Skip to main content

siput dan burung...


dear bloggers..

dunia sy sdg berputar2... hheheheh
ermm..kiralah sudi tuan hamba sekalian mmbaca buat kali ke-3 post ini diulang cetak...
dr 2004, 2005 skrg 2008...
zasssssssssss...
copy-paste bulat2 entry terdahulu...

siput dan burung
saya suka cerita ini, ia banyak membantu saya erti bersabar, dan berusaha untuk mencapai matlamat yg saya mahukan... sebernanya post nie dh saya publish pada 0ct 2004, saya publish semula untuk tatapan rakan-rakan dan saling mengingati mengenai pelbagai perkara yg sedang kita hadapi sekrang....caiyokkk caiyokkk...26 oct 2004,… teruja lagi hari nie dgn sesuatu yg berada didepan mata….berbuka dgn kawan di KL sentral….lepas tu gi ronda-ronda kat midvalley sajer usha baju2 raya….penat aku berjalan semalam dekat 3 jam setengah…macam2 org ade.


Tapi bukan itu yg aku nak cerita…Cuma teringat sesuatu yg aku pernah baca dlm komik Indonesia ….cerita tentang siput n burung ….ermmmm .. dalam keadaan siput yg bergerak perlahan memanjat pohon pokok yg baru sahaja mengalami musim gugur….sang burung pula terbang megah dari satu pokok ke pokok yg lain…..bila sang burung sedar ade siput yg sdg panjat pokok yg takde daun tu dia pon dgn nada perli menegur siput tu…”nak gi mana tu kat atas takde daun, ko tu dah la jalan slow cam siput” [hahahah ayat nie aku reka sendiri]…siput terasa hati, siput pun cakap…

”ermmm aku nak makan pucuk daun yg muda2 dan berkhasiat utk ubati sakit dalaman aku nie”… burung pun hairan mana ade daun kat atas pokok gila kot siput nie [dalam hati burung tu la, dia cakap cam tu]. Tapi si siput tak putus asa…dia ade matlamat…walaupon mmg slow dia jalan gak dah nak berbulan dia jalan dgn sabar utk mencapai objektifnya, sang burung pula hanya mentertawakan si siput sambil2 offer nak terbangkan siput ketempat lain… cam biasa siput merendah diri dan dia yakin dgn hasil yg dia akan dapat.. Lepas selesai musim gugur…daun2 baru mula tumbuh…

waktu tu si siput dah tiba di puncak pokok dan sedang menjamu selera dgn daun2 muda yg boleh mengubati dirinya dan mengenyangkan serta puas dapat hasil yg sgt lumayan…berkat kesabaran, matlamat…dan yg seumpamanya….si siput berjaya dan bole menikmati pelbagai daun diatas pokok itu hingga habis musim. Baru sang burung sedar bahawa setiap perkara ade proses yg perlu dilalui…sama ada susah, senang dan dugaan yg ditempuhi….serta perlu ade matlamat….sedangkan siput2 lain yg baru mula memanjat bila tiba musim berbunga hanya dapat hasil apabila musim itu hamper berlalu.

Lebih kurang camtu la cerita tu….aku ingat citer nie sampai bila2….dan biasa aku ceritakan cerita nie pada anak2 buah dan junior2 waktu aku study dulu…bukan apa…student architecture kekadang susah nak dapat sesuatu konsep…so perlukan cerita yg bole mengukuhkan konsep dan mereleasekan jiwa yg selalu tertekan. Jadi rasanyer aku sedang melalui proses tu semula…setelah proses pertama hancurrr…takpe teruskan usaha…setiap perkara ade proses kan… ermmmm

.--aku dan sesuatu --

Comments

bunga rampai said…
Salam,

Terima kasih cerita ini,cukup bermakna.

Nyata 'Sabar' memainkan peranan penting untuk mencapai matlamat.
bunga rampai...
sama-sama...benar...sabar,doa,usaha,tawakal...
bintang hati said…
emm..SAYA pertama kali baca cerita ni..mendalam maksud tersirat dlm cerita ni..

pada SAYA usaha siput tu mmg bagus..kita kena berusaha dari sekarang, baru lah dpt hasilnya 5 atau 10 tahun akn datang..right..?

thanks en. mineral..(",)
wanie_agk said…
salam. sabar itu subur..
Mak Su said…
iya lah, bersabarlah. anyway siput tu pakar ramalan musim/cuaca ker?

dah lama tak melawat jamilah?
bintang hati...
yeahhh u get it... errr nk jadi jutawan bukan dlm masa sekelip mata kan :)

wanie_agk...
salam, ermm nice word,

maksu,,,
kekeke maksu..
alamak lupa dh address jamilah, mana sy simpan yerk.
Mak Su said…
nyorok kat sini
http://jamilahyangayu.blogspot.com/
arZOoo said…
ermmmmmmmm....sabar sahabat paling akrab menjadi teman menempuh hari mendatang...
rena said…
kalau lah saya ada waktu siput tu sedang memanjat, secara suka relanya saya akan jadi cheerleader spya dia lebih bersemangat.

go go power rangers!!
usaha tangga kejayaan...

**bkn tangga gi the mall ekk**

:D
amir said…
Bagus jugak ko ni tun

amir
maksu.. tq

arzoo.. yeahhh

rena..
hehehe, err pakai skirt pendek erk? jejejeje

fealize...
naik lif bole tak? :)

amir...
errrr tak la bagus mana...
butaseni said…
hehe best crita ni,nanti crita gembala kambing lak ok :D
Pegawai Khalwat said…
Siput babi ke?

Kalau siput belitung?
jaketbiru said…
burung murai kan....???
Anonymous said…
Slowly but surely....


aruZi
anaiz said…
hmm..very nice story!!
butaseni..
kekeke nnti tunggu wa jd tokey kambing lak

pgawai khalwat..
siput babi...jejeje

jaketbiru...
err burung arr janji burung yg bole terbang... :)

aruzi..
yer yer

anaiz..
come beb story something...
nanies said…
apa masalah....
viruspadu said…
x ngape

ulang seploh kali citer ni pun takpe hehehe
Sod Ba Ro. Ya, ya.

Lama tak makan siput sedut... :D
nani...
jiwa..jiwa

viruspadu...
sila baca 10x erkk :)

blackpurple..
siput sedut my feveretttt tuhhh
such a nice story mori aa abg syuk
morale of the story

=> ERTI KESABARAN

hehehe..
z nk jadik mcm ciput tuh ah
tp x nak jadik cam ciput cedut lerr
hahahahaha..:P

my payberot gak tuh abg syuk ^_^

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…