Tuesday, February 19, 2008

siput dan burung...


dear bloggers..

dunia sy sdg berputar2... hheheheh
ermm..kiralah sudi tuan hamba sekalian mmbaca buat kali ke-3 post ini diulang cetak...
dr 2004, 2005 skrg 2008...
zasssssssssss...
copy-paste bulat2 entry terdahulu...

siput dan burung
saya suka cerita ini, ia banyak membantu saya erti bersabar, dan berusaha untuk mencapai matlamat yg saya mahukan... sebernanya post nie dh saya publish pada 0ct 2004, saya publish semula untuk tatapan rakan-rakan dan saling mengingati mengenai pelbagai perkara yg sedang kita hadapi sekrang....caiyokkk caiyokkk...26 oct 2004,… teruja lagi hari nie dgn sesuatu yg berada didepan mata….berbuka dgn kawan di KL sentral….lepas tu gi ronda-ronda kat midvalley sajer usha baju2 raya….penat aku berjalan semalam dekat 3 jam setengah…macam2 org ade.


Tapi bukan itu yg aku nak cerita…Cuma teringat sesuatu yg aku pernah baca dlm komik Indonesia ….cerita tentang siput n burung ….ermmmm .. dalam keadaan siput yg bergerak perlahan memanjat pohon pokok yg baru sahaja mengalami musim gugur….sang burung pula terbang megah dari satu pokok ke pokok yg lain…..bila sang burung sedar ade siput yg sdg panjat pokok yg takde daun tu dia pon dgn nada perli menegur siput tu…”nak gi mana tu kat atas takde daun, ko tu dah la jalan slow cam siput” [hahahah ayat nie aku reka sendiri]…siput terasa hati, siput pun cakap…

”ermmm aku nak makan pucuk daun yg muda2 dan berkhasiat utk ubati sakit dalaman aku nie”… burung pun hairan mana ade daun kat atas pokok gila kot siput nie [dalam hati burung tu la, dia cakap cam tu]. Tapi si siput tak putus asa…dia ade matlamat…walaupon mmg slow dia jalan gak dah nak berbulan dia jalan dgn sabar utk mencapai objektifnya, sang burung pula hanya mentertawakan si siput sambil2 offer nak terbangkan siput ketempat lain… cam biasa siput merendah diri dan dia yakin dgn hasil yg dia akan dapat.. Lepas selesai musim gugur…daun2 baru mula tumbuh…

waktu tu si siput dah tiba di puncak pokok dan sedang menjamu selera dgn daun2 muda yg boleh mengubati dirinya dan mengenyangkan serta puas dapat hasil yg sgt lumayan…berkat kesabaran, matlamat…dan yg seumpamanya….si siput berjaya dan bole menikmati pelbagai daun diatas pokok itu hingga habis musim. Baru sang burung sedar bahawa setiap perkara ade proses yg perlu dilalui…sama ada susah, senang dan dugaan yg ditempuhi….serta perlu ade matlamat….sedangkan siput2 lain yg baru mula memanjat bila tiba musim berbunga hanya dapat hasil apabila musim itu hamper berlalu.

Lebih kurang camtu la cerita tu….aku ingat citer nie sampai bila2….dan biasa aku ceritakan cerita nie pada anak2 buah dan junior2 waktu aku study dulu…bukan apa…student architecture kekadang susah nak dapat sesuatu konsep…so perlukan cerita yg bole mengukuhkan konsep dan mereleasekan jiwa yg selalu tertekan. Jadi rasanyer aku sedang melalui proses tu semula…setelah proses pertama hancurrr…takpe teruskan usaha…setiap perkara ade proses kan… ermmmm

.--aku dan sesuatu --

23 comments:

bunga rampai said...

Salam,

Terima kasih cerita ini,cukup bermakna.

Nyata 'Sabar' memainkan peranan penting untuk mencapai matlamat.

m i n e r a l . . . said...

bunga rampai...
sama-sama...benar...sabar,doa,usaha,tawakal...

bintang hati said...

emm..SAYA pertama kali baca cerita ni..mendalam maksud tersirat dlm cerita ni..

pada SAYA usaha siput tu mmg bagus..kita kena berusaha dari sekarang, baru lah dpt hasilnya 5 atau 10 tahun akn datang..right..?

thanks en. mineral..(",)

wanie_agk said...

salam. sabar itu subur..

Mak Su said...

iya lah, bersabarlah. anyway siput tu pakar ramalan musim/cuaca ker?

dah lama tak melawat jamilah?

m i n e r a l . . . said...

bintang hati...
yeahhh u get it... errr nk jadi jutawan bukan dlm masa sekelip mata kan :)

wanie_agk...
salam, ermm nice word,

maksu,,,
kekeke maksu..
alamak lupa dh address jamilah, mana sy simpan yerk.

Mak Su said...

nyorok kat sini
http://jamilahyangayu.blogspot.com/

arZOoo said...

ermmmmmmmm....sabar sahabat paling akrab menjadi teman menempuh hari mendatang...

rena said...

kalau lah saya ada waktu siput tu sedang memanjat, secara suka relanya saya akan jadi cheerleader spya dia lebih bersemangat.

go go power rangers!!

fealize_eleanoer said...

usaha tangga kejayaan...

**bkn tangga gi the mall ekk**

:D

amir said...

Bagus jugak ko ni tun

amir

m i n e r a l . . . said...

maksu.. tq

arzoo.. yeahhh

rena..
hehehe, err pakai skirt pendek erk? jejejeje

fealize...
naik lif bole tak? :)

amir...
errrr tak la bagus mana...

butaseni said...

hehe best crita ni,nanti crita gembala kambing lak ok :D

Pegawai Khalwat said...

Siput babi ke?

Kalau siput belitung?

jaketbiru said...

burung murai kan....???

Anonymous said...

Slowly but surely....


aruZi

anaiz said...

hmm..very nice story!!

m i n e r a l . . . said...

butaseni..
kekeke nnti tunggu wa jd tokey kambing lak

pgawai khalwat..
siput babi...jejeje

jaketbiru...
err burung arr janji burung yg bole terbang... :)

aruzi..
yer yer

anaiz..
come beb story something...

nanies said...

apa masalah....

viruspadu said...

x ngape

ulang seploh kali citer ni pun takpe hehehe

blackpurple @ jowopinter said...

Sod Ba Ro. Ya, ya.

Lama tak makan siput sedut... :D

m i n e r a l . . . said...

nani...
jiwa..jiwa

viruspadu...
sila baca 10x erkk :)

blackpurple..
siput sedut my feveretttt tuhhh

Princess Redbloodsnow said...

such a nice story mori aa abg syuk
morale of the story

=> ERTI KESABARAN

hehehe..
z nk jadik mcm ciput tuh ah
tp x nak jadik cam ciput cedut lerr
hahahahaha..:P

my payberot gak tuh abg syuk ^_^