Wednesday, March 29, 2006

Halal ! ! ! !

hari nie agak sibuk dgn beberapa urusan rasami dan tidak rasmi, serta urusan-urusan yg diluar jangkaan menerjah kebenak minda aku satu persatu.
Antara beberapa perkara yg bermain diminda mengenai makanan halal.
beberapa hari yang lalu aku menikmati PAU Ahmad dari P.A Food industries...ermm mmg sedap tidak seperti pau-pau lain yg pernah aku makan, walaupun kecil tp rasanyer berbaloi. seorg kawan pun menegur aku dgn memberitahu pau ahmad tu syarikat cina yg punya dan macam-macam lagi nasihat dan teguran yg diberi antaranyer, 1. org kafir (org cina malaysia) dah pandai menggunakan nama islam untuk melariskan produk mereka...2. belum tentu bersih dan halal... 3.berhati-hati memilih makanan (tq my prenzz) . . .

ermmm... ade beberapa yg aku terfikirkan...
1. ade logo halal kat pelapik pau tu, sah dari JAKIM lagi.
2. bagus org cina nie buat bisnes...mempelbagaikan jenama dan tahu market mereka dimana.
3. mmg kena berhati2...tp kalau ade logo yg disahkan sendiri oleh jakim takkan nk was-was lagi kan. [[ yg lelain tak ingat biasa la aku RAM rendah]]

cuma beberapa perkara yg aku tak sedap hati bila kawan aku tu kate kita kena pentingkan diri sendiri..takde org akan bantu kita...kita kena buat sendiri...jgn support bisnes org kafir nie..lom tentu halal dan bersihnya.... err..err bila aku tanya apa patut kita buat...ermm nmpknyer tiada jawapan yg memuaskan hati.
aku terangkan pada dia mengapa cina malaysia nie buat bisnes halal jadi haram seperti contoh kes babi campur dgn ayam...bagi org cina [[ err..err 4 tahun dah aku kerja dgn cina, diorg mmg ngok skit bab halal ]] diorg cuma tahu org islam tak minum arak dan tak makan babi kerana mereka pun tahu benda tu haram utk org islam....tp pengurusan halal haram tu diorg tak tahu...maknanyer diorg tak kisah babi tu bungkus sekali dgn ayam pun...asalkan org islam tak makan babi...hahahaha kelakarkan...tp tu realitinyer ..mereka tidak dijelaskan bagaimana menguruskan halal dan haram.
tapi kalau JAKIM bole keluarkan sijil halal maknanyer mereka sudah tentu tahu bagaimana menguruskan perkara halal tu.

err..errr bab pentingkan diri sendiri tu aku 100% tak sokong... ermm sbb pentingkan diri sendiri la bangsa sendiri cepat musnah...lebih baik bersatu padu banyak perkara berat bole menjadi ringan [[ fikir-fikirkanlah ]] salah satu contoh, boikot barangan denmark heheheh DUMEX dh kerugian di negara-negara islammm yesss teruskan boikot...tu pun syarikat kafir gak tu.

ermm satu hal lagi...kalau nk ikutkan byk makanan kat pasaraya tu kita tak bole makan ...kalau nk ikut cara kawan aku tu la...sebab.. kebanyakannyer semua company org kafir...yg supply makanan dalam tin jgn citer la lagi takde logo HALAL.. maggie tu pun bukan company islam isk banyak la....tak percaya korang pi la pasaraya memana dan tgk sendiri. [[ sayur tu pun dari kebun apek gak]]
kita makan apabila tidak timbul was-was dlm diri...ermm penting juga tu kan....

harapan aku semoga lebih ramai lagi bumiputera islam yg menjadi pembuat makanan halal dan menyahut seruan kerajaan menjadikan malaysia Hub makanan halal sedunia... ermmm cerita pasal hub makanan halal nie... respek gak aku pada company cina nie (munchys) yg hanya mengeluarkan biskut sahaja...bermula dari kecil-kecilan akhirnya pengedar terbesar ke timur tengah...makanan halal bebbbb.... org arab pun mkn biskut cina nie... Halal ker??? halal la kot kalau tak takkan lepas ke timur tengah.... tp makna halal tu luaskan...

kalau dlm bisnes aku mmg respek kat diorg nie (cina) contohnyer seperti kes pau ahmad tadi.... mmg kena dgn market...kenapa melayu tak luaskan pasaran ke cina ke india ker thailand ker...gunala jenama yg sesuai...contoh bodoh dari aku... keropok lekor ah moi ker... nasi lemak minachi ker what ever la. jgn la rigid sgt...
"melayu nie nk cepat senang tak mo susah-susah" [ tu kate-kate tun mahathir ]
patut arrr skim cepat kaya ramai yg berpusu-pusu joint...yerla cepat kaya la katakan.
lebih baik bersatu padu tingkatkan ekonomi org islam dari mengata org islam melayu tu buat bisnes tak bagus la..itu la..ini laa.... yerla melayu nie kan tuan tanah yg sgt cekap dlm urusan pemerintahan, mereka bukan ahli perniagaan natural seperti kaum lain...beri mereka masa untuk belajar dari kesilapan.... apek-apek yg meniaga tu [[contoh bos aku]] bukan ade diploma pun...tp mereka mula dari bawah.... hasilnya.... ermmmm sendiri mau ingat la.
berbalik pada kata-kata tun mahathir tadi....hehehehe anda yg membaca fikir-fikirkanlah apa yg patut dilakukan....
pastikan ade tindakan untuk generasi baru yg lebih matang dan berdaya saing [[[ cewahhhhh pandai jer aku cakap...insyAllah ]]]

berbalik pada soalan aku tadi??? apa harus kita buat??? ermmm ...

Saturday, March 25, 2006

- jiwa -

lama sungguh rasanyer tak update blog nie...
anyway...im here again...dgn selesema...hehe antibodi lemah tul...

apa nk cerita yerk...arghhh no idea la...projek utk interior JPA putrajaya pun buntu lagi nie...binjai residency pun kejap tu kejap nie...buat aku fenin jer...macam2 dlm kepala otak aku nie...isk

nampaknya jiwa dah mula nk memberontak kembali...something will happen soon....apa dia??? tungguuuuuuuuuuu . . . mungkin masuk newspaper one day hahahahahha agaknyer la. apa-apa pun sebenarnya aku dah muak kerja sini...makin lama makin mual...buat perut aku makin boroi jer huahauhauhau...

isk transformasi lom abis lagi rupanyer...
oklahhh nnti free ku updatekan cerita sensasi lagi.....zassssssss

Monday, March 13, 2006

idea



Create Your Own Money Making Machine Now!



Tips-tips & idea-idea untuk memulakan bisnes anda sendiri!

Idea-Idea Bisnes Yang Tidak Pernah Terlintas Di Fikiran Anda!

q a i s a r a q i s t i n a

ahad 5 march 2006, 8.00 pagi.

tiba-tiba aku dikejutkan oleh istri ku dengan nada cemas, aku bingkas bangun dan tanya kenapa? apa yg berlaku? istri ku menunjukkan air yg bercampur sedikit darah keluar melalui celah kakinya, dgn keadaan kelam kabut aku terus bersiap dan menyiapkan istri ku untuk dihantar ke hospital serdang. dalam perjalanan isteri ku sempat menelefon maknya supaya datang. tiba di hospital istri ku ditahan diwad bersalin sementara menunggu rahimnya terbuka, aku jangkakan mungkin malam nnti baby akan lahir...tp meleset sama sekali, istri ku masih terasa sakit...namum syik senyum jer tu yg buat aku bertambah risau. isk isk iskkkk

isnin 6 march, 12.30 tghari.

aku dengan mak mertua tiba dihospital waktu melawat sbb tidak dibenarkan menemani istriku, nurse kata nnti nak bersalin mereka akan call, sekali lagi aku risau...istri aku tak bersalin lagi, sdgkan dia asyik sakit dan tersenyum2 jer...isk isk iskkk

selasa 7 march, 8.00 pagi.

aku terima sms dari istriku..." syg kena masuk labour room", aku pun bergegas pergi ke hospital yg jaraknya tak sampai 10 minit dari rumah bersama mak mertua aku...sampai kat dalam labour room masih tak bersalin lagi..tp sempat gurau2 dgn nurse-nurse...pelik lak aku tgk istri aku nie, doktor kate bukaan baru 2cm.....so aku pun standby jerla beli roti dan air kotak sambil teman istri dlm bilik bersalin,
sampai waktu tghari habis dah roti dan air...sampai kul 2 ptg doktor check bukaan baru 3 cm.....aiyakkkk lamanyer...sekejap-sekejap istri aku menahan kesakitan...sampai dia demam menahan sakit, nurse letakkan tuala basah didahinya supaya demamnya reda sedikit...sampai pukul 6 ptg doktor kate baru buka 4 cm.... doktor kate kalau tiada perubahan mungkin kena ceaser, ermmm istri aku selamba jer cakap, takmo ceaser...nurse kat situ nasihatkan dia kalau takde bukaan terpaksa utk selamatkan baby, ....aku sabar jelah mententeramkan wife walaupun tgk dia menahan sakit tp still bole senyum2...sampai doktor dtg periksa pun tanya 'aik tak rasa nk meneran ke? masih bole senyum lagi?'....pukul 8 malam doktor check...bukaan rahim dah 6 cm...doktor kate if tiada perubahan hingga pukul 10 mlm, terpaksa ceaser....nurse dah siapkan kelengkapan utk ceaser...kami menunggu dgn sabar...sambil berdoa n zikir apa2 yg patut. aku semakin risau bila wife kate if anything happen pls jaga baby bebaik...adoiiiii sabarjelahhhh jiwa aku kena cool mlm tu if aku risau sure bini aku lagi teruk....so aku cuma ajak wife sama-sama berdoa...[[[ org tgh sakit mmg fikir macam2]] kul 9 malam wife aku mula rasa nk meneran...nurse semua masuk dlm bilik bersalin dan aku lihat semuanyer kecekapan nurse-nurse terlatih membantu istri ku melahirkan baby secara normal, sempat ku saksikan kebesaran Allah menjadikan dan memberi rahmat kepada makhluknya....baby selamat dilahirkan pada pukul 9.07 minit malam dgn berat 3.07 kg...syukur Alhamdulillah semua selamat...

bila dah dihantar ke taiping kg istri ku....ermmm sedara mara kate muka baby cam muka aku....heheheheh anak bapak la katakan :)

pengalaman yg tak dpt dilupakan...."syukur Alhamdulillah padamu ya Allah yang menghidupkan dan mematikan manusia mengikut kehendakmu, yg memberi rahmat dan nikmat yg tak terhingga, yg memberi petunjuk dan hidayah, yg sentiasa menyayangi cintaanNya, moga kerahmatan dan kenikmatan yg Engkau limpahkan tidak akan kami sia-siakan [kufur]....aminnn"