Monday, August 13, 2007

pengaruh warna terhadap ruang...

satu masa dahulu kawanku 'shaark +bukat' pernah bertanya mengenai warna sesuai utk kediaman baru mereka... selain dari penggunaan cermin utk menampakkan effect lebih luas, cermin juga ada baik dan buruknya... cermin bole menjadikan ruang nampak besar (ilusi) dan cermin juga bole bertindak ala-ala cctv utk melihat ruang lain... jika tak kena gayanya ruang privasi anda bole d lihat oleh para tetamu... hati-hati yer... utk yg pakai skirt jgn lah duduk di depan cermin..hehehe sendri faham2 la... kalau cermin tu full heigt dr lantai hinnga ke siling :)

di sini sy sertakan skit tips bagaimana sesuatu tone warna boleh mempengaruhi ruang... (tak lengkap nie.. nnti sy post lagi yer)










1. penggunaan warna gelap atau striking pada dinding utama memberi kesan yg tegas dan focal point pada pandangan mata ke sesuatu ruang. [cth seperti diatas]










2. warna pada lantai jika gelap atau lebih gelap dr dinding akan mmbuatkan ruang kelihatan kecil, dan mata akan tertumpu pada bhgn bawah.









3. jika mahukan ruang seimbang dan ideal, boleh gunakan warna yg agak hangat disetiap ruang.









4. utk menampakkan siling kelihatan rendah, kalerkan aje dgn warna gelap disiling... utk mereka yg berani main warna bole buat yerk.... lain la kalau siling tu dah sampai 20' tinggi, bole la buat mural kat siling, hehee.











5. utk menampakkan sesuatu ruang sempit seperti laluan kelihatan luas, combine warna lembut pada siling, lantai dan dinding okehh.


6. jika ingin menegaskan ruang itu ialah ruang laluan n nampak ideal, gunakan warna ygagak gelap pada siling dan lantai.
ada lg beberapa tips... nnti sy posting lagi yerrr.... beberapa minggu nie agak busy... hope project vietnam kitchen kami dpt....dan doakan sy selamat sampai di redanggg yihaaaaaaaaaaaaaaaa.
p/s: hope tips nie dpt membantu kengkawan visualize ttg warna. :)

7 comments:

butaseni said...

tq my friend,jimat consultan fee untuk hias rumah mak aku hehehe
selamat beredang.

Izariza said...

Ye .. saya suka .. apa saja yang melibatkan kombinasi warna .. memang saya suka :)

suteraunggu said...

haiiii tun....

tq for sharing ya good tips...blehlah make over for my room ya nnt...wkakakakak

arZOoo said...

heheheheeh....cam dah dapat ideaaa nih..ermmmmmm

m i n e r a l . . . said...

butaseni...
heheheh utk kengkawan... no prob :)

izariza...
heeheh sy juga ada pic dr pantai timurrr jgn jelessss..oops jom main kaler2 :)

suteraungu...
with my pleasure dear....make over u pun bole kekekekkeke.

arzooo...
yihaaaaa kaler beb jgn tak kaler... :)

Dea said...

wahhh....terima kasih diatas tips anda..akan kami usahakan nanti..gracias!

m i n e r a l . . . said...

dea...
welcom welcome