Wednesday, March 07, 2007

Qaisara Qistina Birthday...

Hari nie genap setahun birthday qaisara, ditemani dengan kek dan doa dari kami, dengan harapan dia menjadi anak yg solehah dan berjaya mengharungi dugaan hidup dengan tenang dan sabar. aminnnn.

sy teringat sabtu yg lalu jumpa kengkawan dr alam maya, seronok juga sekali sekala habiskan masa secawan air bersama mereka. walaupun dlm keadaan sibuk dengan tender di ipoh (moga berjaya) aku kehulu dan kehilir menyiapkan apa-apa yg terdaya disamping 'entertain' kawan dr jauh. disempatan yg ada aku ke central market dengan harapan utk melihat sesuatu yg aku gemari, namun hampa segala telah berubah, tiada lagi seniman yg melukis potret, tiada lagi 'masterpiece' yg boleh dilihat, cuma aku sedikit terhibur dengan permainan angklong hehehe teringat pada satu ketika aku pernah bermain dengan kawan-kawan di YMCA KL.
tp nmpkntyer central market makin tersusun, cuma susunan itu buat aku tercari-cari seniman2 yg biasa aku lihat... hampa. sedang berjalan dan membelek-belek hasil kerja kraftangan, kawan yg menemani aku sementara menunggu bas ke utara bertanya, "bolehkah mereka nie survive" merujuk pada perniagaan cenderamata mug dan key chain di belakang.... aku tersenyum je, jawapan yg aku boleh beri..."boleh, saya pernah lakukan dahulu semasa belajar, sy dpt survive bayar sewa rumah, makan, dan beli kertas mahal utk buat model, hanya dr kerja-kerja seperti mug, design t-shirt, dan lain-lain".... saya senyum sendirian teringat kisah lama :)

sy tak salahkan soalan itu, mungkin nampak seperti tidak lumayan, tp jika bersungguh ermm luarbiasa hasilnyer. sy pernah bercerita pada adik bagaimana seorg kawan di kepong melakukan perniagaan menjual t-shirt... ermm jual t-shirt saje tau hehehe boleh hidup agak senang bersama aset-asetnya dan kereta idaman dia, walaupun hanya sebiji proton perdana.
bagi sy dimana ada kemahuan pasti ada jalan, tp kalau dh tak mahu, buatlah apa pun pasti takde hasilnya.

teringat juga bagaimana ada perniagaan pelik-pelik yg mendapat perhatian dan mendatangkan keuntungan luar biasa, seperti menjalankan perniagaan melwat kubur, menjual resit atm mesin, menjual satu pixel iklan, menjual sampah, dan lain-lain... heheheh ada yg sampai menjadi jutawan hasil dr perniagaan mereka yg tidak pernah difikirkan oleh org lain.



p/s: nnti ada gambar qaisara sy upload kat sini :)

5 comments:

kacc said...

happy bday 2 qaisara..wish her all the best...

Bunga Rampai said...

Salam kenal, salam ukhuwah di alam maya :)

Duh, baru berkesempatan membalas kunjung. Terima kasih jua bertandang ke teratak sepi saya tempoh hari.

Ada birthday rupanya. Ucapan terlambat ni... Selamat Hari Lahir untuk Qaisara Qistina, moga menjadi seorang anak yang solehah.

Cubit sayang pipinya untuk saya, boleh?

~aWais~ said...

selamat hari lahir qaisara..smoga menjadi insan yg berguna di masa akan datang..

dari awais hakimi dan keluarga.

m i n e r a l . . . said...

kacc..
tq, qaisara sure hepi :)

bunga rampai...
terima kasih atas kunjungan kembali, pipi qaisara selalu kena cubit heheehh geram :)

~awais~...
terima kasih.... cantik gambar2 awais, macam ibunyer :)

hanie said...

assalamualaikum....
tun....kisah hiking kat parking lot tak nak story ke? wakakaka.....

N hepi belated b'day to qaisara from auntie hanie...