Skip to main content

perjalanan . . .

sebulan yg lalu aku travel dr KL - kuantan - k.berang - p. redang - p.perhentian - kuala terengganu -kuantan dan balik KL semula, pack masa 6 hari aku bercuti hehehe...terima kasih kepada bro zzz and family yg sudi menumpangkan aku diteratak mereka yg cantik dan mendamaikan itu... oops tak lupa... terima kaasih kerana perkenalkan aku kari hijau udang yg sunggh sedap, pertama kali makan kari hijau... rasa cam nk gi lagi heheheh...
layanan dan kesudian zzz ajak bercuti amatlah dihargai, moga jasamu diberkati olehNya...

thanks to bro cynide yg bersama2 menempuh perjalanan ini... heheeh enjoy the journey . . .
sebernaynya ini kali pertama aku bercuti d pulau yg cantik d pantai timur... dan pertama kali jejakkan kaki d kuala terengganu... mmg mendamaikan.
tapi beberapa hari lepas ade kes rusuhan d k.ganu dan insiden membakar bendera malaysia buat sedikit tertanya... apa erti merdeka bt mereka?






kubah masjid terapung . . .
kedai pasar payang yg baru ... indah betul senibinanya...byk bangunan d tganu yg mengekalkan ciri2 tradisional dlm rekabentuk, ia membentuk imej negeri ini.



indah bukan hasil karya raja bahrin nie... antara akitek yg aku kagumi dan pelopor dlm mengekalkan tradisi tempatan.





sori susunan gambar berterabur... kes malas susun nie heheheh..
ini pic d anjung kapal...






jelas nmpk ikan... dan 2 kali juga aku nmpk penyu berenang... 1st waktu ke laguna redang penyu lalu bawh bot... 2nd waktu snorkling kt perhentian... siap nmpk shaark lagi... hehehe seriuss beb...





errr aku panggil nie ekzos kapal.... heheheh






view dr dlm tempat 'driver' boat cargo

'driver' bot pakai kain pelikat jerkkk eheheh yg bulat tu dia punya stereng antik kann.. pakcik nie cakp dh 40 tahun dia bawa bot... ermm patt arrr otaiiii.








jenuh lentik badan nk ambik gambar nie.....










ermmm cantik tak pic nie? hehehe
errrr bro zzz bila nk g tioman nie kekekeek....
Ooops bt izariza... kejelesan ku dahulu telah diubati dgn sy sdnri telah merasa macam2 makanan d tganu... errr siap sempat kaco awek2 k.tganu lagik kekekekek. zasssssss

Comments

Dea said…
Aiseyy....takkan pic ni jerkk?? Mana pi gambar² yg seksi dann seksa tuh semer...?? wakakaka
bunga rampai said…
Salam,

Mengembara rupanya. Pengalaman yang menarik pastinya.

Tiba pula kembara Ramadhan :)

Selamat berpuasa. Semoga ibadah Ramadhan kali ini lebih sempurna berbanding yang lepas.
dea..
pic yg seksa-seksa takleh la masuk sini... kekekeke, bot tu pn dh terserlah keseksiannya jejeje

bunga rampai..
jauh berjalan luas pandangan....
semoga puasa kita diterima olehNya...
aminn
arZOoo said…
ermmmmmmm.....tu yg lupa nak fax ek tunn..ermmmmmm...kaberrrr marahhhhh nih..huh..wahahahahahaha...tak ajak pun ekkkk..majukkkkkkk arrrrr...weeeeeeeeeeee
arzoo....
err.r.r.r. terkedu jari nie... heheh mmg terlupa dear..
btw tak confident leh dapat :)

errr jgn majuk yerk... gi kelong aritu tak ajak punnn uwekkkkk
Anonymous said…
mana gambo penyu² perut boroi tidoo tun...gambo tu lagi menarikk wat tatapan warga laman...wakakakakkaka....

Anyway thanks a lot sudi berkunjung ke teratak merpati hamba di kuantan.....

df....
jaketbiru said…
kenangan menjadi tong sampah sepanajng perjalanan.. wakakakakakakakakaka
df...
menjadi kebanggaan merempat di teratak merpati tuan hamba....
terima kasih yg tak terhingga hanya Allah sahaja mampu membalas budi tuan hamba... :)
p/s: perut boroi jejejej

jaketbiru...
rezeki brooo apakan daya hendak menolaknya hehehe

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…