Skip to main content

kereta + blog = rindu

smlm pergi kilang baju, buat tempahan t-shirt utk kengkawan cyber, lepas mkn minum dlm perjalanan balik ternampak sebuah satria putih dengan tayar kiri terperosok ke dalam longkang, aku berhenti, sambil tgk si adik angkat pemandu perempuan tu cuba mengeluarkn kereta...aku bg cadangan kena 'reverse' kereta nie, kalau kedepan habis semua masuk longkang... mujur ada sebuah kancil berhenti dan membantu... kami pakat ikat dengan tali dan tarik satria tu ke belakang... aku pula masuk dlm satria dan drive ke belakang... syukur semua selamat dan takde kerosakan teruk...

dalam perjalanan balik, aku asyik teringat kereta lama aku.... isk rasa rindu la plak... sbb bila masuk dlm kereta satria putih tu keadaan hampir sama, dengan deruman bunyi yg tak terlalu bising, ada turbo timer atas stereng, knob gear yg aku suka, stereng jer jenis yg berbeza, sbb aku punya dulu momo...yg pasti satria putih tu enjin masih sama, bukan enjin evo mcm aku punya dulu.... terasa macam nk memandu semula... rindu nak masuk track...rindu nk lihat dan dgr bunyi-bunyian kereta berdesing bersaing satu sama lain...ermm mngkin zaman utk aku dh berakhir....


bak kate exbos merangkap kwn baik aku "u kena lepaskan sesuatu utk dptkn sesuatu yg lebih baik, setara, atau tak dapat apa-apa langsung" . . .


oh yer surat khabar beberapa hari ini ada cerita pasal bloggers... silalah berhati2 bila menulis kang masuk ISA plak.. hehhehe takleh la aku nk laser2 lagi kt sini. tp elok la utk kebaikan bersama, aku pernah jumpa blog yg hentak kaum lain kaw-kaw....tak syg jari tul diorg tu... ada juga blog ahli politik yg aku baca kekadang rasa muak... igt diorg jer betul... yg peminat fanatik pulak ambil bulat2 tanpa usul periksa... kelmarin aku beli majalah pc, tgk tajuk depan cam best hhehheh "orang asia suka blog" ehheheh aku antaranya kot.


oklah nk sambung baca blog akitek mesia nie...aku msh minat architecture walaupun dh terkuar skit dr landasan...yihaaaaaaaaaaa...



p/s: nnti wa nk sambung citer pasal kaler :)

Comments

jaketbiru said…
tingginya...

tun.. mulianya hati mu menolong orang.. keep it up
my virago need for push start..get ready
Nunn said…
duhh.. kereta itu...

wa pon penah kena cam pemandu satria tu, (tp bkn sbb tayar masuk longkang, tp sbb gearbox failure) sib baik ade brader 4WD lalu kat situ hehehe...

p/s - skrg wa ngan brader tu jadi klik lak!
butaseni said…
heheh macam kreta aku je..
a'ah hati-hati berblog,karang duduk seminggu atas ais hehe.
lepas ni kena tulis pasal keiondaha\n alam je lah,baru diorang tak kacau.
arZOoo said…
aiseyyyyy...tak tahan nyer nengok kete tuhhh...

p/s ellehhh nide tuh,tinggilahhhh sangat kunun..wahahahaah
Anonymous said…
hai salam to u tun.....

sungguh mulia hatimu tun pada ketika itu...cuba bayangkan kalaulah kereta unggu yg rosak ketika itu...mmmmm sudikah tun menolongnya???? hehehehe

always me
unggu
kacc said…
ermm..kete putihh ya..

p/s nide...turun2!...ko tu gayat mana leh duk tinggi2..
bunga rampai said…
Salam,

Aduuh, kereta itu ... berangan saya sedang memandunya!

Anda membantu, anda wira :)
tegezoot said…
kalau nak jadi arkitek kena pandai matematik ka?
jaketbiru@nide...
hehehe tak lalu arrr nk tolak virago jejejeje

nunn...
wahhhh bagus arrrr jadi kawannn... errrr sib baik wa tk tackle awek tu kekeke..

butaseni...
keindahan alam kalau salah tafsir pon leh lepak dlm ais... kekeke ais ker isa jejejej...

arzoo..
errr kete hang pon leh tahan :)

ungu..
for ungu everything my dear, eheheh

kacc...
bukan ko kenal ker kete tu kacc heheh

bunga rampai...
hari ini hari dia, esok lusa mungkin hari kita...sapa tau kan..

tegezot....
errr jadi akitek semua ilmu hisab kena tau... :) termasuk ilmu2 yg tak pernah di fikir org :).

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…