Wednesday, November 22, 2006

Happy Feet Movie


semalam pergi 'open house' hari raya, adun di kawasan puchong, lepas makan-makan, kami pun balik, on the way rasa macam nk gi tgk movie la plak... lama sungguh tak tgk movie, singgah di ioi mall trus gi tgk citer katun 'happy feet', ermm kelakar sungguh, tengok penquin-penquin yg cute tu rasa terhibur dengan gelagat dan jalan cerita katun tu, walaupun katun tp mempunyai makna yg sungguh mendalam.
mumble seekor anak penguin yg dilahirkan ganjil, lain dari yg lain, hidup dlm sebuah masyarat penquin yg agak kolot dan tidak terbuka mindanya kerana hanya berada dlm lingkungan masyarakat mereka sahaja, adat masyarakat mereka pengquin mesti tahu menyanyi untuk mendapatkan pasangan sejatinya, tp mumble hanya tahu menari. hendak dijadikan cerita makanan (ikan) penquin2 nie hampir kehabisan, jadi mereka menyalahkan mumble membawa sial kerana dia ganjil dan tidak pandai menyanyi hanya tahu menari tarian tap sahaja, mumble seekor pengquin yg berani tanpa disengajakan telah pergi kekawasan penguin yg lain dimana tarian dan nyanyian amat digemari, disana dia bertemu dengan 5 ekor pengquin yg bersaiz kecil (part nie kelakar) akhirnya mumble berjaya mendapatkan sebab mengapa makanan pengquin kehabisan (rupanya kerja manusia, walaupun bab nie yg plg tak logik hhehehe) dan mumble diterima semula dlm masyarakatnya.

moral : jgn disisihkan mereka yg kurang upaya, ganjil, berlainan sifat, mereka juga penquin seperti kita (heheheh) cuma nasib jer berbeza, dan utk pengquin yg berlainan jgn putus asa, hidup perlu diteruskan :)


p/s: aku mmg tak leh jadi pengulas cerita la, kelam kabut, apatah lagi nk menulis cam nie, utk keterangan lanjut sila tonton sendiri yer hehehe.

3 comments:

syasya said...

waaahhh...iman pun nak tgk happy feet larrrrrrr......bestnyer abg sy dah tgk....penguin tu mmg cuteeee sekali :)

nanies said...

ler..ko dah nengok ek...splash away bila lagik...kekekek

m i n e r a l . . . said...

syasya..
heheh seronok tgk syasya disini,
hope enjoy new job.
yeahhh soooo cute that pengquin, buat i rasa cam kanak-kanak bila tonton.

nanies..
hehehe waiting 'cinta', and 'cicakman' jejejeje