Skip to main content

vietnam kitchen + lantai



hari ini baru ade kesempatan meredakan sengal badan dan otak di opis... dah 3 kali presantation vietnam kitchen d buat... harap ade keserasian dan kata sepakat, kerana due date makin hampir, kerja2 pembinaan ptt d mulakan skrg... kerja2 kena berhenti pada 15 nov, jusco bukit tinggi akan buka pada 29 nov... sgt besar jusco bukit tinggi klang ini, lebih besar dr midvalley rasanyer... dengan jepun nie kena on time kang susah den kena hentak kontraktor lak jejeje...

director vietnam kitchen nie sgt baik hati n sopan orgnya, tp bab-bab seni nie dia cerewet sungguh, segala detailing d fikirkan sebaik mungkin, takpa semoga hasilnya memuaskan hatinya.




ermm terlanjur menulis sy ingin berkongsi sesuatu mengenai kemasan lantai...mungkin bagi sesiapa yg hendak menghias rumah d hari raya ini masih ade 2 minggu utk berbuat demikian, jgn buat last minit yer...
ada berbagai jenis kemasan lantai antaranya..
1. kemasan dr simen sahaja.. macam kat kaki lima tu...
2. PVC tile or sheet.. errr kita biasa panggil tikar getah.
3. lantai kayu.
4. lantai lamina, biasanya corak dr kayu dan terdapat pelbagai pilihan warna dan corak.
5. carpet, ade pelbagai jenis dan corak, mempunyai kesan akustik.
6. jubin, ade pelbagai jenis dari seramik, homogeneous, porcelain, marble dan granit.
7. cat, biasa di guna dlm industri, seperti warna hijau atau kuning, bukan cam cat rumah tu tau.
8. dan lain-lain hehehe.
setiap kemasan lantai ade baik dan buruknya, bergantung pada kegunaan ruang dan kesesuaian bajet poket anda, yang pasati ia mestikal praktikal, selamat, mudah d selenggara dan sesuai dengan ruang dan keadaan perabut rumah.
jika rumah sudah sedia ade kemasan, mungkin boleh mix dgn beberapa jenis kemasan lain seperti capet atau tikar di sebahagian ruang utk mewujudkan kontra atau menerangkan peranan fungsi ruang.
lebih lembut kemasan lantai lebih kurang bunyi d hasilkan.
sy sarankan anda memilih kemasan yg berkualiti dan tahan lama... bukan seminggu guna dh berlubang2, dan pastikan kontraktor yg pasang kemasan lantai betul2 mahir, daptkan nasihat dan tanya lah apa saje soalan bodo pada kontraktor anda hingga dia tahu bahawa anda sgt prihatin dan cerewet dgn lantai anda, hehehe. kalau bole lihat proses pemasangan...

semoga anda ceria d pagi raya... slamat berpuasa, dan jgn lupa - " BERHATI-HATI DI JALAN RAYA " . . . zassss maaf zahir batin.

Comments

Anonymous said…
ehmm.....thnx 4 the info tun...
sangat baik untuk persediaan rumah sendiri nanti....

selamat hari raya untuk tun and family gaksss.....

husna
bunga rampai said…
Salam,

Terima kasih info kemasan lantai.

Blurr banyak ni ... gambar pertama tu apa? Vietnam Kitchen tu apa pulak? - jenis dapur ke? Terima kasih.
husna..
terima kasih kembali... :)

bunga rampai...
sesama kasih... err gambar pertama tu antara feature wall yg d cadangkan utk vietnam kitchen... oh yer sy lupa jelaskan yerk.. vietnam kitchen ialah nama sebuah restoran makanan vietnam [fusion], maaf restoran ini tidak halal kalau tak, mau juga sy jemput makan bersama :)
Liyana Ali said…
wahhh feature wall dia camtuh...menarik nyee..
ala nape tak halal...
kalo laa halal...sure dah pi ajak geng2 pi makan sambil2 bergamba2..huhu..
neway...menarik sungguh info..
kalo nak decorate umah nanti bley laa sye tanye sedare nanti eekk.. =)
Cantik, tetapi mana nak dapatkan fulus supaya boleh memilikinya? Ada cadangan?
Wira Nordin said…
salam..kamu architect?company saya kerja mmg deal dgn architect untuk dptkan maklumat..
Pegawai Khalwat said…
Rumah aku nak siap tahun depan. Ada apa2 tips free ka nak bagi.

Rumah aku flet merpati saja. Luas aprox. 800 sq ft.

Tolong la kawan-kawan.
arZOoo said…
ermm..pk jappp..ermmmm...camner nak decorate umah ekk..ermmm..letak tuh kat sana, kat sini cat warna nih..ermmm..okok..tengkiu2
Dea said…
Tun, kalo ko datang beraya umah aku tahun nihh...jangan lupa bawak semer tools ko. Alang² tuh lehh terus wat umah aku sekali..ahakss!

Salam Lebaran buat mu sekeluarga. Berhati² ketika memandu pulang ke kampung & semoga selamat kembali semula ke KL. Amin.

Sekiranya ada terkasar bahasa, terumpat dimana²..pekak²kan laa telinga...hehehe...Hamba mohon ampun dari start raya sampai laa ke raya seterusnya... :-) Au revoir!
Rasha_rz said…
hai, hanya salam singgah. tak berani komen, takut tersalah bahasa. almaklum baru menjenguk salam. Tak kenal maka tak cinta. Tak cinta pasti tak mesra. jadi, esok2 kak ila komen ya? jemput ke teratak akak....
liyana ali...
no problemo.. seadanyer sedia mmbantu...kalau halal opening sure ajak korangnyer hehehe [bayar sdnri arrr ]

zalisa...
errr.r.r. susah jwb tuh, kena tepok kepala tanya jiwa heheh..
tp bak kate arwah mak aku "doa, usaha, tawakkal..jgn lupa arrr"

wira nordin..
kalau sy further study lagi 3 tahun, lepas tu ade portfolio skit dlm 4-5 tahun, ambik ujian kat PAM...errr maybe lepas tu br leh jadi akitek berdaftar jejejejeje...
wira dlm construction yer? nice meet u bro :)

pegawai khalwat..
wahh sioknyer ade rumah sendiri.. sy lom berkesempatan ade lagi.. maybe soonnn...cuba la cari konsep2 apartment d dalam internet.. bole cuba konsep minimalis or create style sendiri.. apa yg sy bole katakan...jgn guna byk perhiasan ygtak berfungsi dan perabot berlebihan... pasti kita mahu ruang kita nmpk besar dan luas kan...penggunaan cermin pada sesuatu bahagian juga akan memberi impak ilusi yg luas...ermmm bro leh cuba tgk disini : -
http://www.soyouwanna.com/site/syws/decorateapt/decorateapt2.html

http://www.livingpod.com/lifestyle/2006/09/a_minimalist_ap.html

arzoo..
hehehe tinggi tul imaginasi :)

dea..
heheh bole ku sudi gi raya umah ko asalkan duit rayanyer sesuai dgn tools yg d bawa huahuahauh...
errr mintak ampun jugak yer, diatas segala kesilapannn :)

rasha_rz...
salam kak...no prob komen apa saje, nobody perfect :) . . .
sure nk gi terataka kak nie..ade duit raya tak hehe :)
Pegawai Khalwat said…
Tq. bro!

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…