Skip to main content

cuti hari raya haji.

Selamat tahun baru utk semua kengkawan dan pembaca blog sekalian....

ermmm pagi nie segar jer aku ke ofis....penuh semangat konon-kononnya...tp bila difikirkan memo yg baru company aku keluarkan...rasa cam nk hentak jer keyboard nie kat pala diorg tu.... kalau dulu nuzul quran dan hari raya haji sure cuti, termasuk la cuti-cuti yang lain...tp tahun 2006 hari raya haji tak cuti arghhHH dah la ku janji dgn bini aku nk balik kg hari raya haji nie...alamat kena apply cuti la plak....pelik sungguh hari raya haji tak cuti...cis ciss cissss, mmg la kalau ikut labour law sah, sbb diorg declare cuti hari2 yg wajib bercuti....tp hari raya haji tak cuti rasa pelikkk...seumur hidup aku bekerja tak pernah tak cuti raya haji, nie 1st time aku tak diberi cuti pada hari raya haji...diorg nie mabuk ker apa?

tahun baru cina dah la kena wajib apply cuti 3 hari...sbb ikut apek2 dan amoi2 sini cuti seminggu, tambah pulak dgn cuti raya haji terpaksa apply 2 hari...lepas tu aku ade kursus (personal) la plak seminggu...semua dah 12 hari....uwarghhhHHh awal tahun cuti aku baki 2 hari jer....cissssssss tu lom bini aku bersalin lagi...sure unpaid leave tu.....
HR manager pun pening, sbb diorg kate top management yg tak mo declare cuti tu, diorg dah advise, tp takleh buat apa2....huh korang pun sama la gak...takut sgt. bila aku buat petisyen baru la kelam kabut pi tanya GM (melayu).... huh tak guna tul...past suh aku simpan dulu petisyen sbb dia kate bos tu pedendam nnti takut bonus effect...apa kejadahnya....dah 3 tahun lebih aku kerja sini, tak pernah ade prob cam tu...semenjak berkembang maju nie...macam2 la plak songeh diorg nie...dari rumah kedai hingga ke bangunan sendiri tersergam indah dgn fasiliti 5 star, dah lupa diri ker.... nie semua top management baru punya kerja la nie...mangkok hayun tullllll.

apa la kejadahnya hari raya haji tak diberi cuti [leh masuk edisi siasat tak?] , setiap tahun cuti ...tahun nie plak tak cuti.. KENAPAAAAAAAAAAA !!!!

Comments

insan biaso yoo said…
encik...kesian kt encik kan... pelik pun pelik gak kt opis encik tu..hishh hishh hishh.. ape kejadahnye RAYA HAJI x cuti? bengong ke per.. lagi 1..kalo isteri encik bersalin, encik x dpt ke cuti FREE..ape ekk org sebut.. PATERNITY..mcm kt opis saya nih..sume suami yg isteri branak, dpt 2 hari tau cuti.. x best sgguh la opis encik nih..tapi..nak buek cmno kan..dah cmtu tmpek cek carik rezeki dah totapkan..sabo yo lahhh.. tak pun daghi dulu laie den dongar encik nk caghi kojo lain..caghi la cecopek..ahaksss
PiNaT said…
laaaa, bukan raya haji tu cuti wajib ke? satu hari je kan?

takpelah, ko kenalah amik cuti.. pasal wife ko bersalin lak, sepatutnya ko dapat cuti free 3 hari.. mana law company ko pakai tu?

tapi apo2 pun sian kat ko.. selamat hari raya haji..

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…