Wednesday, April 30, 2008

kenyir - part 1

25 - 27 april kami telah pergi ke Tasik kenyir... syukur alhamdulillah perjalanan lancar dan selamat tanpa ada sebarang perkara yang tidak diingini... cuma kaki nanies tercedera waktu mandi sungai...semoga nanies cepat sembuh.... maaf sibuk sedikit nnti selepas saya edit gambar, akan saya post disini lagi.... errr harap enjoy video clip di kenyir ini yer jejejejeeeje..... (imagine la konon-konon ade background muzik, lagu man bai, 'kau ilhamku')


video

Friday, April 18, 2008

layaran....


title : layaran
medium : cat minyak
size : tak ingat jejejej
kelmarin seorg kawan dr penang send gambar painting nih...
buat nostalgia waktu study dulu terimbau semula :)
nie antara painting yg aku jual utk tampung hidup waktu belajar dulu,
tapi antara beberapa painting, yang nie menjadi rebutan... err bukan nk bangga diri..tapi ntahh
waktu tu ade minggu senibina... so aku as organiser bz la atur macam2 aktiviti,
salah satunyer melukis dan lelongan lukisan utk kebajikan pelajar dan kelab senibina...
dalam waktu sibuk itu, budak2 junior asyik paksa aku ambik berus...
dengan alasan aku sibuk, sukar skit nk curi masa waktu exhibition tu...
lepas upacara perasmian, melayan pengarah dan ketua unit senibina dengan pelbagai penerangan dan gurauan, aku pun pi lepak tgk budak2 melukis utk upacara lelongan diakhir pameran.
tak tahan tgk budak2 tu melukis aku pun rembat beberapa berus dan sekeping kad board yg disediakan... sambil berdiri, aku asyikkk disitu tak tahu berapa lama, mcm aku dlm dunia aku sedri, mkn pun tak sedar....tiba-tiba lecturer panggil...en.presiden, lukisan nie sy booking dulu okeh? errr terkejut dgn teguran itu dan ditambah pulak lecturer cun yg tegur jejejeje disertai 4-5 org student dok kat belakang... alamak aku tetiba malu...trus berhenti, senyum kat lecturer, ambik beg... chow gi cafe.....
aku pun tak tau jadi apa kat painting tu... ptg tu aku dtg utk lihat upacara lelong....
masih aku igt bagaimana junior aku tarmizi budak penang tu melelong lukisan, sampaii penuh dewan, tertarik dengan keletah dia melelong, lucu pun ade....
aku tertinjau2 lukisan aku... isk mana dia, diorg dh buang kot... rupa-rupanyer awal-awal lagi itulah lukisan pertama yg pembida minta utk dilelong....aiyakkk siapa owner pun aku tak tau, bila dirisik perhhh dpt kat kawan satu kelas, sanggup dia berbelanja besar... lps tu aku nmpk lecturer tadi, muka masam sambil tegur, "napa tak simpan"...errr maaf sy pun tak tahu, seyum jerla apa boleh buat.
(dlm hati, isk buka lawa pun painting tu)
berjaya jugalah kumpul beberapa ratus.... plg murah seingat aku rm10 hingga rm 150....ok la kan student dan lecturer yg membeli, kalau korporat best gak hehehe.
aku minta nk tgk lukisa yg mmber aku dh beli... sampai grad dia tak kasi, dengan alasan takut aku rembat blk dr dia, cehhhh... aku offer nk beli blk pun dia takmo... aiyakkkK.
akhirnya dh hmpir 5 thn br aku dpt lihat semula tu pun dia ambik gambar dan send kat YM... cehhh kelekut tul kan....takpe la aku post sini sebagai kenang-kenangan zaman study. :)
cerita 'layaran'...
layaran nie aku dedikasikan kepada diri aku sendiri dan sahabat-sahabat yang sama-sama mengharungi pelbagai dugaan dari segi mental fizikal dan kewangan, faham2 sajalah, beli sehelai kertas pun boleh miss lunch ooOOoo...
belajar dari satu destinasi ke destinasi lain, berhenti perbaiki dan terus berjuang dalam pelayaran yang kita sendiri tidak pasti bagaimana badainya...

Tuesday, April 15, 2008

transform....
















minggu lepas pergi kenyir... gi usha boat utk trip hujung bulan april nie.. puas hati semua keadaan... moga-moga trip hujung bulan nie berjalan lancar... errr ade sesapa nk ikut, hehehe sementara seat masih ada.


beberapa minggu ini dan bulan-bulan akan datang sy sedang transform sesuatu, harap ia berjaya... doakan kejayaan saya yer...

ade show kat istana budaya... sapa nama pemain biola tu, lupa plakkk aiyakk susah betul skrg ni ingat...kena mkn kismis byk kot..jejejej tp rasanyer tak pergi... sibuk uruskan sesuatu...ermmm


"Ya Allah ya tuhanku, ampunilah dosa hambamu ini, berilah kekuatan dalam mengharungi pancaroba dunia ini, berilah aku petunjuk-MU"


p/s : lama betul airmata tak keluar......

Wednesday, April 02, 2008

TANGGUNGJAWAB UMAT ISLAM

INI BUKAN LAGI DIKIRA TANGGUNGJAWAB SOSIAL, TP TANGGUNGJAWAB SEBAGAI SEORANG YG BERAGAMA, JANGAN NANTI DISATU MASA KITA DITANYA, APA YG KAMU LAKUKAN BILA AGAMA DAN MARUAH KAMU DI PERKOTAK KATIKKAN... INILAH MASANYA....MENUNJUKKAN KUASA SEBENAR.

BAGAIMANA MEREKA YG TIDAK BEROTAK CUBA MENGGUNAKAN OTAK UNTUK MENGHINA BUKAN SAHAJA MARUAH DIRI TAPI AGAMA ORG LAIN, TIADA RASA TANGGUNGJAWAB DAN HORMAT MENGHORMATI.

BOIKOT- SENARAI PRODUK DARI BELANDA/DUTCH

1. Dutch Lady - Susu [susu lain melambak dlm pasaran]
2. Ferrero Roche - Coklat [jgn beli buat gemok jerk, mesia koko byk lg]
3. Wall’s - Ais Krim [bukan sihat pon]
4. Ing -Insurans [takaful ada]
5. Planta -Magerin
6. Lady’s Choice -Magerin
7. Lipton -Teh [teh boh ade]
8. Shell -Minyak [petronas lg bags]
9. Knorr -Perisa Makanan [tak baik pon]
10. Dove -Mandian [local product ada]
11. Sunlight -Magerin/Pencuci Pinggan
12. Radiant -Deodoran
13. Rexona -Deodoran
14. Ponds -Produk Kecantikan [melambak option lain]
15. Kieldsens -Coklat
16. Slimfast -Produk Pelangsing
17. Lego -Kismis
18. Philips -Barangan Elektrik [MECC ade]
19. Duyvis -Makanan Ringan
20. Gouda -Keju [jgn beli bt gemok jerk]
21. Robin -Pencuci Lantai/Pakaian
22. Ariel -Pencuci Lantai/Pakaian
23. Omo -Pencuci Lantai/Pakaian
24. Labello -Lip Balm
25. Pickwick -Teh
26. Venz -Mentega Coklat
27. Kinder Bueno -Coklat [coklat lain melambak2]
28. Unilever -Syarikat
29. Sunsilk -Shampoo
30. Fair & Lovely -Produk Kecantikan [org asia takyah nk berangan putih]
31. Lux -Mandian
32. Vaseline -Lip Balm
33. Cif -Pencuci Lantai
34. Surf -Pencuci Kain
35. Wishbone -Pencuci Kain
36. Doriana - Keju Krim
37. Bertolli -Minyak Masak
38. Clear -Shampoo
39. Breeze -Pencuci Kain [trojen kan ade jejeje]
40. Sun -Pencuci Kain

PETIKAN DARI UTUSAN MALAYSIA...
‘‘Kita pernah berjaya memboikot barangan keluaran British pada tahun 80-an menerusi kempen Buy British Last bagi membantah kenaikan besar yuran ke atas pelajar Malaysia yang belajar di United Kingdom oleh kerajaan British dan pendekatan serupa juga boleh digunakan terhadap produk Belanda ketika ini.
“Meskipun negara tidak mempunyai kekuatan daripada sudut lain seperti ketenteraan misalnya untuk memberi pengajaran kepada Belanda, namun kita mempunyai kuasa yang jauh lebih kuat daripada sudut ekonomi iaitu kuasa membeli,” katanya.

Produk Dumex dan Nutricia telah digugurkan dari senarai di atas kerana pihak pengurusan NUMICO DUMEX (MALAYSIA) SDN BHD telah menghubungi pengurusan tertinggi PPIM dan mengesahkan syarikat mereka telah diambil alih oleh Danone Group sejak akhir 2007 dan menggunakan nama Danone Dumex yang berasal dari Perancis.-admin PPIM-

WALAUPUN HARI INI AKU BACA SURATKABAR DUTCH LADY MINTA MAAF, KERANA IA BUKAN PANDANGAN MEREKA... SIAP KASI TAU SYER 50% RAKYAT MESIA, 660 ORG PEKERJA MESIA...SEPATUTUNYER MEREKA MEMBERI TEKANAN KEPADA PIHAK LAIN YG TAK BERTANGGUNG JAWAB, SEPERTI GEERT WILDERS DAN KERAJAAN BELANDA SENDIRI, BR MINTA MAAF.

P/S: SUMBER RUJUKAN http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/main.php
RESPEK MYDIN YG MELETAKKAN LABEL PRODUCT DR BELANDA [TAK RESPECT SAPA YG TAU TP MASIH MENYOKONG]