Skip to main content

aDa mAta tak Nampak . . .

Jutawan senyap

Dah beberapa hari aku cuba habiskan baca buku jutawan senyap, penulis chef li…ermmm, bukan susah nak habiskan tapi pasai aku dok baca berulang-ulang kali satu2 perkara tu….best menyentuh jiwa yg macam nak memberontak nie…..
Cerita pasal jutawan-jutawan yg tak ternama, yg buat kerja2 kasar…berniaga kecil-kecilan…tapi bole jadi jutawan senyap….teringat juga pada buku jutawan dari planet Jupiter, penulis azizi ali… tentang mengurus kewangan dan buku lahirnya seorang jutawan (kekal sebagai perkerja dan jadi jutawan)….semuanya tentang pengurusan kewangan peribadi yg baik….releven dengan keadaan di Malaysia.
Hairannya penulis nie semua asalnya bukannya mempunyai background bisnes tapi lonjakan diri mereka utk dapatkan sesuatu yg buat mereka jadi antara yg terhebat….chef li seorang pengurus bank…penakut nak mampus bila nak mula berniaga…tapi sekarang….something kan….azizi ali…lepas spm jer…jadi pilot…..bayangkan pilot leh jadi perunding kewangan yg hebat,…perhhhh lonjakan paradigma….manusia yg berani berubah… baca buku mereka pon buat kita jadi bersemangat….tu belom buku yg ditulis oleh mat-mat saleh macam Robert kiyosaki ker Stephen covey ker….dan ramai lagi…Cuma penulis Malaysia lebih releven kat suasana dan situasi di Malaysia….
So….. bila aku nak tenteram kan jiwa yg lama tak tenteram nie….. ermmm,
Cerita2 dlm jutawan senyap tu betul2 menyentap jiwa yg tak tenteram nie…jiwa yg memberontak…one day pasti…pasti…
Eh..melalut lak….sebenarnya aku nak cerita pasai mata…..ermmm mata…
Mata yg terletak di muka kita, mata hati yg semua org tak nampak…
Ade org kate…lihat dgn hati baca dgn mata….aku tak berapa faham…tpai yg pasti minda dgn mata kena selaras baru leh nampak apa yg disebalik lahiriah tu….kalau nampak jer tapi buat2 tak nampak pon tak guna…seperti nampak ade org nak beranak tepi jalan (seperti satu kes yg keluar surat khabar beberapa tahun lepas) tapi buat hal masing-masing…buat-buat tak nampak…. Padal ramainya pemandu jln tepi jalan tu… nampak ade peluang, ambil dan jual pada org lain…sampai bila nak ade kemahiran sendiri…betullah kata seorang kawan…beza jutawan sehari dgn jutawan selama-lamanya…semuanya pasal tak nampak….mata dah ramabang…gelap mata..
“Ade mata tapi tak nampak…ade hati tapi tak tahu menilai”….cewahhhh nie dialog cerita afdlin shauki n erra nie…..tajuk lupa la….hehehehe…tak guna kan kalau ade mata tapi tak nampak…ermmm baik jadi org buta…org buta pon bole nampak…dgn cara dia tersendiri…ade org buta bole menganyam tiakr lebih baik dari org yg celik…ade org buta bole mengurut (refleksologi dan lain2) lebih baik dari y gcelik….so apa masalah mata org yg celik nie….saya rasa masalahnya hati dia tak celik…org celik tapi hati tak celik…tak bole terima pendapat org lain…tak bole terima teguran…masalah negara tu…kalau semua org macam tu.
Walau apa pun jiwa aku yg tak tenteram nie kena kasi tenteram dulu…aku dah nampak tapi masih kabur…teruk nie…mmg masalah Negara nie…something wrong somewhere.

Comments

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…