Skip to main content

Halal Food...


saya dapat short comic nie dari email smlm, elok la sy kongsi dengan kengkawan, if tak clear cuba klik pada gambar tu dan besarkan, or save as pic tu pada memana folder dan baca comic tu, ia kisah mengapa kita perlu makanan yg halal dari sumber dan cara prosesnya. maybe boleh diperjelaskan pada rakan2 yg bukan muslim. seperti saya sebagai golongan minoriti diopis nie selalu ditanya kenapa org islam tak bole makan itu, ini, kenapa org islam tak bole buat itu dan ini, kekadang letih nak jawab, tp jadi kewajipan utk perjelaskan dan biarkan mereka memahami, sekurang-kurangnya mereka faham, hormati dan tidak meremehkan apa yg org lain lakukan.

seperti isu poligami dan penutupan gudang yg campur babi dan ayam satu ketika dahulu, huh penat gak la nk explain, sbb mereka hanya faham org islam tak mkn babi, so apa salahnyer diletakkan pada tempat yg sama, ko mkn la aym, kami mkn la babi, pada pendapat mereka la, so aku pun seperti gaya seorg yg berpengetahuan tinggi dalam bab makan-makan nie [mmg suka makan hehehe] xplain panjang lebar tentang halal dan haram dalm konsep islam... hehehe walaupun diorg nmpk cam terpinga-pinga tp harap faham la hhehehe.



p/s : tahun nie raya cina...ermm tak tau la besar mana lak BBQ babi bos aku nie, tahun lepas ada la besar meja 2'x4' tu.

Comments

~ GAB ~ said…
Entah2 tahun ni meja saiz 4 x 8 kot? wekekeke.

One thing for sure, they'll never understand no matter how much we try to explain. This is due to the bigotry on their part. But like what TUN said, we have to explain somehow, 'cz we take it as our responsibilty to uphold the truth in it if not dignity.
gab...
hehehe jgn terjatuh kat meja tun dah la... yup gab, ada yg faham tu bagus la, tp yg faham tp buat2 tak faham tu yg jenuh nk xplain :)

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…