Friday, November 05, 2004

aDa mAta tak Nampak . . .

Jutawan senyap

Dah beberapa hari aku cuba habiskan baca buku jutawan senyap, penulis chef li…ermmm, bukan susah nak habiskan tapi pasai aku dok baca berulang-ulang kali satu2 perkara tu….best menyentuh jiwa yg macam nak memberontak nie…..
Cerita pasal jutawan-jutawan yg tak ternama, yg buat kerja2 kasar…berniaga kecil-kecilan…tapi bole jadi jutawan senyap….teringat juga pada buku jutawan dari planet Jupiter, penulis azizi ali… tentang mengurus kewangan dan buku lahirnya seorang jutawan (kekal sebagai perkerja dan jadi jutawan)….semuanya tentang pengurusan kewangan peribadi yg baik….releven dengan keadaan di Malaysia.
Hairannya penulis nie semua asalnya bukannya mempunyai background bisnes tapi lonjakan diri mereka utk dapatkan sesuatu yg buat mereka jadi antara yg terhebat….chef li seorang pengurus bank…penakut nak mampus bila nak mula berniaga…tapi sekarang….something kan….azizi ali…lepas spm jer…jadi pilot…..bayangkan pilot leh jadi perunding kewangan yg hebat,…perhhhh lonjakan paradigma….manusia yg berani berubah… baca buku mereka pon buat kita jadi bersemangat….tu belom buku yg ditulis oleh mat-mat saleh macam Robert kiyosaki ker Stephen covey ker….dan ramai lagi…Cuma penulis Malaysia lebih releven kat suasana dan situasi di Malaysia….
So….. bila aku nak tenteram kan jiwa yg lama tak tenteram nie….. ermmm,
Cerita2 dlm jutawan senyap tu betul2 menyentap jiwa yg tak tenteram nie…jiwa yg memberontak…one day pasti…pasti…
Eh..melalut lak….sebenarnya aku nak cerita pasai mata…..ermmm mata…
Mata yg terletak di muka kita, mata hati yg semua org tak nampak…
Ade org kate…lihat dgn hati baca dgn mata….aku tak berapa faham…tpai yg pasti minda dgn mata kena selaras baru leh nampak apa yg disebalik lahiriah tu….kalau nampak jer tapi buat2 tak nampak pon tak guna…seperti nampak ade org nak beranak tepi jalan (seperti satu kes yg keluar surat khabar beberapa tahun lepas) tapi buat hal masing-masing…buat-buat tak nampak…. Padal ramainya pemandu jln tepi jalan tu… nampak ade peluang, ambil dan jual pada org lain…sampai bila nak ade kemahiran sendiri…betullah kata seorang kawan…beza jutawan sehari dgn jutawan selama-lamanya…semuanya pasal tak nampak….mata dah ramabang…gelap mata..
“Ade mata tapi tak nampak…ade hati tapi tak tahu menilai”….cewahhhh nie dialog cerita afdlin shauki n erra nie…..tajuk lupa la….hehehehe…tak guna kan kalau ade mata tapi tak nampak…ermmm baik jadi org buta…org buta pon bole nampak…dgn cara dia tersendiri…ade org buta bole menganyam tiakr lebih baik dari org yg celik…ade org buta bole mengurut (refleksologi dan lain2) lebih baik dari y gcelik….so apa masalah mata org yg celik nie….saya rasa masalahnya hati dia tak celik…org celik tapi hati tak celik…tak bole terima pendapat org lain…tak bole terima teguran…masalah negara tu…kalau semua org macam tu.
Walau apa pun jiwa aku yg tak tenteram nie kena kasi tenteram dulu…aku dah nampak tapi masih kabur…teruk nie…mmg masalah Negara nie…something wrong somewhere.

No comments: