Skip to main content

Halal ! ! ! !

hari nie agak sibuk dgn beberapa urusan rasami dan tidak rasmi, serta urusan-urusan yg diluar jangkaan menerjah kebenak minda aku satu persatu.
Antara beberapa perkara yg bermain diminda mengenai makanan halal.
beberapa hari yang lalu aku menikmati PAU Ahmad dari P.A Food industries...ermm mmg sedap tidak seperti pau-pau lain yg pernah aku makan, walaupun kecil tp rasanyer berbaloi. seorg kawan pun menegur aku dgn memberitahu pau ahmad tu syarikat cina yg punya dan macam-macam lagi nasihat dan teguran yg diberi antaranyer, 1. org kafir (org cina malaysia) dah pandai menggunakan nama islam untuk melariskan produk mereka...2. belum tentu bersih dan halal... 3.berhati-hati memilih makanan (tq my prenzz) . . .

ermmm... ade beberapa yg aku terfikirkan...
1. ade logo halal kat pelapik pau tu, sah dari JAKIM lagi.
2. bagus org cina nie buat bisnes...mempelbagaikan jenama dan tahu market mereka dimana.
3. mmg kena berhati2...tp kalau ade logo yg disahkan sendiri oleh jakim takkan nk was-was lagi kan. [[ yg lelain tak ingat biasa la aku RAM rendah]]

cuma beberapa perkara yg aku tak sedap hati bila kawan aku tu kate kita kena pentingkan diri sendiri..takde org akan bantu kita...kita kena buat sendiri...jgn support bisnes org kafir nie..lom tentu halal dan bersihnya.... err..err bila aku tanya apa patut kita buat...ermm nmpknyer tiada jawapan yg memuaskan hati.
aku terangkan pada dia mengapa cina malaysia nie buat bisnes halal jadi haram seperti contoh kes babi campur dgn ayam...bagi org cina [[ err..err 4 tahun dah aku kerja dgn cina, diorg mmg ngok skit bab halal ]] diorg cuma tahu org islam tak minum arak dan tak makan babi kerana mereka pun tahu benda tu haram utk org islam....tp pengurusan halal haram tu diorg tak tahu...maknanyer diorg tak kisah babi tu bungkus sekali dgn ayam pun...asalkan org islam tak makan babi...hahahaha kelakarkan...tp tu realitinyer ..mereka tidak dijelaskan bagaimana menguruskan halal dan haram.
tapi kalau JAKIM bole keluarkan sijil halal maknanyer mereka sudah tentu tahu bagaimana menguruskan perkara halal tu.

err..errr bab pentingkan diri sendiri tu aku 100% tak sokong... ermm sbb pentingkan diri sendiri la bangsa sendiri cepat musnah...lebih baik bersatu padu banyak perkara berat bole menjadi ringan [[ fikir-fikirkanlah ]] salah satu contoh, boikot barangan denmark heheheh DUMEX dh kerugian di negara-negara islammm yesss teruskan boikot...tu pun syarikat kafir gak tu.

ermm satu hal lagi...kalau nk ikutkan byk makanan kat pasaraya tu kita tak bole makan ...kalau nk ikut cara kawan aku tu la...sebab.. kebanyakannyer semua company org kafir...yg supply makanan dalam tin jgn citer la lagi takde logo HALAL.. maggie tu pun bukan company islam isk banyak la....tak percaya korang pi la pasaraya memana dan tgk sendiri. [[ sayur tu pun dari kebun apek gak]]
kita makan apabila tidak timbul was-was dlm diri...ermm penting juga tu kan....

harapan aku semoga lebih ramai lagi bumiputera islam yg menjadi pembuat makanan halal dan menyahut seruan kerajaan menjadikan malaysia Hub makanan halal sedunia... ermmm cerita pasal hub makanan halal nie... respek gak aku pada company cina nie (munchys) yg hanya mengeluarkan biskut sahaja...bermula dari kecil-kecilan akhirnya pengedar terbesar ke timur tengah...makanan halal bebbbb.... org arab pun mkn biskut cina nie... Halal ker??? halal la kot kalau tak takkan lepas ke timur tengah.... tp makna halal tu luaskan...

kalau dlm bisnes aku mmg respek kat diorg nie (cina) contohnyer seperti kes pau ahmad tadi.... mmg kena dgn market...kenapa melayu tak luaskan pasaran ke cina ke india ker thailand ker...gunala jenama yg sesuai...contoh bodoh dari aku... keropok lekor ah moi ker... nasi lemak minachi ker what ever la. jgn la rigid sgt...
"melayu nie nk cepat senang tak mo susah-susah" [ tu kate-kate tun mahathir ]
patut arrr skim cepat kaya ramai yg berpusu-pusu joint...yerla cepat kaya la katakan.
lebih baik bersatu padu tingkatkan ekonomi org islam dari mengata org islam melayu tu buat bisnes tak bagus la..itu la..ini laa.... yerla melayu nie kan tuan tanah yg sgt cekap dlm urusan pemerintahan, mereka bukan ahli perniagaan natural seperti kaum lain...beri mereka masa untuk belajar dari kesilapan.... apek-apek yg meniaga tu [[contoh bos aku]] bukan ade diploma pun...tp mereka mula dari bawah.... hasilnya.... ermmmm sendiri mau ingat la.
berbalik pada kata-kata tun mahathir tadi....hehehehe anda yg membaca fikir-fikirkanlah apa yg patut dilakukan....
pastikan ade tindakan untuk generasi baru yg lebih matang dan berdaya saing [[[ cewahhhhh pandai jer aku cakap...insyAllah ]]]

berbalik pada soalan aku tadi??? apa harus kita buat??? ermmm ...

Comments

Anonymous said…
Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»
Anonymous said…
Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…