Monday, December 17, 2007

jubin...

salam blogger's...
[sambil lap hingus]
beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya...
bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak?
kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak?
member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis?
aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh....
jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh]
jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk...
ade segiempat sama, segiempat tepat, bulat, hexagon, dan pelbagai lagi ikut rekaan.
ermm jubin ade beberapa jenis...

antaranya :-











1. seramik... macam mana nk kenal? ermm biasanya base body berwarna putih atau coklat, kalau seramik dr indon lebih pekat warna coklatnya, bergantung dr mana asal tanah liat utk dijadikan seramik itu d perolehi, jubin seramik dibakar dlm relau mengikut suhu tertentu utk membentuk seramik dan dikemaskan dengan corak2 menggunakan beberapa kaedah antara yg popular ialah 'silk screen' dan jika digunakan didinding seramik akan lebih berkilat dan licin [utk mudah di bersihkan] jika di lantai ianya dipanggit permukaan 'matt' errr dlm bahasa melayu tak pasti....biasa digunakan didapur dan tandas kebanyakkan rumah dimalaysia.












2. homogeneous... masih menggunakan base yg sama cuma warnanya berbeza mengikut rekabentuk, dan pembakarannya lebih tinggi dan lama, kalau ketuk kepala guna seramik bole senyum lagi, tp kalau guna homogeneous bole benjol dan sedikit mungkin bole pengsan kalau kena cara ketuk hehehehehe....ade permukaan yg licin dan kasar, yg bagusnya jika homogeneous terpecah ia masih terdapat warna yg sama, kerana keseluruhan tiles homogeneous ini [dari atas hingga bawah] dari bahan dan kemasan yg sama, nk mudah kenal kebiasaanyer ia berbintik dipermukaan hingga kebawah, ade juga yg tak berbintik okeh, errr ade pelbagao homogeneous kalau nk xplain sampai esok tak habis so citer basic jer yerk...jejejej jgn mare.










3. porcelain.... kalau ketuk kepala guna homogeneous bole benjol, pocelain pasti pengsan atau berlaku gegaran otak, atau kemungkinan bole koma, ia melalui proses pembakaran lebih lama dr seramik dan homogeneous, kebiasaannya terdapat dlm size lebih besar seperti 2'x2' , 800mmx800mm, 1'x2' dan ikut suka. ade yg licin dan 'matt' bole dgunakan dipelbagai tempat, kalau kat rumah tu dari luar sampai dalam, bergantung pada jenis kemasan.






4. jubin marmar... atau org biasa ckp marble... marble ade memacam lagik... ade broken marble, terazo yg asalnya dr marble, dan lelain... marble or marmar ni dr sumber semulajadi...warna dan corak ikut pada keadaan geografi setempat, kalau kat malaysia marble kita berwarna putih [langkawi[ dan kelabu2 skit [kat ipoh]... kalau dr italy [mahal gila], oman, china, indonesia, ade marble warna coklat, merah, kebiruan dan lelain... errr marble nie pon byk kalau nk citer ade traverntine dan memacam lagik... errr cukup la basic yerk jejejeje... yg pasti kalau beli marble suruh la org kat gudang tu select yg terbaik utk anda, jgn terima jer nnti corak cam 'hamjadah' nnti jejejejjeje, sbb corak marble tak tetap, faham2 la yerk potong kat bukit, natural mana nk dpt corak sama.







5. mosaic... biasanyer dibuat dr kaca dan seramik...size dlm 20mmx20mm ade juga yg besar skit, biasa diguna didinding dlm bilik air or dapur....ade pelbagai corak dan size...ade juga yg buat potret guna mosaic nie dgn beratus kaler skim [sanggup bayar takpe]....
ada memacam lagi jenis tiles nih.. nei basic jer... errr kenal-kenalkanlah dulu yer...
nnti ade masa wa upload gambar2 kemasan yg pelik2 skit jejejejej.

note : moga anda juga dh kenal apa itu jubin....
dh 8 hari tak merokok yihaaaaaaaaaaa....

10 comments:

Wira Nordin said...

entry kamu mmg sesuai dgn soalan kamu tanya dekat komen blog i.
nak beli dslr pun kena tanya jugak, nak amik gambar utk apa?jenis mcm mana yg ko nak?mcm mana penggunaan dia?apa lens yg ko rasa ko nak? long term nak buat apa?hobby ke nak cari makan? dan banyak lagi soalan lain..hehe

green apple said...

arkitek cum interior designer ek?
boleh la kira cin cai aku.

i'm your frennnnnnn, kan?

m i n e r a l . . . said...

wira nordin...
aiyakkk wa rasa cam wa sudh kena grip kt leher hehehehe...ermmm nnti leh la discuss dgn bro yerk pasal dslr nih :)

green apple...
thanks for coming...
errr fren yerk? err.r.r.r yer yer [sambil fikir brapa percent nih] jjejejejejje

shasha said...

hmm..dapat ilmu baru ari nih..uikss..sudah 8 hari?..hebat..hebat~!

m i n e r a l . . . said...

shasha...
dugaan nk berhenti tinggi, nafsu mkn juga semakin tinggi nih hehehe

~elly~ said...

muahhahahhaa..patut nmpak makin sihat yek.. hehehe jgn maraaa aaaa.. caiyokk caiyokk

m i n e r a l . . . said...

elly..
hehehe what to do... eat only arrr jejejejej

bunga rampai said...

Salam,

Terima kasih bebanyak bagi info ni. Sangat-sangat berguna.

:-)

m i n e r a l . . . said...

bunga rampai...
welcome... :)

anaiz said...

baru ku tahu pasal jubin. tak pernah la pulak nak amik tahu..

sesungguhnya hisap rokok ni adalah tak bagusnya. patutnya dighrenti kan terus. ok?