Thursday, December 27, 2007

loghat utara...hehehe

Indahnya bahasa utara - [asyik salam pantai timur jerk :) ]

lama tak dgr bonda cakap utara (penang)... hehehe yerla bonda dh takde dialam ini...
tp cerita dibawah nie ade juga yg ku tak faham hehehe sib baik ade translation :)

[cerita dari utara]...

Pak mat dah cemuih dok meghonot bawah beranda. Malam kemaghin pak mat nampak sekoq budak ghenjong ghagaih pagaq mai dok balaih buah ceghemai pak mat hat maneh melecaih.

“Malam ni mekalu mai aku tengalong. Masuk kot leghoh ni lembeq aku ghimbok” kata pak mat sambey dok gabuih seluaq.
Dok sat pak mat pun nampak kawaq tu meloghoih mai kut bawah pagaq. Pak mat tunggu sat, sambey dok ghunaih ghupin kudhey
Mekala kawaq tu tengah ghalit dok polok mentedaghah buah ceghemai, pak mat peghembang teghebey betoi-betoi kat betih keghin.

Kelepuih, pak mat teghebey.
“senighih pulak! pelaq sungguh” kata pak mat peghongoih.

Kawaq tu teghuih ghodong keluaq. Habih ghabit baju. Dia ghandok ayaq acaq abih belemoih.

Pak mat pedo teghebey betoi kat tengah belakang.

Pelepiap. Ha! Kena. “Hang ingat hang kahaq. Budak kanyaq melahaq, aku takek mampoih” Pak mat gheyiau.

Pak mat ligan kawaq sampai kat bataih ban. Kawaq tu celapak pi kat geghek dia, tengok-tengok prewel hoih pulak, teghuih dia teghejun bendang, abih lokoih.

Sambey dok hambat pak mat punggai toslet, apa yang ada semua dia hawin. Sampai kat gon pak mat pulak tetomoih masuk keleboq, abih bedeghemen.

err translation dibawah ade yg aku sdnri pon tak faham hehehe...

1 qhe-ngau..................cakar
2 se-qheyat.................reda/surut
3 hambat.................kejar
4 pe-qhembang..................bidik (aim)
5 contiang.................lukis
6 ligan.................kejar
7 cemuih.................bosan/jemu
8 tokak.................gigit
9 gey-qhek..................basikal
10 gon.................cerun (bukit kecil)
11 belemoih.................comot/kotor
12 tetomoih.................tersungkor
13 ku-tey..................cubit
14 tak dan.................tak sempat
15 hebiaq.................celupar
16 maneh melecaih..................tersangat manis
17 Lincun/lencun.................basah
18 lokoih.................kuyup
19 kawaq..................pencuri
20 kanyaq.................mentah (berhingus)
21 ketegaq.................degil
22 he-qhot petot..................senget benget
23 me-qhela.................gatal
24 log laq.................cemekap/cuai
25 hawing.................pusing
26 punggai.................baling/lempar
27 tengalong.................tuju/baling
28 me-qhe-kah.................Kupas/koyak
29 ayaq achaq..................air longkang
30 ha-qhin.................hancing
31 kelepiaq.................melibas
32 kelolo.................."tak berapa betoi"
33 hemoi................."muka tak malu"
34 me-qhe-nyeh.................menggatal
35 da-oh.................tak "matching"
36 hapak pera'e..................bau hapak
37 hijau me-qhe-ngak.................telalu "hijau"
38 celuih.................muat
39 me-qhelit me-qhelap.................berkilau-kilau
40 me-qhe-yup.................jauh/sayup
41 qhem-pang................."tergedik-gedik"
42 kampoi.................kumpul/kaut
43 je-qhang.................rebus
44 capoi..................celupar
45 te-qhe-bey.................lastik
46 melo-qhoih.................lucut/gelongsor
47 me-qho-not..................membongkok
48 sene-qheh.................selisih
49 be-qha-chaq.................comot/kotor
50 kahaq.................nakal
51 pedo.................hati-hati
52 peysos.................urus
53 hapuih..................tenggelam (lemas)
54 qhan-dok.................redah
55 se-ghoh.................kebah/kurus
56 qhen-jong.................tinggi lampai
57 pe-qho-ngoih..................panas baran
58 takek.................ketuk/potong
59 be-qhemba.................bersaing/lumba
60 qhe-tiaq..................ikhtiar/fikir
61 ge-qhet.................gigit
62 tahaq.................tahan
63 qha-gaih..................panjat
64 melewaq.................merayau
65 melahaq.................kebulur
66 qha-bat..................naik/panjat
67 qhim-bok.................belasah
68 melilau.................jalan-jalan
69 cuak..................seram
70 juih.................mulut muncung
71 luku.................ketuk kepala
72 qhodong..................melulu
73 qhedah.................redah
74 ayaq seqhebat.................air sirap
75 peqhasat..................sangat dengki
76 mandom.................lembap
77 ceqhoi.................sangat cair
78 tepok..................lumpuh
79 qha-bit.................terkoyak
80 kok-ko.................dukung
81 mai.................mari
82 terple'ot.................terseliuh
83 gomoi.................bergaduh/bergusti
84 ketit.................cubit
85 ga-qhet.................gatal/mengada-ada
86 nala.................tersangat
7 mang-kark..................buah tak masak
88 bergenuak.................berduyun-duyun
89 pediah.................makan
90 polok..................makan penuh-penuh
91 tey-liang.................senget
92 qhe-ling.................jeling
93 peng-kaq.................kaki tempang
94 me-qhe-nyut.................serabut
95 kesot.................alih
96 lanyau..................bersihkan
97 cempong.................angkat/dukung
98 cepung.................kepung
99 conek..................ekor
100 depa.................mereka
101 qha-let.................leka/cuai
102 cey-mey..................mata bengkak
103 bakup.................mata layu
104 katok.................ketuk/pukul
105 buah ce-qhe-mai.................buah kat kedah!
106 buah qhe-yang-dot..................buah kat kampung2 kedah!
107 ikan ka-qhen..................ikan laga
108 bijik qhe-mia.................warna keunguan
109 ikan temenung.................ikan kembong
110 sendai.................ketatkan/kemaskan
111 ketuat..................kutil
112 mengacom.................mengadu
113 mengkelan.................tersangkut makanan
114 kueh dangai.................kueh dari kelapa parut
115 kueh ka-qhas.................kueh macam "bihun"
116 mot..................bawak/muat
117 en-jos.................exzos
118 pedai ayam.................kunci mangga/padlock
119 pre-wel.................sprocket/freewheel
120 pe-daq..................rasa macam "colgate"
121 to-qheh.................turis/calar
122 tungging buyung................."somersault"
123 ponen.................pondan/lembut
124 Kesot..................Injak
125 Qhamaih.................Ramas
126 Pulun.................Bersungguh-sunguh
127 Kedeqhat..................Kudrat
128 Biaq.................Biar
129 Rabat.................Panjat
130 Ragaih..................Panjat
131 Ghamei.................Suka/gembira
132 Terebey.................Lastik
133 Cewi..................Belagak dgn barang baru beli
134 Belengaih.................Kotor
135 Contiang.................Lukis
136 Mengkala.................Kalau
137 Katik.................Kecik
138 Celapak.................Datang
139 Se-gheyau.................Takut-takut
140 Mengketedarah.................Makan
141 Melahaq..................Makan
142 Hampa.................Mereka
143 Depa.................Mereka
144 Merenyam..................Gatal (playgirl)
145 Tak dan.................Tak sempat
146 Nyeh.................Buang hingus
147 Ghe-nyeh.................Senyum nampak gigi
148 Singkiaq..................Singkir
149 Keleboq.................Paya
150 Pulun.................Sungguh-sungguh
151 Lagu mana..................Macam mana
152 Pok kai.................Duit dah abis
153 Terejai.................Cakap secara kasar
154 Hawaq.................Penyamun
155 Ghe-nyeh..................Senyum terlebih
156 Kuih.................Buang
157 Kelepiaq.................Tangan bergerak ke sana sini
158 Lau.................Reban ayam
159 Toslet..................Lampu suluh
160 Pelekoh.................Pukul
161 Luku.................Pukul dengan guna tangan (kat kepala)
162 Ber-ghetoh.................Berlaga
163 Merengit..................Hitam
164 Kahaq.................Kasar
165 Cekeding.................Kurus
166 Lit-lit..................Panas
167 Tere.................Pandai
168 Hampa.................Mereka
169 Ligan.................Kejar
170 Gelema.................Kahak
171 Herot petot.................Bengkang bengkok
172 Je gheluih..................Timbus
173 Melahaq.................Makan
174 Pengkaq.................Jalan tak betul
175 Aiyo..................Sambil tepuk dahi
176 Puruih.................Lidi
177 Tembun.................Gemuk
178 Cemuih..................Bosan
179 Cenge.................Garang
180 Perenguih.................Ganas
181 Juruih..................Sirim air
182 Pelaq.................Kurang ajaq
183 Kurang ajaq.................Pelaq
184 Hemoi..................Tak kisah
185 Lokoih.................Basah
186 koi-koi.................Pelan-pelan
187 Baloq liat..................Malas
188 Terpe gheluih.................Jatuh
189 Terpelohong.................Terbukak
190 Tak kelapaq.................Tak ingin
191 Tergelinciaq..................Tergelincir
192 Koroi.................Kuruih
193 Koro.................Sorang-sorang
194 Kelepiaq..................Tangan bergerak kesana sini
195 Gabuih..................Cuci
196 Gabuih.................Gabus
197 Hinggut.................Goyang
198 Terpeleot..................Tergeliat
199 Ghenjong.................Panjang
200 Ghalit.................Lalai
201 Pelat..................Loghat
202 Hang.................Kau
203 Tawaq hebiaq.................Tawar
204 Maneh melecaih..................Manis
205 Ro choh.................Tikam
206 Piau.................Original
207 Chayaq.................Cair
208 Orait.................All right
209 Gostan..................Undur
210 Go head.................Ke hadapan
211 Gohead gostan.................Kehadapan-undur

Wednesday, December 26, 2007

tagged...

aaerhhh ermm mengeliat lak masuk opis pg nih... lps cuti yg agak lama dan berita yg tidak disangka2, makcik ku meninggal dunia (al-fatihah), semoga allahyarhamah ditempatkan bersama para syuhada dan anbia...
dan tak sangka wa yg malas nie kena tangged dgn butaseni, aiyakk panjang lak tu soalan.. takpe pelan2 ku try habiskan sebelum sessi perah otak kat opis nih heheheh...

1) Name of a person who made you laugh last night?
qaisara qistina :)

2) What were you doing at 0800?
br lps mandi hehehe

3) What were you doing 30 minutes ago?
breakfast :)

4) What happened to you in 2006?
still takde kereta :)

5) What was the last thing you said out loud?
GOOOOLLLLLLLL!!!!!!!!! bila ronaldo (MU) score jejejejje

6) How many beverages did you have today?
br minum teh o limau suam -breakfast, yg lelain lom tau lagi :)

7) What colour is your hairbrush?
errr takde :P

8) What was the last thing you paid for?
teh o limau suam...

9) Where were you last night?
shopping kt jaya jusco equine park anda alamanda putrajaya.

10) What color is your front door?
house - light brown...office - transparent (glass daa)

11) Where do you keep your change?
In the arm rest in the car.

12) What's the weather like today?
mendung

13) What's the best ice-cream flavour?
Vanilla...

14) What excites you?
money jejejejjeje

15) Do you want to cut your hair?
yesssss...

16) Are you over the age of 25?
errr malu nk tulis auwwww... noo (sambil angguk2 kepala)

17) Do you talk a lot?
Yes,if I know that person.

18) Do you watch the O.C?
OC... errr i suka lg tgk the appreantive n martha steward jejejejeje

19) Do you know anyone named Steven?
Steven tak kenal... stephan chow tau heheheheh

20) Do you make up your own words?
not sure

21) Are you a jealous person?
yesss , depend :)

22) Name a friend whose name starts with the letter 'A'
'abgbest' hehehehhe walaupun dia tak best jejeje

23) Name a friend whose name starts with the letter 'K'.
karen (amoi plg manja dgn aku dulu) huahuahuahua

24) Who's the first person on your received call list?
'Aaa019' :)

25) What does the last text message you received say?
please call me back - amin [buat habis kredit aku jerk]

26) Do you chew on your straw?
No!.. i combine it, make scupture hehehhe

27) Do you have curly hair?
yesss....:)

28) Where's the next place you're going to?
maybe johor bahru or kuantan

29) Who's the rudest person in your life?
errrr tak igt...

30) What was the last thing you ate?
kue tiaw goreng

31) Will you get married in the future?
no...i think so jejejej

32) What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
anak halal...[citer melayu yg lain skit walaupun ade scene2 cam ntah pahape]
warlords dan im legend soonn...

33) Is there anyone you like right now?
no, i love myself [dah 2 minggu tak hisap rokok beb jejejej]

34) When was the last time you did the dishes?
errrrr lama rasanyer errrr 1 tahun 2 tahun errrrr tk igt :)

35) Are you currently depressed?
nope, im cool beb...masaalah bertimbun... but still cool huahauhau, eh iyer ke? :)

36) Did you cry today?
nope

37) Why did you answer and post this?
because i have a great friend :)

38) Tag 5 people who would do this survey.
1) Agbest
2) jaketbiru
3) rena
4) arzoo
5) maksu

Tuesday, December 18, 2007

majlis kahwin blackwira & niny








meriah paluan kompang . . .




















moga kasih kekal selamanya...































geng laman . . .













































moga dpt anak cute cam balqis [ank sedara jet nih]













antara geng laman yg ada... yg lmbat hadir pon ade.


















romantikkk ooo this couple....











errr abebeh baca doa mkn utk kali ke-3












yihaaaaa . . ..
maaf ade masalah teknikal waktu load pic dr kamera ke pc, ntah mana silapnya pic mama dan pic high heel awek2 laman tk dpt disiarkan jjjejejejej....[ampun]
meriah majlis nih, semoga blackwira n niny yg dipertemukan dr laman chat kekal bahagia ke akhir hayat..... zasssssssssss....

Monday, December 17, 2007

jubin...

salam blogger's...
[sambil lap hingus]
beberapa hari lalu ade seorg kawan tanya tentang jubin... errr terpinga-pinga aku cuba memahami apa yg dia ingin sampaikan...memacam yg ditanyanya...
bila dia kate "aku nk jubin yg besar tp murah kat mana ade jual" aku lagi bertambah keliru, aku yg sedang blurr nie pun tanya, ko nk jubin utk apa? jubin jenis apa ko nak?
kawanku jawab dengan selamba "aku nk letak kat 'car porch' alaaa yg kaler merah2 tu cam batu bata tuuu, (sambil memuncungkan mulut), bila aku tanya lagi, yerla tp jenis apa ko nak?
member aku pulak yg blurrr... errr jubin ade berapa jenis?
aku pun senyum sambil rasa nk grip jer leher dia dibawah ketiak aku yg sentiasa wangi nih heheheh....
jadi tanpa membuang masa aku rasa eloklah aku terangkan sedikit demi sedikit disini utk sama2 kita mengetahui tentang jubin... [panjang citer nih, sila ambil note yer, heheh]
jubin atau 'tiles' ade dlm pelbagai rupa dan bentuk...
ade segiempat sama, segiempat tepat, bulat, hexagon, dan pelbagai lagi ikut rekaan.
ermm jubin ade beberapa jenis...

antaranya :-











1. seramik... macam mana nk kenal? ermm biasanya base body berwarna putih atau coklat, kalau seramik dr indon lebih pekat warna coklatnya, bergantung dr mana asal tanah liat utk dijadikan seramik itu d perolehi, jubin seramik dibakar dlm relau mengikut suhu tertentu utk membentuk seramik dan dikemaskan dengan corak2 menggunakan beberapa kaedah antara yg popular ialah 'silk screen' dan jika digunakan didinding seramik akan lebih berkilat dan licin [utk mudah di bersihkan] jika di lantai ianya dipanggit permukaan 'matt' errr dlm bahasa melayu tak pasti....biasa digunakan didapur dan tandas kebanyakkan rumah dimalaysia.












2. homogeneous... masih menggunakan base yg sama cuma warnanya berbeza mengikut rekabentuk, dan pembakarannya lebih tinggi dan lama, kalau ketuk kepala guna seramik bole senyum lagi, tp kalau guna homogeneous bole benjol dan sedikit mungkin bole pengsan kalau kena cara ketuk hehehehehe....ade permukaan yg licin dan kasar, yg bagusnya jika homogeneous terpecah ia masih terdapat warna yg sama, kerana keseluruhan tiles homogeneous ini [dari atas hingga bawah] dari bahan dan kemasan yg sama, nk mudah kenal kebiasaanyer ia berbintik dipermukaan hingga kebawah, ade juga yg tak berbintik okeh, errr ade pelbagao homogeneous kalau nk xplain sampai esok tak habis so citer basic jer yerk...jejejej jgn mare.










3. porcelain.... kalau ketuk kepala guna homogeneous bole benjol, pocelain pasti pengsan atau berlaku gegaran otak, atau kemungkinan bole koma, ia melalui proses pembakaran lebih lama dr seramik dan homogeneous, kebiasaannya terdapat dlm size lebih besar seperti 2'x2' , 800mmx800mm, 1'x2' dan ikut suka. ade yg licin dan 'matt' bole dgunakan dipelbagai tempat, kalau kat rumah tu dari luar sampai dalam, bergantung pada jenis kemasan.






4. jubin marmar... atau org biasa ckp marble... marble ade memacam lagik... ade broken marble, terazo yg asalnya dr marble, dan lelain... marble or marmar ni dr sumber semulajadi...warna dan corak ikut pada keadaan geografi setempat, kalau kat malaysia marble kita berwarna putih [langkawi[ dan kelabu2 skit [kat ipoh]... kalau dr italy [mahal gila], oman, china, indonesia, ade marble warna coklat, merah, kebiruan dan lelain... errr marble nie pon byk kalau nk citer ade traverntine dan memacam lagik... errr cukup la basic yerk jejejeje... yg pasti kalau beli marble suruh la org kat gudang tu select yg terbaik utk anda, jgn terima jer nnti corak cam 'hamjadah' nnti jejejejjeje, sbb corak marble tak tetap, faham2 la yerk potong kat bukit, natural mana nk dpt corak sama.







5. mosaic... biasanyer dibuat dr kaca dan seramik...size dlm 20mmx20mm ade juga yg besar skit, biasa diguna didinding dlm bilik air or dapur....ade pelbagai corak dan size...ade juga yg buat potret guna mosaic nie dgn beratus kaler skim [sanggup bayar takpe]....
ada memacam lagi jenis tiles nih.. nei basic jer... errr kenal-kenalkanlah dulu yer...
nnti ade masa wa upload gambar2 kemasan yg pelik2 skit jejejejej.

note : moga anda juga dh kenal apa itu jubin....
dh 8 hari tak merokok yihaaaaaaaaaaa....

Wednesday, December 12, 2007

sesuatu...



sesuatu dh berlaku...
apa yg dah berlaku?
3 hari tak hisap rokok!
3 hari demam dan selsema...
2 hari badan sakit-sakit...
1 hari urat saraf otak rasa macam nk meletup...
0.5 hari jer kerja...
0 minda ku ini...

sesuatu dh berlaku...
apa yg berlaku?
bodohnya aku bt kerja gila...
kenapa jadi macam tu?
mungkin kerana ikut nafsu...
kedai buku jadi mangsa
poket aku kosong tak terkata...

sesuatu dah berlaku...
apa yg berlaku?
aku nk buat keputusan drastik...
biar sampai aku kena lastik...
sebelum aku kena gastrik...
moga takde benda yg pelik...
transformasi yg selalu terdetik
kena buat sesuatu disetiap detik
sebelum aku yg kena pekik...
p/s: oops logo@banner diatas tiada kena mengena dgn sajak diatas, err itu adalah logo utk minggu alam bina di USM penang, dikirim oleh seorg teman di sana, tema transit....