Skip to main content

"failure to manage success"

banyak benda aku nak tulis...kerana kesibukan menguruskan sesuatu byk perkara terhimpun dalam salah satu sudut benak otak ku ini.... semalam aku tak pergi ofis tapi aku pergi ofis lagi satu untuk selesaikan beberapa kerja... rasa macam sibuk sangat kerana ada dua portfolio yang di jaga :) . . . setelah kami melakukan presentation proposal di JPA putrajaya hingga pukul 5 petang trus makan di souq sebelah masjid putra, sambil menghayati keindahan tasik putrajaya yang seperti selaut mata memandang itu...

dalam perjalanan pulang macam2 soalan yg aku tanyakan pada partner projek ku yg merupakan ex bos aku sendiri dahulu..... tentang perniagaan yang dikawal selianya beberapa tahun dahulu, tentang pemegang-pemegang saham yg berpecah belah...bagaimana perkara seperti itu boleh berlaku, sedangakan prestasi syarikat semakin bagus.... jawapan yg dia beri sgt ringkas dan padat..iaitu.. " failure to manage success"...ermmm ade ketidak puasan hati... biarpun dah berjaya namun manusia tetap tidak puas.... berpecah bukan kerana kegagalan kewangan tetapi kerana kegagalan menguruskan kejayaan....bunyinya pelik tapi benar...hakikat hidup pelbagai perkara bole berlaku.... " failure to manage success" tu sentiasa bermain dalam benak aku nie, harap2 moga aku tidak tergolong dalam org-org yg sedemikian....aminnn.

kekadang aku pun "semaettttt" heheheh perkataan baru aku belajar dari syarina, seorg adik dari singapura....semaet yg maksud blurrr or slow heheheh... byk perkara aku belajar beberapa minggu lepas... selain dari "semaettt" dan " failure to manage success" ialah menginsafi diri sendiri dan mengurus persahabatan yg terjalin...ermmm realtionship pun kena uruskan ehhehe tp itulah realitinya, bagaimana untuk urus... tepuk dada, tanya diri sendiri.

Comments

Anonymous said…
Greets to the webmaster of this wonderful site. Keep working. Thank you.
»

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…