Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2005

kawan - (e-mail dr seorg teman)

KAWAN...
kata emak.. kawan itu umpama api,
mula-mula bila kelihatan kecil ia nampak indah belaka,
tapi jika api itu mula membesar dan merebak
ia boleh membuat hidup jadi musnah,
tapi kata abah pula, kawan itu umpama
mendirikan sebuah rumah di tebing arus...
kalau berani dan gagah menghadapi segala onak-duri yang berlaku,
maka berkekalan kehidupan dan persahabatan...
tapi lain pula kata abang... baginya kawan itu umpama layang-layang,
jika ikatan yang dibina di pegang dengan sama erat maka ikatan persahabatan itu akan menjadi kukuh...
tapi kata kakak, kawan itu umpama sekuntum bunga tahi ayam...
makin dekat makin berbau... Tapi makcik pula selalu berkata,
kawan itu seperti racun, ada pahit dan gentir,
kalau tidak pandai memilih dan merasa maka ia pasti mengundang bahaya...
Tapi bagi aku... kawan itu semuanya indah belaka...
walaupun ia dikatakan umpama api, ibarat berumah di tebing arus, ibarat layang-layang, bau umpama sekuntum bunga tahi ayam, racun....
tapi bagi aku kawan itu ibarat pelita....
ia sen…

- setahun usia

sedar tak sedar blog nie dah setahun...skit pembaharuan dilakukan, ermmm i luv blue kaler, thanks kepada kengkawan yg sudi jenguk-jenguk kat sini...komen u all sgt dihargai,

ermm aku dh malas skit nk berchatting dlm ruang yg terbuka, rasa lebih selesa dlm lingkungan yang terhad, mungkin tunggu masa yang sesuai come back with something, sekarang nie asyik fikir nk cari duit jer....nk beli rumah wachaaaa target tu.

byk idea yg bagus kawan-kawan brainstorming, cuma tunggu masa dan paperwork settle, kena buat research jugakkan, tak mo jadi cam dulu-dulu. learn from mistake...yeahhh syuk u can do it...
syuk boleh...yihaaaaaaa

HARI YANG MENDUNG..[[[ AL-FATIHAH ]]]

18 oct . . .
selepas berbuka kami dikejutkan dgn beberapa panggilan dan sms dari saudara mara sebelah isteriku yg memberitahu caca zainal (pensyarah UPM) meninggal dunia...innalillahwainnailaihirojiunn...kami tak dpt ziarah pada malam tu kerana istri tak berapa sihat, kami ambil keputusan melawat selepas sahur nanti . . .

19 oct . . .
pukul 4:30 pagi aku bangun utk bersahur di kejutkan sekali lagi dgn sms dari kakak ku yg tak sempat aku baca...sms pertama pukul 3:30 pagi sms "abg masuk wad icu"... sms kedua pukul 4:30 pagi "abg dah tiada"... terkejut kerana aku baru sahaja berjumpa abg ipar ku Mansur b. Husin (Pesara Guru) itu dirumahnya pada minggu lepas...keadaannya sihat walupun baru lepas keluar wad kerana sakit jantung. Innalillahwainnailaihirojiunnn...

selepas menziarahi arwah caca zainal di kelana jaya...kami terus ke HUKM menziarahi abg iparku itu, dari sana kami terus ke segamat utk kebumikan arwah, hiba melihat keadaan sufian (10 thn) dan nurul hidayah (7 thn…

ghatering di kelab sultan sulaiman

pada 15 oct satu perjumpaan sambil berbuka puasa di kelab sultan sulaiman diadakan, walaupun ade beberapa org yg tak dpt hadir disaat-saat akhir namun majlis tetap berjalan dgn meriah..., terima kasih kepada Dr.Khalid, Orkid dan anak-anaknya.. Biskut kering, hubby dan anak..rush, Dr.Cruzz, Ell, Jet,Markerpen, Adott.com, Apple Tree, gotee, dan kepada diriku sendiri serta istri tersayang....cewahh.

catatan aku :
6:40 - aku,wife,gotee,jet,rush dan apple sampai...terus cari meja reserved atas nama dr.khalid :)...lepak sambil tunggu yg lain sampai.

6:50 - biskut kering dan hubby tiba....rush pergi jemput markerpen yg tiba dari ipoh (jauh tuu)

7:00 - dr.cruzz tiba... lepas tu apa lagi sessi ambil makanan dan berbuka... lepas solat maghrib...rancak berborak..biasala sessi kutuk mengutuk (tunggu maya tak kunjung tiba) kekekek ampun la pada mereka yg tersedak waktu berbuka hari berkenaan :)

9:00 - baru pulang...selepas jumpa pemilik cafe dato mokhtar...hehehe mana tahu ade peluang2 baru ker :)

tabik…

SELEMBAR BULU MATA

Diceritakan di Hari Pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili.Ia dituduh bersalah, menyia-nyiakan umurnya didunia untuk berbuat maksiat. Tetapi ia berkeras membantah."Tidak. Demi langit dan bumi sungguh tidak benar. Saya tidak melakukan semua itu."

"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa," jawab malaikat. Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu ke segenap penjuru.Tetapi anehnya, ia tidak menjumpai seorang saksi pun yg sedang berdiri.Di situ hanya ada dia sendirian. Makanya ia pun menyanggah, "Manakah saksi-saksi yg kau maksudkan? Di sini tdk ada siapa kecuali aku dan suaramu."

"Inilah saksi-saksi itu," ujar malaikat. Tiba-tiba mata angkat bicara, "Saya yg memandangi." Disusul oleh telinga, "Saya yg mendengarkan." Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yang mencium dan menghidu" Bibir mengaku, "Saya yang merayu." Lidah menambah, "…

ORANG MELAYU ???

APA YANG MENGHALANG KEJAYAAN ORANG MELAYU?

MEMANDANG RENDAH DAN TAK YAKIN PADA BANGSA SENDIRI -Tanpa kita sedari kita sering kali memandang rendah akan keupayaan bangsa sendiri.bilamana seorang melayu menjalankan perniagaan atau membuat sesuatu selalunya kita tak ambil pusing dan sering kali berkata ..’ ALAH TAK KEMANA PUN TU ‘. Jika sikap inilah yang kita terusa amalkan memang tak kemana pun kita. Sepatutnya lah kita membantu dan memberi sokongan kepada bangsa sendiri . Cuba kita bandingkan bangsa lain..cina umpamanya yang memang berjaya mendominsi ekonomi negara kita , pernah kita lihat orang cina memperlekehkan kaumnya…adakah sering kita lihat perniagaan kaum cina gagal..sudah tentu tidak..kerana mereka bersikap membantu sesama mereka..lihat sajalah kaum cina dengan pendidikan rendah pun pun mereka boleh menjadi tauke..kenapa tidak kita…Kekadang kita lihat kaum cina menjalankan perniagaan yang kita sendiri merasa pelik dan tak yakin akan berjaya ..tapi tengok akhirnya mereka be…
GHATERING BERBUKA PUASA UNTUK WARGA LAMAN ASMARA, TEMPAT : AL'AMO CAFE DI KELAB SULTAN SULAIMAN, WAKTU BERKUMPUL : 6.15 PTG, BAYARAN : RM25 (DEWASA) RM15 (KANAK-KANAK), TARIKH : 15 OKTOBER 2006, CARA MENYERTAI : JOIN LAMAN ASMARA CHAT ROOM, CARI NICK .dr.eViL DAN BERIKAN NO PHONE ANDA (NO ANDA SELAMAT). PERTANYAAN : SILA TULIS DLM GUEST BOOK BAWAH WEBSITE INI, KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI. TARIKG TUTUP : 13 OKTOBER 2006.
mineral
a`kum kawan-kawan, ermmm lama juga aku tak menulis dlm blog nie... apa-apa pun saya ucapkan selamat menjalani ibadah berpuasa, moga tahun ini lebih baik dari tahun lepas.
mineral