Skip to main content

color of life . . .

tadi tgh sibuk-sibuk call nippon paint...mintak color card dan lelain.. dgr sore amoi sedapp jer...pastu dia pi transfer pada en.azhar... heheh tetiba sore jadi garau hehehe sib baik service diorg nie bagus, cakap pun baik jerkkk senang hati nk berurusan [tak macam gov] kekekekke.

ermm saje nk share dr website nippon pasal color...
mana tau kengkawan leh dpt idea sesuatu kan? :)

MOOD
Blue is cool. Red is warm. White reflects light. Black absorbs light. These scant facts are what the average person knows about the physical properties of color. But ask that same person his or her opinion about the color of a room and you'll get an earful. People respond to color on a multitude of levels-psychological, cultural, physiological. Is it all subjective? That's the question to which Faber Birren, the world's reigning colorist through the '50s, '60s, and '70s, dedicated his life. He studied how colors affect human behavior, and the result of his experiments influenced generations of paint choosers.

COLOR ACCORDING TO FABER BIRREN
Red increases sexual activity, heals wounds, raises blood pressure, makes weight seem heavier, and makes time seem longer. Excellent for the creation but not the execution of ideas.
Blue decreases hormonal activity, inhibits the healing of wounds, lowers blood pressure, makes weight seem lighter, and time seem shorter.Unsuccessful in schools, offices, and hospitals.
Yellow speeds the metabolism.
Green reduces nervous and muscular tension.

Visual and mental concentration is easiest in a green, gray , or blue environment with low brightness.
Small children become relaxed in actively-colored rooms.

Peach, red, orange, brown , buff, yellow, and clear green stimulate the appetite. Pink and violet are "dessert" colors because they're perceived as being sweet.

Blondes prefer blue; brunettes prefer red.

(* references : CHIC SIMPLE : PAINT by Kim Johnson Gross & Jeff Stone *)


my feveret color? offcourse BLUE
so what yours??

Comments

Izariza said…
Salam Tun,

Kalau floral purple camner lak? :) hihih
Anonymous said…
Salam tun,

my peberet kaler GOLD, lambang kemewahan wpun x brape mewahhhhhhhhh...lalalalalala

aruZi
salam iza...
err.r.r. floral purple? seperti seseorg yg mempunyai selera yg sederhana dan sgt manis :)
purple juga ada gabungan dr warna biru :)

salam aruzi..
gold juga kaler yg cantik...tp kalau pakai baju gold d tengahari sure silau biji mata heheeh.
~elly~ said…
me...alwizzz GREEN.. kehijauan yg mmpersonakan dan mmberi ketenangan juga kedamaian... perghhh.. cintailah alam semulajadi anda...
Nunn said…
wa minat merah bro, bila dah tau makna2 dia ni, lagi tambah berminat hehehe..
arZOoo said…
ermm...maroon camne lak tun....konpem serasi ngan blue kan..jejejejejejejje
butaseni said…
aku preer red and brunette hehehehe.
tq 4 the ino man.
elly..
yeah i still remember u peberet color is greenn... kekadang sy suka juga green :)

nunn...
kekkeek sexuality xtvt tu ker yg ko suka...cehhhhh

arzo...
hehehe mungkin... maroon dlm kategori merah cuma telah diadun jadi maroonn...ermmm kulit cam arzoo mmg sesuai dgn maroon ehem ehemmm :)

butaseni...
red heheh sama cam nunn... brunette saintifik tul hhehehehe...no prob, soon i will give more info about color....tungguuuuuuuu.

p/s : kekadangberekperimentasi dgn color best :)
jaketbiru said…
kalau dalam rumah i suka warna yang lembut.. all the muda type..

kalau baju.. lebih kepada black or dark blue, dark maroon, dark green.. thats it.

tapi suka tengok yang pinkisss.. kuning.. oren dan merah..

p/s but i think i like how u look tun... ((thanks for belasah me for somebody else... sedih ooo dia tak nak cakap ngan aku dahh.. sedihh ))
~elly~ said…
amboiii abg jacket kite..pinkiss ekk..cam ade tersirat je makna warna² kesukaan abg tu ekk..heheh.. ataupun aku jek yg sesuka hati buat andaian sndiri.. kalo slh sori ekk abg ku.. huhuhu
kacc said…
ermm..suka black..
elly...
jangkaan tu mmg tak salah hehehh

kacc..
me luv wear black too
Anonymous said…
mmmmmmmmm....

hai tun its me....unggu.....wkakaka
how r u....talking about colour mana favour colour unggu???? tak tersenarai ke ha???? yang pasti unggu + biru = u know i know
wkakakakakak tun2

always me
unggu
ungu...
thanks lepak2 sini... :)
errr what u know i dunno arrr jejeje

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…