Tuesday, October 02, 2007

vietnam kitchen + lantai



hari ini baru ade kesempatan meredakan sengal badan dan otak di opis... dah 3 kali presantation vietnam kitchen d buat... harap ade keserasian dan kata sepakat, kerana due date makin hampir, kerja2 pembinaan ptt d mulakan skrg... kerja2 kena berhenti pada 15 nov, jusco bukit tinggi akan buka pada 29 nov... sgt besar jusco bukit tinggi klang ini, lebih besar dr midvalley rasanyer... dengan jepun nie kena on time kang susah den kena hentak kontraktor lak jejeje...

director vietnam kitchen nie sgt baik hati n sopan orgnya, tp bab-bab seni nie dia cerewet sungguh, segala detailing d fikirkan sebaik mungkin, takpa semoga hasilnya memuaskan hatinya.




ermm terlanjur menulis sy ingin berkongsi sesuatu mengenai kemasan lantai...mungkin bagi sesiapa yg hendak menghias rumah d hari raya ini masih ade 2 minggu utk berbuat demikian, jgn buat last minit yer...
ada berbagai jenis kemasan lantai antaranya..
1. kemasan dr simen sahaja.. macam kat kaki lima tu...
2. PVC tile or sheet.. errr kita biasa panggil tikar getah.
3. lantai kayu.
4. lantai lamina, biasanya corak dr kayu dan terdapat pelbagai pilihan warna dan corak.
5. carpet, ade pelbagai jenis dan corak, mempunyai kesan akustik.
6. jubin, ade pelbagai jenis dari seramik, homogeneous, porcelain, marble dan granit.
7. cat, biasa di guna dlm industri, seperti warna hijau atau kuning, bukan cam cat rumah tu tau.
8. dan lain-lain hehehe.
setiap kemasan lantai ade baik dan buruknya, bergantung pada kegunaan ruang dan kesesuaian bajet poket anda, yang pasati ia mestikal praktikal, selamat, mudah d selenggara dan sesuai dengan ruang dan keadaan perabut rumah.
jika rumah sudah sedia ade kemasan, mungkin boleh mix dgn beberapa jenis kemasan lain seperti capet atau tikar di sebahagian ruang utk mewujudkan kontra atau menerangkan peranan fungsi ruang.
lebih lembut kemasan lantai lebih kurang bunyi d hasilkan.
sy sarankan anda memilih kemasan yg berkualiti dan tahan lama... bukan seminggu guna dh berlubang2, dan pastikan kontraktor yg pasang kemasan lantai betul2 mahir, daptkan nasihat dan tanya lah apa saje soalan bodo pada kontraktor anda hingga dia tahu bahawa anda sgt prihatin dan cerewet dgn lantai anda, hehehe. kalau bole lihat proses pemasangan...

semoga anda ceria d pagi raya... slamat berpuasa, dan jgn lupa - " BERHATI-HATI DI JALAN RAYA " . . . zassss maaf zahir batin.

12 comments:

Anonymous said...

ehmm.....thnx 4 the info tun...
sangat baik untuk persediaan rumah sendiri nanti....

selamat hari raya untuk tun and family gaksss.....

husna

bunga rampai said...

Salam,

Terima kasih info kemasan lantai.

Blurr banyak ni ... gambar pertama tu apa? Vietnam Kitchen tu apa pulak? - jenis dapur ke? Terima kasih.

m i n e r a l . . . said...

husna..
terima kasih kembali... :)

bunga rampai...
sesama kasih... err gambar pertama tu antara feature wall yg d cadangkan utk vietnam kitchen... oh yer sy lupa jelaskan yerk.. vietnam kitchen ialah nama sebuah restoran makanan vietnam [fusion], maaf restoran ini tidak halal kalau tak, mau juga sy jemput makan bersama :)

Liyana Ali said...

wahhh feature wall dia camtuh...menarik nyee..
ala nape tak halal...
kalo laa halal...sure dah pi ajak geng2 pi makan sambil2 bergamba2..huhu..
neway...menarik sungguh info..
kalo nak decorate umah nanti bley laa sye tanye sedare nanti eekk.. =)

Zalisa Maz@ZN Isa said...

Cantik, tetapi mana nak dapatkan fulus supaya boleh memilikinya? Ada cadangan?

Wira Nordin said...

salam..kamu architect?company saya kerja mmg deal dgn architect untuk dptkan maklumat..

Pegawai Khalwat said...

Rumah aku nak siap tahun depan. Ada apa2 tips free ka nak bagi.

Rumah aku flet merpati saja. Luas aprox. 800 sq ft.

Tolong la kawan-kawan.

arZOoo said...

ermm..pk jappp..ermmmm...camner nak decorate umah ekk..ermmm..letak tuh kat sana, kat sini cat warna nih..ermmm..okok..tengkiu2

Dea said...

Tun, kalo ko datang beraya umah aku tahun nihh...jangan lupa bawak semer tools ko. Alang² tuh lehh terus wat umah aku sekali..ahakss!

Salam Lebaran buat mu sekeluarga. Berhati² ketika memandu pulang ke kampung & semoga selamat kembali semula ke KL. Amin.

Sekiranya ada terkasar bahasa, terumpat dimana²..pekak²kan laa telinga...hehehe...Hamba mohon ampun dari start raya sampai laa ke raya seterusnya... :-) Au revoir!

Rasha_rz said...

hai, hanya salam singgah. tak berani komen, takut tersalah bahasa. almaklum baru menjenguk salam. Tak kenal maka tak cinta. Tak cinta pasti tak mesra. jadi, esok2 kak ila komen ya? jemput ke teratak akak....

m i n e r a l . . . said...

liyana ali...
no problemo.. seadanyer sedia mmbantu...kalau halal opening sure ajak korangnyer hehehe [bayar sdnri arrr ]

zalisa...
errr.r.r. susah jwb tuh, kena tepok kepala tanya jiwa heheh..
tp bak kate arwah mak aku "doa, usaha, tawakkal..jgn lupa arrr"

wira nordin..
kalau sy further study lagi 3 tahun, lepas tu ade portfolio skit dlm 4-5 tahun, ambik ujian kat PAM...errr maybe lepas tu br leh jadi akitek berdaftar jejejejeje...
wira dlm construction yer? nice meet u bro :)

pegawai khalwat..
wahh sioknyer ade rumah sendiri.. sy lom berkesempatan ade lagi.. maybe soonnn...cuba la cari konsep2 apartment d dalam internet.. bole cuba konsep minimalis or create style sendiri.. apa yg sy bole katakan...jgn guna byk perhiasan ygtak berfungsi dan perabot berlebihan... pasti kita mahu ruang kita nmpk besar dan luas kan...penggunaan cermin pada sesuatu bahagian juga akan memberi impak ilusi yg luas...ermmm bro leh cuba tgk disini : -
http://www.soyouwanna.com/site/syws/decorateapt/decorateapt2.html

http://www.livingpod.com/lifestyle/2006/09/a_minimalist_ap.html

arzoo..
hehehe tinggi tul imaginasi :)

dea..
heheh bole ku sudi gi raya umah ko asalkan duit rayanyer sesuai dgn tools yg d bawa huahuahauh...
errr mintak ampun jugak yer, diatas segala kesilapannn :)

rasha_rz...
salam kak...no prob komen apa saje, nobody perfect :) . . .
sure nk gi terataka kak nie..ade duit raya tak hehe :)

Pegawai Khalwat said...

Tq. bro!