARUAH KAMU DI PERKOTAK KATIKKAN... INILAH MASANYA....MENUNJUKKAN KUASA SEBENAR.

BAGAIMANA MEREKA YG TIDAK BEROTAK CUBA MENGGUNAKAN OTAK UNTUK MENGHINA BUKAN SAHAJA MARUAH DIRI TAPI AGAMA ORG LAIN, TIADA RASA TANGGUNGJAWAB DAN HORMAT MENGHORMATI.

BOIKOT- SENARAI PRODUK DARI BELANDA/DUTCH

1. Dutch Lady - Susu [susu lain melambak dlm pasaran]
2. Ferrero Roche - Coklat [jgn beli buat gemok jerk, mesia koko byk lg]
3. Wall’s - Ais Krim [bukan sihat pon]
4. Ing -Insurans [takaful ada]
5. Planta -Magerin
6. Lady’s Choice -Magerin
7. Lipton -Teh [teh boh ade]
8. Shell -Minyak [petronas lg bags]
9. Knorr -Perisa Makanan [tak baik pon]
10. Dove -Mandian [local product ada]
11. Sunlight -Magerin/Pencuci Pinggan
12. Radiant -Deodoran
13. Rexona -Deodoran
14. Ponds -Produk Kecantikan [melambak option lain]
15. Kieldsens -Coklat
16. Slimfast -Produk Pelangsing
17. Lego -Kismis
18. Philips -Barangan Elektrik [MECC ade]
19. Duyvis -Makanan Ringan
20. Gouda -Keju [jgn beli bt gemok jerk]
21. Robin -Pencuci Lantai/Pakaian
22. Ariel -Pencuci Lantai/Pakaian
23. Omo -Pencuci Lantai/Pakaian
24. Labello -Lip Balm
25. Pickwick -Teh
26. Venz -Mentega Coklat
27. Kinder Bueno -Coklat [coklat lain melambak2]
28. Unilever -Syarikat
29. Sunsilk -Shampoo
30. Fair & Lovely -Produk Kecantikan [org asia takyah nk berangan putih]
31. Lux -Mandian
32. Vaseline -Lip Balm
33. Cif -Pencuci Lantai
34. Surf -Pencuci Kain
35. Wishbone -Pencuci Kain
36. Doriana - Keju Krim
37. Bertolli -Minyak Masak
38. Clear -Shampoo
39. Breeze -Pencuci Kain [trojen kan ade jejeje]
40. Sun -Pencuci Kain

PETIKAN DARI UTUSAN MALAYSIA...
‘‘Kita pernah berjaya memboikot barangan keluaran British pada tahun 80-an menerusi kempen Buy British Last bagi membantah kenaikan besar yuran ke atas pelajar Malaysia yang belajar di United Kingdom oleh kerajaan British dan pendekatan serupa juga boleh digunakan terhadap produk Belanda ketika ini.
“Meskipun negara tidak mempunyai kekuatan daripada sudut lain seperti ketenteraan misalnya untuk memberi pengajaran kepada Belanda, namun kita mempunyai kuasa yang jauh lebih kuat daripada sudut ekonomi iaitu kuasa membeli,” katanya.

Produk Dumex dan Nutricia telah digugurkan dari senarai di atas kerana pihak pengurusan NUMICO DUMEX (MALAYSIA) SDN BHD telah menghubungi pengurusan tertinggi PPIM dan mengesahkan syarikat mereka telah diambil alih oleh Danone Group sejak akhir 2007 dan menggunakan nama Danone Dumex yang berasal dari Perancis.-admin PPIM-

WALAUPUN HARI INI AKU BACA SURATKABAR DUTCH LADY MINTA MAAF, KERANA IA BUKAN PANDANGAN MEREKA... SIAP KASI TAU SYER 50% RAKYAT MESIA, 660 ORG PEKERJA MESIA...SEPATUTUNYER MEREKA MEMBERI TEKANAN KEPADA PIHAK LAIN YG TAK BERTANGGUNG JAWAB, SEPERTI GEERT WILDERS DAN KERAJAAN BELANDA SENDIRI, BR MINTA MAAF.

P/S: SUMBER RUJUKAN http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/main.php
RESPEK MYDIN YG MELETAKKAN LABEL PRODUCT DR BELANDA [TAK RESPECT SAPA YG TAU TP MASIH MENYOKONG]

Comments

Anonymous said…
eerrrrr barunya nk sruh blanjer FERRERO ROCHE n eskrim WALL'S...


aruZi
Anonymous said…
eerrrrr barunya nk sruh blanjer FERRERO ROCHE n eskrim WALL'S...


aruZi
aruzi...
bole tunggu wa beli company tu, jejeje
serius skit...fokus-fokus.
Mak Su said…
okie dokie, akan menyokong
might as well kita boikot AS kan?
Penjejak Badai said…
err...semua yg depa bawak keluar tu sedap2...x pa2 akan cuba..
anaiz said…
fuhh..selamat den jarang pakai @ beli semua senarai jenama diatas. skrg lagi arr, wajib banned terus.
byk lagi barang2 keluaran malaysia yang bagus per..
den sokong 200%.
bunga rampai said…
Sanggup ke stesyen penyiaran 'gam' drama-drama tv yang ditaja oleh Sunsilk tu? jejjjeeeje ...

Salam :)
mak su..
yeass yess

artistic...
sama jugakkan ermmm... org islam kena ade produk sndri yg kukuh.

penjejak badai...
marilah kita sama-sama cuba

anaiz..
yeahhh sokong

bunga rampai...
rasanyer tidak, duit maaaa jejeje
wajib boikot nih... sbb mereka2 ni seolah2 dah mempersendakan nabi kite..kite x bole berdiam diri...salah 1 caranye dgn boikot mcm ni lah !

chaiyok2!

**cantik la pemilihan kaler utk low cost house tuh...nnt saya da pindah apt baru,leh tlg designkan x?ataupon pilihkan kaler cat ke.. ;))
butaseni said…
baik bro.aku cuba.semlm member aku bawak durian belanda ke tempat latihan,aku boikott jugak!!
CAHAYA MATA said…
emm..SAYA pun sokong kempen ni..Tak salah kita tukar produk,bnyk produk lain boleh kita pilih..Ya, Malaysia Boleh...!!

p/s : baru tahu fair&lovely tu barang dari sana..clear dan lux pun..(ohh!! nasib kita guna mustika ratu je..hehehe...)
abgbest said…
nak tya sikit kata la ada sekor rakyat malaysia yg terlebih kurang ajar membuat filem serupa "fitnah" tu ada kah kita boikot barangan sendiri?..... apa kata kita kutuk sahaja mamat yg kurang ajar itu saja...kita buat mcm iran jatuhkan hukuman mati kepada salman rusdie dan beri ganjaran pada sesiapa yg dapat membunuh nye, kita umat islam jatuhkan hukuman "mati" pada mamat yg kurang ajar menerbitkan filem ini,dan adakan sembahyang hajat dan berdoa supaya semua
musuh2 islam ini dilaknati dan ditimpa bencana.
jaketbiru said…
boikot.. boikot... boikot..
fealize eleanor...
yeahhh... boleh, boleh tarak hall

butaseni...
kekekeke

cahayamata...
sendayu tinggi guna tak, jgn sendawa selalu jejeeeje

abgbest..
tu pun bagus, sokong-sokong.

jaketbiru..
yeahhhh...

mamaranggie...
confirmm...bersatu teguh...

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…