Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2008

low cost house . . .

color option 1















color option 2













color option 3













color option 4

dear bloggers... ilustrasi diatas menunjukkan warna-warna yg dipilih oleh adik angkt sy, ilustrasi itu juga dibuat oleh dia sndri... cantikkan.. hehhe mmg cantik, syukur muda2 lg dh beli rumah walaupun rumah kos rendah, ermm tujuan sy ciplak gmbar ni buh kat blog sbb nk tunjuk perbezaan warna dlm ruang yg terhad. bagaimana sesuatu warna itu bole mempengaruhi ruang, dan effect yg terhasil apabila bertembung dgn cahaya semula jadi, walaubagaimana pun, ini hanya ilustrasi, pelaksanaan lebih penting, jadi gambaran awal membantu kita memilih warna yg sesuai kan? walaupun tak byk yg bole dilakukan dlm ruang terhad ini, ilusi akan menjadikan ruang ini nampak besar, segar dan melegakan hati penghuninya, ianyer terpulang pada jenis warna, bahan kemasan dan bahan ilusi, contoh : penggunaan cermin disudut yg sesuai mampu menyerlahkan ruang tersebut, aksesori yg tidak berlebihan juga membantu menjadikan ruang itu lebih praktikal. jika diperhatik…

superman...!

dear bloggers...

rasa mcm lama tak update... sibuk skit dgn proposal multi-purpose building di zoo negara, harap semua ok la, br jer siap pagi nih setelah 2-3 hari buat 'brain juice'.








perspective view...












open concept cafe...




dan beberapa hari lepas juga aku bertengkar dgn bos utk ntah keberapa kali...semuanya pasal kerja, nothing personal... bila masuk isu profesionalism nie semua perkara kena ambil kira.
ntah la rasa macam tak serasi hingga aku beritahu nk berhenti.. jumaat lepas dia call pujuk..aku buat tak tau, hati tgh panasss... smlm dia ajak bincang... aiyak kepala tgh berat kejar submission lagi nk discuss2.. ku bukan apa, mamat nie kalau discuss kang lain macam skit...last2 dia mintak maaf, pujuk suh tlg handle company nie, cehhhhhhhhh
ermm masa nie la peluang hentak dia betul-betul, ku bkn tak pernh ade comp sndri, tp jgn la jadi superman, semua benda nk kejar, nk tlg, tp diri sndri 'NGOK' pakai spender kt luar...
lepas tu memacam dia janji dengan aku... elehhh rasa …

color trend 2008 - 2013

8 march telah dijalankan satu proses yg agak panjang sehari suntuk untuk menunggu warna-warna yg akan menjadi kegemaran seluruh malaysia antara warna-warna yg terlibat biru tua, biru muda ade skit merah, merah, hijau dan putih, ermm agak pening jugak nk pilih warna yg sesuai...

teringat satu soalan sewaktu seminar warna beberapa bulan lepas... "kenapa warna biru susah hendak disesuaikan diruang makan?"
so dgn mudahnyer patricia dr color marketing USA cakap [wa translate bahse melayu],
jawapannya " kerana tiada makanan berwarna biru"

ermm nmpknyer color utk 2008-2013 kenalah sesuai dgn permintaan dan fungsi ruang2 yg hendak diisi dan ditampung....
sebahagian besar memilih biru tua [tua sgt dh kot] sebilangan memilih merah [harap tak jd cm singapore] sebilangan hijau [seperti yg diduga] dan warna baru muncul dgn gah tiba2 biru muda [mungkin ank muda suka warna ini]

jadi dptlah disimpulkan bahawa warna biru tua tak semestinya menjadi pilihan semata2, kerana manusia juga suk…

hanya di mercu...

dear bloggers...

sdg sibuk dengan sesuatu....
tiba-tiba ade keinginan menonton grand finale on in a million... tgk si ayu kecil itu buat hati berkata-kata... "inilah bakat" . . .
beberapa hari selepas itu pasti ku kuatkan radio sewaktu memandu jika lagu hanya dimercu diputarkan.... semangattt beb...yihaaa

share something...

Hanya Di Mercu
Lagu: Aubrey Suwito
Lirik: Habsah Hassan

Mimpi dan harapan
Cecita yang tinggi menjulang
Tak pernah terluahkan
Hanyalah di hati tersimpan
Terpendam
Keterbatasan diriku menjadi penghalang

korus:
Sampai bila aku bertanya sampai bila
Ku harus mencuba
Bila lagi desak hatiku bila lagi
Aku harus berani

Lalu ku bangkit tegak berdiri
Mengatur langkah ku terus mendaki
Cita-citaku
Di mercu

Mimpi dan harapan bagaikan duri yang mencengkam
Seandainya ku biar cecita dihati tersimpan
Terpendam
Keterbatasan tak wajar menjadi penghalang

Bridge:
Aku mencari kekuatan
Dalam kelemahan
Aku temui kejayaan
Dalam keberanian

p/s: selamat mengundi kepada warganegara Malaysia....jangan gaduh2 arrr