Wednesday, January 04, 2006

cuti hari raya haji.

Selamat tahun baru utk semua kengkawan dan pembaca blog sekalian....

ermmm pagi nie segar jer aku ke ofis....penuh semangat konon-kononnya...tp bila difikirkan memo yg baru company aku keluarkan...rasa cam nk hentak jer keyboard nie kat pala diorg tu.... kalau dulu nuzul quran dan hari raya haji sure cuti, termasuk la cuti-cuti yang lain...tp tahun 2006 hari raya haji tak cuti arghhHH dah la ku janji dgn bini aku nk balik kg hari raya haji nie...alamat kena apply cuti la plak....pelik sungguh hari raya haji tak cuti...cis ciss cissss, mmg la kalau ikut labour law sah, sbb diorg declare cuti hari2 yg wajib bercuti....tp hari raya haji tak cuti rasa pelikkk...seumur hidup aku bekerja tak pernah tak cuti raya haji, nie 1st time aku tak diberi cuti pada hari raya haji...diorg nie mabuk ker apa?

tahun baru cina dah la kena wajib apply cuti 3 hari...sbb ikut apek2 dan amoi2 sini cuti seminggu, tambah pulak dgn cuti raya haji terpaksa apply 2 hari...lepas tu aku ade kursus (personal) la plak seminggu...semua dah 12 hari....uwarghhhHHh awal tahun cuti aku baki 2 hari jer....cissssssss tu lom bini aku bersalin lagi...sure unpaid leave tu.....
HR manager pun pening, sbb diorg kate top management yg tak mo declare cuti tu, diorg dah advise, tp takleh buat apa2....huh korang pun sama la gak...takut sgt. bila aku buat petisyen baru la kelam kabut pi tanya GM (melayu).... huh tak guna tul...past suh aku simpan dulu petisyen sbb dia kate bos tu pedendam nnti takut bonus effect...apa kejadahnya....dah 3 tahun lebih aku kerja sini, tak pernah ade prob cam tu...semenjak berkembang maju nie...macam2 la plak songeh diorg nie...dari rumah kedai hingga ke bangunan sendiri tersergam indah dgn fasiliti 5 star, dah lupa diri ker.... nie semua top management baru punya kerja la nie...mangkok hayun tullllll.

apa la kejadahnya hari raya haji tak diberi cuti [leh masuk edisi siasat tak?] , setiap tahun cuti ...tahun nie plak tak cuti.. KENAPAAAAAAAAAAA !!!!

2 comments:

insan biaso yoo said...

encik...kesian kt encik kan... pelik pun pelik gak kt opis encik tu..hishh hishh hishh.. ape kejadahnye RAYA HAJI x cuti? bengong ke per.. lagi 1..kalo isteri encik bersalin, encik x dpt ke cuti FREE..ape ekk org sebut.. PATERNITY..mcm kt opis saya nih..sume suami yg isteri branak, dpt 2 hari tau cuti.. x best sgguh la opis encik nih..tapi..nak buek cmno kan..dah cmtu tmpek cek carik rezeki dah totapkan..sabo yo lahhh.. tak pun daghi dulu laie den dongar encik nk caghi kojo lain..caghi la cecopek..ahaksss

PiNaT said...

laaaa, bukan raya haji tu cuti wajib ke? satu hari je kan?

takpelah, ko kenalah amik cuti.. pasal wife ko bersalin lak, sepatutnya ko dapat cuti free 3 hari.. mana law company ko pakai tu?

tapi apo2 pun sian kat ko.. selamat hari raya haji..