Wednesday, March 29, 2006

Halal ! ! ! !

hari nie agak sibuk dgn beberapa urusan rasami dan tidak rasmi, serta urusan-urusan yg diluar jangkaan menerjah kebenak minda aku satu persatu.
Antara beberapa perkara yg bermain diminda mengenai makanan halal.
beberapa hari yang lalu aku menikmati PAU Ahmad dari P.A Food industries...ermm mmg sedap tidak seperti pau-pau lain yg pernah aku makan, walaupun kecil tp rasanyer berbaloi. seorg kawan pun menegur aku dgn memberitahu pau ahmad tu syarikat cina yg punya dan macam-macam lagi nasihat dan teguran yg diberi antaranyer, 1. org kafir (org cina malaysia) dah pandai menggunakan nama islam untuk melariskan produk mereka...2. belum tentu bersih dan halal... 3.berhati-hati memilih makanan (tq my prenzz) . . .

ermmm... ade beberapa yg aku terfikirkan...
1. ade logo halal kat pelapik pau tu, sah dari JAKIM lagi.
2. bagus org cina nie buat bisnes...mempelbagaikan jenama dan tahu market mereka dimana.
3. mmg kena berhati2...tp kalau ade logo yg disahkan sendiri oleh jakim takkan nk was-was lagi kan. [[ yg lelain tak ingat biasa la aku RAM rendah]]

cuma beberapa perkara yg aku tak sedap hati bila kawan aku tu kate kita kena pentingkan diri sendiri..takde org akan bantu kita...kita kena buat sendiri...jgn support bisnes org kafir nie..lom tentu halal dan bersihnya.... err..err bila aku tanya apa patut kita buat...ermm nmpknyer tiada jawapan yg memuaskan hati.
aku terangkan pada dia mengapa cina malaysia nie buat bisnes halal jadi haram seperti contoh kes babi campur dgn ayam...bagi org cina [[ err..err 4 tahun dah aku kerja dgn cina, diorg mmg ngok skit bab halal ]] diorg cuma tahu org islam tak minum arak dan tak makan babi kerana mereka pun tahu benda tu haram utk org islam....tp pengurusan halal haram tu diorg tak tahu...maknanyer diorg tak kisah babi tu bungkus sekali dgn ayam pun...asalkan org islam tak makan babi...hahahaha kelakarkan...tp tu realitinyer ..mereka tidak dijelaskan bagaimana menguruskan halal dan haram.
tapi kalau JAKIM bole keluarkan sijil halal maknanyer mereka sudah tentu tahu bagaimana menguruskan perkara halal tu.

err..errr bab pentingkan diri sendiri tu aku 100% tak sokong... ermm sbb pentingkan diri sendiri la bangsa sendiri cepat musnah...lebih baik bersatu padu banyak perkara berat bole menjadi ringan [[ fikir-fikirkanlah ]] salah satu contoh, boikot barangan denmark heheheh DUMEX dh kerugian di negara-negara islammm yesss teruskan boikot...tu pun syarikat kafir gak tu.

ermm satu hal lagi...kalau nk ikutkan byk makanan kat pasaraya tu kita tak bole makan ...kalau nk ikut cara kawan aku tu la...sebab.. kebanyakannyer semua company org kafir...yg supply makanan dalam tin jgn citer la lagi takde logo HALAL.. maggie tu pun bukan company islam isk banyak la....tak percaya korang pi la pasaraya memana dan tgk sendiri. [[ sayur tu pun dari kebun apek gak]]
kita makan apabila tidak timbul was-was dlm diri...ermm penting juga tu kan....

harapan aku semoga lebih ramai lagi bumiputera islam yg menjadi pembuat makanan halal dan menyahut seruan kerajaan menjadikan malaysia Hub makanan halal sedunia... ermmm cerita pasal hub makanan halal nie... respek gak aku pada company cina nie (munchys) yg hanya mengeluarkan biskut sahaja...bermula dari kecil-kecilan akhirnya pengedar terbesar ke timur tengah...makanan halal bebbbb.... org arab pun mkn biskut cina nie... Halal ker??? halal la kot kalau tak takkan lepas ke timur tengah.... tp makna halal tu luaskan...

kalau dlm bisnes aku mmg respek kat diorg nie (cina) contohnyer seperti kes pau ahmad tadi.... mmg kena dgn market...kenapa melayu tak luaskan pasaran ke cina ke india ker thailand ker...gunala jenama yg sesuai...contoh bodoh dari aku... keropok lekor ah moi ker... nasi lemak minachi ker what ever la. jgn la rigid sgt...
"melayu nie nk cepat senang tak mo susah-susah" [ tu kate-kate tun mahathir ]
patut arrr skim cepat kaya ramai yg berpusu-pusu joint...yerla cepat kaya la katakan.
lebih baik bersatu padu tingkatkan ekonomi org islam dari mengata org islam melayu tu buat bisnes tak bagus la..itu la..ini laa.... yerla melayu nie kan tuan tanah yg sgt cekap dlm urusan pemerintahan, mereka bukan ahli perniagaan natural seperti kaum lain...beri mereka masa untuk belajar dari kesilapan.... apek-apek yg meniaga tu [[contoh bos aku]] bukan ade diploma pun...tp mereka mula dari bawah.... hasilnya.... ermmmm sendiri mau ingat la.
berbalik pada kata-kata tun mahathir tadi....hehehehe anda yg membaca fikir-fikirkanlah apa yg patut dilakukan....
pastikan ade tindakan untuk generasi baru yg lebih matang dan berdaya saing [[[ cewahhhhh pandai jer aku cakap...insyAllah ]]]

berbalik pada soalan aku tadi??? apa harus kita buat??? ermmm ...

2 comments:

Anonymous said...

Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»

Anonymous said...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»