Thursday, June 29, 2006

basikal

ermm hari nie dengar topic kat hot fm pasal basikal, sempena kayuhan basikal dari KL ke danga bay oleh farah fauzana dan faizal ismail, moga diorg berjaya harunginyer...teringat la pulak kisah2 lama sewaktu naik basikal nie :) . ..

waktu kecik2 dulu aku nie mmg degil dan nakal skit....skit jer tau hahahaha [[percaya la]] . . . lepas 3 hari aku dan adik bersunat atau berkhatan [ bahse sopannyer ] kami telah menjelajah menaiki basikal satu kg di kg melayu sr kundang, tasik biru tuuuu ehhehehe, mujur tak bentan :), antara lain yg aku masih igt bagaimana bahu kanan aku terkehel sbb buat free style [[ zaman BMX ]] adoi seminggu tak gi sekolah tak leh menulis, dan plg best jeng jeng jenggggg bawak awek naik basikal, lepas kami habis study group kat Pj awek tu nk tumpang...awek tu degil aku kate takde seat utk dia duduk, dia nk duduk gak kat palang basikal tu, ermm lantak la, bawak jer ada la dekat sebatu nk hantar dia gi stesen bas, at last dia suh berenti tak sanggup pinggul dia yg lentik tu dah kebas hehehehe... sian aku lak yg kena jln kaki temankan dia, yerla time tu PJ byk anjing liar bahaya tau heheheh sbb tu aktiviti sampingan aku lastik anjing zaman sekolah dulu sian anjing2 tu :).
tapi rasa romantik la plak bawak awek naik BMX, walaupun rambut dia sering menghalang penglihatan aku hehehhheeh.

zaman sekolah menengah dulu kalau tension sure aku akan mengayuh basikal mengelilingi old town pj sorang2, dlm 2 pusingan baru balik rumah...rasa rileks.... rasa lepas tekanan lepas penat kayuh.... rasa bebas.

antara lain aku pernah konvoi ramai2 dlm tingkatan 2 dari RRIM sg buluh ke tasik biru, lalu estet getah, kg cina, paya jaras, kg setia, kuang, dan sampai ke tasik biru, semua lalu jln dalam, lalu celah2 rumah org pun ade ehhehehehe shortcut la konon....sampai tasik biru perhhh apa lagi mandi laaa, tasik biru mmg best dulu ditengah2 tu ade cam pulau, skrg dah rata, untuk pengetahuan tasik biru tu bekas lombong bijih, jika sesapa berenang ke tgh jika bernasib baik bole pijak dan berdiri atas mesin pengorek lombong tu... dalamnyer hingga air jadi berwarna biru cam laut... tak caya? jom gi tasik biru :), sbb dulu belakang rumah kami tasik biru tu la.

semua tu tinggal kenangan jer kan... korang sure ade xperience naik basikal nie, share la skit dgn aku. :)

13 comments:

Jeego said...

Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website cara mudah buat wang. Peluang cara mudah buat wang di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

syasya said...

Iman kecik2 dulu pun slalu naik basikal dgn daddy dan adik :) selalunya dari rumah ke laut...kita juga ada tasik mcm yg abg syuk ckp tu...Tampines Green Lagoon...disitu juga ada citer ttg ular besar putih...dan di tgh-tghnya juga ada spt small island ;)
kenangan best iman naik basikal...balik dari laut pasir ris...turun bukit...tak leh break, break rosak pulak...iman zoom terus langgar jeep...head 1st...dah darah meleleh dari mulut...daddy tanggalkan t-shirtnya utk balut leher iman supaya menatang darah yg meleleh ;p hehe...
sebab tu lah skrg ni iman selalu semaet kot? ahakz...

mineral said...

hehehe syasa kena pakai helmet lenkali bila naik basikal...jejeje

Anonymous said...

from ICE (l4tte) -->>

tun... ICE memang salah sorang dari org yg x pernah rasa xperience 'tasik biru' dan 'terkehel' u tuh... sebab....

ekekekekek (gelak dulu...)

ICE x reti naik beskal...... uwaaaaa..... memang kaki apa ntah nk sebut ICE nih.. kalau x reti main bola boleh sebut kaki bangku..

ICE nih.. kaki hape ehhh..?? dari kecik sampai lah dah tinggi melayut nih.. x pas2 lagi naik beskal.. ekekekekekke

Karl Hiunzm said...

Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

Karl Hiunzm said...

Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website kerja dari rumah. Peluang kerja dari rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

nanies said...

waa...bagus ek citer beskal ko..aku pun ade..tapi tak ade tasik2 nie..coz umah aku dulu atas bukit...masa duk sabah..baru dapat beskal..tapi beskal lebih besar dari tuannye..heheh actually bukan tuk aku beskal tuu..tuk kakak2 aku..yerlah rasa marah lah tak dapt beskal..hari2 aku belajar naik sampai ilang lah bakul kat beskal tu..tapi beskal chooper..best skarng tak dapat dah beskal camtu..kat palang dia cam ade gear tu..klasikkan...aku jatuh masa turun bukit..nak jadik superwoman lah tu..hamik ko jatuh...luka lah ape lagi...tapi sorok2 takut mak marah..tu je citer aku...

mineral said...

to ice..
hehehe kes ko sama cam akak aku daaa ehhehe tp dia pandai bawak kete tau hahahah walaupun auto...so gi la beljar bawak kete dlm dunia yg mencabar dan pantas nie....

to nanies...
basikal chooper yerla..lama tak nmpk dh beskal tu, kalu ade leh letak kat muzium... aku nk tgk parut luka ko bole wakkaakakakk

Shaark said...

Waa..syok gak naik beskal nih. Pengalaman naik beskal yg paling aku tak leh lupa
ialah masa aku gi rombongan ker Bukit Cerakah Shah Alam..(lama tuh masa kat kolej).
Disebabkan keluasan bukit cerakah yg saujana mata memandang, member aku suggest
the best way nak explore naik train jer sbb senangkan tetapi cadangan member aku tuh..
aku and my other frens (ada laa dlm 5-6 org) kami pandang sepi jerk. Kekonon nak adventure laa
so, kita org pun sewa laa beskal.

Maka bermula laa adegan kayuh mengayuh ni..aku rasa kejap jer kut..tak sampai 10mins semer
dah mengah. Yer laa, dah tentu bukit cerakah tuh berbukit kat sana sini. Cam nak mampuih
rasa eh mengayuh beskal. Sudahnyer bila dah letih sgt..kami tolak jer beskal tuh heheehe
Nak jadi ceta..tgh2 dok tolak beskal dlm keadaan termengah2 tuh..lalu ler member aku tadi
naik train..cess! tersengeh2 jer dia mandang kita org. Lepas pada tuh, aku tobat dah
tak mo lagi naik beskal. Siang2 lagi aku dah tanam hasrat..kalo dtg lagi tempat nih aku nak
naik train jer senang....:-D

Moral of the story :- Len kali jgn berlagak..dengar nasihat org..heheeh

mineral said...

to shark.

hehehe takpe sbb tu ko masih slim sharkkk jejejejej.

~ GAB ~ said...

Bukan nak tulis pasal apa, rumah GAB sekarang ni kat Saujana Utama tu kira tak jauh le dari Tasik Biru... Rupa2nya TUN asal situ ek...? Patutlah masa GAB bawa anak2 ke situ hari tu GAB terbayang TUN saja bila tengok ketenangan tasik biru tuh...

Anonymous said...

ceta pasal beskal..ingat masa kecik dulu..bawak lari beskal nenek aku...tau je la beskal tua..siap ada palang melentang kat depan...aku dah la kecik...mana la nak lepas kaki mengayuh kalau duduk....nak langkah palang tu pun x lepas...wakhakahka...so sbb kan degil nak bawa juga...(aku ada beskal roda 3 tp x nak naik...malu la kononnya...x ganaz..geggegeg)...aku terpaksa la kayuh dr bawah palang tu..beskal tu pun kene la senget skit...lebih kurang mcm kat sarkas tu la...hahhaha....emmm...aku bawak beskal ke...beskal tu bawak aku...gegge...

(kacc)

mineral said...

to gab
hahahaha gab bahaya tu

to kacc
hehehehe tak dpt ku bayangkan camner ko kayuh beskal camtu waktu dedulu heheheheh