Skip to main content

one pictue with thousand of meaning...














rileks... bro.



























good job . . .




































saya lahir dan membesar di lembak kelang, mmg terasa sedikit sebanyak perkara-perkara yg berkaitan isu diatas, walaupun dr kecil bukan sy yg keluarkan wang utk bayar tol dan minyak... tp dr raut wajah ayah n bonda kita bole tahu sesuatu.

p/s: harga minyak dunia dah turun? agak2 kat malaysia turun tak?

Comments

~ GAB ~ said…
I live very far from office, like it or not I have to pay tolls everyday. The pinch of the toll hike is as such. May be from RM 1 to RM 1.40 for Guthrie but that's too much...

My latest calculations, petrol costs alone is RM 750 / month, toll = RM 250 / month --> Total of RM 1,000 just to get to office alone. What about the car maintenance? Brakes & tyres?

Erkk... TUN citer pasal toll je ek? Tambah2 lak. Walla weiii...

wekekek
gab...
ermm me live not far from office, walaupun boleh naik basikal jer ke office, tp masih terasa bahang kehangatan tol n minyak hehehehe
sbb masih guna kereta wife kesana kemari..... dulu LDP RM1, sebulan dalam RM26 x 2 = RM52 (utk tol sahaja) sekrang... RM1.60, sebulan dlm RM41.60 x 2 = RM 83.20 (naik hampir sekali ganda) tp masalahnyer tun selalu guna LDP, sama ada ke sunway, PJ or ke putrajaya... sehari kekadang sampai 5 kali pergi balik, perhhh.
if dulu kalau nk pergi rumah kakak kat cheras sehari 2-3 kali pun tak per, tp tol dah jadi RM2.30 sehala, ermmm kena fikir 8x tuh :)
tu cerita tol jer...lom masuk minyak, jammed, kereta auto or manual, cc kereta dan lelain hehehe

betul kata gab... lom masuk maintenance heheheh.

p/s: sesambil jenguk2 kedai basikal :)

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…