Skip to main content

- friends -

23 nov 2004

Pepagi nie aku dikejutkan dari lamunan pagi dgn bunyi handphone…rupanyer sms dari seorang kakak yg mengaku dia “hitam”,…kekekeke…terharu jap baca sms nie sambil dok tgk Malaysia hari ini tv3…tgk datuk noh omar steady jer dlm tv, statistic kemalangan turun skit berbanding tahun lepas…harap-harap tahun akan datang bertambah kurangnya kemalangan….please rakyat Malaysia…berhati-hati dijalan raya….sopan skit…cool ok.
Nie antara sms yg dihantar…syok lak baca ulang-ulang…heheheh

Sms 1
We meet, it was by chance…
We meet again, it was fate…
We became friends, it was destiny…
We are still friends, its our decision…
We always be friends, that’s a promise
.

Sms 2
One touch is not enough if I can have two,
One hug is not enough if I can have two,
One kiss is not enough if I can have two…
But one friends is enough if I have you
.

Semalam gi tgk rumah sewa…..macam tak best….tapi kalau takde pilihan what to do….masa tinggal lagi 7 hari jer…mana nak cari nie…nie wat aku nak sesumpah member nie…hehehe…cool syuk…nasib baik hari nie ade nampak lagi iklan umah sewa…ermmm sewa pon agak ok…ptg nanti baru gi tgk…hehehehe harap oklah umah nie…kalau tak mau berkhemah aku kat padang nie hahahah…

Sampai office aku baca utusan Malaysia…ermmm baca kisah tanah runtuh kat gombak pada 5 nov lepas…takziah buat keluarga en.azman dan keluarga, baca juga surat terbuka en. Azman ahmad…..yess u r rite sir….apa la depa nie ade kuasa jer nak tunjuk lagak…tak prihatin langsung perasaan org lain….apa pun Al-Fatihah utk Haseenah bt Azman (anak azman) semoga di limpahi rahmat dariNya….
Bila baca bab panduan n firman dari Allah swt dan hadis nabi Muhammad saw yg ditulis dlm surat terbuka en azman nie terasa sayunya hati….

(iaitu) orang-orang yg apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata; “sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”. (terjemahan Al-quran 2:156)

“Betapa indahnya keadaan yg dinikmati oleh mereka yg benar2 percaya! Ia mendapat Rahmat dalam segala keadaan. Sekiranya ia ditimpa kesusahan, kesakitan atau kemiskinan, dan ia menanggungnya dgn ketabahan, maka dugaan sedemikian membawa kebaikan kepadanya. Jika ia dianugerahkan kebahagiaan dan kemakmuran dan ia bersyukur dan merendah diri, maka ini mendatangkan kebaikan kepadanya.” (muslim)

Comments

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…