Skip to main content

Qaisara Qistina Birthday...

Hari nie genap setahun birthday qaisara, ditemani dengan kek dan doa dari kami, dengan harapan dia menjadi anak yg solehah dan berjaya mengharungi dugaan hidup dengan tenang dan sabar. aminnnn.

sy teringat sabtu yg lalu jumpa kengkawan dr alam maya, seronok juga sekali sekala habiskan masa secawan air bersama mereka. walaupun dlm keadaan sibuk dengan tender di ipoh (moga berjaya) aku kehulu dan kehilir menyiapkan apa-apa yg terdaya disamping 'entertain' kawan dr jauh. disempatan yg ada aku ke central market dengan harapan utk melihat sesuatu yg aku gemari, namun hampa segala telah berubah, tiada lagi seniman yg melukis potret, tiada lagi 'masterpiece' yg boleh dilihat, cuma aku sedikit terhibur dengan permainan angklong hehehe teringat pada satu ketika aku pernah bermain dengan kawan-kawan di YMCA KL.
tp nmpkntyer central market makin tersusun, cuma susunan itu buat aku tercari-cari seniman2 yg biasa aku lihat... hampa. sedang berjalan dan membelek-belek hasil kerja kraftangan, kawan yg menemani aku sementara menunggu bas ke utara bertanya, "bolehkah mereka nie survive" merujuk pada perniagaan cenderamata mug dan key chain di belakang.... aku tersenyum je, jawapan yg aku boleh beri..."boleh, saya pernah lakukan dahulu semasa belajar, sy dpt survive bayar sewa rumah, makan, dan beli kertas mahal utk buat model, hanya dr kerja-kerja seperti mug, design t-shirt, dan lain-lain".... saya senyum sendirian teringat kisah lama :)

sy tak salahkan soalan itu, mungkin nampak seperti tidak lumayan, tp jika bersungguh ermm luarbiasa hasilnyer. sy pernah bercerita pada adik bagaimana seorg kawan di kepong melakukan perniagaan menjual t-shirt... ermm jual t-shirt saje tau hehehe boleh hidup agak senang bersama aset-asetnya dan kereta idaman dia, walaupun hanya sebiji proton perdana.
bagi sy dimana ada kemahuan pasti ada jalan, tp kalau dh tak mahu, buatlah apa pun pasti takde hasilnya.

teringat juga bagaimana ada perniagaan pelik-pelik yg mendapat perhatian dan mendatangkan keuntungan luar biasa, seperti menjalankan perniagaan melwat kubur, menjual resit atm mesin, menjual satu pixel iklan, menjual sampah, dan lain-lain... heheheh ada yg sampai menjadi jutawan hasil dr perniagaan mereka yg tidak pernah difikirkan oleh org lain.



p/s: nnti ada gambar qaisara sy upload kat sini :)

Comments

kacc said…
happy bday 2 qaisara..wish her all the best...
Bunga Rampai said…
Salam kenal, salam ukhuwah di alam maya :)

Duh, baru berkesempatan membalas kunjung. Terima kasih jua bertandang ke teratak sepi saya tempoh hari.

Ada birthday rupanya. Ucapan terlambat ni... Selamat Hari Lahir untuk Qaisara Qistina, moga menjadi seorang anak yang solehah.

Cubit sayang pipinya untuk saya, boleh?
~aWais~ said…
selamat hari lahir qaisara..smoga menjadi insan yg berguna di masa akan datang..

dari awais hakimi dan keluarga.
kacc..
tq, qaisara sure hepi :)

bunga rampai...
terima kasih atas kunjungan kembali, pipi qaisara selalu kena cubit heheehh geram :)

~awais~...
terima kasih.... cantik gambar2 awais, macam ibunyer :)
hanie said…
assalamualaikum....
tun....kisah hiking kat parking lot tak nak story ke? wakakaka.....

N hepi belated b'day to qaisara from auntie hanie...

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…