Skip to main content

terlupa...

pernahkah anda terlupa sesuatu...psti pernah kan...
pernah tak sengaja melupakan... sy kira juga pernah kan, dan bagaimana jika dilupakan?
ermm bagi sesetengah org pasti pernah merasainya...

saya pernah terlupa dimana saya parking kereta di midvalley dan plaza alam sentral basement, hingga akibatnya sy perlu memeriksa disetiap tingkat dan berjalan dari satu kereta ke satu kereta...akibat terlalu asyik dan tidak ambil endah dimana sy meletakkan kereta itu, dan hikmahnya setiap kali parking di shopping kompleks sy akan mencatatkan nota di dalam hp supaya sy tahu dimana sy letakkan kereta, sebagai langkah berjaga-jaga.

saya pernah terlupa menghantar lukisan penting pada hari yg penting kerana sibuk melakukan sesuatu, dan akibatnya tiadalah projek yg dapat dinilai, dan sy sentiasa berhati2 jika ia melibatkan kerjaya saya.
sy rasa sy seorg yg cuai dan lupa kerana sell tak tutup suis lampu atau kipas bila kuar dr bilik, sy juga pernah buat-buat lupa kerana sy anggap suatu perkara itu tidak penting utk diingatkan,
sy juga pernah dilupakan kerana sy tidak lg ade kereta, hahahahahha [pelik tp benar].

ade pelbagai jenis kawan yg bole dilupa, sengaja dilupakan, atau memang betul2 terlupa,
sy sendiri melupakan kengkawan yg saya anggap penikam dr belakang, sy juga sengaja melupakan mereka yg tidak pernah ambil tahu antara satu sama lain [ini mungkin melihatkan relationship], sy juga betul2 terlupa kerana RAM yg rendah ini tidak mudah hendak ingat semua perkara. adoiii tu baru kawan belum benda2 di sekeliling kita.

tapi perkara subjektif, seperti kasih-sayang walau bagaimana pahit pun tidak mudah nk kita lupa, walaupun sengaja kita buat-buat lupa, atau mmg hendak dilupakan, tidak mudah bukan ?....dan bukan mudah hendak mendapat perkara2 subjektif seperti itu, mungkin ia harus dibendung, ....walau tidak ingin mengingati, namun ia tetap ade.
memori yg manis seronok dikenang, bagus utk di ingati, tapi ade sesetengah perkara yg manis tidak mungkin dimiliki... ia akan berlalu begitu sahaja ditelan masa, mungkin tidak dihati.

sy suka melihat sesutu perkara dari pelbagai sudut dan pandangan, sy bukanlah seorg cendikiawan atau pemikir yg baik, tp mungkin itu sudah jadi kebiasaan, dan sy juga manusia biasa yg sering melakukan kesilapan...
ceritalah tentang perkara yang paling anda ingin lupakan.... mungkin ade sesuatu disebaliknya?

Comments

butaseni said…
salam bro,
aku sellalu jadi mcm tu,lupa parking kat mana.mmg betul puncanya sebab banyak sangat dalam kepala hotak.mana taknya,sampai di shopping komplex otak dah ada dalam panggung wayang dah hehe.
bab lain pulak aku lupa sebab kekadang aku ni xdapat nak bezakan yang mana patut ingat dulu.jadi yang penting tu selalu aku lupa cuma ingat yang xberapa penting je.
otak pun mcm hard disk jugak kadang kadang kena reformat hehe
tegezoot said…
aku dan butaseni cari keta sama2 masa tu! maksudnya aku pun sama jugak! suka terlupa.

Yg penting kita jgn lupa yg kita manusia ni memang pelupa dan tetap terus mengharapkan Allah sebagai peringatan kepada kita.
suehana said…
saya adalah seorang pelupa yang tegar..huhuhuh
bunga rampai said…
Salam,

Anehnya saya ini, tidak ada perkara yang ingin saya lupakan dalam hidup ini, buruk baik yang dilalui selalu diingat dijadikan pengajaran.

Tapi saya juga pelupa sebenarnya - kes seperti Butaseni pernah saya lalui .. hehehe.
Dea said…
waduhh bapakkk...jangan sampei lupa sama sayaa yaaa.... :)

Seringkali teringat perkara yg benar² mahu dilupakan tetapi terlupa kepada perkara yang sangat² perlu diingatkan..hmmm
arZOoo said…
alahaiii...takkan sampai takder kete trus dilupakan...
tapi kan aku palings senang ingat muka orng wlaupun sesaat jek jumpe, cuma klao bab2 tempat nih memang payah nak ingat sampai 3 4 kali sesat jalan tuh baru ingat..tak caya tanyer nani...wakakakakakakakka
arZOoo said…
alahaiii...takkan sampai takder kete trus dilupakan...
tapi kan aku palings senang ingat muka orng wlaupun sesaat jek jumpe, cuma klao bab2 tempat nih memang payah nak ingat sampai 3 4 kali sesat jalan tuh baru ingat..tak caya tanyer nani...wakakakakakakakka
kacc said…
aku pernah kene ngan mark...lupa mana parking kat klcc,last2 terpaksa la berpeluh2 jalan kaki cari.tp bukan sbb aku yg lupa tp sbb dia dah ckp dia ingat so tak payah la aku nk penuhkan hard disc aku kan..hehhehe...

kalau ada masalah dah ingin meluahkannya...dtg la kat aku sbb aku boleh mendengar memberi pendapat dan melupakannya selepas itu dgn senang.(jika itu yg anda mahu)hehehe..

tp yg aku tak kan lupa ialah bertemu ko mlm itu di atas bukit yg nyaman dan menenangkan itu..hehehhe
butaseni...
hehehe ko bukan saje buta, tp ilang sebahagian daya ingatn yerk kekekeke.... isk perkara tu sll terjadi, dan catat kan nota kat hp salah satu perkara plg indah aku buat :)

tegezot...
yeah betul moga kita sentiasa dlm lindunganNya.... ehem ehem korang gi tgk wayang tak ajak aku yerk :)

suehana...
sure makan tak lupa kan heheehe
maybe sbb ade natural alarm :)

bunga rampai...
waduhhhh, sy igt sy seorg saje yg sll alami perkara macam tu, :)

dea...
err.r.r. aku mmg lupa dah nama sebenarko asyik panggilll shaarkkk jer sampai nama sebenar pn tak ingat hehehe, eh ko dh kawin ke lom arrr tu pun aku saje buat-buat lupa wakakakkakak.

arzoo...
itulah realiti sesetengah manusia :)
tp bab jalan tu ko mmg hampessss :)

kacc...
hehhehe aku pernah kena dgn honeydew kt alam sentral, berpeluh gak kami hiking basement parking tuh jejeje,
hahahah atas bukit itu!!!! ko saje psyco aku yerk :P
arZOoo said…
waahahahah tun....ko pun penah kene kan..carik jalan umah ko punyalah sesat walhal dah penah pegi dah siap bertekak ngan ko lagi tuh..kekekekek...balik lak satu hal sampai ke klang aku g...kekekekekekk...aiyakkkk
arzoo...kekekke
tu arrr takmo dgr kate, uiks sampai ke klang ko yerk jejejeje
tak citer pun, kan dh terbongkar rahsia hahahah
arZOoo said…
wahahahahaha tun....nak buat camner pala aku nih lagi keras dari batu oooo...
aiyakkkk...kantoilah pulak...wakakakakak...co-pilot aku pun sama gak buta jln....
arzoo...
hehehe kira leh la aku plaster wat dinding kan jejejeje...
kacc said…
psyco ke..ermmm...ada ke psyco...ermm...hehhehe
jaketbiru said…
.... hmmmm... lupa nak cakap apa..
kacc..
ada la skit2, kekeke

jaketbiru..
...tu tanda penuaan makin berfungsi, kkkekeekekek.
jaketbiru said…
... lupa aaa nide dah tua.. hehehehe
jaketbiru..
..hehehe mana ada tua, jiwa besar n muda lg tuhhhh... tabik tuan nide :)

Popular posts from this blog

jubin...

salam blogger's... [sambil lap hingus] beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya... bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak? kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak? member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis? aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh.... jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh] jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk... ade segiempat sama, segiempat tepat, bu…

modern primitive

contoh rumah yg menggunakan 'interlocking brick system'...errrr mahu? sila hubungi saya :)





































sesuatu yang menarik saya baca hari ini...'modern primitive' . . .boleh lihat some review dari exhibition disini http://www.pinkmemo.com/newyork/blog/modern-primitives-at-design-miami/
seakan trend diwaktu ini bila kebanyakkan kediaman mewah direka menggunakan 'raw material' dinding tanpa dicat, tanpa diplaster, hingga rekabentuk perabut juga menjadi sangat raw tp masih terdapat sentuhan mewah dan artistik. namun ia masih bergantung kepada kepakaran pereka dan kehendak pelanggan yang mahukan kelainan dan cost effective.
beberapa tahun kebelakangan ini juga di Malaysia penggunaan 'interlocking brick system' menjadi sesuatu yg diminati terutama dirumah-rumah di pantai timur, mungkin kerana mesin mencetak bata tersedut datangnya dari negara jiran, penggunaan yg sgt efisien hingga boleh menjimatkan 15 ke 20% dari kos kebiasaan kerana kurangnya penggunaan acuan konkrit, t…

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap…