Friday, December 08, 2006

designer tandas???



hari nie seperti biasa breakfast dgn 'yobo' di presint 16 putrajaya, biasa terserempak dengan kak sira beberapa kali, sempat berborak sekejap... dan betty ade terserempak dgn saya tp dh tak cam, maybe dia semakin manis sejak dah kawin nie sampai sy tak perasan kehadiran dia disekitar. smlm 'yobo' (password utk org tersyg dlm bahasa korea :) ) pergi konvensyen wanita sebagai pemimpin perniagaan, walaupun dia tidak menceburkan diri dlm bidang perniagaan lagi, tp elokla untuk pendedahan, dan pagi nie 'yobo' cerita tentang konvensyen tersebut...dimana seorg panel dari bank dunia berpusat di thai bertanya pada seorg usahawan wanita yg berjaya dlm industri perkilangan plastik 'mengapa wanita jarang menceburi bidang perkilangan', usahawan tersebut tidak dapat jawab.....ermmm bg sy pula 'kebanyakkan' wanita apabila bercerita tentang perniagaan, perkara pertama yang terlintas ialah barangan wanita seperti kosmetik,pakaian, dan lelain (sbb tu botox laku heheeh), perkara nie terjadi pada saya juga, bila sy tanya pada yobo dan kengkawan perempuan lain...merka akan menjurus pada bidang tersebut, tidak dinafikan pasaran ia sgt luas, tp persoalannya kenapa bidang yg hampir sama yg mereka boleh fikirkan? mungkin ia mudah diuruskan kerana mereka pakar dlm perkra tersebut, agaknya la :) so kena la buat brainstorming n research skit sebelum memulakan sesuatu.

saya juga pernah ditanya, kenapa u jual t-shirt? ermm nmpknyer kena kat btg idung sendiri.... sy kate sy minat.... sy suka tgk t-shirt yg cantik2, rekabentk yg unik. nmpknyer kena tepuk dada, tanya diri sendiri la kan...

yobo juga ceritakan yg dia cemburu macam mana seseorg perempuan bole berjaya? ia mengingatkan saya pada satu pepatah "kejayaan seorg lelaki, pasti ade seorg wanita dibelakangnya" dan sy tambah... "kejayaan seorg wanita pasti ade beratus lelaki dibelakangnya." tp ade juga yg tabah, survivor....bole dikira dengan jari mereka nie.

dan hari nie yobo cerita dia ditanya lagi oleh kawan2 yg pergi konvensyen tersebut, dia nk buat bisnes apa..... yobo cakap 'AYAM' sy tersenyum jer...heheeh jgn jadi mak ayam dah la hahahaha.

p/s: gambar toilet tu hiasan semata-mata tiada kena mengena dengan cerita diatas, tp boleh dijadikan iktibar atau sumber untuk melepaskan tekanan yg semulajadi memuncak, kalau di luar negara ade designer khas utk tandas nie...heheheh malaysia designer tandas cam aku nie sure buat lawak jer.

2 comments:

aryana said...

sis x setuju bila awak kate di balik kejayaan seorang perempuan ada beratus lelaki di belakangnya... sis rasa di balik kejayaan seorang perempuan ada beribu kelukaan dan kepedihan yang di harunginya, yg menjadikannya lebih tabah untuk berjuang...

m i n e r a l . . . said...

ermm mungkin juga, jika ikut pendapat sis, mungkin tak bole guna juga "disebalik kejayaan seorg lelaki ade wanita dibelakangnya", kerana mereka (lelaki) juga mengharungi beribu kelukaan dan kepedihan utk diharungi :) [selalu perempuan nk kredit kan hehehe]