Skip to main content

Happy Feet Movie


semalam pergi 'open house' hari raya, adun di kawasan puchong, lepas makan-makan, kami pun balik, on the way rasa macam nk gi tgk movie la plak... lama sungguh tak tgk movie, singgah di ioi mall trus gi tgk citer katun 'happy feet', ermm kelakar sungguh, tengok penquin-penquin yg cute tu rasa terhibur dengan gelagat dan jalan cerita katun tu, walaupun katun tp mempunyai makna yg sungguh mendalam.
mumble seekor anak penguin yg dilahirkan ganjil, lain dari yg lain, hidup dlm sebuah masyarat penquin yg agak kolot dan tidak terbuka mindanya kerana hanya berada dlm lingkungan masyarakat mereka sahaja, adat masyarakat mereka pengquin mesti tahu menyanyi untuk mendapatkan pasangan sejatinya, tp mumble hanya tahu menari. hendak dijadikan cerita makanan (ikan) penquin2 nie hampir kehabisan, jadi mereka menyalahkan mumble membawa sial kerana dia ganjil dan tidak pandai menyanyi hanya tahu menari tarian tap sahaja, mumble seekor pengquin yg berani tanpa disengajakan telah pergi kekawasan penguin yg lain dimana tarian dan nyanyian amat digemari, disana dia bertemu dengan 5 ekor pengquin yg bersaiz kecil (part nie kelakar) akhirnya mumble berjaya mendapatkan sebab mengapa makanan pengquin kehabisan (rupanya kerja manusia, walaupun bab nie yg plg tak logik hhehehe) dan mumble diterima semula dlm masyarakatnya.

moral : jgn disisihkan mereka yg kurang upaya, ganjil, berlainan sifat, mereka juga penquin seperti kita (heheheh) cuma nasib jer berbeza, dan utk pengquin yg berlainan jgn putus asa, hidup perlu diteruskan :)


p/s: aku mmg tak leh jadi pengulas cerita la, kelam kabut, apatah lagi nk menulis cam nie, utk keterangan lanjut sila tonton sendiri yer hehehe.

Comments

syasya said…
waaahhh...iman pun nak tgk happy feet larrrrrrr......bestnyer abg sy dah tgk....penguin tu mmg cuteeee sekali :)
nanies said…
ler..ko dah nengok ek...splash away bila lagik...kekekek
syasya..
heheh seronok tgk syasya disini,
hope enjoy new job.
yeahhh soooo cute that pengquin, buat i rasa cam kanak-kanak bila tonton.

nanies..
hehehe waiting 'cinta', and 'cicakman' jejejeje

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…