Skip to main content

ADUAN RAKYAT WA AMBIL BERAT :)

dear bloggers...

hari nie wa jatuh...camno jatuh jgn tanya...sakit jugak la, now rasa cam nk demam plaakkkkk...

eh bukan nk citer pasal tu, nk citer pasal berita kat tv3 hari nie, slot Aduan Rakyat, rasa terkesima dan sungguh hampas bila aku dgr statement dari wartawan tu pasal kejadian tanah runtuh di satu kawasan perumahn di lembah klang...
katanya, "bila dirujuk kepada (dgn gaya seorg wartawan) jabatan pengairan dan saliran (JPS), mereka mengatakan bahawa mereka tiada sebarang kepakaran dalam memantau dan menyelenggara cerun bukit".... waktu nie aku rasa cam nk lempang JPS... lps tu... wartawan tu sambung, bila dirujuk kpd majlis tempatan jawapn yg diterima ialah "sepatutnya pemaju membaiki cerun kerana property milik mereka, nanti jangan disalahkan majlis pula" waktu ini aku rasa org yg bercakap tu rupa dia ada ala-ala cam babi berjanggut siap berkopiah...isk tinggi tul imaginasi org demam nie.......

betul ke JPS takde kepakaran memantau cerun? nampaknya kerja depa memantau sistem saliran bendang jer kot... air bukit tu semua turun melalui perpaipan semulajadi kot, takyah pantau erk... atau org JPS nie takde engineer or diorg hanya ade tukang karut jerk..adoiii apa nk jadi nie, nnt sure hangpa libatkan JKR pulak lepas nie... dah mcm BANGAU OH BANGAU...

yang org majlis tu pulak... dah berpuluh tahun negara merdeka... nk menuju negara maju dah tp kerja cam lembu apa bikin??? sapa yg kasi lulus itu projek? dah banyak nyawa melayang, dah byk kejadian tanah runtuh berlaku, masih takde 'GUIDELINE' lagi ke?... setahu beta... dari zaman tok kadok dah ada guideline kawasan cerun nie...perancang apa bikin? dok rancang keluarga ka? takkan majlis reti kutip CUKAI jer... mangkok hayun tul...

nie bikin wa emosi lebih nie... karang rumah sapa plak nk kena timbus lepas nie??? pastu muka-muka JPS, PBT,JKR dan YB buat muka sedihhhhhh, patut kena tumbuk dulu muka hangpa nie...pastu kecoh cam dolo2.. buat siasatan la, tubuhkan organisasi memantau cerun la, libatkan Jabatan alam sekitar la... pigidahhhhhhhhhhhhhhhh WAYANG lebih, pastu plg mudah salahkan consultant swasta yang membuat kerja.... dey tambi.... yg kasi kelulusan tu sapa? consultant ka? kalau consultant terjun lombong hangpa pon ikut ka...dey dey tambi...
lu kat majlis ade skit punya ramai engineer,akitek, siap ade staff berbelas org dlm satu unit, apa bikin...???? deyyyy porahhhhhhhhhhhhh.

ok wa kena coollll sbb wa demam....huahauhauahu

p/s: kpd kengkawan akitek, enginerr, pemaju, dan sesiapa jua...ingatlah dunia ni dah makin kurang kasih sayang.... marilah kita sayangkan dunia kita :)

Comments

shasha said…
Jawabnya pusing pusing kat situ je laa...
shasa : itulah pasal...isk takde kemajuan lngsung.
rena said…
biasala.. semua tak nak ngaku salah.
masing-masing kan hebat. mana blh buat silap.

selamat cepat sembuh!!
rena.. ermm hebat manalah sgt manusia itu... terima kasih :)

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…