Thursday, January 18, 2007

Halal Food...


saya dapat short comic nie dari email smlm, elok la sy kongsi dengan kengkawan, if tak clear cuba klik pada gambar tu dan besarkan, or save as pic tu pada memana folder dan baca comic tu, ia kisah mengapa kita perlu makanan yg halal dari sumber dan cara prosesnya. maybe boleh diperjelaskan pada rakan2 yg bukan muslim. seperti saya sebagai golongan minoriti diopis nie selalu ditanya kenapa org islam tak bole makan itu, ini, kenapa org islam tak bole buat itu dan ini, kekadang letih nak jawab, tp jadi kewajipan utk perjelaskan dan biarkan mereka memahami, sekurang-kurangnya mereka faham, hormati dan tidak meremehkan apa yg org lain lakukan.

seperti isu poligami dan penutupan gudang yg campur babi dan ayam satu ketika dahulu, huh penat gak la nk explain, sbb mereka hanya faham org islam tak mkn babi, so apa salahnyer diletakkan pada tempat yg sama, ko mkn la aym, kami mkn la babi, pada pendapat mereka la, so aku pun seperti gaya seorg yg berpengetahuan tinggi dalam bab makan-makan nie [mmg suka makan hehehe] xplain panjang lebar tentang halal dan haram dalm konsep islam... hehehe walaupun diorg nmpk cam terpinga-pinga tp harap faham la hhehehe.



p/s : tahun nie raya cina...ermm tak tau la besar mana lak BBQ babi bos aku nie, tahun lepas ada la besar meja 2'x4' tu.

2 comments:

~ GAB ~ said...

Entah2 tahun ni meja saiz 4 x 8 kot? wekekeke.

One thing for sure, they'll never understand no matter how much we try to explain. This is due to the bigotry on their part. But like what TUN said, we have to explain somehow, 'cz we take it as our responsibilty to uphold the truth in it if not dignity.

m i n e r a l . . . said...

gab...
hehehe jgn terjatuh kat meja tun dah la... yup gab, ada yg faham tu bagus la, tp yg faham tp buat2 tak faham tu yg jenuh nk xplain :)