Thursday, January 03, 2008

wallpaper...


ermm 3 minggu dh tak hisap rokok...
byk betul dugaan nk berhenti nie, tp kutabahkan jua hehhehe...
semua gara2 kesihatan yg tak bagus, tp penuh hikmahkan...
[ dlm kepala otak ade juga niat nk hisap, blum terjadi jer]

dpt call dr cimb wealth advisor, exam on 6th march, yihaaaa dpt cpt skit dr april... ok la for 2008 kickstart :)

beberapa project settle awal, tinggal office SG group jer kena settle before 12 january.. so far semua on schedule...
terima kasih tak terhingga buat kengkawan yg hantar sms wish selamat tahun baru dan lelain :)

oops seblm terlupa, pagi tadi kakak ku call, bgtau umah dia nk jual...ade sesapa berminat nk beli rumah teres dua tingkat 4 room, 3 bath, di taman mawar, cheras (RM275k).. pls contack me, TQ.. {iklan jap}...

ermm teringat kisah sy membeli wallpaper bulan lepas, so arinie nk citer pasal wallpaper...
errr wallpaper ade beberapa size [sila rujuk pembekal], wallpaper boleh mmbuatkan ruang kelihatan lbh bergaya dan nampak mewah.
sebelum anda menampal kertas dinding pastikan dinding bersih dan rata dr segala bentuk kekotoran seperti habuk dan lelain...
wallpaper yg mempunyai permukaan vinil lebih mudah dibersihkan dan wallpaper bertekstur fabric tahan lebih lama.

ermm jika anda nk tahu..
1. wallpaper than lebih lama, dan bole menutupi segala kekurangan yg terdapat pada dinding, seperti retak, bonjolan, warna huduh, dan lelain..

2. wallpaper mampu mmberi perubahan pada ruang, corak yg besar dan penuh akan mmbuatkan ruang kelihatan lbh kecil, corak yg kecil pula dan berjarak akan menampakkan ruang lbh luas, jika corak melintang ruang akan kelihatan lbh lebar, jika menegak, ruang akan kelihatan lebih tinggi...

3. kesan cap jari pada wallpaper bole ditanggalkan menggunakan sekeping roti putih dengan cara menekan dan tarik roti ditempat yg ada cap jari lepas tu kalau niat baik bolehlah makan eheheh.

4. kalau nk buang kesan minyak, sapu kawasan kotor itu dgn tepung jagung dan air, lepas tu lap dgn kain kering, errr tepung gandum dan lelain mungkin bole guna kot... cubalah heheh.

ermm semoga sesapa yg nk guna kertas dinding pada tahun 2008, bole mencorak dinding rumah mereka dgn lebih baik...
ade beberapa kertas dinding yg murah dan tak baik utk kesihatan, kerana terdapat bahan kimia yg akan dirembeskan oleh wallpaper bila keadaan cuaca berubah seperti kepanasan dan lelain, jika hendak cantik dan kesihatan juga baik, tanyalah kpd pembekal anda tentang bau yg akan terjadi kepada wallpaper itu jika keadaan kepanasan melampau, anda sendiri boleh mencium bau wallpaper tersebut, jika bau tidak menyelesakan jgnlah beli yer....

tapi kebanyakkan wallpaper di Malaysia semuanya memenuhi piawaian, jgn risau yer...
anda bole merujuk beberapa website dibawah sebagai panduan dan idea corak terbaru yg mereka keluarkan dgn harga yg berpatutan...
http://www.lamex.com.my/
http://www.rosellemontclair.com/
dan beberapa yg lain.. anda bole search kat internet jejejejej

14 comments:

bintang hati said...

emm..teruskan usaha kamu berhenti merokok..

kebetulan ayah SAYA masuk ICU minggu lepas..cuba teka sebab apa..?? sebab rokok laaa...

so, ambil pengajaran ok...

mama ranggie said...

mama pernah dok taman mawar tu...besar rumah die tau...mase tu mama skolh kat sana..sm taman seraya...

fealize_eleanoer said...

gud to know ur avoiding frm smoking.

cube teruskan dgn azam yg kuat okekk?

Mak Su said...

maksu minat nak taruh wallpaper, umah ni kecik sajork, 815kp.. tentu boleh kan... timakasih ngan topik ni, membuka mata dan seterusnya membuka poket... huargh huargh huargh

shasha said...

lambat lagi nak ada umah sendiri...tapi bagus utk general knowledge...hehehhe..thanks

m i n e r a l . . . said...

bintang hati...
erkkk takutnya...

mamaranggie...
err mmg besar mama, ntah2 berjiran tak heheheh

fealize elianoer...
yeass yesss thanks for ur support.

maksu..
bole maksu tak kia brapa besar pon, dan tak semestinya kena pasang dikeseluruhan ruang, mungkin satu 'feature wall' dh cukup utk beri impact yg luar biasa... :)

shasa...
sama2 la kita belajar :)

Mak Su said...

tq, akan cuba bila bajet mengizinkan... dan dah lawat rumah ke2 mak su? http://jamilahyangayu.blogspot.com/

Pegawai Khalwat said...

Aku nak cakap bab rokok dulu.

Husband member aku sekarang dah berenti rokok, sebab dia terpaksa bypass jantung dia. Tu pun dia jenis aktif bersukan tu.

So, berentilah terus.

Kedua, aku tak berapa berkenan dengan wallpaper. Entah, aku pun tak tahu kenapa?

Okey ke camtu.

butaseni said...

bro,member aku selalu bagi rokok free kat aku dalam 2-3 karton sebulan.dia kerja kapal.aku nak kasi kau 1 karton sebulan kalau kau hisap balik,nak?hehehehehe
(syaiton yang menghasut)hahahaha

tegezoot said...

Byk pompuan suka laki yg tak isap rokok!

Apa hal aku bgtau kt engko pasal ni?

Biarlah!

bunga rampai said...

Salam,

Kadang lelaki yang merokok nampak hensem ... jejejejejj.
(isy, saya ni kan dah terjangkit dengan jejejejjjej kamu nih):-D

Tapi barangkali paru-paru dan jantungnya tak hensem ... jejeejjje.

Terima kasih panduan wallpaper. Nak tanya, berapa lama jangka hayat wallpaper memandangkan cuaca tropika yang panas dengan kelembapan yang tinggi? Terima kasih.

viruspadu said...

sy pun nak pasang wallpaper, tungguuuu

blackpurple @ jowopinter said...

Saya tak suka pakai kertas dinding. Saya lebih suka letak cermin ataupun kemasan kayu. Hehehe!

m i n e r a l . . . said...

maksu...
wahhh byk rumah maksu yerk hehehe

pegawai khalwat...
rokok, yeahh akan ku trus cuba berhenti, caiyokk caiyokkk
wallpaper, citarasa memasing tak sama kan bro :)

butaseni..
err apa kate hang pos 2-3 karton rokok kat ku, tp ku jual balik kat kedai kekekekek....
cisss kureng adem, jejejej

tegezot..
errr dulu ade janji nk berhenti...
skrg br nk kotakan jejejej

bunga rampai...
nmpk macho yerk hehehe
ermm susah nk cakap jangka hayat wallpaper nih, bergantung kpd pemasangan, ada yg sampai 10 - 30 tahun, ade yg kekal selagi rumah tak runtuh.... bergantung kpd kualiti, tp ade sejenis coating brand 'silkcoat' dr turki yg tu cantik, tp tak berapa sesuai kat mesia, senng melakat habuk dn sukar dibersihkan....
[ jejejejejej virus baru :) ]

viruspadu..
leh la tunjuk hasilnya nnti :)

blackpurple...
err citarasa kita hmpir sama :)
jejejeje