Wednesday, July 16, 2008

ruang kanak-kanak



minggu ade ade terbaca satu ruangan pasal ruang kanak-kanak ditulis oleh dean...dlm impiana kalau tak silap...
dean menceritakan perihal ruang kanak2 dlm rumah, mengadakan satu bilik utk kanak2 bermain utk mengelakkan kejadian seperti kanak2 hilang dan lebih terkawal.... ada benarnya kata2 dean tu... tp bg sesetengah org mgkin tidak mampu atau ruang dlm rumah yg terhad jika dijadikan sesuatu ruang itu khas utk kanak2....
sy rs...penggunan perabut yg lebih fleksibel beserta jenis permainan yg tidak memudaratkan kanak-kanak juga perlu... akan tetapi jika kita hanya ade seorg atau dua anak... sy yakin kanak2 akan rs bosan setiap hari bermain dgn org yg sama dan permainan yg sama, jika dijemput kawan2 lepak sma, lama2 rumah pun jd cam tadika....
peranan ibu-bapa setempat dan semangat kejiranan yg lebih penting dlm mengatasi dan mengelakkan kanak2 hilang.
jika sesuatu komuniti mewujudkan ruang beserta penjagaan utk kanak2 bermain dan belajar pasti dpt menjimatkan belanja menghantar ke taska dan tadika...maksud sy disini kanak2 yg br hbs lepas sekolah dan tiada penjagaan dirumah, jika ibu bapa sibuk bekerja...
sy tertarik seperti komuniti di sebuah estet ladang getah, mereka mewujudkan satu tempat khas separa terbuka utk kanak2 bermain dan dipantau oleh penjaga khas disitu....
utk mengehadkan kanak2 hanya bermain dirumah mungkin bole merencatkan perkembangan sosiologi mereka dan psikomotor mereka, jadi adalah lebih baik jika sesuatu komuniti bergabung tenaga mencipta ruang2 yg lebih selamat dr tempat permainan terbuka yg boleh mengancam.
dan untuk pengetahuan anda, peralatan tmn permainan dimana kanak2 kita bermain, sepatutnya mempunyai insurance jika berlaku kejadian tidak diingini, seperti kerosakan yg disebabkan kegagalan pengilang, bukan semua penyediaan peralatan permainan kanak2 di insurancekan oleh pihak berkuasa atau pembekal, jadi periksa la yer...
oops satu lagi, walau sesibuk mana pun ade luangkanlah masa berkualiti utk anak-anak....
errr apa kata anda??
p/s: sdg update link and fokus genre blog jejejeeje

Tuesday, July 08, 2008

sistem pendidikan ?


ilustrasi by sapot poleng....
friends from pnng.
[computer generated]
last week dtg budak UPM mintak kerjacourse industrial design... bersungguh2 dia ckp dia pandai guna software 3d dan pandai sketch...bila tgk hasil kerja ok... walaupun dia dtg dgn berselipar, t-shirt dan cap... aku masih tak kisah...sbb office nie fleksible...

tp bila aku suruh dia dtg kali kedua, dia masih seperti itu... trus aku ingatkan dia yg dia jumpa aku ok la, [sbb 1st time tak formal] nnti jumpa big bos jgn mcm nie, nnti nk mintak kerja kt tempat lain, proper la skt kan... be prepared, ko tu student U, bukan bdk diploma biasa....
kali ke 3 dia dtg smart.. bgs aku puas hati, bos pon ok...

dan diterima kerja.... tup tup... lepas sehari kerja dia ckp dpt jadi 'RA' research assistance dan november dpt sambung master... maybe ade discussion dgn lecturer bila dipanggil...

aku masih tak kisah... aku ckp office nie fleksible, tp kasi la time table ko discussion supaya takde la duedate kerja tertangguh....biasa la kami kerja dlm lingkungan due date....

dia kate ok... aku masih tak kisah, walaupun aku tak dpt schedule dia tu, walaupun ade proof dia mmg jadi RA dan sambung master.
dalam seminggu dia kerja... bole chat plak...aiyakkk aku masih tak kisah, aku ckp nk chat tgk la due date ko, kalau urgent bt la kerja dlu, nk main2 lepas siap kerja ok... dia masih begitu...aku uninstall YM dia sbb kronik dh budak nie... kekekeke dengki tak aku. huahauua
aku chat gak YM, blog dan lelain, tp kerja beresss beb. bos pon tak marah. malangnya indah kabar dari rupa, kerja tak sehebat mana, bila aku tegur masam mencuka, byk benda comman sense je tp masih tak pandai fikir....aku cuba nk bantu sedaya mgkin utk siapa? utk aku atau dia?... mgkin dia berpelajaran tinggi dr aku yg sekolah pondok je nie....tp tak kisah la...
tup tup smlm dia tak dtg... lewat ptg aku dpt sms "en.mineral, sy mintak maaf sangat2 sbb tak mampu nak wat kerja2 abg dgn sempurna" aku bls sms tu.... " n than"... sampai hari nie dia tak balas....aku rs dia nk berhenti cara terhormat, tp sku rasa cam tak hormat jejejejeje.
ini bukan kes pertama aku jumpa perangai budak U camnie... [harap jgn ade yg terasa]aku tak faham...kenapa mereka mcm nie... tp aku rs aku faham kenapa kes menganggur dikalangan budak U meningkat...kepada mereka yg masih belajar dan mengajar... silalah mmberi informasi ttg alam pekerjaan,

aku tahu ade sesetengah institusi ade mengajar cara2 menulis resume, cara2 pergi interview... bagus... tp mgkin ade juga yg tiada... 1st impression majikan penting kan....
kenapa yer?