Skip to main content

pengaruh warna terhadap ruang...

satu masa dahulu kawanku 'shaark +bukat' pernah bertanya mengenai warna sesuai utk kediaman baru mereka... selain dari penggunaan cermin utk menampakkan effect lebih luas, cermin juga ada baik dan buruknya... cermin bole menjadikan ruang nampak besar (ilusi) dan cermin juga bole bertindak ala-ala cctv utk melihat ruang lain... jika tak kena gayanya ruang privasi anda bole d lihat oleh para tetamu... hati-hati yer... utk yg pakai skirt jgn lah duduk di depan cermin..hehehe sendri faham2 la... kalau cermin tu full heigt dr lantai hinnga ke siling :)

di sini sy sertakan skit tips bagaimana sesuatu tone warna boleh mempengaruhi ruang... (tak lengkap nie.. nnti sy post lagi yer)










1. penggunaan warna gelap atau striking pada dinding utama memberi kesan yg tegas dan focal point pada pandangan mata ke sesuatu ruang. [cth seperti diatas]










2. warna pada lantai jika gelap atau lebih gelap dr dinding akan mmbuatkan ruang kelihatan kecil, dan mata akan tertumpu pada bhgn bawah.









3. jika mahukan ruang seimbang dan ideal, boleh gunakan warna yg agak hangat disetiap ruang.









4. utk menampakkan siling kelihatan rendah, kalerkan aje dgn warna gelap disiling... utk mereka yg berani main warna bole buat yerk.... lain la kalau siling tu dah sampai 20' tinggi, bole la buat mural kat siling, hehee.











5. utk menampakkan sesuatu ruang sempit seperti laluan kelihatan luas, combine warna lembut pada siling, lantai dan dinding okehh.


6. jika ingin menegaskan ruang itu ialah ruang laluan n nampak ideal, gunakan warna ygagak gelap pada siling dan lantai.
ada lg beberapa tips... nnti sy posting lagi yerrr.... beberapa minggu nie agak busy... hope project vietnam kitchen kami dpt....dan doakan sy selamat sampai di redanggg yihaaaaaaaaaaaaaaaa.
p/s: hope tips nie dpt membantu kengkawan visualize ttg warna. :)

Comments

butaseni said…
tq my friend,jimat consultan fee untuk hias rumah mak aku hehehe
selamat beredang.
Izariza said…
Ye .. saya suka .. apa saja yang melibatkan kombinasi warna .. memang saya suka :)
suteraunggu said…
haiiii tun....

tq for sharing ya good tips...blehlah make over for my room ya nnt...wkakakakak
arZOoo said…
heheheheeh....cam dah dapat ideaaa nih..ermmmmmm
butaseni...
heheheh utk kengkawan... no prob :)

izariza...
heeheh sy juga ada pic dr pantai timurrr jgn jelessss..oops jom main kaler2 :)

suteraungu...
with my pleasure dear....make over u pun bole kekekekkeke.

arzooo...
yihaaaaa kaler beb jgn tak kaler... :)
Dea said…
wahhh....terima kasih diatas tips anda..akan kami usahakan nanti..gracias!
dea...
welcom welcome

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…