Skip to main content

jubin...

salam blogger's...
[sambil lap hingus]
beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya...
bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak?
kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak?
member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis?
aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh....
jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh]
jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk...
ade segiempat sama, segiempat tepat, bulat, hexagon, dan pelbagai lagi ikut rekaan.
ermm jubin ade beberapa jenis...

antaranya :-











1. seramik... macam mana nk kenal? ermm biasanya base body berwarna putih atau coklat, kalau seramik dr indon lebih pekat warna coklatnya, bergantung dr mana asal tanah liat utk dijadikan seramik itu d perolehi, jubin seramik dibakar dlm relau mengikut suhu tertentu utk membentuk seramik dan dikemaskan dengan corak2 menggunakan beberapa kaedah antara yg popular ialah 'silk screen' dan jika digunakan didinding seramik akan lebih berkilat dan licin [utk mudah di bersihkan] jika di lantai ianya dipanggit permukaan 'matt' errr dlm bahasa melayu tak pasti....biasa digunakan didapur dan tandas kebanyakkan rumah dimalaysia.












2. homogeneous... masih menggunakan base yg sama cuma warnanya berbeza mengikut rekabentuk, dan pembakarannya lebih tinggi dan lama, kalau ketuk kepala guna seramik bole senyum lagi, tp kalau guna homogeneous bole benjol dan sedikit mungkin bole pengsan kalau kena cara ketuk hehehehehe....ade permukaan yg licin dan kasar, yg bagusnya jika homogeneous terpecah ia masih terdapat warna yg sama, kerana keseluruhan tiles homogeneous ini [dari atas hingga bawah] dari bahan dan kemasan yg sama, nk mudah kenal kebiasaanyer ia berbintik dipermukaan hingga kebawah, ade juga yg tak berbintik okeh, errr ade pelbagao homogeneous kalau nk xplain sampai esok tak habis so citer basic jer yerk...jejejej jgn mare.










3. porcelain.... kalau ketuk kepala guna homogeneous bole benjol, pocelain pasti pengsan atau berlaku gegaran otak, atau kemungkinan bole koma, ia melalui proses pembakaran lebih lama dr seramik dan homogeneous, kebiasaannya terdapat dlm size lebih besar seperti 2'x2' , 800mmx800mm, 1'x2' dan ikut suka. ade yg licin dan 'matt' bole dgunakan dipelbagai tempat, kalau kat rumah tu dari luar sampai dalam, bergantung pada jenis kemasan.






4. jubin marmar... atau org biasa ckp marble... marble ade memacam lagik... ade broken marble, terazo yg asalnya dr marble, dan lelain... marble or marmar ni dr sumber semulajadi...warna dan corak ikut pada keadaan geografi setempat, kalau kat malaysia marble kita berwarna putih [langkawi[ dan kelabu2 skit [kat ipoh]... kalau dr italy [mahal gila], oman, china, indonesia, ade marble warna coklat, merah, kebiruan dan lelain... errr marble nie pon byk kalau nk citer ade traverntine dan memacam lagik... errr cukup la basic yerk jejejeje... yg pasti kalau beli marble suruh la org kat gudang tu select yg terbaik utk anda, jgn terima jer nnti corak cam 'hamjadah' nnti jejejejjeje, sbb corak marble tak tetap, faham2 la yerk potong kat bukit, natural mana nk dpt corak sama.







5. mosaic... biasanyer dibuat dr kaca dan seramik...size dlm 20mmx20mm ade juga yg besar skit, biasa diguna didinding dlm bilik air or dapur....ade pelbagai corak dan size...ade juga yg buat potret guna mosaic nie dgn beratus kaler skim [sanggup bayar takpe]....
ada memacam lagi jenis tiles nih.. nei basic jer... errr kenal-kenalkanlah dulu yer...
nnti ade masa wa upload gambar2 kemasan yg pelik2 skit jejejejej.

note : moga anda juga dh kenal apa itu jubin....
dh 8 hari tak merokok yihaaaaaaaaaaa....

Comments

Wira Nordin said…
entry kamu mmg sesuai dgn soalan kamu tanya dekat komen blog i.
nak beli dslr pun kena tanya jugak, nak amik gambar utk apa?jenis mcm mana yg ko nak?mcm mana penggunaan dia?apa lens yg ko rasa ko nak? long term nak buat apa?hobby ke nak cari makan? dan banyak lagi soalan lain..hehe
green apple said…
arkitek cum interior designer ek?
boleh la kira cin cai aku.

i'm your frennnnnnn, kan?
wira nordin...
aiyakkk wa rasa cam wa sudh kena grip kt leher hehehehe...ermmm nnti leh la discuss dgn bro yerk pasal dslr nih :)

green apple...
thanks for coming...
errr fren yerk? err.r.r.r yer yer [sambil fikir brapa percent nih] jjejejejejje
shasha said…
hmm..dapat ilmu baru ari nih..uikss..sudah 8 hari?..hebat..hebat~!
shasha...
dugaan nk berhenti tinggi, nafsu mkn juga semakin tinggi nih hehehe
~elly~ said…
muahhahahhaa..patut nmpak makin sihat yek.. hehehe jgn maraaa aaaa.. caiyokk caiyokk
elly..
hehehe what to do... eat only arrr jejejejej
bunga rampai said…
Salam,

Terima kasih bebanyak bagi info ni. Sangat-sangat berguna.

:-)
bunga rampai...
welcome... :)
anaiz said…
baru ku tahu pasal jubin. tak pernah la pulak nak amik tahu..

sesungguhnya hisap rokok ni adalah tak bagusnya. patutnya dighrenti kan terus. ok?

Popular posts from this blog

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…