Skip to main content

Perjalanan . . .

21 januari 2005

perjalanan aku selama 5 hari….ermmm….
klang – taiping – ipoh – changkat jering – ipoh – parit – sitiawan – lumut – parit – ipoh – KL.

selamat hari raya aidil adha…. Ermmm balik klang…. Ptg kul 4 tetiba jer aku pergi taiping hehehe buat surprise kat miss’x’, aku cakap aku pi melaka tetiba dah samapi taiping ahaks.
Syok kat umah dia aku melantak ayam kampong, telur ayam kampong perhhhh sedapnyer
,

22 januari 2005

member dari KL mai ipoh…pastu depa ambik aku kat umah miss x, terus pi ke parit buntar member akad nikah [selamat lagi sorang kawan aku]… lepak lama bdn punya la letih tapi syok punya pasal cool jer.
Balik lepak umah miss x, pekena ayam kg lagi perhhhh freshhh. Malam pi night safari zoo taiping syok gak…tapi tourist guide dia lawak tak bole sebut huruf ‘R’ tu yg buat dia lagi lawak hahaha, sempat tgk hasil kerja seorang kawan kat zoo taiping….ermmm design tensile structure yg best, lepas tu terus balik ke ipoh.

23 januari 2005

pi jaya jusco, ade promotion cerita gangster dgn wan, adik angkat wan berlakon dlm citer gangster tu …rupa2nya junior kami la hehheeh baru aku ingat.
Malam pi changkat jering tgk baju pengantin..Ooops bukan utk aku ok…kawan lain…sesambil tu melawat kawan yg tak berapa sihat [mamat nie ler yg design tensile structure tu ] sedih gak aku tgk dia…takpe pasti ade hikmah tu. Lepas pekena seafood terus balik Ipoh
.

24 januari 2005

subuh2 lagi dah pi ke parit buntar, belaja pi menebas kebun hehehehe biasala aku kan macam rusa masuk kg, tgh ari mkn kat anjung rumah sedara wan…perhhhh syoknya. [walaupun chain-saw buat hal].
Ptg pi sitiawan rumah pak lang [pakcik wan], tido sana makan ikan patin masak tempoyak…walaupun aku tak leh makan tempoyak tapi kerana keinginan tinggi maka ikan patin tu jer la yg aku ngapp perhhhh sedapnyerr.
Malam pi ronda2 tgk jeti lumut [wan design] baru la ade pembaharuan skit lumut nie kalau tak suram jer, pastu gi teluk batik, terus balik umah
.

25 januari 2005

mcm biasa subuh2 dah pi kebun lagi satu, hehehehe lawak pon ade tgk org2 tua naik moto bertiga….ermmm teringat zaman kanak2 hehehe.
Sampai kat kebun tu chain-saw buat hal lagi…apa lagi lepak jer la kerja aku….tgk pemandangan arhhhhh damainyer.

Pak lang sanggup beli kuah kari tu kasi aku mkn hehehe pasai tau aku tak mkn tempoyak ahaks, lepas mkn tghari terus balik ipoh….sempat jumpa adik angkat masha, naik bas 5.30 ptg terus balik KL, walaupon rasa malas nak balik….
Puas walaupun letih.

Comments

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…