Skip to main content

- lepas raya

Indahnya sungguh dihari raya...ramailah org bersuka ria (2x)
hahaha la gu hail amir n uji rashid...lagu nie antara lagu raya yg aku suka sebab lagu dia happy takde bunyi sedih-sedih...malas nak sedih-sedih buang air mata jer...ihik ihik...

ermm... hari nie raya ke-4...aku dah mula kerja, masuk jer opis...pom pam pom pam...amoi n apek2 nie kasi kerja...perhhhh byk lak kerja minggu nie cam biasa cool jer la siapkan kerja, biasa la aku bukan bos...

pagi2 tadi pack kueh raya dlm bekas kasi kat amoi n apek2 kat opis nie...suka diorang makan kueh raya...siap tanya "u buat sendili ker", hahaha cam biasa aku cakap " yalohhh i bikin kat kedai sana" wakakkaak gelak jer depa tu.... depa lupa kot aku takde mak, kat gumah semua bujang trang tang tang....hahaha, walau bagaimana pon projek cat ruang tamu, meja jepun n simple hiasan kat ruang tamu tu nampak lah skit meriahnyer kalau tak kelam jerrrr, akak2 aku masuk jer ruang tamu semua cakap.." wahhhh...cantiknya..." (tak tau la betui ker tak, or saje nak ambik hati aku) kekekek tapi lain skit la....dinding green apple...simple jer....aku nak panggil moden style pon tak bole....nantilah aku letak gambo ruang tamu tu kat sini.

esok pepagi subuh nak gi hantar adik kat KLIA, malam nie start ronda cari rumah sewa or bilik sewa baru kot...mangkok hayunnyer housemate nak dok dgn adik beradik pompuan dia lak...ceh aku yg jadi mangsa kena pindah....malas nak bising pindah pon pindah lah...bukan susah..cari lagi privasi lagi best...takde sapa nak kacau.

ermmm raya cam biasa jer....tiap2 tahun sama..takde kelainan...serupaaaaa jerrrr naik bosan pon ade...yg pasti ade nasi himpit, rendang , lemang, ketupat, kueh2 raya....baju raya tu jer la...pastu gi ziarah kubur n saudara mara....bab ziarah tu aku suka la..tapi bab2 adik beradik tak mai gumah nie yg tak best...cam bangang jer aku rasa diorang tu....raya ke 30 mai gumah pon takpe la...nie bayang pon tak nampak...ermm semenjak arwah mak takde semua buat hal memasing...takpe..takpe... org buat baik kita pun buat baik la kan apa susah...
tak mai pon takpe...aku still bole hapi...adik beradik ramai lagi....heheheh

raya rumah sedara mara, kakak2 yg hidup susah [susahlah pada pandangan mata aku, kalau depa layak terima duit zakat] lagi best...lagi meriah...dgn anak2 buah yg nakal2... hahahaha buat aku rasa seronok jer... bila tgk jer depa senyum aku rasa senangnya hati diorang nie...hehehe kan best kalau hati selalu tenang.

rasa nyesal lak tak cuti lelama hehehe kalau tak bole ronda satu mesia macam 3 thn lepas ekekeek...raya sakan aku sampai kakak aku call suruh balik gumah...hahaha apa taknya aku cam rusa masuk kg, mana pernah raya dok suasana kg...dari kecik dok raya kat KL jer..sekali dpt raya kg member2...dari mlm raya pertama sampai raya ke tujuh hahahaha depa ingat aku lari gumah kot heheheh. rilek aku masih waras :)

oklah nak sambung wat kerja..minggu depan aku letak gambo raya...eh ade ke gamba...nantilah check... :P

Comments

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…