Tuesday, February 19, 2008

siput dan burung...


dear bloggers..

dunia sy sdg berputar2... hheheheh
ermm..kiralah sudi tuan hamba sekalian mmbaca buat kali ke-3 post ini diulang cetak...
dr 2004, 2005 skrg 2008...
zasssssssssss...
copy-paste bulat2 entry terdahulu...

siput dan burung
saya suka cerita ini, ia banyak membantu saya erti bersabar, dan berusaha untuk mencapai matlamat yg saya mahukan... sebernanya post nie dh saya publish pada 0ct 2004, saya publish semula untuk tatapan rakan-rakan dan saling mengingati mengenai pelbagai perkara yg sedang kita hadapi sekrang....caiyokkk caiyokkk...26 oct 2004,… teruja lagi hari nie dgn sesuatu yg berada didepan mata….berbuka dgn kawan di KL sentral….lepas tu gi ronda-ronda kat midvalley sajer usha baju2 raya….penat aku berjalan semalam dekat 3 jam setengah…macam2 org ade.


Tapi bukan itu yg aku nak cerita…Cuma teringat sesuatu yg aku pernah baca dlm komik Indonesia ….cerita tentang siput n burung ….ermmmm .. dalam keadaan siput yg bergerak perlahan memanjat pohon pokok yg baru sahaja mengalami musim gugur….sang burung pula terbang megah dari satu pokok ke pokok yg lain…..bila sang burung sedar ade siput yg sdg panjat pokok yg takde daun tu dia pon dgn nada perli menegur siput tu…”nak gi mana tu kat atas takde daun, ko tu dah la jalan slow cam siput” [hahahah ayat nie aku reka sendiri]…siput terasa hati, siput pun cakap…

”ermmm aku nak makan pucuk daun yg muda2 dan berkhasiat utk ubati sakit dalaman aku nie”… burung pun hairan mana ade daun kat atas pokok gila kot siput nie [dalam hati burung tu la, dia cakap cam tu]. Tapi si siput tak putus asa…dia ade matlamat…walaupon mmg slow dia jalan gak dah nak berbulan dia jalan dgn sabar utk mencapai objektifnya, sang burung pula hanya mentertawakan si siput sambil2 offer nak terbangkan siput ketempat lain… cam biasa siput merendah diri dan dia yakin dgn hasil yg dia akan dapat.. Lepas selesai musim gugur…daun2 baru mula tumbuh…

waktu tu si siput dah tiba di puncak pokok dan sedang menjamu selera dgn daun2 muda yg boleh mengubati dirinya dan mengenyangkan serta puas dapat hasil yg sgt lumayan…berkat kesabaran, matlamat…dan yg seumpamanya….si siput berjaya dan bole menikmati pelbagai daun diatas pokok itu hingga habis musim. Baru sang burung sedar bahawa setiap perkara ade proses yg perlu dilalui…sama ada susah, senang dan dugaan yg ditempuhi….serta perlu ade matlamat….sedangkan siput2 lain yg baru mula memanjat bila tiba musim berbunga hanya dapat hasil apabila musim itu hamper berlalu.

Lebih kurang camtu la cerita tu….aku ingat citer nie sampai bila2….dan biasa aku ceritakan cerita nie pada anak2 buah dan junior2 waktu aku study dulu…bukan apa…student architecture kekadang susah nak dapat sesuatu konsep…so perlukan cerita yg bole mengukuhkan konsep dan mereleasekan jiwa yg selalu tertekan. Jadi rasanyer aku sedang melalui proses tu semula…setelah proses pertama hancurrr…takpe teruskan usaha…setiap perkara ade proses kan… ermmmm

.--aku dan sesuatu --

Thursday, February 14, 2008

color trend 2008/2009


dear bloggers...

selamat pulang bercuti semuanya.. harap semua dlm keadaan baik sejahtera..


ermm seperti yg sy janjikan, sy ingin berkongsi beberapa perkara mengenai warna yg akan menjadi ikutan, errr ini semua dr nippon paint, if company lain mungkin sedikit berlainan, [takde komisen arr tulis nippon]


just nak share mengenai color inspiration nippon paint yg dikeluarkan oleh us color marketing, mereka nie mmg expert mengenai warna dan subject warna nie agak subjektif...

jadi untuk melancarkan sesuatu warna ia memerlukan inspirasi dan keadaan semasa yg berlaku disekeliling kita, dari segi budaya,politik, selebriti, teknologi, environment, warisan dan pelbagai lagi, dan mungkin kita akan mengenang sesuatu perkara berdasarkan warna-warna yg kita nampak, errr contoh seperti... kalau kita lihat sesuatu tempat penh warna warni kita akan mengandaikan seperti pelangi, tadika, atau satu perarakan dan pesta... pasti akan tercetus kenangan-kenangan ditempat2 itu...

contoh lain seperti saya pernah melihat palitan warna maroon didinding serta dihias dgn lampu kelip-kelip, dlm sedar atau tidak sy sebenarnya mengimbau kenangan dan kesukaan saya, errr seperti warna baju 'yobo' yg sy suka lihat dia pakai, hehehhe...


ermm nippon paint keluarkan 5 range color yg mungkin akan menjadi ikutan ditahun 2008/2009, warna2 ini mendapat inspirasi dari keadaan bumi, pengaruh selebriti, cabran teknologi semasa, seni dan warisan, dan global inspirasi seperti akan berlansungnya temasya sukan olimpik di beijing, errr silalah check sendiri kat http://www.nippontpaint.com/ utk maklumat lanjut yerk. [rasanya tak update lg website tu kot]


diluar negara ade juga perubatan yg menjalankan terapi warna, di malaysia sy tidak pasti, jadi warna sebenarnya mempengaruhi karekter individu dan menampilkan imej sesuatu tempat atau individu tertentu, jika anda perasan ahli politik dengan fesyen dan warna yg hampir sama sepanjang zaman, kenapa? kerana ia menjadi trademark, sama juga seperti celebriti yg selalu mahu menampilkan pelbagai kelainan...


errr citer byk2 nnti aku juga yg fenin, jadi sebelum kita semua fenin tgk warna, tgklah pada diri sendiri apa yg anda suka dan tanyalah kpd yg pakar atau kengkawan adakah ia sesuai buat anda...

heheheh selain biru, sy lebih senang dgn tonar hitam dn putih :)

err korang suka warna apa?

Monday, February 04, 2008

happy chinese new year


dear bloggers...


bermula 5 february hingga 12 february sy akan bercuti... panjang cuti sy,

ermm apa programme tak tahu lg. but akan cuba dipenuhi dgn pelbagai perkara yg berfaedah....semoga la yerk hehehheh

kang jadi tido sepanjang hari pulak hehehe...
ok buat mereka yg mngambil kesempatan pulang ke kampung,
sila berhati-hati dijalan raya...

yihaaaaaaaaaaaaaaaaa...

take care.