Skip to main content

color trend 2008/2009


dear bloggers...

selamat pulang bercuti semuanya.. harap semua dlm keadaan baik sejahtera..


ermm seperti yg sy janjikan, sy ingin berkongsi beberapa perkara mengenai warna yg akan menjadi ikutan, errr ini semua dr nippon paint, if company lain mungkin sedikit berlainan, [takde komisen arr tulis nippon]


just nak share mengenai color inspiration nippon paint yg dikeluarkan oleh us color marketing, mereka nie mmg expert mengenai warna dan subject warna nie agak subjektif...

jadi untuk melancarkan sesuatu warna ia memerlukan inspirasi dan keadaan semasa yg berlaku disekeliling kita, dari segi budaya,politik, selebriti, teknologi, environment, warisan dan pelbagai lagi, dan mungkin kita akan mengenang sesuatu perkara berdasarkan warna-warna yg kita nampak, errr contoh seperti... kalau kita lihat sesuatu tempat penh warna warni kita akan mengandaikan seperti pelangi, tadika, atau satu perarakan dan pesta... pasti akan tercetus kenangan-kenangan ditempat2 itu...

contoh lain seperti saya pernah melihat palitan warna maroon didinding serta dihias dgn lampu kelip-kelip, dlm sedar atau tidak sy sebenarnya mengimbau kenangan dan kesukaan saya, errr seperti warna baju 'yobo' yg sy suka lihat dia pakai, hehehhe...


ermm nippon paint keluarkan 5 range color yg mungkin akan menjadi ikutan ditahun 2008/2009, warna2 ini mendapat inspirasi dari keadaan bumi, pengaruh selebriti, cabran teknologi semasa, seni dan warisan, dan global inspirasi seperti akan berlansungnya temasya sukan olimpik di beijing, errr silalah check sendiri kat http://www.nippontpaint.com/ utk maklumat lanjut yerk. [rasanya tak update lg website tu kot]


diluar negara ade juga perubatan yg menjalankan terapi warna, di malaysia sy tidak pasti, jadi warna sebenarnya mempengaruhi karekter individu dan menampilkan imej sesuatu tempat atau individu tertentu, jika anda perasan ahli politik dengan fesyen dan warna yg hampir sama sepanjang zaman, kenapa? kerana ia menjadi trademark, sama juga seperti celebriti yg selalu mahu menampilkan pelbagai kelainan...


errr citer byk2 nnti aku juga yg fenin, jadi sebelum kita semua fenin tgk warna, tgklah pada diri sendiri apa yg anda suka dan tanyalah kpd yg pakar atau kengkawan adakah ia sesuai buat anda...

heheheh selain biru, sy lebih senang dgn tonar hitam dn putih :)

err korang suka warna apa?

Comments

This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.
i suke kaler bronze and pinkish !

sgt menawan..d booms!!
Ceera said…
saya suka colo ijo dan merah...

tapi ijo yang pertama ya...

harussssssssss...
Mak Su said…
suka biru, tapi tak berani nak taruh kat umah... takut tak menjadi
bintang hati said…
SAYA suker purple...hehehe...kata orang purple tu warna utk orang yg setia...waaa!! hehehe...

nanti dh ada umah sendiri leh cat colour purple..combine colour purple gelap dgn purple lembut...ok..?
Aku suka biru. Tak kiralah biru apa, janji biru. Hehehe!
Kema said…
salam. tumpang baca blog yer.

saya suka kaler... kaler luna steadler. warnanya pekat. kalau faber castle, tak pekat.

erk! lari tajuk ek?
bunga rampai said…
Salam,

Wah, tentang warna! Terima kasih berkongsi info.

Saya suka warna blog saya ... jejjejjee :-)
fealize...
perhh u really feminin..

ceraa...
sure suka alam semulajadi dan ehem
suka 'standout' kan kann kann

maksu..
biru tak sesuai di ruang makan, tahu kenapa? sbb tiada makanan natural bewarna biru, ia tidak menjadikan org berselera utk mkn...

bintang hati...
yeahh anda mmg setia :)
bole combine tone color purple... cunnn sbagai 'feature wall' purple n putih pon cantik

jowopinter...
kita serupaaa.....
percaaya atau tidak 95% kemeja sy bewarna biru :)

kema...
hehehe sy suka kedua2nya... tp faber ade kaler pencel yg bole combine dgn air... jejejej

bunga rampai...
yeahh sy pon suka :)
Pegawai Khalwat said…
Ya...aku juga suka kaler hitam putih.

Tapi kalo kena pilih kaler lain, aku suka kaler tanah.

Range khakis, pokok2 dan sebagainya.

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…