Skip to main content

wallpaper...


ermm 3 minggu dh tak hisap rokok...
byk betul dugaan nk berhenti nie, tp kutabahkan jua hehhehe...
semua gara2 kesihatan yg tak bagus, tp penuh hikmahkan...
[ dlm kepala otak ade juga niat nk hisap, blum terjadi jer]

dpt call dr cimb wealth advisor, exam on 6th march, yihaaaa dpt cpt skit dr april... ok la for 2008 kickstart :)

beberapa project settle awal, tinggal office SG group jer kena settle before 12 january.. so far semua on schedule...
terima kasih tak terhingga buat kengkawan yg hantar sms wish selamat tahun baru dan lelain :)

oops seblm terlupa, pagi tadi kakak ku call, bgtau umah dia nk jual...ade sesapa berminat nk beli rumah teres dua tingkat 4 room, 3 bath, di taman mawar, cheras (RM275k).. pls contack me, TQ.. {iklan jap}...

ermm teringat kisah sy membeli wallpaper bulan lepas, so arinie nk citer pasal wallpaper...
errr wallpaper ade beberapa size [sila rujuk pembekal], wallpaper boleh mmbuatkan ruang kelihatan lbh bergaya dan nampak mewah.
sebelum anda menampal kertas dinding pastikan dinding bersih dan rata dr segala bentuk kekotoran seperti habuk dan lelain...
wallpaper yg mempunyai permukaan vinil lebih mudah dibersihkan dan wallpaper bertekstur fabric tahan lebih lama.

ermm jika anda nk tahu..
1. wallpaper than lebih lama, dan bole menutupi segala kekurangan yg terdapat pada dinding, seperti retak, bonjolan, warna huduh, dan lelain..

2. wallpaper mampu mmberi perubahan pada ruang, corak yg besar dan penuh akan mmbuatkan ruang kelihatan lbh kecil, corak yg kecil pula dan berjarak akan menampakkan ruang lbh luas, jika corak melintang ruang akan kelihatan lbh lebar, jika menegak, ruang akan kelihatan lebih tinggi...

3. kesan cap jari pada wallpaper bole ditanggalkan menggunakan sekeping roti putih dengan cara menekan dan tarik roti ditempat yg ada cap jari lepas tu kalau niat baik bolehlah makan eheheh.

4. kalau nk buang kesan minyak, sapu kawasan kotor itu dgn tepung jagung dan air, lepas tu lap dgn kain kering, errr tepung gandum dan lelain mungkin bole guna kot... cubalah heheh.

ermm semoga sesapa yg nk guna kertas dinding pada tahun 2008, bole mencorak dinding rumah mereka dgn lebih baik...
ade beberapa kertas dinding yg murah dan tak baik utk kesihatan, kerana terdapat bahan kimia yg akan dirembeskan oleh wallpaper bila keadaan cuaca berubah seperti kepanasan dan lelain, jika hendak cantik dan kesihatan juga baik, tanyalah kpd pembekal anda tentang bau yg akan terjadi kepada wallpaper itu jika keadaan kepanasan melampau, anda sendiri boleh mencium bau wallpaper tersebut, jika bau tidak menyelesakan jgnlah beli yer....

tapi kebanyakkan wallpaper di Malaysia semuanya memenuhi piawaian, jgn risau yer...
anda bole merujuk beberapa website dibawah sebagai panduan dan idea corak terbaru yg mereka keluarkan dgn harga yg berpatutan...
http://www.lamex.com.my/
http://www.rosellemontclair.com/
dan beberapa yg lain.. anda bole search kat internet jejejejej

Comments

bintang hati said…
emm..teruskan usaha kamu berhenti merokok..

kebetulan ayah SAYA masuk ICU minggu lepas..cuba teka sebab apa..?? sebab rokok laaa...

so, ambil pengajaran ok...
mama ranggie said…
mama pernah dok taman mawar tu...besar rumah die tau...mase tu mama skolh kat sana..sm taman seraya...
gud to know ur avoiding frm smoking.

cube teruskan dgn azam yg kuat okekk?
Mak Su said…
maksu minat nak taruh wallpaper, umah ni kecik sajork, 815kp.. tentu boleh kan... timakasih ngan topik ni, membuka mata dan seterusnya membuka poket... huargh huargh huargh
shasha said…
lambat lagi nak ada umah sendiri...tapi bagus utk general knowledge...hehehhe..thanks
bintang hati...
erkkk takutnya...

mamaranggie...
err mmg besar mama, ntah2 berjiran tak heheheh

fealize elianoer...
yeass yesss thanks for ur support.

maksu..
bole maksu tak kia brapa besar pon, dan tak semestinya kena pasang dikeseluruhan ruang, mungkin satu 'feature wall' dh cukup utk beri impact yg luar biasa... :)

shasa...
sama2 la kita belajar :)
Mak Su said…
tq, akan cuba bila bajet mengizinkan... dan dah lawat rumah ke2 mak su? http://jamilahyangayu.blogspot.com/
Pegawai Khalwat said…
Aku nak cakap bab rokok dulu.

Husband member aku sekarang dah berenti rokok, sebab dia terpaksa bypass jantung dia. Tu pun dia jenis aktif bersukan tu.

So, berentilah terus.

Kedua, aku tak berapa berkenan dengan wallpaper. Entah, aku pun tak tahu kenapa?

Okey ke camtu.
butaseni said…
bro,member aku selalu bagi rokok free kat aku dalam 2-3 karton sebulan.dia kerja kapal.aku nak kasi kau 1 karton sebulan kalau kau hisap balik,nak?hehehehehe
(syaiton yang menghasut)hahahaha
tegezoot said…
Byk pompuan suka laki yg tak isap rokok!

Apa hal aku bgtau kt engko pasal ni?

Biarlah!
bunga rampai said…
Salam,

Kadang lelaki yang merokok nampak hensem ... jejejejejj.
(isy, saya ni kan dah terjangkit dengan jejejejjjej kamu nih):-D

Tapi barangkali paru-paru dan jantungnya tak hensem ... jejeejjje.

Terima kasih panduan wallpaper. Nak tanya, berapa lama jangka hayat wallpaper memandangkan cuaca tropika yang panas dengan kelembapan yang tinggi? Terima kasih.
viruspadu said…
sy pun nak pasang wallpaper, tungguuuu
Saya tak suka pakai kertas dinding. Saya lebih suka letak cermin ataupun kemasan kayu. Hehehe!
maksu...
wahhh byk rumah maksu yerk hehehe

pegawai khalwat...
rokok, yeahh akan ku trus cuba berhenti, caiyokk caiyokkk
wallpaper, citarasa memasing tak sama kan bro :)

butaseni..
err apa kate hang pos 2-3 karton rokok kat ku, tp ku jual balik kat kedai kekekekek....
cisss kureng adem, jejejej

tegezot..
errr dulu ade janji nk berhenti...
skrg br nk kotakan jejejej

bunga rampai...
nmpk macho yerk hehehe
ermm susah nk cakap jangka hayat wallpaper nih, bergantung kpd pemasangan, ada yg sampai 10 - 30 tahun, ade yg kekal selagi rumah tak runtuh.... bergantung kpd kualiti, tp ade sejenis coating brand 'silkcoat' dr turki yg tu cantik, tp tak berapa sesuai kat mesia, senng melakat habuk dn sukar dibersihkan....
[ jejejejejej virus baru :) ]

viruspadu..
leh la tunjuk hasilnya nnti :)

blackpurple...
err citarasa kita hmpir sama :)
jejejeje

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…