Skip to main content

designer tandas???



hari nie seperti biasa breakfast dgn 'yobo' di presint 16 putrajaya, biasa terserempak dengan kak sira beberapa kali, sempat berborak sekejap... dan betty ade terserempak dgn saya tp dh tak cam, maybe dia semakin manis sejak dah kawin nie sampai sy tak perasan kehadiran dia disekitar. smlm 'yobo' (password utk org tersyg dlm bahasa korea :) ) pergi konvensyen wanita sebagai pemimpin perniagaan, walaupun dia tidak menceburkan diri dlm bidang perniagaan lagi, tp elokla untuk pendedahan, dan pagi nie 'yobo' cerita tentang konvensyen tersebut...dimana seorg panel dari bank dunia berpusat di thai bertanya pada seorg usahawan wanita yg berjaya dlm industri perkilangan plastik 'mengapa wanita jarang menceburi bidang perkilangan', usahawan tersebut tidak dapat jawab.....ermmm bg sy pula 'kebanyakkan' wanita apabila bercerita tentang perniagaan, perkara pertama yang terlintas ialah barangan wanita seperti kosmetik,pakaian, dan lelain (sbb tu botox laku heheeh), perkara nie terjadi pada saya juga, bila sy tanya pada yobo dan kengkawan perempuan lain...merka akan menjurus pada bidang tersebut, tidak dinafikan pasaran ia sgt luas, tp persoalannya kenapa bidang yg hampir sama yg mereka boleh fikirkan? mungkin ia mudah diuruskan kerana mereka pakar dlm perkra tersebut, agaknya la :) so kena la buat brainstorming n research skit sebelum memulakan sesuatu.

saya juga pernah ditanya, kenapa u jual t-shirt? ermm nmpknyer kena kat btg idung sendiri.... sy kate sy minat.... sy suka tgk t-shirt yg cantik2, rekabentk yg unik. nmpknyer kena tepuk dada, tanya diri sendiri la kan...

yobo juga ceritakan yg dia cemburu macam mana seseorg perempuan bole berjaya? ia mengingatkan saya pada satu pepatah "kejayaan seorg lelaki, pasti ade seorg wanita dibelakangnya" dan sy tambah... "kejayaan seorg wanita pasti ade beratus lelaki dibelakangnya." tp ade juga yg tabah, survivor....bole dikira dengan jari mereka nie.

dan hari nie yobo cerita dia ditanya lagi oleh kawan2 yg pergi konvensyen tersebut, dia nk buat bisnes apa..... yobo cakap 'AYAM' sy tersenyum jer...heheeh jgn jadi mak ayam dah la hahahaha.

p/s: gambar toilet tu hiasan semata-mata tiada kena mengena dengan cerita diatas, tp boleh dijadikan iktibar atau sumber untuk melepaskan tekanan yg semulajadi memuncak, kalau di luar negara ade designer khas utk tandas nie...heheheh malaysia designer tandas cam aku nie sure buat lawak jer.

Comments

aryana said…
sis x setuju bila awak kate di balik kejayaan seorang perempuan ada beratus lelaki di belakangnya... sis rasa di balik kejayaan seorang perempuan ada beribu kelukaan dan kepedihan yang di harunginya, yg menjadikannya lebih tabah untuk berjuang...
ermm mungkin juga, jika ikut pendapat sis, mungkin tak bole guna juga "disebalik kejayaan seorg lelaki ade wanita dibelakangnya", kerana mereka (lelaki) juga mengharungi beribu kelukaan dan kepedihan utk diharungi :) [selalu perempuan nk kredit kan hehehe]

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…